Torsen pisze:Jak najbardziej oznacza. Poza tym, nie nie zgodnie z przysłowiem, tylko z cytatem z Mickiewicza, który to cytat był romantyczną myślą przewodnią tej epoki i zawierał konkretne przesłanie, wskazując na wyższość myśli romantycznej ("mierz siły na zamiary", czyli stawiaj sobie najwyższe cele i do nich dostosowuj swoje możliwości) nad przeciwnym, racjonalnym, może pozytywistycznym? ("zamiar podług sił" - dostosowuj swoje cele do swoich możliwości, czyli stawiaj sobie cele do nich adekwatne).
Zaraz zaraz, żadna kompromitacja, celowo to napisałem, bo to przysłowie ( czy cytat. ) jest od dawien dawna przekręcane właśnie na taką formę "mierzyć zamiary na siły". I nie tylko na różnych forach, ale żartobliwie jako np. tytuły artykułów, przykład "Polska nie jest mocarstwem i musi mierzyć zamiary na siły" - wiadomości.gazeta.pl. Przekręcenie na taką formę gramatycznie jest poprawne ( a tym bardziej merytorycznie ). I wtedy zamiast "znajdź sobie cel i rób wszystko aby go zrealizować" ( niektórzy by tak chcieli żeby było w lubelskim żużlu ) przeobraża się ono na "niech twój cel będzie w ramach twoich możliwości". I tak jak mówię - od dawna żartobliwie się to przekręca i każdy nie czepiający się to rozumie.
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że często na forum wytyka się komuś błędy gramatyczne schodząc niepotrzebnie z tematu, a to jest bardzo niekulturalne.

Co do Karola Barana i lubelskiego żużla to ja już nie wierze w żadne "info 100%"

Czekamy na potwierdzenie...