Motor Lublin w sezonie 2019

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
garsija

Re: Motor Lublin w sezonie 2019

#51 Postautor: garsija » 26 września 2018, o 11:15

Chyba że akurat gada z Grudziądzem, wtedy trzeba poczekać;)

Ja jestem za Zagarem. Gość potrafi zrobić show na trasie i od lat poniżej pewnego poziomu nie schodzi.

Natomiast duże NIE dla Nickiego. Punktów pewnie sporo by przywiózł ale liczy się jeszcze identyfikacja z miastem, klubem, kibicami itp. Myślę; ze w klubie też mocno zwracają uwagę na takie rzeczy.

CKM1946
Zawodowiec

#52 Postautor: CKM1946 » 26 września 2018, o 11:16

Zagar zostaje w Częstochowie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#53 Postautor: papi » 26 września 2018, o 11:19

garsija pisze:Natomiast duże NIE dla Nickiego. Punktów pewnie sporo by przywiózł ale liczy się jeszcze identyfikacja z miastem, klubem, kibicami itp.

awansowaliśmy do Eligi po 23 latach. Jeśli nie chcemy za rok znowu wylądować ligę niżej to przestańmy pisać bzdury o uśmiechniętych buźkach i identyfikacji z miastem. Na taki klucz doboru może sobie pozwolić Wrocław, Toruń czy Leszno. My musimy na ten moment sprzątnąć z rynku wszystko co najlepsze.
Żeby było jasne, ja też chce widzieć w składzie zawodników, których lubię. Ale przede wszystkim chce widzieć Ekstraligę w Lublinie.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#54 Postautor: $korzen$ » 26 września 2018, o 11:28

Nicki jest pol-inwalida a kase zapewne bedzie zyczyl sobie ryczaltem. Zwlaszcza, ze jestesmy beniaminkiem. Nie wiem, czy to dobry pomysl. 42 lata stuknie w przyszlym sezonie. Nie wiem....

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#55 Postautor: Fantys » 26 września 2018, o 11:33

Jak tak dalej pójdzie do listopada będzie na stukane z 50 stron składu na 2019 :)

Ja mam nadzieję , że zarząd zbuduje skład na utrzymanie że przygoda w PGE nie potrwa rok . Mam marzenia co do składu , jednak czekam na okienko transferowe .

Zaratustra
Kadrowicz

#56 Postautor: Zaratustra » 26 września 2018, o 11:37

Jest jeszcze opcja ponownego powiększenia ligi do 10 drużyn. Nie wiem, jakby to wtedy wyglądało, ale może obyłoby się bez bezpośrednich spadków ;)

Jak się popatrzy, kto będzie występował za rok w I lidze, to nie zdziwiłbym się wcale takim pomysłom...

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#57 Postautor: Dobromir » 26 września 2018, o 11:42

$korzen$ pisze:Nicki jest pol-inwalida a kase zapewne bedzie zyczyl sobie ryczaltem. Zwlaszcza, ze jestesmy beniaminkiem. Nie wiem, czy to dobry pomysl. 42 lata stuknie w przyszlym sezonie. Nie wiem....

W Ekstralidze większość grajków co robią średnią powyżej 2,0 ma ryczałt.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#58 Postautor: kibicLBN » 26 września 2018, o 11:54

Co do Dawida Lamparta to nabrałem większego szacunku i cenię jego wkład w awans, ale nie oszukujmy się,że nie aż tak jak Masters ale troszeczkę słabiej pojechał w tym sezonie niż można było oczekiwać, zwłaszcza w domowych meczach, dlatego ja to w żaden sposób w elidze nie jestem sobie w stanie wyobrazić, większe szanse już daję Miesiącowi chociaż i to jest ogromne wyzwanie dla faceta.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

garsija

#59 Postautor: garsija » 26 września 2018, o 12:02

papi pisze:
garsija pisze:Natomiast duże NIE dla Nickiego. Punktów pewnie sporo by przywiózł ale liczy się jeszcze identyfikacja z miastem, klubem, kibicami itp.

awansowaliśmy do Eligi po 23 latach. Jeśli nie chcemy za rok znowu wylądować ligę niżej to przestańmy pisać bzdury o uśmiechniętych buźkach i identyfikacji z miastem.

A gdzie tu widzisz bzdury? To moje zdanie na temat Dzika w Lublinie i ani moje moje zdanie na nie, ani Twoje na tak nie jest bzdurą tylko opinią. Analogiczna sytuacja była przed rokiem z Hancockiem, chcieliśmy go w Lbnie mimo, że "złotówa", szok że wybrał Rzeszów, a później głosy jak to dobrze, że wzięliśmy AJ, który wykręcił najlepszą średnia w lidze, był tańszy i idealnie wkomponował się w drużynę.

Nie sztuka przepłacić za Pedersena. Poszukajmy młodszego gościa, na fali wznoszącej, z szansami na top 8 ligi, który nie zepsuje klimatu w zespole i nie zdemoluje budżetu.

bartollo
Senior

#60 Postautor: bartollo » 26 września 2018, o 12:05

Korzen, Vaculik to super zawodnik ale to nie jest pewniak pokroju Zmarzlika, Dudka, Woffindena, Pedersena itd. Na srednia 2.4-2.5.

Mam nadzieje, ze bedziemy mieli 3 prowadzacych pare. W tym sezonie mielismy zdecydowanego lidera - Jonssona i prowadzacego pare Lamberta. Gdyby Miesiac fantastycznie nie odpalil w PO to bymy kiblowali w Nice lidze.

Slyszy sie duzo na temat ze Kolodziej i KK chcieliby zmienic klimat. Gdyby udalo sie wyrwac dwoch Polakow na takim poziomie, to pozniej moznaby czekac na rozwoj wypadkow i wziac Holdera albo Zagara na odbudowanie. A moze nawet Pedersena. W najgorszym wypadku probowac Thomsena, Michelsena - moze by ktorys odpalil?

rumburaque
Szkółkowicz

#61 Postautor: rumburaque » 26 września 2018, o 12:06

papi pisze:

awansowaliśmy do Eligi po 23 latach. Jeśli nie chcemy za rok znowu wylądować ligę niżej to przestańmy pisać bzdury o uśmiechniętych buźkach i identyfikacji z miastem. Na taki klucz doboru może sobie pozwolić Wrocław, Toruń czy Leszno. My musimy na ten moment sprzątnąć z rynku wszystko co najlepsze.
Żeby było jasne, ja też chce widzieć w składzie zawodników, których lubię. Ale przede wszystkim chce widzieć Ekstraligę w Lublinie.

Już był sezon że zebraliśmy wszystko co najlepsze, no prawie z Piterem Gwizdem na czele i wyszło jak wyszło. Skład moim zdaniem powinien opierać się też na charakterze, osobowości zawodnika, dlatego ja kibicuję Kołodziejowi z całego serca. To jest po prostu GOŚĆ!!! Nicki oczywiście też charakterny tylko trochę w czarnej wersji natomiast medialnie jak najbardziej tak. Dla mnie 11 zawodników to: (plus pkt jakie mogą zdobyć)
1 Kołodziej (10)
2 Pedersen (+10)
3 Vaculik (10)
4 AJ (+7)
5 Woryna (+7)
6 Lambert (+7)
7 Miesiąć (+5) jak będzie miał furmankę jak w finale
8 D.Lampart (+4)
9 W.Lamprt (+3)
10 Peroń (1)
11 Bober (+3)
Jestem za tym aby dać Emilowi szansę, zawsze jest lepiej jeździć i być w drużynie eligi i tutaj się rozwijać, ma chłopak papier na jazdę a Dudki, Jankowskie i Pawlickie (wyjątek II liga raz) szlifu nie zdobywali na wypożyczeniu do ligi niżej. Niechaj równa do najlepszych.
Ps.
Fajnie byłoby wcisnąć jeszcze Lebiediewa, lubię gościa i raczej nasz tor zawsze jemu pasuje.
Ostatnio zmieniony 26 września 2018, o 12:10 przez rumburaque, łącznie zmieniany 1 raz.

Zaratustra
Kadrowicz

#62 Postautor: Zaratustra » 26 września 2018, o 12:10

Hehe, przy takim zestawieniu to można medal atakować...

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#63 Postautor: tezetomaniak » 26 września 2018, o 12:14

garsija pisze:Nie sztuka przepłacić za Pedersena. Poszukajmy młodszego gościa, na fali wznoszącej, z szansami na top 8 ligi, który nie zepsuje klimatu w zespole i nie zdemoluje budżetu.

Niech ktoś to wydrukuje i zaniesie do klubu ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#64 Postautor: kibicLBN » 26 września 2018, o 12:15

Zaratustra pisze:Hehe, przy takim zestawieniu to można medal atakować...

A kto powiedział że nie zaatakujemy? Jakiegoś bana mamy na medal czy jak?

Do jakiego klubu, tego na Gliwickiej 72?
Ostatnio zmieniony 26 września 2018, o 12:17 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#65 Postautor: papi » 26 września 2018, o 12:17

garsija pisze:A gdzie tu widzisz bzdury? To moje zdanie na temat Dzika w Lublinie i ani moje moje zdanie na nie, ani Twoje na tak nie jest bzdurą tylko opinią. Analogiczna sytuacja była przed rokiem z Hancockiem, chcieliśmy go w Lbnie mimo, że "złotówa", szok że wybrał Rzeszów, a później głosy jak to dobrze, że wzięliśmy AJ, który wykręcił najlepszą średnia w lidze, był tańszy i idealnie wkomponował się w drużynę.

bzdurą jest dla mnie ocenianie zawodnika przez jakikolwiek inny pryzmat niż potencjał punktowy. Jesteśmy beniaminkiem, zawodnicy o E-ligowej marce nie mieli z nami do czynienia, nie mają tu sponsorów ani przyjaciół. Dlatego naprawdę nie ma co wybrzydzać.
Ja z kolei nie jestem fanem Vaculika, ale jak go weźmiemy to uznam to za wielki transfer.

garsija pisze:Poszukajmy młodszego gościa, na fali wznoszącej, z szansami na top 8 ligi, który nie zepsuje klimatu w zespole i nie zdemoluje budżetu."

wspaniała rada, może jakieś nazwiska?

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#66 Postautor: $korzen$ » 26 września 2018, o 12:21

Martin Vaculik. 28 lat, ogromny potencjal zahamowany kontuzjami. Zawodnik, ktory w formie moze bic sie o medal w GP. Przy okazji bardzo juz doswiadczony na poziomie eligowym gdzie od 5 lat nie zszedl ponizej 2,0 a miewal juz sezony, gdzie krecil ponad 2,3 i byl w top6 ekstraligi. Pasuje jak ulal.

rumburaque
Szkółkowicz

#67 Postautor: rumburaque » 26 września 2018, o 12:28

A nie atakujemy;) W tym sezonie też było załapać się do PO, a potem to kto wie? W elidze załóżmy podobny plan:) Wiem że zbudowanie drużyny z samych asów jest nierealne, ale z tych jedenastu no dwunastu taka "parszywa dwunastka" można ulepić coś sensownego. Fajny byłby zespół taki 2 wyjadaczy i reszta młodzi gniewni, widowiskowo jeżdżący.

garsija

#68 Postautor: garsija » 26 września 2018, o 12:52

papi pisze:
garsija pisze:A gdzie tu widzisz bzdury? To moje zdanie na temat Dzika w Lublinie i ani moje moje zdanie na nie, ani Twoje na tak nie jest bzdurą tylko opinią. Analogiczna sytuacja była przed rokiem z Hancockiem, chcieliśmy go w Lbnie mimo, że "złotówa", szok że wybrał Rzeszów, a później głosy jak to dobrze, że wzięliśmy AJ, który wykręcił najlepszą średnia w lidze, był tańszy i idealnie wkomponował się w drużynę.

bzdurą jest dla mnie ocenianie zawodnika przez jakikolwiek inny pryzmat niż potencjał punktowy. Jesteśmy beniaminkiem, zawodnicy o E-ligowej marce nie mieli z nami do czynienia, nie mają tu sponsorów ani przyjaciół. Dlatego naprawdę nie ma co wybrzydzać.
Ja z kolei nie jestem fanem Vaculika, ale jak go weźmiemy to uznam to za wielki transfer.

garsija pisze:Poszukajmy młodszego gościa, na fali wznoszącej, z szansami na top 8 ligi, który nie zepsuje klimatu w zespole i nie zdemoluje budżetu."

wspaniała rada, może jakieś nazwiska?

Na szybko:

Vaculik, Kołodziej, Kasprzak, Sajfutdinov, Lindback, Zagar, Fricke

Gdyby to były zawody indywidualne, to potencjał punktowy jest idealnym i jedynym odnośnikiem. Natomiast czeka nas min. 14 ciężkich meczów DRUŻYNOWYCH, gdzie jedność, atmosfera i klimat będą bardzo ważne. Ile znaczy team spirit pokazał ten sezon, nie byliśmy faworytem, a dzięki atmosferze udało się zniwelować braki sportowe. Wydaje mi się, że z podobnego założenia wychodzą w klubie i Nickiego u nas nie zobaczymy.

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#69 Postautor: DrPaiHiWo » 26 września 2018, o 13:07

W tych waszych rozważaniach nie czaję jednego.
AJ był najlepszy w 1 lidze a mówi się o nich jako doparowym.
Woryna był za nim a mówi się o nim jako o wzmocnieniu !
Poza tym to Unia Leszno miała największy budżet w tym roku bo 9,5 ml
Kępa powiedział że liczba baniek w naszym budżecie musi być dwucyfrowa !
To daje nam budżet sumy 10-11-12 ml
Idąc tą drogą to skład bazujący na Łełku i Dawidzie jako doparowym trochę nie ma sensu.
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

samba
Senior

#70 Postautor: samba » 26 września 2018, o 13:13

DrPaiHiWo pisze:W tych waszych rozważaniach nie czaję jednego.
Idąc tą drogą to skład bazujący na Łełku i Dawidzie jako doparowym trochę nie ma sensu.

Bo Woryna ma dopiero 22 lata i z roku na rok bedzie podnosil swoje umiejetnosci a co za tym idzie w przyszlym sezonie w teorii powinien byc jeszcze lepszy. 38 letniego AJ o to nie posądzam chociaz nie zaprzeczam ze ma potencjal zeby nadal krecic ladne punkty w EL. A oprocz tego Woryna jest Polakiem o ktorych jest cholernie ciężko i przede wszystkim w tych kategoriach byłby mega wzmocnieniem.

rafir
Junior

#71 Postautor: rafir » 26 września 2018, o 13:15

garsija pisze:
papi pisze:

awansowaliśmy do Eligi po 23 latach. Jeśli nie chcemy za rok znowu wylądować ligę niżej to przestańmy pisać bzdury o uśmiechniętych buźkach i identyfikacji z miastem.

A gdzie tu widzisz bzdury? To moje zdanie na temat Dzika w Lublinie i ani moje moje zdanie na nie, ani Twoje na tak nie jest bzdurą tylko opinią. Analogiczna sytuacja była przed rokiem z Hancockiem, chcieliśmy go w Lbnie mimo, że "złotówa", szok że wybrał Rzeszów, a później głosy jak to dobrze, że wzięliśmy AJ, który wykręcił najlepszą średnia w lidze, był tańszy i idealnie wkomponował się w drużynę.

Nie sztuka przepłacić za Pedersena. Poszukajmy młodszego gościa, na fali wznoszącej, z szansami na top 8 ligi, który nie zepsuje klimatu w zespole i nie zdemoluje budżetu.

Ja tam od poczatku byłem przeciwko Hancockowi, który po takiej kontuzji i z racji wieku był jedną wielką niewiadomą.

Natomiast przeciwko Nickiemu absolutnie nie jestem. Z kilku względów. Po pierwsze Nicki uporał się z zeszłoroczną kontuzją i jeśli chodzi o ligę wrócił do świetnego, stabilnego poziomu. I podejrzewam, że przyszły rok nie będzie się różnił znacząco od obecnego pod względem biegopunktówki. Po drugie, w moim odczuciu jest ostatnimi czasy, może z racji wieku i wielu doświadczeń, coraz bardziej układnym i integrującym się z otoczeniem człowiekiem, choć zdarzają mu się jeszcze wybryki pod wpływem adrenaliny. Tym niemniej w Tarnowie chyba nikt specjalnie na niego nie narzekał pod tym względem. Natomiast stylu jazdy już nie zmieni i kontraktując Nickiego należy mieć jednocześnie na uwadze zawodnika doparowego, który z pełną świadomością podejmie sie tej roli - posiadania jednocześnie 3 rywali na torze :). Przy uprzednim nakreśleniu ról minimalizujemy ryzyko animozji w zespole.
A po trzecie, jeżeli nie my, to Nicki bez problemów znajdzie angaż u któregoś z rywali w walce o play off i zrobi różnicę w dwumeczu... na naszą niekorzyść.

Na eksperymenty z młodymi mogącymi wystrzelić rajderami mogliśmy sobie pozwolić w pierwszej lidze, bo nie mieliśmy parcia na awans, a i spadek nam nie groził. Jednak eliga to inna bajka. Popatrzmy na składy przeciwników. Tu nie ma słabeuszy. W każdej ekipie jest jakaś gwiazda, ktoś gwarantujący 10+ w każdym meczu (Dudek, Madsen, Woffie, Artiom, Emil, Bartek, Doyle). A w ekipach, które walczą o play off jest takich grajków więcej. Dlatego żeby nie drżeć o utzymanie, powinniśmy mieć co najmniej dwóch takich liderów, co w połączeniu z solidną drugą linią (AJ, Lambo) i już świetnym juniorem da nam teoretyczną możliwość walki o pierwszą czwórkę.

Wszyscy zgadzamy się, że idealnym wyborem na lidera, gwiazdę i kapitana zespołu pod nr 5/13 byłby Kołodziej. Gość z bliskiego nam Tarnowa, dla którego Lublin to zawsze przyjazne miejsce. A Nicki pod 1/9 pod warunkiem odpowiedniego dobrania zawodnika doparowego.

Na szczęście nasz zarząd przyzwyczaił nas już do tego, że wizję zespołu szykuje wcześniej, a kontrakty są przemyślane i podpisywane z głową, tak aby zespół stanowił zgraną ekipę. Dlatego też apeluję o nie skreślanie Pedersena na starcie, gdyż jak najbardziej da się z nim współpracować, a o pozostałych korzyściach napisałem wyżej.

Alternatywą dla Nickiego jest oczywiście Vaculik, super gość który rokrocznie prezentuje wysoką, stabilną formę, o ile nie złapie jakiejś kontuzji. Jeżeli byłaby możliwość wyciągnięcia go z Gorzowa, to świetnie.

Jeżeli nie Vaculik, to Kasprzak, mimo, że do niego mam ciut mniejsze przekonanie, z racji częstych wahań formy. Jednakże u nas miałby wszystko co potrzeba do stabilizacji i jazdy na wysokim poziomie.

Nie skreślałbym też Przedpełskiego. Oczywiście pod warunkiem zakontrakowania liderów. To zawodnik z ogromnym, niewykorzystanym potencjałem, którego kariera bardzo pechowo się rozwija. Tylko musiałby się zgodzić ponownie na rolę walczącego o skład z Miesiącem i Lampartem (o ile zostanie). Poza tym musimy mieć jakieś rezerwy na wypadek kontuzji.

Najcięższy temat to kwestia drugiego juniora. Tutaj każdy grajek oferujący na tę chwilę coś więcej niż Peroń będzie sukcesem klubu. Nie napalałbym się na nazwiska typu Cierniak, Rempała, czy Żupiński (poza tym Cierniak nie pójdzie tam gdzie Kołodziej). Kluby i rodzice ich jeszcze nigdzie nie puszczą, a tym bardziej do eligi na tak głęboką wodę. Dlatego zaproponowałem wcześniej realną jednoroczną alternatywę w postaci Rolnickiego. A co wyjdzie, się okaże.

Flagg
Trener

#72 Postautor: Flagg » 26 września 2018, o 13:16

DrPaiHiWo pisze:Poza tym to Unia Leszno miała największy budżet w tym roku bo 9,5 ml

Masz jakieś źródło tej informacji? Z tego co wiem, najbogatsze kluby Eligi mają budżety spokojnie ponad 10mln.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#73 Postautor: papi » 26 września 2018, o 13:32

garsija pisze:Na szybko:

Vaculik, Kołodziej, Kasprzak, Sajfutdinov, Lindback, Zagar, Fricke

który z nich jest na fali wznoszącej, nie zdemoluje budżetu i aspiruje do TOP 8 EL? Jeśli zarzucamy Nickiemu wiek to istotną przewagę nad nim mają Vaculik, Emil i Fricke. Ale żeby któryś z nich rokował jakiś szczególny rozwój to nie uważam. Może Fricke, ale z kolei jemu daleko do najwyższego poziomu.

AJ miał fatalny ostatni sezon w EL, jest dużo starszy. Jego starcia z czołówką w SEC i GP z ostatniego nie napawają optymizmem. Poza tym, w Worynie chyba też nie upatruje się lidera, tylko mocną II linię

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#74 Postautor: Dobromir » 26 września 2018, o 13:57

Bo Woryna ma 22 lata i jest zawodnikiem rozwijającym się. Jonsson ma 38 lat i raczej już wyżej pewnego poziomu nie podskoczy. Na ekstralige to jest dobry grajek pod 4/12, na średnią powiedzmy 1,5-1,6pkt/bieg.

rumburaque
Szkółkowicz

#75 Postautor: rumburaque » 26 września 2018, o 13:59

Ale fajnie, wchodzisz na syfy, otwierasz zakładkę żużel i gdzie szukasz informacji o Motorze?! Już nie II liga a nie nawet I Nice tylko......:) Zgłupieć można hehe.