A co to za roznica jak to nazwiesz. Przyjmijmy uproszczony schemat. Budzet klubu to 1000 tys. zlotych (znaczy sie milion), z czego 700 tys. to sponsorzy, reklamodawcy i bilety a 300 tys. dotacja z miasta. Te 300 tys. nie może być "bezpośrednio" wydane na cel pt. kontrakt z zawodnikiem czy sprzet dla niego (czyli de facto dla jakiejs firmy, ktora jest zawodnik prowadzacy wlasna dzialalnosc gospodarcza). Oprocz tego klub wydaje pieniadze na organizacje treningow dla mlodziezy i inne cele statutowe, na ktore zezwalaja przepisy. Na to ida pieniadze z dotacji. A jesli nie ma dotacji, to trzeba je wygospodarowac z tej puli 700 tys. w zwiazku z czym mniej zostaje na dzialalnosc - nazwijmy to - komercyjna. Czyli musimy zatrudniac tanszych zawodnikow...
Mam nadzieje, ze to co napisalem jest w miare zrozumiale.
Żużlowe różności
Re: Różności
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Gdyby kasa z dotacji miejskich byla przeznaczana w klubach tylko i wylacznie na szkolenie mlodziezy (a taka jest zazwyczaj idea dotacji), to bylibysmy swiatowa potego w "produkcji" mlodych zdolnych, a tak niestety do konca nie jest - coprawda talenty sie pojawiaja, ale ostatnimi czasy sa oni wyszkoleni glownie za kase tatusiow, lub jakis szalonych sponsorow, ktorzy w 16 latka zainwestuja hajs;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
http://www.sport.pl/zuzel/1,89220,61093 ... ostka.html
A tu na Nowy Rok, na glownej stronie gazeta.pl o zuzlu:)
A tu na Nowy Rok, na glownej stronie gazeta.pl o zuzlu:)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
A ja mam takie pytanie - czy w razie gdyby nowy klub wystartował to można liczyć na sprzedaż karnetów?
Od razu mógł rzucić 1500 zł, na pewno by poszło 
Wybiera się ktoś może do Sanoka w tym roku na Ice Speedway?
Jak tak to chętnie się zabiorę.
Jak tak to chętnie się zabiorę.
- Łoptymista
- Trener
a czasem pod te numery nie jest przypisana jakas obowiazkowa ilosc startow w meczu?
No i chwala Bogu.. skonczy sie szkolenie zagranicznej armii zacieznej.
sting126 pisze:ale czemu akurat ten Polak ma byc pod 6 lub 14?
Bo Karol ma gwarancje startow i juz
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
http://www.tvn24.pl/-1,1580384,0,1,jak-zarobic-pierwszy-milion-zostac-zuzlowcem,wiadomosc.html
"Na polskich torach jeździ 17 milionerów" ...w tym dwóch Polaków
Lumpproletariacki pisze:http://www.tvn24.pl/-1,1580384,0,1,jak-zarobic-pierwszy-milion-zostac-zuzlowcem,wiadomosc.html
No właśnie o to od jakiegoś czasu chciałem zapytać. Może ktoś zorientowany wie. Wszędzie na forach piszą, że ten i ten za kontrakt dostał tyle i tyle. Gollob i Pedersen po 2 bańki, Andresen około półtorej, Sullivan 1 mln. itd.
Jak to rozumieć? Przecież to nie jest kasa za podpis, ale zaledwie część. Tylko Gollob, może Pedersen, nie wiem czy ktoś jeszcze jeżdżą za ryczałty, ale przecież w razie kontuzji też kasy nie dostają. Z tego co mówił Cieślak, Crump ma normalną punktówkę, więc tym trudniej przewidzieć ile zarobi. Trzeba zgadnąć średnią biegową i liczbę odjechanych biegów(czyli w efekcie liczbę zdobytych punktów) no chyba, że Przegląd Sportowy, który opublikował listę ma w redakcji jasnowidza.
Zakładają więc, że zawodnik powtórzy średnią i liczbę punktów z poprzedniego sezonu plus bonus za autograf? To jedyne, co mi przychodzi do głowy.
Teraz OT - ogłaszanie decyzji(kontraktów?) w dzień, kiedy będą położą mnie na stole operacyjnym i pokroją, uważam za głęboko nieetyczne, żeby nie powiedzieć złośliwe działanie władz nowego klubu. Stare były pod tym względem lepsze.
No, ale jeśli wiadomości będą dobre, to się udobrucham. Może...