Motor Lublin w sezonie 2027

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Karamba
Kadrowicz

Motor Lublin w sezonie 2027

#1 Postautor: Karamba » 6 lipca 2026, o 09:26

Jako, że mamy ponad miesiąc sezonu ogórkowego pozwalam sobie założyć powyższy temat. Jak to w żużlu to już sezon przynajmniej przedłużania umów w pełni.

Żużel. Vaculik dostał pytanie o swoją przyszłość. Prezes Motoru ma ogromny dylemat

Martin Vaculik nie zachwyca w obecnym sezonie PGE Ekstraligi. Słowak podkreśla, że zamierza zrobić wszystko, by przekonać prezesa Jakuba Kępę do przedłużenia z nim kontraktu. Jak bowiem zaznacza, nie chce odchodzić z Orlen Oil Motoru.

Po sezonie 2026 klub z Lublina będzie musiał rozstać się z jednym z seniorów. Nieoficjalnie wiadomo, że decyzja jeszcze nie zapadła, bo prezes Jakub Kępa ma ogromny dylemat, kogo ostatecznie skreślić.

Najwięcej mówi się o odejściu Mateusza Cierniaka. Teoretycznie to on notuje w tym roku najsłabsze wyniki. W dodatku ma bardzo dobrą ofertę z Gorzowa, ale rozstanie wcale nie jest takie pewne. Z naszych informacji wynika, że Orlen Oil Motor ciągle bierze go pod uwagę. W ostatnich tygodniach 23-latek notował lepsze występy. Poza tym w sezonie 2027 Lublinianie będą startować w Tarnowie, co sprawia, że notowania Cierniaka jako wychowanka tamtejszego klubu zdecydowanie rosną.

Jeśli prezes Kępa zdecydowałby się ostatecznie na jego zatrzymanie, to odejść będzie musiał ktoś z trójki: Fredrik Lindgren, Martin Vaculik, Kacper Woryna. Skreślenie tego ostatniego wydaje się mało prawdopodobne, bo Motor zyskałby wiele możliwości przy koncepcji składu z trójką polskich seniorów. Klub mógłby wtedy postawić na juniora zagranicznego.

Jeśli chodzi natomiast o Lindgrena i Vaculika, to obaj mają trudne sezony. Szwed niedawno wrócił na tor po trudnej kontuzji i na razie trudno powiedzieć coś więcej o jego dyspozycji. Słowak długo zmagał się z dużymi problemami, ale jego ostatni występ w Zielonej Górze był już naprawdę obiecujący. Wybór nie jest zatem łatwy, a decydować mogą detale. Świadomy jest tego Vaculik, który na pytania o swojej przyszłości odpowiadał w ostatnim magazynie PGE Ekstraligi w WP SportoweFakty.

- Skupiam się na tym, co jest tu i teraz. Priorytetem nie jest teraz dla mnie przyszły rok. Chcę pokazać, jakim naprawdę jestem zawodnikiem i spełnić swoje własne oczekiwania. Nie ukrywam jednak, że czuję się w Motorze bardzo dobrze i na pewno zależy mi, żeby tu pozostać. Nie mam żadnego powodu do zmiany klubu - podkreślił zawodnik.

Vaculik nie chciał natomiast zdradzić, czy Motor złożył mu już ofertę przedłużenia współpracy. - Nie będę wchodzić w szczegóły. To sprawa między nami i nie będę o tym mówić publicznie. Teraz najważniejsze jest to, żebym był mocnym punktem drużyny - zaznaczył.

Warto również dodać, że po sezonie 2026 Motor będzie musiał przeprowadzić transfer na pozycję U24. Na ten moment głównym kandydatem pozostaje Adam Bednar z Gezet Stali Gorzów, ale Czech, który jest jednym z objawień tegorocznych rozgrywek, ma też propozycje z innych ekip. Przekonanie go do transferu nie będzie łatwe, ale Lublinianie liczą na sukces w negocjacjach.

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/12605 ... ny-dylemat

z tego by wynikało, że Vacul nie ma 2-letnej umowy ?

Karamba
Kadrowicz

Re: Motor Lublin w sezonie 2027

#2 Postautor: Karamba » 6 lipca 2026, o 09:29

W przyszłym roku nie będziesz już zawodnikiem do lat 24. Znając realia rynku, jesteś zdecydowany na dalsze starty w najwyższej klasie rozgrywkowej? To w tej chwili najlepsze miejsce do rozwoju, jeśli chodzi o Ciebie?

- Chcę zostać w PGE Ekstralidze i wiem, że w niej zostanę. Aktualnie jestem w trakcie przeprowadzania rozmów i szukania odpowiedniej ścieżki dalszej kariery.

Mówi się o dużym zainteresowaniu Stali Gorzów Twoim transferem. Wiemy też, że Motor w 2027 roku będzie rozgrywał swoje domowe spotkania na torze w Tarnowie. To Twój macierzysty ośrodek. To chyba kusząca opcja?

- Na pewno brzmi to bardzo kusząco. Wydaje mi się, że niejeden zawodnik chciałby móc ścigać się w macierzystym klubie. Tutaj wyglądałoby to nieco inaczej, ponieważ byłyby to starty na torze, na którym się wychowałem, ale w barwach drużyny z Lublina. To bardzo rzadko spotykany układ. Gdyby się jednak ziścił scenariusz z moją jazdą na torze w Tarnowie, byłaby to naprawdę bardzo fajna możliwość.
żródło SF

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#3 Postautor: Rusek » 8 lipca 2026, o 17:39

Co prawda to moje przypuszczenia ale coraz bardziej wydaję mi się że Freddie powie pas. Niedawno sprzedał dom w Częstochowie. Odpuszcza GP, ale to zrozumiałe bo o czołówkę już nie ma szans walczyć po absencji w kilku rundach. Pełen szacunek za to że walczy dla Motoru o punkty. W sumie wbrew trochę temu co zawsze wiele osób mu zarzucało przez jego karierę że walka w mistrzostwach świata dla niego najważniejsza. Dobrze mu u nas na pewno i zapewne już nigdzie więcej się nie ruszy. Skoro Mati już praktycznie przesądzony że zostanie to myślę że Lindgren podjął decyzję. Kuba by go nie odstawił w takim momencie ze składu. Zamiany jakie będą w sezonie 27 kadrowe zapewne będą kosmetyczne. Na pewno ktoś u24 oby ktoś kto będzie robił robotę i może jakiś junior z wyższej półki? Choć tutaj nie wiadomo co robić. Bańbor powinien być dalej u nas a Jaworski też potrafi pojechać. Kacper i Martin zapewne zostaną.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#4 Postautor: Cooper » 9 lipca 2026, o 08:44

Lindgren ma szansę pójść drogą Jonssona, który heroiczną postawą po upadku prowadził nas do Ekstraligi. Nigdy tego kibice mu nie zapomną i Fredowi też nikt nie zapomni postawy w tym sezonie. Trzeci taki to był MM155 jadący play-offy ze złamaną stopą.

Jeśli chodzi o skład to na pewno Vaculik sam chciałby zostać, natomiast co do Woryny to myślę, że będzie co najmniej jeden klub któremu będzie zależało by Kacper nie był dłużej u nas. A występem na torze tego klubu Kacper ostatnio nie pomógł :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#5 Postautor: Rusek » 9 lipca 2026, o 09:02

Vaculik chciałby zostać i zapewne tak będzie bo jak dobrze wiemy z poprzednich lat jesteśmy w takim etapie sezonu że zapewne jakieś decyzję już zapadły obojętnie czy przekonał swoją postawą do przedłużenia kontraktu czy nie. Dlatego że rynek jest bardzo wąski. No chyba że jest ktoś już kto go zastąpi, w co wątpię. Dodatkowo jak sam Martin mówi buzia się cieszy za każdym razem jak jest w Tarnowie bo ma bardzo dobre wspomnienia z tym obiektem i jest to jego jeden z ulubionych torów do jazdy.
Kacpra to na pewno nie jeden klub by chciał. Tam też już jest pewnie ugadane co i jak, bo jakby nie było spełnia oczekiwania i jedzie fajny sezon.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#6 Postautor: Kshyhu » 9 lipca 2026, o 09:06

Mnie też przekonał Kacper. Trochę nas w pierwszych kolejkach rozpieścił i jak wrócił na swój normalny poziom, to się ludzie nieco krzywili, ale tak naprawdę nie ma mu czego zarzucić. Jedzie to, czego się od niego oczekiwało.
Motor mocnyj!

Karamba
Kadrowicz

#7 Postautor: Karamba » 9 lipca 2026, o 14:08

Właśnie cała dyskusja zeszła na trio Fred, Mati, Vacul kto do odstrzelenia a Kacper ma tylko roczną umowę.
Chociaż z Rybnika do Tarnowa znacznie bliżej niż do Bydgoszczy a to przecież wyznacznik dla zawodników i mechaników.

dłuższy kontrakt to ma tylko Bartula zdaje się.

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#8 Postautor: Rusek » 9 lipca 2026, o 15:10

I Bańbor o ile pamiętam w tamtym sezonie też podpisał na 2 sezony.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#9 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 9 lipca 2026, o 15:18

Karamba
Kadrowicz

#10 Postautor: Karamba » 9 lipca 2026, o 16:18

Do tego jest Jaworski do końca wieku juniorskiego.