Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#1401 Postautor: Marcinex » 20 lutego 2006, o 16:35

Smirnek pisze:Tak szczerze to myślałem że stadion w Rybniku jest ładniejszy :wink:

Prawie jak nasz, tylko tam wszędzie krzesełka są i jest oświetlenie 8) :wink:

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#1402 Postautor: dannie » 20 lutego 2006, o 16:38

B.Kasiński w wywiadzie pisze:Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy.

:shock: ...a co on łaske robi?! To chyba nie za bardzo trafne sformułowanie w ustach dyrektora. Prezydent jest wlasnie po to zeby z takimi inicjatywami wychodzic...
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1404 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 17:06

ŻUŻEL* Rozmowa z Bogusławem Kasińskim, dyrektorem TŻ Sipma
To dobry projekt

Podoba siÄ™ panu projekt modernizacji lubelskiego stadionu ?
Uważam, że jest to dobry projekt. Oczywiście należałby poprawić w nim kilka rzeczy takich jak parking, banda i boksy dla zawodników ponadto klub żużlowy musi mieć też warsztat. Żeby stadion spełniał wymogi FIM, wymagana jest także myjka ekologiczna.

A wiec kwestia wymogow FIM jest podejmowana. Widac tez ze troche wiecej niz poczatkowo bylo przedtsawione jest zastrzezen ze strony klubu, to dobrze bo to moze wyjsc tylko na dobre ostatecznemu efektowi modernizacji stadionu.

TrochÄ™ tych zastrzeżeÅ„ jest…
Myślę, że wszystko zostanie poprawione. Jestem w kontakcie z panią Anną Kasprzyk z warszawskiego biura projektowego S.P.A.K. i umówiliśmy się tak, że przedstawię jej korektę do projektu. Pani Kasprzyk zapewniła mnie, że uwzględni wszystkie poprawki, mające na celu stworzenie obiektu spełniającego wszelkie wymogi.

Moze warto aby wlasnie ta droga (via klub) byly przekazane rowniez uwagi ze strony kibicow, tutaj trzeba byloby to zebrac opinie z tego forum i rowniez przekazac do naszego klubu. Moze moglby sie tym zajac fan Klub podobnie jak kwestia krat :wink: Nawet jesli nie wszystkie wypowiedzi dyr. Kasinskiego nam sie podobaja to przy braku konsultacji spolecznych chyba tylko taka droge mamy jesli chcemy jeszcze swoje uwagi przekazac wlasnie w sensie aby rowniez ze strony kibicow wyszla inicjatywa " pomocy w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykowaniu."

W planach modernizacji wiele kontrowersji budzi też propozycja wydłużenia toru do 394 metrów oraz pojemność stadionu, który pomieścić ma 11.500 osób.
Jeśli chodzi o długość toru to musimy się z tym pogodzić. Stadion MOSiR jest obiektem, na którym swoje mecze rozgrywają także piłkarze, a powiększenie murawy jest jednym z wymogów dla klubu piłkarskiego.
W kwestii pojemności trzeba się cieszyć z tego, co mamy. Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy. Skoro jest już projekt to teraz powinniśmy wszyscy pomagać w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykować. Stadion teraz a po modernizacji to zupełnie inny świat.
Przy tej okazji warto byloby skonsultowac ta kwestie ukladanej murawy, czy pozwoliloby to tez na zwiekszenie pojemnosci. Warto przy tej okazji poruszyc sprawe trybuny od strony Startu. A moze kumulacja 2 czynnikow: skrocenie toru ktory jest przewidywany w projekcie, "przesuniecie" budowy nowych trybun w kierunku pierwszego wierazu pozwoliloby na budowe trybun od strony Startu za drugim wirazem jesli juz nie takiej wysokosci jak na calym stadionie to przynajmniej takiej jak ma powstac bez zadaszenia tam gdzie ma byc ten taras widokowy. Ciekaw tez jestem czy dyr. Kasinski (ew. pozostale osoby z naszego klubu) uwaza ze warto dla samego skrocenia dlugosci toru zastosowac cos takiego jak w Rybniku czy Chorzowie.

Uwazam ze skoro zostaly wydane fundusze na powstanie obecnego pomieszczenia dla sedziego to tym bardziej warto ewentualne fundusze przeznaczyc na nieznaczne "przeprojektowanie" planowanej modernizacji.

Jestem daleki od krytykowania jedynie tego projektu, mozna nawet stwierdzic ze jest on rzeczywiscie ladniejszy niz w Rybniku a to juz cos:) Chodzi jedynie o dokladne przedyskutowanie tego projektu wlasnie pod wzgledem pojemnosci stadionu, dlugosci toru itd. Tak jak dyr. Kasinski ma swoje zastrzezenia o ktorych powiedzial w wywiadzie tak tez kibice zglaszaja swoje uwagi i mysle ze dobrze bylboby aby byly one skomentowane, a moze niektore nawet skonsultowane z projektantka.

Co do samej inicjatywy Pana Pruszkowskiego to wcale nie jest ewenementem w skali kraju tym bardziej ze teraz wlasnie wiele takich inicjatyw powstaje w zwiazku z mozliwoscia ubiegania sie o fundusze europejskie.Nawet w samym w Lublinie dzis mozemy przeczytac o kolejnej takiej inicjatywie tym razem odnosnie plywali olimpijskiej:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... N/60219010
Natomiast obecny stan naszego stadionu juz takim ewenementem w skali kraju jest :? in minus oczywiscie...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1405 Postautor: Torsen » 20 lutego 2006, o 20:53

Remont stadionu, który niedługo mógłby stanowić zagrożenie dla zebranych na nim ludzi, jest takim samym psim obowiązkiem właściciela, jak np. odśnieżanie posesji przy drodze. Jeśli ktoś uważa, że to jakaś łaska, to chyba powinien jeszcze raz przemyśleć temat.

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#1406 Postautor: maestro76 » 20 lutego 2006, o 21:09

to ja jescze o tym zlomie okalajacym tor....
wiadomo ze wszystko teraz zalezy od stanowiska policji-biorac pod uwage organizacje meczow pilkarskich nie sadze aby zgodzili sie na usuniecie krat.
a czy nie moznaby tych krat tak przerobic aby mozliwy byl ich montaz i demontaz na okreslone widowiska sportowe :idea: :?:
technicznie byloby to pewnie do wykonania a i pewnie duzo tansze od band z pleksy :!:
never ride faster than your angel can fly

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1407 Postautor: wojtas » 20 lutego 2006, o 21:13

maestro76 pisze:wiadomo ze wszystko teraz zalezy od stanowiska policji-biorac pod uwage (...)

Policja twierdzi ze decyzja zalezy od werdyktu komisji do czegos tam, nie od nich samych.
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1408 Postautor: Koper » 20 lutego 2006, o 22:17

speedway.info.pl pisze:Jak podaje oficjalna strona Polskiego Związku Motorowego, Drużynowy Puchar Świata w nadchodzącym sezonie odbędzie się w trzech krajach: Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Poniżej terminarz:
Zawody 1 - Rybnik - 16.07.2006
Zawody 2 - Malilla - 18.07.2006
Turniej barażowy: Reading - 20.07.2006
Finał - Reading - 22.07.2006

Moze w przyszlosci juz po zakonczeniu modernizacji stadionu przy Al.Zygmuntowskich przypadnie nam zorganizowanie takiego turnieju...

A juz w sezonie 2007 FIM przyznala PZM organizacje Finalu IMSJ:
Finał IMŚJ - 9.09.2007

Fajna sprawa aby final imprezy w ktorej na najwyzszym stopniu podium stal wychowanek Motoru Lublin, Robert Dados zostal zorganizowany kiedys w Kozim Gordzie.