Zdecydowałem się założyć osobny temat, bo też nie chciałem, żeby ten post i kilka następnych zniknęło w gąszczu juz istniejących tematów. Jeśli admin uzna to za niepotrzebny spam, to prosze usunąć/prznieść :) Poza tym otwierającym postem, zarezerwuje sobie jeszcze trzy następne, które będa zawierały dalsze statystyki.
Ogólnie lubie bawić się liczbami, również żużlowymi i postanowiłem podzielić się tym, co sobie tam na boku stworzyłem. Może ktoś uzna to za interesujace :). Nie wiem, czy te statsy sie komuś na coś przydadzą, nie taka jest tutaj idea. Zamieszczam to w ramach ciekawostki dla tych co lubią sobie dłubac w cyferkach. W sumie planuję 4 posty z podziałem na:
1) Statystyki domowe Motoru w 2021 roku (ten post)
2) Statystyki wyjazdowe Motoru w 2021
3) Statystyki łaczne Motoru w 2021
4) Statystyki całej ligi.
Dlatego tuż poniżej tego posta zarezerwuje sobie 3 kolejne, tak by wszystkie były jeden po drugim. Będę je wrzuc w odstępach kilkudniowych, bo wszystko na raz to byłoby za duzo danych do ogarnięcia naraz :)
No dobra, to przejdzmy do konkretów.
Na dzień dobry statystyki ze SPOTKAŃ DOMOWYCH MOTORU LUBLIN.
POniżej znajdziecie cztery screeny. Oto co przedstawiają:
1) Statystki indywidualne zawodników Motoru z 9 spotkań domowych (w przypadku Griszy tylko 8). Część z nich jest zapewne Wam dobrze znana, ale jest też kilka moim własnych:
- 1,2,3,4,L - to oczywiście pozycje zajmowane przez zawodników w poszczególnych biegach. L - oznacza "literkę", czyli wykluczenie, defekt etc. Uznałem, że na potrzeby tych statystyk nie ma sensu rozbijać tego na poszczególne literki. Nie ma to większego znaczenia.
- Pkt na przeciwniku: Czyli tylko te pkt, które zawodnik zrobił pokonując rywala
- Pkt na koledze: punkty, które zawodnik zdobył pokonując kolegę z pary
- TŚB - średnia biegowa uwzględniająca jedynie punkty zdobyte na rywalach. W praktyce jest to średnia biegowa z odjęciem punktów bonusowym i zdobytych na koledze z pary.
- % wygranych biegow z kolega z pary - w ilu % biegów zawodnik przyjeżdzał na metę przed kolega z pary
- TŚB/ŚB Diff - róznica między średnią biegową, a "true" średnią biegową :)
- TŚB / ŚB Ratio - jaki procent ze średniej biegowej zawodnika stanowią punkty zdobywane na rywalach.
2) Screen nr.. 2 przedstawia indywidualne w biegach nominowanych oraz rezerw taktycznych.
3) Screen nr. 3 przedstawia Wam natomiast bilans zawodników Motoru z poszczególnymi formacjami rywala w całym meczu. Tutaj musiałem przyjąć pewne założenia. Podzieliłem skład ekstraligowej ekipy na:
a) Liderów - dwóch SENIORÓW over 24 z najwyzsza średnia biegową, stąd np. w Toruniu jako liderów brałem Jacka Holdera i Przedpełskiego, choć najwyższą średnia miał Lambert
b) 2 linia - dwóch seniorów z 3 i 4 średnia biegówą wśród zawodników over 24 (stąd we Wrocku Tai był rozwazany jako druga linia)
c) U-24 - zawodnik U-24. Jeśli wiecej niż jeden spełaniał te kryterium to brałem tego, który skończył z niższą srednia biegową. I tak np. we Wrocławiu U-24 liczyłem Czugunova, a Bewleya jako 2 linie. W Czewie Jeppesen był U-24, a Smyk drugą linią.
d) U-21 - tutaj chyba sprawa oczywista.
e) TOP 10 - to jest jakby dodatkowa klasyfikacja, która obejmuje pojedynki z zawodnikami, którzy ukończyli ligę w TOP 10 średniej biegowej. Listę można znalezć na GuruStats, SyFach czy stronie/apce Eligi. Tutaj zasadnicza uwaga. Brałem pod uwagę najlepszą dychę z wyłączeniem zawodników danego klubu. Co to oznacza? że w przypadku Motoru do pojedynków TOP 10 zaliczałem zawodników z faktycznego TOP 10 + 11 Kołodzieja. A to dlatego, że na 7 miejscu ukończył Michelsen. W przypadku Stali Gorzow to jest Kołodzien i Pedersen, Unii Leszno - Pedersen i Jack Holder. A w przypadku Sparty - Kolodziej, Pedersen i Sajtfudinov.
Następne dwie tableki to:
a) pierwsza pokazuje procentowy rozklad zwyciestw z poszczególnymi formacjami przeciwnika. Druga tabelka pokazuje ile % wszystkich zwyciestw z przeciwnikami stanowily zwycięstwa z dana formacją. Czyli np.
41,18% Jaroslawa Hampela w pierwszej tablece pokazuje, ze Jarek wygrał 41% pojedynków z zawodnikami U-24 na lubelskim torze.
14,58% Jarosława Hampela w drugiej tabelce pokazuje, ze wygrane z zawodnikami U-24 stanowiły niemal 15% wszystkich zwyciestw Jarka nad rywalami na lubelskim torze.
4) Screen nr. 4 to jak powyżej, ale tylko z uwzglednieniem biegów nominowanych
5) Screen nr. 5 to również jak wyżej, ale uwzględniając jedynie fazę zasadnicza meczu, czyli biegi 1-13
6) Szósty screen to właściwie to co powyzej, ale już z podziałem na formacje również po stronie Motoru.
Czyli np:
Przecięcie rzędu Motor U-21 i kolumny Liderzy w pierwszej tabelce mówi nam, że formacja U-21 w starciu z liderami ekip przeciwnych wygrała 6 pojedynków, a przegrała 20. W drugiej tabelce widzimy, ze procentowo U-21 wygrali 23,07 pojedynków z liderami ekip przeciwnych.
Ok, a teraz screeny:
1)

2)

3)

4)

5)

6)

Oraz kilka(naście/dziesiąt) ciekawostek statystycznych ;)
MOTOR LUBLIN
- Na swoim torze Motor zdobywał średnio 3.356 pkt na bieg
- Najwięcej biegów na domowych torze odniósł Mikkel Michelsen - 24
- Mikkel zdobył też najwięcej punktów ((97) i wraz z Dominikiem Kubera odjechał najwięcej wyścigów (45)
- Tylko raz w tym sezonie Motor zastosował rezerwę taktyczną. Miało to miejsce w ostatnim finałowym meczu, w biegu nr. 14. Pojechał z niej Dominik Kubera i przywiózł 3 pkt. Średnia biegowa RT w Lublini wynosi więc 3.0 :)
- Najwięcej literek przy Z5 zaliczył oczywiście Grigorij Łaguta - 4
- Najczęściej na ostatniej pozycji przyjeżdżał natomiast Krzysztof Buczkowski - 11 razy
- Do Krzysia należy też niechluby rekord jedynego zawodnika, który zakończył mecz przy Z5 z zerowym dorobkiem punktowym. Było to w jego domowym debiucie z Włókniarzem Częstochowa. Buczek zaliczył dwie śliwki
- Jedynym zawodnikiem, który ukończył wszystkie biegi, do których wyjechał był Jarosław Hampel :)
- Liderzy Motoru (MM i Grisza) mają pozytywny bilans ze wszystkimi formacjami rywala (łącznie z TOP 10)
- 2 linia Motoru (Hampel, Buczek) ma pozytywny bilans jedynie z juniorami rywala.
- W biegach nominowanych Motor zdobywał średnio 7 punktów. 3.889 w biegu 15 i 3.111 w biegu 14.
MIkkel Michelsen
- Mikkel jest jedynym zawodnikiem w druzynie, który na torze przy Z5 ani razu nie stawał pod taśma z juniorem rywali.
- MIkkel jest również jedynym zawodnikiem Motoru, który ma pozytywny bilans ze wszystkimi formacjami rywala
- Co ciekawe, MIkkelowi tylko trochę lepiej wiodło się z U-24 rywala (62,5% wygranych) niż rajderami z TOP 10(60,6% wygranych)
- MIkkel najczęściej w zespole kończył bieg przed kolegą z pary. Robił to w niespełna 69% wyścigów
- Z której strony nie spojrzeć, to Michelsen był zdecydowanie najlepszym zawodnikiem Motoru Lublin w meczach przed własna publicznością. Potwierdzaja to niemal wszystkie statystyki
- Jedynym spotkaniem, w którym MIkkel nie pojechał w biegach nominowanych był półfinałowy mecz ze Stalą Gorzów. MIkkel oddał ten bieg Dominikowi Kuberze.
Grigorij Łaguta
- Grisza przegrał w sezonie 2021 tylko raz z juniorem rywala. Co ciekawe miało to miejsce w jego pierwszym biegu w sezonie. W 4 biegu meczu Motor - Włókniarz Łaguta musiał uznac wyższość Jakuba Miśkowiaka (bieg ten wygrał jednak Wiktor Lampart)
- Najlepiej jeżdżący parą zawodnik Motoru zgromadził...najmniej punktów bonusowych przy Z5 ze wszystkich zawodników Motoru - raptem 3 :)
- Rewanżowy mecz PO ze Stalą G. był jedynym meczem domowym w tym sezonie, w którym Łaguta nie wygrał wyścigu
- Girsza przy Z5 przegrał w sumie 3 razy z zawodnikami U-24. Dwa razy pokonał go Lambert, a raz - Jamon Lidsey
Jarosław Hampel
- Jarek ma najgorsze w druzynie ratio TŚB/ŚB. Co to oznacza? że % średniej punktów jaką zdobywa na rywalach w stosunku do jego oficjalnej średniej jest najniższy w drużynie (59,26%). Niższy nawet od Buczka.
- Jarek jest jedynym żuzlowcem Motoru, który w sezonie 2021 nie przegrał przy Z5 z zawodnikiem U-21 rywali. Jego bilans to 17-0!
- Jednocześnie te 17 pkt zdobyte na juniorach stanowi 35% wszystkich punktów zdobytych przez Jarka na rywalach
- Hampel ma pozytywny bilans starć jedynie z drugą linią i U-21 rywali. Z U-24, liderami i TOp 10 częściej pregrywał niż wygrywał.
Krzysztof Buczkowski
- Buczek ma najniższy TŚB w drużynie. Jedyny poniżej 1.0 (0.800)
- Buczek ma też najwyższy % wygranych pojedynków z juniorami. Stanowią one ponad 50% zwycięstw które Buczek odniósł nad rywalami.
- Jedynymi liderami jakich Buczek pokonał w tym sezonie przy Z5 są: J.Doyle (TOP 10), M. Fricke i M.Vaculik (TOP 10)
- W żadnym ze spotkań tego sezonu przy Z5 Buczek nie wygrał wiecej niz 1 bieg
- Jednoczesnie Buczek ma najwyższy z seniorów TŚB/ŚB ratio - 66,67%
Dominik Kubera
- Dominik był drugim najlepiej punktujacym zawodnikiem na torze w Lublinie (84 pkt) i drugim, który przekroczył średnia 2.0 (2.089)
- Miał też druga po Michelsenie TŚB - 1.311
- Jedynym juniorem, który pokonał Dominika przy Z5 był Krzysztof Lewandowski. Zrobił to dzieki...wykluczeniu Dominika, który nie zdąrzył na start wyścigu ze względu na problemy z motocyklem :)
- W ostatnim meczu sezonu, Dominikow przyszło się aż 8-krotnie mierzyć z zawodnikami z TOP 10 Elipy. Wygrał aż 6 z tych pojedynków. Ani Janowski, ani Łaguta nie znaleźli na niego sposobu. Przegrał natomiast dwukrotnie z Woffindenem.
- Z zawodników U-24, przy Z5 lepsi od niego okazali się raz Jeppesen, raz Czugunov (w RZ) i 2 razy Lambert.
- Dominik Kubera pojechał w 8 biegach nominowanych przy Z5. 4 x14 bieg i 4x15 bieg. Przegrał w nich...raz. W 15 biegu półfinału z Bartkiem Zmarzlikiem. W tym 8 biegach osiagnął wręcz niebotyczną średnią 2.875
WIktor Lampart
- Swego rodzaju fenomen. Ze wszystkich zawodników Motoru, najczęściej przy Z5 z juniorami rywali przegrywał...właśnie Wiktor. Aż 3-krotnie. Choć do ostatniego meczy RZ był niepokonany. Wtedy jednak zaliczył tasmę i "przegrał" z Bartkowiakiem (Orgacki nie ukończył wyścigu). W PO musiał jeszcze uznac wyższość Jasińskiego i Liszki.
- Mecz z Apatorem Toruń był jednym z lepszych w wykonaniu Wiktora przy Z5 (6+3 w 4 biegach). A jednoczesnie był jedynym meczem, w którym Wiktor... nie wygrał biegu.
- Wiktor ma na rozkladzie 4 zwyciestwa z TOP 10. Dwukrotnie ogrywal Łagute w meczy RZ, raz Dudka i raz Vaculika (RZ).
Mateusz Cierniak
- Podobnie jak Łaguta, Mateusz tylko raz w tym sezonie dał sie ograć juniorowi rywali. I podobnie jak w przypadku Griszy, miało to miejsce w pierwszym wyscigu sezonu. W biegu nr. 2 meczu Motor - Włókniarz, Cierniak przegrał z Bartłomiejem Kowalskim. W kolejnych 26 starciach z U-21 nie dawał rywalom szans.
- Mateusz jest też jedynym zawodnikiem Motoru, który przy Z5 ani razu nie wygrał z liderem rywali czy zawodnikiem z TOp 10 eligi.
- Mateusz zaledwie trzykrotnie kończył wyścig przed kolegą z pary. Za kazdym razem miało to miejsce w biegu juniorskim, który wygrywał przed Wiktorem Lampartem.