Może i przesadzamy z tym zwijaniem się żużla, ale Ty też widzisz to przez różowe okulary.
To wymień dwóch innych Słowaków żużlowców. Kiedyś Amerykanów było pełno, Nowozelandczycy, Norwegowie, Węgrzy, więcej Szwedów. Ale nie o nacje chodzi, bo de facto aby być zawodowym żużlowcem musisz jeździć w polskiej lidze, jako podstawowy zawodnik. W innym wypadku nie utrzymasz odpowiedniego teamu. Nie razi Cię w oczy jak pozostałe ligi stały się nieatrakcyjne?
W Polsce kiedyś były 3 klasy rozgrywkowe i były pełne rozgrywki, teraz ledwo łatamy gośćmi z zagranicy. A w tych drużynach 2-3 polskich seniorów i zero rezerwowych. Kiedyś rezerwowy był czymś normalnym w każdej drużynie.
I owszem pamiętam czasy juniorskie Hampela jak przez mgłę ale wtedy wydawało mi się że cała stawka finału MŚJ ogarniała, a teraz jest to max 6 chłopaków.
Motor Lublin - Sparta Wrocław 50:40
Re: Motor Lublin - Sparta Wrocław 50:40, 02.06.2024
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Eee tam. Kiedyś do finału IMŚ łapali się tylko goście z angielskiej ligi. U nas w lidze przed erą open juniorzy nieraz wychodzili z pierwszego łuku kiedy np Jankowski czy Kasprzak kończył. Takie pyrkanie amatorskie na resztkach sprzętu. Potem w zawodach międzynarodowych była masakra. Była liga angielska i trochę duńska, szwedzka. Ogólnie Duńczycy mieli taki sprzęt że na 30 metrze byli dwa motocykle z przodu. Dopiero dziś z perspektywy czasu tak to odbieram. Kiedyś myślałem że to jakiś żużlowy "naród wybrany". Teraz zmieniła się geografia ot wszystko. Kto z Europy środkowej wchodził do finałów MŚ. Pojedyncze sztuki czasem.
No widzisz, Ty sięgasz pamięcią do lat 90' i wcześniej, ja z racji wieku zacząłem interesować się speedwayem na przełomie wieków. Biegi niekoniecznie zawsze były ciekawsze, ale rywalizację w SGP za czasów Nickiego, Golloba, Crumpa, Rickardssona, Hancocka, Adamsa, Hamilla, Sullivana, Lorama wspominam jako bardziej atrakcyjną niż w ostatnich latach.
Pewnie dlatego że miałeś naście lat. Ja zresztą też, ale dobrze pamiętam czasy Rickardsona. "Biorę czerwony kask i nara nie ma mnie".
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
KrzysiekS pisze:Ja tam słyszę o tym widmie sezon w sezon od mniej więcej 92' Rok w rok to samo, a tego widma ani widu ani słychu.
Polecam poniższy artykuł:
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-smierc- ... ie-klamie/
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
RadeKas pisze:Pewnie dlatego że miałeś naście lat. Ja zresztą też, ale dobrze pamiętam czasy Rickardsona. "Biorę czerwony kask i nara nie ma mnie".
Z pewnością Zmarzlik jest znacznie ciekawszym jeźdźcem niż Szwed, ale dominacja Polaka całkowicie przyćmiewa tę Rickardssona. W ciągu ostatnich 6 lat Zmarzlik idzie po 5. tytuł, 3. z rzędu a ten jeden przegrał niemalże o włos. Przed sezonem mówi się że 2 ludzi może jakimś cudem zagrożą mu w drodze po tytuł, ja na szybko wymieniłem 8 którzy realnie Szwedowi co roku zagrażali.
Nie są to realne zagrożenia dla Zmarzlika. Dwaj poważni rywale, którzy mogliby mu zagrozić - nie jeżdżą w GP. A wracając do Rickardssona - jasne miał kilku poważnych rywali ale poza pierwszym tytułem z Vojens (po walce z kontuzjowanym Hansem) potem stał się nudny do porzygu - taki Artiom. Inna sprawa, że do granic możliwości wykorzystywał regulamin.
Zamiast żyć mrzonkami o globalizacji żużla trzeba go odbudować w Czechach, Niemczech, na Węgrzech. Tam wciąż jest się jeszcze o co zahaczyć.
Co do zwijania - najbardziej martwi Szwecja, porównując choćby do Danii. która jednak tych zawodników dostarcza regularnie. A w Szwecji taka infrastruktura, tory crossowe, minitory, wszystko, a dalej Lindback w GP challenge ;]
Co do zwijania - najbardziej martwi Szwecja, porównując choćby do Danii. która jednak tych zawodników dostarcza regularnie. A w Szwecji taka infrastruktura, tory crossowe, minitory, wszystko, a dalej Lindback w GP challenge ;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Re: Motor Lublin - Sparta Wrocław 50:40
Węgry to już chyba przegrana sprawa. Starty Miszkolca w polskiej lidze zakończyły się klapą, drugim Lokomotivem nie zostali, a szkoda. Może SEC w Debreczynie będzie jakimś impulsem, ale cudów się nie spodziewam. Na Łotwie od lat stagnacja + nowy ośrodek w Rydze, Słowenia wymrze wraz z Matejem Zagarem, w Finlandii i Francji jest stabilnie, ale bez widoków na progres. Faktycznie tylko Niemcy mają potencjał, by wyprodukować w przyszłości liczniejszą grupę przyzwoitych zawodników. Tylko czy w takim Landshut starczy zapału, skoro już na zawsze będą się kisić w kaelżecie?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Re: Motor Lublin - Sparta Wrocław 50:40
Bo zamiast kaelżetów powinna powstać jakaś wspólna liga dla tych krajów, Niemcy, Czechy, Łotwa, może w przyszłości Węgry, Włochy, a może i Pavlić by sobie klub reaktywował.
GP w Landshut myślę, że zrobiło dobrą robotę, Kai w GP też. Tak jak mówię, jest się o co zahaczyć.
Węgry zawsze były półamatorskie, polecam wywiady z zawodnikami, choćby z jeżdżącym wciąż Magosim. Inny mental ;] Aczkolwiek potencjał był w Nagyhalasz, z tym, że tam chyba pan zarządzający nie okazał się łatwy we współpracy.
GP w Landshut myślę, że zrobiło dobrą robotę, Kai w GP też. Tak jak mówię, jest się o co zahaczyć.
Węgry zawsze były półamatorskie, polecam wywiady z zawodnikami, choćby z jeżdżącym wciąż Magosim. Inny mental ;] Aczkolwiek potencjał był w Nagyhalasz, z tym, że tam chyba pan zarządzający nie okazał się łatwy we współpracy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]