Obrady GKSŻ 2005 r.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Pebas
Szkółkowicz

#501 Postautor: Pebas » 2 marca 2006, o 16:28

to zasadny przepis ale jesli ustala sie go w listopadzie.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#502 Postautor: boxing » 2 marca 2006, o 19:10

Czarek pisze:
hayabusarider pisze:Ciekawe czy rozwiąże się chory pomysł z młodzieżowcami zza granicy??

Chory jest w ogóle przepis o młodzieżowcach w składzie

Mysle, ze przepis jest sensowny, jezeli stale ma byc doplyw swiezej krwi do speedwaya. Tylko wolalbym, zeby to byla polska krew. Moj poglad na sprawe jest wciaz ten sam - zeby klubom oplacalo sie szkolic, wprowadzilbym zapis, zeby na pozycji mlodziezowca mogl jechac wylacznie wlasny wychowanek.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#503 Postautor: Dj_Korgi » 2 marca 2006, o 20:46

zeby na pozycji mlodziezowca mogl jechac wylacznie wlasny wychowanek.
Zgadzam się całkowicie . I taki przepis powinien być wprowadzony . Ja jestem przeciwko startom juniorów z zagranicy u nas - chyba że jako senior .

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#504 Postautor: bkapusta » 2 marca 2006, o 20:50

A Ja bym to widzial tak:

Sa trzy miejsca: 6 - 7 - 8 [do 23 lat]. Wystarczy zeby 6 i 8 to byli wychowankowie [zawodnik ktory zdal licencje w danym klubie]. Pod 7 niech sobie jedzi zagraniczniak, to nie wplynie znaczaco na szkolenie [kluby beda musialy szkolic i juz] a wplynie troche na podniesienie poziomu sportowego i pare innych rzeczy.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#505 Postautor: jas » 2 marca 2006, o 21:16

to jak juz robimy koncert zyczen to ja tez :wink: :

brak jakichkolwiek ograniczen: wiekowych, narodowosciowych, uczestnictwa/braku uczestnictwa w gp, ksm-ow, etc. brak biegow juniorskich. czyli jada najlepsi.

szkoda tylko, ze w najblizszym czasie sie tego nie doczekam :roll:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

harry
Trener

#506 Postautor: harry » 2 marca 2006, o 23:54

harry pisze:
Marcinex pisze:
Czarek pisze:
hayabusarider pisze:Ciekawe czy rozwiąże się chory pomysł z młodzieżowcami zza granicy??

Chory jest w ogóle przepis o młodzieżowcach w składzie

Właśnie że przepis ten jest (był) bardzo dobry. Dzięki niemu młodzi żużlowcy mogli się rozwijać, nabierać doświadczenia, dzięki czemu Polacy triumfowali na prawie wszystkich młodzieżowych zawodach międzynarodowych zarówno indywidualnie jak i drużynowo, a to w głównej mierze dzięki temu że mieli zapewnioną określoną ilość startów w meczach ligowych.
Teraz gdy w meczach mogą startować młodzieżowcy z zagranicy sytuacja jest trochę dziwna. Dzieki temu szkolimy juniorów z innych krajów. W tym roku raczej się to nie zmieni, ale w przyszłym nie można pozwolić aby na pozycji juniora jeździł obco, bo to będzie miało bardzo negatywny wpływ na polski żużel w następnych latach.

Wcale to nie jest chory pomysł! Młodzi Polacy rozwijali się ale tylko do czasu. Później następywało totalne załamanie sie kariery bo wszystko zastępowała FORSA. Przepis, który faworyzował Polaków doprowadził do scen, gdzie żądania finansowe polskich juniorów zahaczały o kompletny absurd. I właśnie wprowadzenie juniorów z zagranicy natychmiast "urynkowiły" sytuację. I oto chodziło. Niestety, powtórzę moją tezę, ze skończyły się czasy, ze żuzel był dla biednych ale odwaznych ludzi. Z moich obserwacji wynika, że żużel jest teraz sportem dla bogatych tak jak tenis czy motokross. Ale trzeba mieć kasę na "START" adepta. A jeżeli klient okaże się zdolniachą to na pewno sponsorzy sie znajdą. Kiedyś nie było w ogóle instytucji juniorów a właśnie wtedy święcili tryumfy: Szczakiel, Plech, Waloszek, Woryna czy Jancarz. Dlatego zostawmy cieniaków a promujmy talenty. One same sobie dadzą radę!!!
Znowu coś pochrzaniłem! Czy któryś Mody mógłby to naprawić? :lol: :shock: Wielkie dzięki
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#507 Postautor: Torsen » 3 marca 2006, o 00:03

harry pisze:Znowu coś pochrzaniłem!

Ostrożnie z takimi wyznaniami, Harry. Wrogie siły tylko czekają, by je wyłapać i wykorzystać w sposób niezgodny z zasadami współżycia społecznego ;)

Edit

PS Ze względu na okoliczności czuję się zobligowany wyjaśnić, że pisząc o wrogich siłach miałem na myśli opozycję udzielającą się na forum. Uff :)

harry
Trener

#508 Postautor: harry » 3 marca 2006, o 00:09

Torsen pisze:
harry pisze:Znowu coś pochrzaniłem!

Ostrożnie z takimi wyznaniami, Harry. Wrogie siły tylko czekają, by je wyłapać i wykorzystać w sposób niezgodny z zasadami współżycia społecznego ;)

Spoko! W tej chwili mam je JUŻ głęboko gdzieś! 8) :lol: 8)
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

harry
Trener

#509 Postautor: harry » 3 marca 2006, o 00:12

Torsen pisze:PS Ze względu na okoliczności czuję się zobligowany wyjaśnić, że pisząc o wrogich siłach miałem na myśli opozycję udzielającą się na forum. Uff :)

Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś mi coś powiedział o tej opozycji bo już legendy zaczynają o tym krążyć a ja tradycyjnie o niczym nie wiem.
GG 7818327

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#510 Postautor: Nazir » 3 marca 2006, o 20:30

Minister Lipiec zakwestionował też wysokość opłaty za licencje klubową. ZG PZM ustalił wysokość opłaty na 5 tys. złotych, natomiast ustawa o sporcie kwalifikowanym mówi, że nie powinna ona przekraczać kosztów przyznania licencji.

Ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tą licencją klubową a... licencją ???

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#511 Postautor: Regdal » 3 marca 2006, o 23:12

Minister Lipiec zakwestionował też wysokość opłaty za licencje klubową. ZG PZM ustalił wysokość opłaty na 5 tys. złotych, natomiast ustawa o sporcie kwalifikowanym mówi, że nie powinna ona przekraczać kosztów przyznania licencji.

W kolejce do zakwestionowania czeka wiele innych przepisów i regulaminów niedostosowanych do obecnie istniejących realiów w sporcie żużlowym.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
dilucio
Senior

#512 Postautor: dilucio » 6 marca 2006, o 13:59

dwie druzyny z Gdanska w rozgrywkach ligowych :roll:
http://www.sportowefakty.pl/?dysc_id=4& ... _id=110321

Snys
Zawodowiec

#513 Postautor: Snys » 6 marca 2006, o 14:08

13 marca to jak siÄ™ wydaje data kluczowa. Również tego dnia ostatecznie powinna siÄ™ wyjaÅ›nić sprawa zespołów z GdaÅ„ska. Jeżeli do spotkania 13 marca przedstawiciele GdaÅ„skiej Korporacji Å»użlowej zÅ‚ożą pismo o wycofaniu drużyny z rozgrywek ligowych to trzeba bÄ™dzie zweryfikować terminarz rozgrywek” - dodaÅ‚ Bazela.

Takze jeszcze nic pewnego.
Ja osobiscie nie mam nic przeciwko. Szczerze mówiąc guzik mnie obchodzi ile druzyn bedzie mał Gdańsk (i tak cyrk na kółkach sie dzieje), oby w 1. lidze jechało 8 klubów :!: Fakt faktem, ze im bliżej startu sezonu tym wiecej niewiadomych... :roll:

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#514 Postautor: $korzen$ » 6 marca 2006, o 16:03

Mnie martwi natomiast dazenie do rundy finalowej w II lidze. Jezeli do tego dojdzie i do tej rundy awansuja zagraniczne zespoly, to po tym sezonie juz na dobre pozegnamy sie z Pila,Rawiczem oraz Krakowem, zwlaszcza ze PZM ani mysli ruszyc palcem w sprawie jakiegos dofinansowania.

Snys
Zawodowiec

#516 Postautor: Snys » 6 marca 2006, o 18:45

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#517 Postautor: Regdal » 15 marca 2006, o 00:22

Ciekawe kiedy PZM-ot dostosuje swoją działalność do wymogów "Ustawy o sporcie kwalifikowanym" z dnia 29 lipca 2005 roku.

Art.77 Ustawy o sporcie kwalifikowanym mówi :

2. Związki sportowe i polskie związki sportowe działające w dniu wejścia
w życie ustawy stają się odpowiednio związkami sportowymi i polskimi
zwiÄ…zkami sportowymi w rozumieniu ustawy.

3. Związki sportowe i polskie związki sportowe, o których mowa w ust. 2,
dostosują swoją działalność, w tym statuty i regulaminy wewnętrzne, do
wymogów ustawy nie później niż w terminie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie
ustawy.

Pełny zapis Ustawy o sporcie kwalifikowanym http://ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/4131_u.htm
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#518 Postautor: Talib » 23 marca 2006, o 01:41

A propos dostosowywania siÄ™ PZMot/GKSÅ» do czegokolwiek... :)

Oto taki sobie zawodnik:

dn. 10.02.2006 Komunikat nr 7/2006 GKSÅ»

Karencje zawodników:

10. Korolew Andrzej KS Unia Leszno

dn. 16.03.2006 Komunikat nr 11/2006 GKSÅ»

Podajemy skład drużyny Speedway Center Daugavpils w rozgrywkach o DM II Ligi 2006:

Andrejs Koroljov - 30.07.1969

A żeby było śmieszniej/żałośniej to w zeszłym sezonie było podobnie.

dn. 7.02.2005 Komunikat nr 3/2005 GKSÅ»

Karencje zawodników:

4. Korolew Andrzej KS Unia Leszno

dn. 17.03.2005 Komunikat 7/2005 GKSÅ»

3. Podajemy skład drużyny LATVIJAS SPIDVEJA CENTRS Daugavpils w rozgrywkach o DM II ligi 2005:

Korolevs Andrejs - 30.07.1969

Na dodatek ten Andrzej Korolew z Unii Leszno też się urodził tego samego dnia co "dwaj" pozostali :).

A może by tak Daniels Jelenievskis, ewentualnie Juras Mordelskis?

meesha
Trener
Kontakt:

#519 Postautor: meesha » 23 marca 2006, o 04:41

Talib, ale to wcale nie jest takie bez sensu :P

Andrzej Korolew poszedł na karencję jako posiadacz polskiej licencji, może natomiast wystartować w jakimś tam klubie jako zawodnik zagraniczny (ci karencjom PZM-otu nie podlegają). Tak więc wsio w pariadkie 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#520 Postautor: Talib » 23 marca 2006, o 11:26

Fajnie, fajnie, ale Andrzej Korolew posiada dwie licencje: polską i łotewską. Jesli chodzi o polską to jest na karencji drugi sezon z rzedu :lol: (też ciekawostka, jak tak dalej pójdzie to za 3 lata będzie mógł oblewać 5-lecie na karencji), więc w SC Daugavpils startować będzie drugi sezon z rzędu z łotewską licencją, a więc jest traktowany jako zawodnik krajowy (tak samo zresztą jak wszyscy Węgrzy w Miskolcu, czy Ukraińcy w Równem). Skoro krajowy to chyba powinien jednak podlegać karencji, no chyba że karencja jest związana tylko i wyłącznie z licencją.

Zresztą mózgi z centrali i tak pewnie znajdą jakieś pokrętne wyjaśnienie. Skoro awans do ekstraligi uzyskuje zespół, który w I lidze zajął 3 miejsce, a w tejże pierwszej może debiutować nowo powstały klub lub jeździć drużyna z Gdańska na torze w Krakowie to już nic nie powinno dziwić.

A co do Korolewa to dodam tylko od siebie, że każdy kto jedzie mecz z Łotyszami, w których składzie jest Korolew powinien w razie niezadawalającego wyniku składać protest odnośnie występu w zawodach nieuprawnionego zawodnika. Przynajmniej chłopcy w GKSŻ będą mieli co robić, a i fabryka papieru w Kostrzyniu zarobi...

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#521 Postautor: Marcinex » 1 kwietnia 2006, o 08:27

Snys
Zawodowiec

#522 Postautor: Snys » 1 kwietnia 2006, o 10:50

Marcinex pisze:Nowy skład GKSŻ
http://www.sportowefakty.pl/index.php?d ... 5119&kom=1

dałeś sie nabrać ? :lol:

Awatar użytkownika
Marcinex
Senior

#523 Postautor: Marcinex » 1 kwietnia 2006, o 11:11

Snys pisze:dałeś sie nabrać ? :lol:

No niestety, jak pierwszy raz przezczytałem to pomyślałem że to prawda :oops: :lol: Ale na szczęście to tylko pirma aprilisowy żart.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#524 Postautor: RadeKas » 1 kwietnia 2006, o 12:37

sportowefakty pisze:...Tomasz Lorek...

:shock:. Czyzby wywiady z zawodnikami mu nie wystarczyly? 8)
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#525 Postautor: Pils » 8 kwietnia 2006, o 18:21