Motor Lublin w sezonie 2019

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Potbelly

Re: Motor Lublin w sezonie 2019

#76 Postautor: Potbelly » 26 września 2018, o 14:26

Flagg pisze:
DrPaiHiWo pisze:Poza tym to Unia Leszno miała największy budżet w tym roku bo 9,5 ml

Masz jakieś źródło tej informacji? Z tego co wiem, najbogatsze kluby Eligi mają budżety spokojnie ponad 10mln.

https://speedwayekstraliga.pl/druzyny/fogo-unia-leszno/

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#77 Postautor: Hans » 26 września 2018, o 14:47

Ja tylko prosze klub aby nie interesowac sie Przedpelskim niech idzie sobie do Wroclawia.

Aby myslec o spokojnym utrzymaniu potrzeba nam 3 transferow- 1 polaka i 2 obco. Zadnych KK, tylko Kolodziej ;) do tego ktos z trojki Pedersen, Vaculik, Jepsen Jensen. (Kolejnosc nieprzypadkowa). Choc wcale nie obrazilbym sie jakby Hancock zerwal kontrakt ze Stala i wyladowal w Lublinie. Kij tam ze zlotowa ale jednak na 10 pkt w kazdym meczu go stac. I wtedy:

1. Pedersen
2. Bober
3. Hancock
4. AJ
5. Koldi
6. Wiktor
7. Peron/ Kowalski
8. Lambert

Na rezerwie Lampart i Miesiac.

Przy Lambercie otwieraja sie ogromne mozliwosci taktyczne, zal z nich nie skorzystac.

rafir
Junior

#78 Postautor: rafir » 26 września 2018, o 15:01

Menadżer Nickiego dodał właśnie do obserwowanych profil Speed Car Motor Lublin na Twitterze.
Pewnie przypadkowo. ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#79 Postautor: kibicLBN » 26 września 2018, o 15:11

Hans pisze:Ja tylko prosze klub aby nie interesowac sie Przedpelskim niech idzie sobie do Wroclawia.

Aby myslec o spokojnym utrzymaniu potrzeba nam 3 transferow- 1 polaka i 2 obco. Zadnych KK, tylko Kolodziej ;) do tego ktos z trojki Pedersen, Vaculik, Jepsen Jensen. (Kolejnosc nieprzypadkowa). Choc wcale nie obrazilbym sie jakby Hancock zerwal kontrakt ze Stala i wyladowal w Lublinie. Kij tam ze zlotowa ale jednak na 10 pkt w kazdym meczu go stac. I wtedy:

1. Pedersen
2. Bober
3. Hancock
4. AJ
5. Koldi
6. Wiktor
7. Peron/ Kowalski
8. Lambert

Na rezerwie Lampart i Miesiac.

Przy Lambercie otwieraja sie ogromne mozliwosci taktyczne, zal z nich nie skorzystac.

Ty serio z tym Oskarem i o zgrozo Hancockiem?
Chcesz mieć w składzie najgorszą (tu muszę się powstrzymać) w żużlowym świecie? Nicki przy nim to dobry duch drużyny i opiekuńczy kapitan. Każdy tylko nie ta Złotówa. A Oskar nie wiem czy w I lidze na pozycji seniora jest w stanie utrzymać się w składzie, więc gdzie w elidze.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#80 Postautor: Hans » 26 września 2018, o 15:20

Wroclaw zdobyl braz z DD pod 10 ;)

Mnie animozje do zawodnikow w ogole nie interesuja. Nawet Moralny Trener Widera moze byc naszym kołczem abysmy sie tylko utrzymali ;)

Wybrzydzanie w elidze jest nie na miejscu. Oprocz mega napieracza z Torunia i didzeja ;)
Ostatnio zmieniony 26 września 2018, o 15:22 przez Hans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#81 Postautor: $korzen$ » 26 września 2018, o 15:22

Po zeszlorocznej szopce ze strony zlotowy jestem wiecej niz pewien, ze nikt nawet nie zawroci sobie nim glowy. Niech tam z Nawrockim woza sie po apartamantach w Chorwacji. Trojca jakiej za zadne skarby nie chce w Lublinie to Holder-Zagar-Hancock. Nie dla Lublina!!

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#82 Postautor: grzesieck » 26 września 2018, o 15:28

zgadzam sie z korzeniem w 66% ;)

moja trojca: Hancock - Holder - KK
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#83 Postautor: Hans » 26 września 2018, o 15:43

Zaraz ktos rzuci ze trzeba wziac Barana bo go pol Lublina kocha ;)

Ruchy transferowe sa ograniczone bo jest naprawde kilku grajkow, ktorzy chca zmienic otoczenie.

Klinga bym zostawil, wkoncu wczoraj wykrecil ladny wynik. W porownania do Przedpelskiego ;) Podpisac kontrakt na 3 lata i wypozyczyc. To samo mogloby sie tyczyc Oskara.

Flagg
Trener

#84 Postautor: Flagg » 26 września 2018, o 15:47

Potbelly pisze:
Flagg pisze:
DrPaiHiWo pisze:Poza tym to Unia Leszno miała największy budżet w tym roku bo 9,5 ml

Masz jakieś źródło tej informacji? Z tego co wiem, najbogatsze kluby Eligi mają budżety spokojnie ponad 10mln.

https://speedwayekstraliga.pl/druzyny/fogo-unia-leszno/

Dzięki. To powiem szczerze, ze jestem lekko zaskoczony. Tylko te budżety pewnie nie obejmują "kontraktów sponsorskich"? Tak czy siak, jesli Kępie udałoby się zmontowac dwucyfrowy budzet, to o skład raczej się martwić nie powinniśmy
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

rafir
Junior

#85 Postautor: rafir » 26 września 2018, o 15:59

Hans pisze:Zaraz ktos rzuci ze trzeba wziac Barana bo go pol Lublina kocha ;)

Ruchy transferowe sa ograniczone bo jest naprawde kilku grajkow, ktorzy chca zmienic otoczenie.

Klinga bym zostawil, wkoncu wczoraj wykrecil ladny wynik. W porownania do Przedpelskiego ;) Podpisac kontrakt na 3 lata i wypozyczyc. To samo mogloby sie tyczyc Oskara.

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/77654 ... dpelskiego
;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#86 Postautor: istred » 26 września 2018, o 16:00

Hans pisze:Zaraz ktos rzuci ze trzeba wziac Barana bo go pol Lublina kocha ;)

Jakby nie patrzeć Baran w ciągu ostatnich dwóch sezonów połowę czasu spędził w ekstralidze ;)

Kalhorn
Junior

#87 Postautor: Kalhorn » 26 września 2018, o 19:17

Wydaje się, że w naszym zasięgu (a raczej chętni do zmiany barw) i stanowiący realne wzmocnienie (lub uzupełnienie składu jako doparowi) są:

z e-ligi:
Leszno: J. Kołodziej
Gorzów: K. Kasprzak / Martin Vaculic
Zielonka: M. J. Jensen / G. Zengota
Tarnów: N. Pedersen / K. Bjerre / J. Jamróg
Toruń: P. Przedpełski
Wrocław: V. Milik

z 1 ligi:
Rybnik: Woryna / T. Bathcelor (gdyby Rybnik został w 1 lidze)
Gdańsk: A. Thomsen / M. Michelsen
Daugavpils: P. Ljung
Łódź: N. Kościuch

Zakładając, że utrzymamy trzon zespołu seniorskiego:
Lambert, A. Jonsson i (walczący o skład) P. Miesiąc (ewentualnie za niego starszy Lampart lub Jeleniewski) minimum jest sprowadzenie co najmniej 2 mocnych zawodników + jednego na drugą linie. Wtedy będzie można walczyć z powodzeniem o utrzymanie.

Jednak mam nadzieja, że Klub ponownie postanowi powalczyć o coś więcej. Wszystko zależy od funduszy. Klimat jest jak nigdy. Wsparcie i deklaracje miasta też. Potencjalni silni sponsorzy rownież (Azoty, Bogdanka). Aż marzy się coś na zasadzie Unii Tarnów 2004 ;)

Priorytetem moim zdaniem powinien być J. Kołodziej. Miałby blisko do Lublina on i jego szkółka (obie strony na tum mogłyby zyskać).
Gorzów traci GrandPrix więc fajnie byłoby im podebrać Kasprzaka lub Vaculica. Obaj mogliby być siłą napędową naszej drużyny, z tym, że za Kasprzakiem przemawia to, że ma polska licencje. Nie sądzę by Gorzów odpuścił 2kę liderów.
Liste życzeń powinien otwierać N. Pedersen. Co by nie mówić jest to maszynka do robienia punktów i choć zdarzają się mu kontuzje i nie jest młody, to jednak w Tarnowie co wielokrotnie podkreślali komentatorzy w Tv zmienił podejście m.i. do jazdy parą i zaangażowania w drużynę. Można mu zarzucać, że zmienia kluby jak rękawiczki i spuszcza drużyny z e-ligi, ale moim zdaniem wynika to często z faktu, że reprazentuje słabsze drużyny przychodząc jako koło ratunkowe i po spadku nadal ma ambicje by w e-lidze jeżdzić.

Podstawa to walka o skład polskich seniorów. Nie możemy być skazani na 2-kę jak to było w przypadku Tarnowa czy Gdańska!

Uważam, że wyciągnięcie sensownego juniora na poziomie e-ligi wymagałoby niemałych nakładów finansowych i nie ma co robić nic na siłe. Oczywiście należy rozeznać się w sytuacji, bo może ktoś się trafić, ale moim zdaniem warto postawić na Peronia.

Skład "marzeń":
1. J. Kołodziej
2. N. Pedersen
3. K. Kasprzak
4. R. Lambert
5. A. Jonsson
6. W. Lampart
7. E. Peroń
rez. P Miesiąc (+ jeden wartościowy Polak lub obcokrajowiec oraz co najmniej 2 juniorów)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#88 Postautor: GIGI » 26 września 2018, o 19:51

Holder ma spore zawirowania rodzinne. Jezdzic potrafi, chyba nikt nie ma co do tego watpliwosci. Mysle ze zostanie w Toruniu. Co do Kasprzaka to niezly z niego rzemieslnik ale z drugiej strony buc jakich malo. Nie wiem czy to byloby dobre rozwiazanie. Mam cicha nadzieje ze Kolodziej wyladuje jednak w Lublinie :)

Awatar użytkownika
MarFi

#89 Postautor: MarFi » 26 września 2018, o 20:50

Mam dziwny wewnętrzny spokój, że w klubie są osoby odpowiedzialne i nie zaburzą atmosfery w drużynie jakimś nieprzemyślanym transferem (Pedersen, Kasprzak). Wiem, że w elidze nie można wybrzydzać ale w pierwszej kolejności trzeba powalczyć o zawodników "lubianych" i jeżdzących widowiskowo. Nie wymieniajmy też od razu całego składu. Trzeba dać szansę chłopakom którzy wywalczyli awans oczywiście bez gwarancji startów.
Marzy mi się Woffinden , już jednego mistrza świata kiedyś mieliśmy i wtedy też mało kto wierzył, że jest to możliwe. Jeżeli jednak jest nie do wyciągnięcia z Wrocławia to Vaculik. Rolnicki jest bardzo dobrą opcją na juniorkę.
Patrząc realnie to widzę to tak:

1. Kołodziej (priorytet)
2. Miesiąc / D.Lampart / Jeleniewski wszyscy do walki o jedno miejsce.
3. Jonsson
4. Lambert
5. Vaculik (Woffinden - marzenie)
6. W.Lampart
7. Rolnicki / Peroń
8. Bober

Takim składem nie powalczymy może o playoffy ale daje nam to realną szansę na wygrywanie u siebie.

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#90 Postautor: maestro76 » 26 września 2018, o 21:15

Dwóch na + 10 i utrzymanie spokojne a może coś więcej
1. Jonsson
2. Miesiąc/ i kto tam chce walczyć
3. Vaculik
4. Lambert
5. Kołodziej
6. Wiktor Lampart
7. Peron
8
never ride faster than your angel can fly

rumburaque
Szkółkowicz

#91 Postautor: rumburaque » 26 września 2018, o 21:17

Ja " zakochałem się" w Kołodzieju od kiedy przyjechał z M.Rempałą na zawody młodzieżowe do lbn już nie pamiętam jakie, ale co oni wtedy pokazali jak rekordy toru poprawiali to aż palce lizać. M. Rempala lepsze wrażenie zostawił wtedy i jak się różnie kariery ich potoczyły. Od tamtej pory zawsze śledzę uważniej lub mniej Kołdiego wyniki. Między Bogiem a prawdą to szczerze mówiąc to dla mnie to taki swojak.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#92 Postautor: Hans » 26 września 2018, o 23:12

A ja Koldiego pamietam z tego jak z trybun lecialo Kolodziej to zlodziej a Rempala to pala, chyba w 2003 ;)
Para juniorska najwyzszych lotow, choc tez wydawalo wtedy sie ze to Marcin zrobi wieksza kariere, ale tutaj zawazyly raczej inne czynniki.

Janusz czesto w Lbn bywal,wiec to prawie swoj chlop. Ale w gratisie niech wezmie jeszcze tego Kowalskiego ze soba ;)

rumburaque
Szkółkowicz

#93 Postautor: rumburaque » 26 września 2018, o 23:32

Ja dokładnie nie pamiętam czy jakiś srebrny kask czy raczej chyba 1/2 młodzieżowych mistrzostw polski. Myślę że są na forum bardziej pamietliwi dociekliwi lub wiedzący gdzie znaleźć;) a kariery no cóż... "rozpijasz na drobno" lub raz na jakiś czas a z grubej rury hehe ( ku opamiętaniu)

blajar
Trener

#94 Postautor: blajar » 26 września 2018, o 23:35

Tak z ciekawości, ktoś trafił 7/7 w rozważaniach na temat składu na 2018? :)
Przejrzałem 11 stron i kolega Sober trafił na dość wczesnym etapie 6/7 :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

SwiDarek
Junior

#95 Postautor: SwiDarek » 27 września 2018, o 10:05

Ja bym zestawiał skład mniej więcej tak:
1. Jonsson - jeździ z głową po profesorsku i ma dobre starty
2. Lambo - młody gniewny jako doparowy do zamykania szerokiej
Pierwsza para na otwarcie meczu, która powinna w domu wozić 5-1 minimum 4-2 i remis na wyjeździe
3. Woryna - dobrze startuje i potrafi mądrze rozegrać pierwszy łuk
4. Miesiąc - walczak i trudny doparowy ale w moim mniemaniu lepszy jak Dawid i Daniel (którzy wyprzedać po prostu nie potrafią co więcej dość łatwo i głupio tracą pozycje vide Dawid w finale).
Dlaczego taka para bo Woryna ma 22 lata i jest na fali wznoszącej a z Pawłem tworzyli by dość ciekawą parę "katów-oprawców". Przy odpowiednim sprzęcie uważam, że Łełek byłby w stanie objechać większość drugiej linii w SE a napewno gryzłby tor przez 4 kółka bez litości.
5. Kołodziej - jako lider drużyny sorry ale najbardziej mi pasuje do wizji tego teamu i uważam, że z miejsca by w niego dobrze wszedł a przy okazji szkółka Janusza!!!
6. Emil
7. Wiktor
8. BOBÓR/Joel

Rezerwa - biorąc pod uwagę ściągniecie Woryny - Lebiedievs/jakiś Dun z wybrzeża do walki o skład z Pawłem.
Gdyby numer z Woryną z jakichś względów nie wypalił to Grisza. Choć uważam, że wtedy skazywalibyśmy się na konieczność posiadania jakiegokolwiek polskiego seniora - w tym roku stracił na tym Rybnik (Szczepan/Czajnik). W SE można pojechać ósemką za takiego zawodnika ale wtedy to nie byłby Oskar ani Joel a tu na rynku też raczej posucha - zakładam, że Lambo nie poszedłby na jazdę z ósemką a Dan z Rybnika po pierwsze by kosztował a po wtóre jest naprawdę po sporej kontuzji (Peroń chodzi i skacze a Dan... szkoda gadać)

Skład trochę eksperyment a'la Gniezno w NICE - ale z tego co jest na rynku do wzięcia to z tych powyżej każdy ma serce do jazdy, jest waleczny i mentalnie nie popsułby tej drużyny i pewnie nie zrujnowałby nam budżetu.
Jedno zastrzeżenie - fajnie byłoby gdyby klub zadbał o to, żeby chłopcy mieli dobry sprzęt na start sezonu a nie mordowali się jak Paweł na początku 2018.
DON'T THINK!!! DRINK!!!

bartollo
Senior

#96 Postautor: bartollo » 27 września 2018, o 10:36

Takim skladem to od razu w Nice lidze mozna startowac.

SwiDarek
Junior

#97 Postautor: SwiDarek » 27 września 2018, o 10:49

bartollo pisze:Takim skladem to od razu w Nice lidze mozna startowac.

Patrząc ile Teamów w 2019 będzie chciało tam awansować - to nie jestem pewien czy i oni nie porobią sporych zakupów. Diamentowy Irek napewno zagra tam Va Banque i będzie mocno licytował ekstraligowców co więcej uważam, że na straconej pozycji nie stoi.
Ja jestem realistą - myślę, że Vacula czy Tajskiego ściągnąć będzie trudno a Dzik??? "Dzik jest Dziki Dzik jest zły" jeden dzwon dzika w GP i pozamiatane po Dziku. Choć punkty robić potrafi - to nie ulega wątpliwości.
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#98 Postautor: Kshyhu » 27 września 2018, o 10:49

blajar pisze:Tak z ciekawości, ktoś trafił 7/7 w rozważaniach na temat składu na 2018? :)
Przejrzałem 11 stron i kolega Sober trafił na dość wczesnym etapie 6/7 :)

Aż poczytałem z ciekawości. Potem gruchnęła wiadomość, że Jonsson przyklepał w Czewie i potem już nikt nie brał go pod uwagę :) Ale nie pamiętam za grosz, jak to było potem z tym kontraktem u nas.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#99 Postautor: istred » 27 września 2018, o 11:03

Jonsson to świetny zawodnik, jednak nie powiedziałbym, że akurat starty są jego mocną stroną. Wręcz przeciwnie. Gdyby miał takie dobre starty to by nie musiał być tak waleczny na dystansie.

Lebiedievs/jakiś Dun z wybrzeża do walki o skład z Pawłem.
Thomsen lub Michelsen do walki o skład z Miesiącem? :) Ja rozumiem, że Paweł miał niezłą końcówkę sezonu, ale nie przesadzajmy, bo niedługo ktoś napisze, że będzie razem z Kołodziejem krajowym liderem ;)
Paweł w tym roku udowodnił, że może być solidnym pierwszoligowcem. Tyle. Jakby chciał powalczyć o ekstraligę w przyszłym roku to tylko na własne ryzyko i ze świadomością, że przez cały sezon może nie pojechać w lidze (raczej w roli koła ratunkowego niż realnej walki o skład). Nie wyobrażam sobie żeby Paweł mógł zastąpić choćby Jonssona czy Lamberta - a to przecież miałby być druga linia.
Szanse na występy Miesiąca widziałbym jedynie w opcji, że na pozycji polskiego seniora zostawiamy któregoś z obecnych naszych seniorów i ewentualnie z nim walczy Miesiąc. Jeżeli taka opcja wchodzi w grę to w pierwszej kolejności widziałbym chyba Dawida Lamparta. Pomimo słabej końcówki sezonu pokazał w zawodach indywidualnych (mistrzostwa Polski, złoty kask chyba też), że potrafi skutecznie rywalizować z drugą linią ekstraligi. Miesiąc, w starciu z zawodnikami ekstraligowymi, nawet jak jest w formie to niestety nie istnieje.

Jedno zastrzeżenie - fajnie byłoby gdyby klub zadbał o to, żeby chłopcy mieli dobry sprzęt na start sezonu a nie mordowali się jak Paweł na początku 2018.
Zawodnicy podpisują kontrakty zawodowe i to oni, a nie klub, są odpowiedzialni za sprzęt.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#100 Postautor: mustafa » 27 września 2018, o 11:23

SwiDarek pisze:Ja bym zestawiał skład mniej więcej tak:
2. Lambo - młody gniewny jako doparowy do zamykania szerokiej
Pierwsza para na otwarcie meczu, która powinna w domu wozić 5-1 minimum 4-2 i remis na wyjeździe
3. Woryna - dobrze startuje i potrafi mądrze rozegrać pierwszy łuk
4. Miesiąc - walczak i trudny doparowy ale w moim mniemaniu lepszy jak Dawid i Daniel (którzy wyprzedać po prostu nie potrafią co więcej dość łatwo i głupio tracą pozycje vide Dawid w finale).
Dlaczego taka para bo Woryna ma 22 lata i jest na fali wznoszącej a z Pawłem tworzyli by dość ciekawą parę "katów-oprawców". Przy odpowiednim sprzęcie uważam, że Łełek byłby w stanie objechać większość drugiej linii w SE a napewno gryzłby tor przez 4 kółka bez litości.
5. Kołodziej - jako lider drużyny sorry ale najbardziej mi pasuje do wizji tego teamu i uważam, że z miejsca by w niego dobrze wszedł a przy okazji szkółka Janusza!!!
6. Emil
7. Wiktor
8. BOBÓR/

Jeżeli sam klub mówi (Kępa w wywiadach), że potrzeba dwóch Polaków z ekstraligi na 10 punktów i jednego obcokrajowca to czego na forum niektórzy podają składy słabsze ? :)
Paweł jeżeli chce spróbować w ekstralidze to tylko jako rezerwa. Jak chce ryzykować, że cały sezon może przesiedzieć na ławce to nie ma sprawy. Woryna też nie gwarantuje, że będzie wymiataczem na 10 punktów. Jak ktoś wcześniej pisał Woryna średnią ma tuż za Jonssonem, więc nie ma żadnej gwarancji, że będzie zdobywał tyle punktów co Kołodziej, raczej w to wątpię.