Smirnek pisze:Tak szczerze to myślałem że stadion w Rybniku jest ładniejszy
Prawie jak nasz, tylko tam wszędzie krzesełka są i jest oświetlenie
B.Kasiński w wywiadzie pisze:Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy.
ŻUŻEL* Rozmowa z Bogusławem Kasińskim, dyrektorem TŻ Sipma
To dobry projekt
Podoba siÄ™ panu projekt modernizacji lubelskiego stadionu ?
Uważam, że jest to dobry projekt. Oczywiście należałby poprawić w nim kilka rzeczy takich jak parking, banda i boksy dla zawodników ponadto klub żużlowy musi mieć też warsztat. Żeby stadion spełniał wymogi FIM, wymagana jest także myjka ekologiczna.
TrochÄ™ tych zastrzeżeÅ„ jest…
Myślę, że wszystko zostanie poprawione. Jestem w kontakcie z panią Anną Kasprzyk z warszawskiego biura projektowego S.P.A.K. i umówiliśmy się tak, że przedstawię jej korektę do projektu. Pani Kasprzyk zapewniła mnie, że uwzględni wszystkie poprawki, mające na celu stworzenie obiektu spełniającego wszelkie wymogi.
Przy tej okazji warto byloby skonsultowac ta kwestie ukladanej murawy, czy pozwoliloby to tez na zwiekszenie pojemnosci. Warto przy tej okazji poruszyc sprawe trybuny od strony Startu. A moze kumulacja 2 czynnikow: skrocenie toru ktory jest przewidywany w projekcie, "przesuniecie" budowy nowych trybun w kierunku pierwszego wierazu pozwoliloby na budowe trybun od strony Startu za drugim wirazem jesli juz nie takiej wysokosci jak na calym stadionie to przynajmniej takiej jak ma powstac bez zadaszenia tam gdzie ma byc ten taras widokowy. Ciekaw tez jestem czy dyr. Kasinski (ew. pozostale osoby z naszego klubu) uwaza ze warto dla samego skrocenia dlugosci toru zastosowac cos takiego jak w Rybniku czy Chorzowie.W planach modernizacji wiele kontrowersji budzi też propozycja wydłużenia toru do 394 metrów oraz pojemność stadionu, który pomieścić ma 11.500 osób.
Jeśli chodzi o długość toru to musimy się z tym pogodzić. Stadion MOSiR jest obiektem, na którym swoje mecze rozgrywają także piłkarze, a powiększenie murawy jest jednym z wymogów dla klubu piłkarskiego.
W kwestii pojemności trzeba się cieszyć z tego, co mamy. Wiem, że wielu ludzi dość krytycznie przygląda się planom modernizacji. Ja uważam, że duże słowa uznania należą się panu prezydentowi Pruszkowskiemu, który mógł przecież w ogóle nie podejmować takiej inicjatywy. Skoro jest już projekt to teraz powinniśmy wszyscy pomagać w doborze optymalnych rozwiązań a nie tylko krytykować. Stadion teraz a po modernizacji to zupełnie inny świat.
speedway.info.pl pisze:Jak podaje oficjalna strona Polskiego Związku Motorowego, Drużynowy Puchar Świata w nadchodzącym sezonie odbędzie się w trzech krajach: Polsce, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Poniżej terminarz:
Zawody 1 - Rybnik - 16.07.2006
Zawody 2 - Malilla - 18.07.2006
Turniej barażowy: Reading - 20.07.2006
Finał - Reading - 22.07.2006