Działalność klubu - kłopotów cd....

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Carter#15
Szkółkowicz

Re: Działalność klubu - MAMY LICENCJE!!

#1501 Postautor: Carter#15 » 27 czerwca 2007, o 14:38

Czarek pisze:Słabsze wyniki czasem nie oznaczają mniejszych emocji, ale tu poziom jest wyraźnie słabszy i brak jest wielu ważnych elementów, które wystepują w piłce ręcznej mężczyzn. Jako kibic piłki ręcznej nie mogę patrzeć jakie "szmaty" puszczają seryjnie bramkarki, jak fatalnie gra obrona, jak mało w tej grze dynamiki i agresji.

Faceci graja szybko, silowo i agresywanie jak na facetow. Kobiety graja szybko, silowo i agresywanie jak na kobiety. Kobiety, z calym szacunkiem dla nich, osiagaja gorsze wyniki w sporcie niz mezczyzni (znowu, nie we wszystkich). Nie oznacza to jednak ze sport przez nie uprawiany ma byc sportem niszowym. To samo dotyczy osob niepelnosprawnych. Niektore dysycypliny uprawiane przez kobiety ciesza sie wieksza popularnoscia niz te same uprawiane przez mezczyzn. Przyklad? Lublin, gdzie meska druzyna w piłce recznej?

Czarek pisze:To tak jakbym poszedł na żużel gdzie zawodnicy jadą 20 km na godz. i najwyżej dwóch dociera zawsze do mety.

Nie widzi mi sie to porownanie.

ermen
Zawodowiec

Re: Działalność klubu - kłopotów cd....

#1502 Postautor: ermen » 27 czerwca 2007, o 14:55

Czarek,
ja też jestem za stary na to, aby prowadzić z Tobą dalszą bezproduktywną dyskusję.
Bye...
Każdemu jego Everest...

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1503 Postautor: bkapusta » 27 czerwca 2007, o 14:58

CZY JAKIS MOD MOZE TU ZROBIC PORZADEK? TAKI FAJNY TEMAT A GO ZASMIECAJA SPOREM O WYZSZOSC PILKI MESKIEJ NAD KOBIECA.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#1504 Postautor: dannie » 27 czerwca 2007, o 15:34

Pomysł rozdziału środków po równo jest bezsensowny i już na starcie skazany na porażkę. Obecnie mamy 500tys. miasta ale co bedzie jezeli do spolki bedzie chcial wejsc jakis sponsor (no bo takie jest zalozenie)? Np. Perla chce dac 4mln zl na pilke nozna ale wplaca tą kase do spolki wiec na pilke trafia jedynie 1mln. Zaden sponsor nie pojdzie na cos takiego, zeby ktos decydowal za niego na co pojda jego pieniadze.

Spolka to spolka i decyzje podejmuje ten kto ma wiekszosc. Latwo sie domyslec, ze najwieksze pieniadze pojda w pilke wiec pakiet wiekszosciowy bedzie w rekach Motoru - on bedzie podejmowal decyzje. Paranoja? No paranoja ale ja rozwiazania innego nie widze. Spolka akcyjna to biznes i nie ma mozliwosci stworzenia z niej "kącika pomocy dla potrzebujących". Łączymy dwie sprzeczny rzeczy - komunizm z kapitalizmem w najczystszej postaci.

Jak dla mnie jedynym wyjsciem sa 2 (a moze wiecej jezeli koszykarze tez beda mieli szanse i mozliwosci, lub szczypiornistki) spolki. Tyle.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2007, o 15:36 przez dannie, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1505 Postautor: bkapusta » 27 czerwca 2007, o 15:36

re dannie

Nie moze byc mowy o ingerowaniu w to na co kase chce dac prywatny sponsor. Mowa jest o srodkach publicznych :)

I co do obecnie posiadancyh 500 000 to jelsi je miasto da to nikt tych pieniedzy nie wyda na kluby bo to kapital zalozycielski a wiec kasa nie do przejedzenia.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1506 Postautor: mikas » 27 czerwca 2007, o 17:02

Faktycznie wszystkim po równo to też nie najlepszy pomysł, chyba najlepszym póki co jest dzielenie proporcjonalnie do "zasług" na różnych szczeblach, jak dobrze to przedstawił bkapusta. Problem w tym kto będzie o tych zasługach decydował i jak. Tu pojawia się kolejne pole do popisu dla tych którzy mają lepsze "plecy". Co do frekwencji ciekawe rozwiązanie przedstawił bkapusta. Gorzej ze szkoleniem (piłka szkoli więcej ale zdecydowanie jest to tańsze, żużel mniej ale koszty ogromne) i pozostałymi sprawami jak poziom sportowy itd. I oczywiście cały czas jest mowa o środkach publicznych. Nikt nie może ingerować w to na co chcą swoje pieniądze przeznaczyć sponsorzy.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Czarek
Trener

#1507 Postautor: Czarek » 27 czerwca 2007, o 17:13

mikas pisze:Nikt nie może ingerować w to na co chcą swoje pieniądze przeznaczyć sponsorzy.

Czy po ostatnim sukcesie miała miejsce jakaś pozytywna reakcja sponorów?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#1508 Postautor: Cz@rek » 27 czerwca 2007, o 17:33

Tego dowiemy się jutro po 18-tej ale nadzieji bym sobie nie robił :?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1509 Postautor: bkapusta » 27 czerwca 2007, o 17:33

mikas pisze:Faktycznie wszystkim po równo to też nie najlepszy pomysł, chyba najlepszym póki co jest dzielenie proporcjonalnie do "zasług" na różnych szczeblach, jak dobrze to przedstawił bkapusta. Problem w tym kto będzie o tych zasługach decydował i jak. Tu pojawia się kolejne pole do popisu dla tych którzy mają lepsze "plecy". Co do frekwencji ciekawe rozwiązanie przedstawił bkapusta. Gorzej ze szkoleniem (piłka szkoli więcej ale zdecydowanie jest to tańsze, żużel mniej ale koszty ogromne) i pozostałymi sprawami jak poziom sportowy itd. I oczywiście cały czas jest mowa o środkach publicznych. Nikt nie może ingerować w to na co chcą swoje pieniądze przeznaczyć sponsorzy.

Generalnie metoda dzielenia kasy jest do dyskusji ale obiektywnie faktycznie wydaje sie doplacac do biletow. Ludzie sami zaglosuja nogami.

A co do szkolenia to niestety trzeba jakies kwoty ustalic administracyjnie - inaczej sie chyba nie da.

I czekam na konkretne oferty dla sponsorow - moze ulgi w podatku od nieruchomosci?
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1510 Postautor: Torsen » 27 czerwca 2007, o 20:04

Spółka ma jeden budżet, a nie tyle, ile celów statutowych. To paranoja.
Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek sprawiedliwy i akceptowany przez wszystkich klucz dzielenia pieniędzy, dlatego powołanie jednej spółki do zarządzania wszystkim, na wzór komunistycznych molochów typu Motor, od ping ponga po żużel, jest kompletnie bez sensu. Taka wielka czapa będzie jedynie źródłem konfliktów i nie załatwi żadnego problemu, poza uspokojeniem sumień urzędników, o ile oczywiście odczuwają jakieś wyrzuty.
Jeśli tego typu projekt - z założenia bezsensowny - jest nadto bardzo ogólny (jak tu piszecie), to jak dla mnie jest to dowód, że to tylko działania pozorne na odwal się. Lekką ręką wywali się po lubelsku pół bańki, żeby nie można było powiedzieć, że miasto Lublin nie wspiera sportu. A że nic to nie da, to co to kogo obchodzi.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1511 Postautor: bkapusta » 27 czerwca 2007, o 20:58

Torsen nie do konca spolka ma jeden budzet - mozliwosci organizacyjno prawne stworzenia spolki prowadzacej 4 kluby czy tez wspiarajacej 4 kluby jest.

Moim zdaniem mniej wazne jest czy bedzie jedna spolka prowadzaca cztery druzyny, czy bedzie jedna spolka wspiarajaca cztery kluby czy beda cztery spolki.

Tak naprawde kazde rozwiazanie moze wyprowadzic sport w Lublinie na odpowiedni poziom i kazde rozwiazanie moze nie dac nic. Kwestia jacy ludzie i jak sie za to zabiora.

Narazie widze to tak srednio bo jest mowa o 500 000 na zalozenie spolki - a to tak jakby tej kasy nie bylo. Zastanawiam sie co miasto da ponad to, jakie sa konkretne projekty, ktore mozna sfinansowac z budzetu UE - a ktore pomoga zmodernizowac stadion, parkingi, szkolic ludzi, budowac baze, czy beda jakies bonusy dla sponsorow.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#1512 Postautor: Dj_Korgi » 27 czerwca 2007, o 21:24

jest jutro jakaÅ› "akcja" czy "e tam" :?:

baranek
Junior

#1513 Postautor: baranek » 27 czerwca 2007, o 22:37

jest, MOTOROWCY zbierajÄ… siÄ™ o 8.50 pod ratuszem

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#1514 Postautor: Dj_Korgi » 27 czerwca 2007, o 22:40

baranku chodziło mi o "naszą" akcję ale już wiem, że swoje już zrobiliśmy i czekamy na rozwój sytuacji, która nie jest ciekawa :?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1515 Postautor: Torsen » 28 czerwca 2007, o 00:41

bkapusta pisze:Torsen nie do konca spolka ma jeden budzet

Do końca :) Budżet jest jeden, ponadto jest w dyspozycji zarządu, podobnie jak środki wpłacone na kapitał zakładowy. Rada nadzorcza na pewno nie może ograniczać kompetencji zarządczych zarządu (wydawać wiążących go poleceń w zakresie jego kompetencji), natomiast czy może to zrobić walne zgromadzenie w statucie lub uchwale - trzeba by przeanalizować. A teraz niestety nie za bardzo mam czas, by to zrobić. Ale mam wątpliwości.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1516 Postautor: bkapusta » 28 czerwca 2007, o 07:01

Jest jeden w sensie prawnym ale mozna go podzielic funkcjonalnie/organizacyjnie i nie widze problemu z dzieleniem kasy na 4 dyscypliny.

I druga sprawa z jednej strony piszesz o tym, ze pomysl przypomina komunistycznego giganta zajmujacego sie wszystkim od zuzla po bierki podwodne - fakt - mozna tak to skojarzyc. Niestety mamy takie tradycje w tym kraju.

Ale jak mowilem to wszystko zalezy od ludzi.

Roznego rodzaju spolki prowadza dzialanosc w wielu branzach i doskonale sobie daja rade na rynku. Podobnie kluby sportowe - o ile mnie pamiec nie myli np. Real poza sekcja nogi ma bardzo dobra koszykowke, podobnie Panathinaikos ma kosza i siatke...

Wiec tak naprawde wszystko zalezy od tego jak taka firma bedzie zarzadzana.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Sledzio
Trener
Kontakt:

#1517 Postautor: Sledzio » 28 czerwca 2007, o 07:40

Nie wiem co chcecie od Czarka ale facet ma racje, gdyż sam chodziłem na Montex pare lat jakieś 5 i żadnego meczu nie opuściłem, a nawet bylem w Budapeszcie na LM na Montexie, ale było i minęło gdyż znudziło mi się patrzenie na babki które więcej krzyków robią na parkiecie niż kibice którzy wydzierają sie ile mogą.

harry
Trener

#1518 Postautor: harry » 28 czerwca 2007, o 09:22

bkapusta pisze:Jest jeden w sensie prawnym ale mozna go podzielic funkcjonalnie/organizacyjnie i nie widze problemu z dzieleniem kasy na 4 dyscypliny.
Problemu nie ma. Jak zabraknie piłkarzom na wypłaty tak jak w 1990 to się weźmie cały utarg z meczu żużlowego jak 02.04 1990 roku. Lub odwrotnie. Dla jednych to będzie ratunek dla drugich początek końca.
Ale jak mowilem to wszystko zalezy od ludzi.

No właśnie kto ma tym zarządzać i za ile? Czy 500 tys starczy na tą czapkę? Bo z moich wyliczeń wynika, że nie. I kiedy się o tym dowiemy? Teraz czy po rozgrywkach czy w zimie?

Wiec tak naprawde wszystko zalezy od tego jak taka firma bedzie zarzadzana.

Własnie. Na razie wszystkiego dowiadujemy się z prasy dlatego mamy duży sceptycyzm co do tego przedsięwzięcia.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

harry
Trener

#1520 Postautor: harry » 28 czerwca 2007, o 09:37

Jakby było mało kłopotów to właśnie się dowiedziałem, że nasz toromistrz pan Rysio Kowalczyk miał zawał.
Jak nie idzie, to nie idzie. Pędzę do szpitala.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1522 Postautor: bkapusta » 28 czerwca 2007, o 10:02

harry spolka akcyjna daje gwarancje prawne jawnosci oraz porzadku w finansach. Jesli bedzie norma mowiaca, ze kasa z zuzla jest dla zuzla to nikt nie bedzie mogl tego zignorowac - bo spolka musi prowadzic jawna polityke finansowa, publikowac sprawozdania, zatrudniac rewidentow. Dobrze zorganizowana spolka daje duze gwarancje zachowania pewnych norm w podziale kasy.

Najgorzej jest w tworach takich jak stowarzyszenia, ktore nic nikomu nie gwarantuja i moze dlatego czesc sponsorow ich unika?

A co do tych 500 000 to oczywiscie wystarczy to jedynie na zalozenie nie zas na funkcjonowanie spolki.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#1523 Postautor: grzesieck » 28 czerwca 2007, o 10:42

nie będzie spółki

info od zaprzyjaźnionego pismaka =]
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#1524 Postautor: Radzio » 28 czerwca 2007, o 11:06

właśnie wróciłem z ratusza... później napisze więcej, bo nie jestem w stanie pisać;) Bienio widział mnie wiec potwierdzi;)
Spółka narazie nie zostanie zawiązana, kasę 500 000zł miasto przeznaczy na stypendia, czyli w tym roku na stypendia będzie milion złotych. Piłkarze Motoru dostaną do ręki (nie przez klub) 2800zł - największa stawka jaka można dać w ramach stypendi. Spółka ma powstać ale dopiero we Wrześniu aby powoli i sumiennie przygotować sie do tego wszystkiego. Więcej później idę teraz spać.
aa jeszcze jedno, kibice Motoru jak prezydent poinformował, że z planu obrad wecowali punkt o spółce zaczęli krzyczeć, Duże Miasto Nowa Władza tylko Motor jej zawadza, nasi radni nie poradni, a jeden coś w stylu czekamy na was na zewnątrz. Jak opuścili sale to została zarządzona przerwa 30 minutowa.

Snys
Zawodowiec

#1525 Postautor: Snys » 28 czerwca 2007, o 11:20

Kod: Zaznacz cały

Dzisiejszy dzień był bardzo ważny dla losów piłkarzy lubelskiego Motoru. Na Sesji Rady Miasta Lublina dyskutowano nad założeniem Sportowej Spółki Akcyjnej z udziałem władz miasta. Miałaby ona wspierać nie tylko Motor, ale także trzy inne zespoły z województwa. Już wiadomo, że SSA nie powstanie, ale mamy dobre wiadomości dla fanów "żółto-biało-niebieskich". Miasto przeznaczy na działalność Motoru kwotę 700 tysięcy złotych, a piłkarze mają zagwarantowane miesięczne stypendia w wysokości 2,8 tys. złotych. Do sprawy wrócimy.
[code]