Reforma lig żużlowych.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#101 Postautor: Talib » 25 maja 2004, o 13:44

"Kolejnym warunkiem dopuszczenia drużyny do rozgrywek ekstraligi 2005 ma być posiadanie przez dany klub stadionu z oświetleniem elektrycznym zgodnym z wymogami Międzynarodowej Federacji Motocyklowej. "

Myślę, że byłoby rozsądne rozpisanie konkursu na projekt lokalizacji słupa z oświetleniem na 4 łuku...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#102 Postautor: Maxx » 25 maja 2004, o 15:36

Juz widzę jak obywatel prezydent Pruszkowski i inni lubelscy oficjele śpieszą z finansowym wsparciem na rzecz budowy masztów ze sztucznym oświetleniem... :lol: :lol:
Szkoda tylko, że tak naprawdę to wcale nie jest śmieszne a wręcz tragiczne...

Awatar użytkownika
michalw

#105 Postautor: michalw » 25 maja 2004, o 18:52

wy tu o oswietleniu a przydalyby sie wam jakies siedzonka zamiast betonu no i jakis zdecydowany koleś ze szlifierką kątową, który zaatakowałby brutalnie ten 3 metrowy płot :lol: :lol: no i oczywiscie nie zapominajmy o nagłosnieniu.....FATALITY!!! :o

Awatar użytkownika
:Radim:
Kontakt:

#106 Postautor: :Radim: » 25 maja 2004, o 19:32

ciesz sie z twojago stadionu ja o i na meczu stac moge a nie siedziez bo prwaidziwy kibic stoi i ten beton wlasnie na t jest robiony :D
Czym jest zapalniczka wobec potęgi nieskończoności... poza tym nie mogę jej znaleźć :)
3% alkocholu we krwi - to brzmi dumnie
http://www.zuzelnews.com <-- Zapraszam na ogólnopolskie forum żuzlowe !!!

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#107 Postautor: Apocalips » 25 maja 2004, o 20:03

:shock: Prawdziwy kibic stoi :?: Gdzie to jest tak napisane :?: A czy prawdziwym kibicem nie może być 70-letni staruszek, który nie opuścił meczu od 30 lat, a który już niestety musi siedzieć, bo stanie 2h w jego wieku jest naprawdę męczące :?:
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#108 Postautor: Cz@rek » 26 maja 2004, o 00:02

Wygląda na to że elita polskiego żużla postawiła na nas krzyżyk,
nie zapraszajÄ…c nas do Warszawy.
Nikt nie wierzy w nasze aspiracje ekstraligowe.
A jeśli chodzi o oświetlenie to można pozyskać 50% środków
na budowÄ™ zWarszawy! Z ministerstwa!Prawie od roku jest taka
akcja,m.in.w Lesznie z tego skorzystają. Choć nie jestem pewien
czy dofinansowanie dotyczy także klubów z poza ekstraligi. :idea:

Czarek
Trener

#109 Postautor: Czarek » 26 maja 2004, o 07:53

Maxx pisze:Juz widzę jak obywatel prezydent Pruszkowski i inni lubelscy oficjele śpieszą z finansowym wsparciem na rzecz budowy masztów ze sztucznym oświetleniem... :lol: :lol:

A niby dlaczego sport ma być dotowany z budżetu państwa/miasta? Składają się na niego także ci co maja sport i żużel gdzieś, a muszą płacić na coś czego nie lubią. Powinniśmy się domagać własnie by państwo się odwaliło od naszej dyscypliny. Niech oddadzą klubowi stadion chociaż w dzierżawę, podatki które klub im płaci i można działać.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#110 Postautor: Maxx » 26 maja 2004, o 08:10

Czarek pisze:
Maxx pisze:Juz widzę jak obywatel prezydent Pruszkowski i inni lubelscy oficjele śpieszą z finansowym wsparciem na rzecz budowy masztów ze sztucznym oświetleniem... :lol: :lol:

A niby dlaczego sport ma być dotowany z budżetu państwa/miasta? Składają się na niego także ci co maja sport i żużel gdzieś, a muszą płacić na coś czego nie lubią. Powinniśmy się domagać własnie by państwo się odwaliło od naszej dyscypliny. Niech oddadzą klubowi stadion chociaż w dzierżawę, podatki które klub im płaci i można działać.

A niby dlatego miasto powinno się dołożyć bo jest to jedna z nielicznych dyscyplin obecnych w Lublinie promujących nasze miasto. Wystarczy spojrzeć jak to wyglada w innych miastach, gdzie tamtejsze władze czynnie wspierają żużel, nie tylko w kontekście zbliżających się wyborów, jak to ma miejsce w Lublinie...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#111 Postautor: Talib » 26 maja 2004, o 08:56

"Prawdziwy kibic stoi Gdzie to jest tak napisane A czy prawdziwym kibicem nie może być 70-letni staruszek, który nie opuścił meczu od 30 lat, a który już niestety musi siedzieć, bo stanie 2h w jego wieku jest naprawdę męczące "

Oj tam też mi problem. Bierze się gruby koc pod ... miejsce zagrożone powstaniem hemoroidów na skutek zbyt długotrwałego kontaktu z betonem, piersiówkę za pazuchę (w przypadku 70-letniego dziadka wystarczy ćwiartka, a może nawet mniejszy kaliber) i można nawet ze dwa mecze wysiedzieć :) . Ja tak robię często choć jeszcze trochę mi zostało do tak ładnego wieku, ale traktuje to jako profilaktykę i inwestycję w swoje zdrowie.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#112 Postautor: $korzen$ » 26 maja 2004, o 09:06

Nie ma co ukrywac ze jesli ten przepis wejdzie w zycie to my w Ekstralidze jezdzic nie bedziemy. Kto niby mialby nam zafundowac oswietlenie ?, tak jak wspomnial Maxx Pruszkowski nie da na to zadnej zlotowki, czemu to wszyscy dobrze wiemy ale juz od takich komentarzy sie powstrzymam. Poraz kolejny widac ze jest w ekstralidze uklad ze "nowych nie chcemy".

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#113 Postautor: Talib » 26 maja 2004, o 09:20

A może by warto było się postarać o dofinansowanie z MENiS.

"Sztuczne oświetlenie będzie kosztować 2,25 mln zł, z czego 1,8 mln pokryje Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu. "

Tak to się odbyło w Łęcznej.

Awatar użytkownika
Prymus
Junior
Kontakt:

#114 Postautor: Prymus » 26 maja 2004, o 13:46

Panowie spokojnie, dzis kumulacja, wygrywam 7 baniek 8) i coś tam na oświetlenie rzucę.... :D Nie ma problemu. I nawet po silniku każdemu kupię, a Danielowi to zapas sterydów...
Obrazek

Awatar użytkownika
KubuÅ›
Junior
Kontakt:

#115 Postautor: KubuÅ› » 26 maja 2004, o 18:07

Spokojnie niech najpierw TÅ» wejdzie do tej ekstraligi a sadze ze jak juz wejdzie to pieniadze na oswietlenie sie powinny znalezc troche z MENiS troche od miasta i jakos sie uzbiera. Przecierz w Lecznej jakos mieli kase i zamontowali to dlaczego nie maja miec w Lublinie stolicy wojewodztwa.Tym bardziej ze nie ma w Lublinie stadionu do pilki noznej ani zuzla z oswietleniem.

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#116 Postautor: Apocalips » 26 maja 2004, o 18:11

Tak masz racje, tylko Łęczna ma sponsora Bogdanke jedną z bardziej zarobkowych kopalni w Polsce. Prezesem Górnika jest prezes Bogdanki. Kasę jaką wykładają na Górnik jest olbrzymia. A nasza SIPMA niestety aż tak chojna nie jest....i nie sądzę, żeby znalazł się sponsor, który byłby w stanie wyłożyć taką kasę. Inna sprawa, że nie wiadomo co na to powiedziałby Pruszkowski&Spółka...

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#118 Postautor: $korzen$ » 26 maja 2004, o 18:32

$Kuba$ pisze:i jakos sie uzbiera. .

Pomarzyc zawsze mozna :P , to nie jest kwestia paru groszy, to sa ogromne sumy. A na dotacje z miasta bym nie liczyl, ich nie stac nawet zeby wyremontowac dzieciom plac zabaw a ty o oswietleniu marzysz :D

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#122 Postautor: Apocalips » 27 maja 2004, o 09:01

Mogę Cię zapewnić, że Bogdanka wkłada większe pieniądzę w klub niż SIPMA. To m.in. dzięki Bogdance, w Łęcznej jest tak okazały stadion. To dzięki staraniom zarządu klubu i głównego sponsora nowe trybuny powstały w ciągu jednej zimy.

hojność samo "h" - mój błąd :oops:

P.S. Nie chodziło mi o wkład finansowy jaki SIPMA, czy Bogdanka wkłada w klub w trakcie sezonu, czy przed sezonem. Chodziło mi o to, że to Bogdanka jako sponsor dołożyła się do budowy/modernizacji stadionu. A nie wiem czy na taki krok posunąłby się zarząd SIPMY.

Pozdrawiam

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#123 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 10:14

Apocalips napisał:

"Chodziło mi o to, że to Bogdanka jako sponsor dołożyła się do budowy/modernizacji stadionu. "

Nie wiem jak było z modernizacją stadionu, ale jeśli chodzi o oświetlenie to Bogdanka się dołożyła stosunkowo niewiele, albo wcale. Napiszę to jeszcze raz koszt zamontowania oświetlenia o mocy 1400 luksów wyniósł 2,25 mln PLN z czego 1,8 mln (80%) wyłożył MENiS, podejrzewam, że resztę jeśli nie w całości to w znaczącej części sfinansowała tzw. władza samorządowa (miasto/województwo) z funduszy na rozwój sportu i kultury fizycznej. I tak to się mniej więcej odbywa w całej Polsce (oprócz Łodzi oczywiście, gdzie nasz Kropaszenko obniżył ostatnio kwotę 200 mln PLN przeznaczoną na pomoc klubom sportowym o 200 mln PLN :) ).

W końcu jakby nie patrząc TŻ Lublin przyciąga w Waszym mieście najwięcej kibiców, więc może nie byłoby aż tak trudno uzyskać przynajmniej znaczącą część potrzebnych pieniędzy.

I oczywiście nikt nie każe montować na Zygmuntowskich takiego oświetlenia jak w Łęcznej. Wiele klubów piłkarskich w Polsce zrobiło to znacznie tańszym kosztem.

meesha
Trener
Kontakt:

#124 Postautor: meesha » 27 maja 2004, o 10:27

Talib pisze: I tak to się mniej więcej odbywa w całej Polsce (oprócz Łodzi oczywiście, gdzie nasz Kropaszenko obniżył ostatnio kwotę 200 mln PLN przeznaczoną na pomoc klubom sportowym o 200 mln PLN :) ).

:lol: :roll: Dobrze, że nie obniżył tej kwoty np. o 300 mln PLN. A ja myślałem, że nie ma "lepszego" od Pruszkowskiego naszego :lol:

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#125 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 10:42

A wiesz jak to umotywował w wywiadzie radiowym. Bo Widzew to czerwony klub, a to nie pasuje do niczego w co wierzy i o co wałczył. Zapomniał biedaczyna, że te pieniądze miały być przeznaczone także na inne łódzkie kluby.

Wracając jednak do tematu "Cała Polska kciuki trzyma ekstraliga dla Lublina :) !" Mnie przeraża osobiście jedna rzecz. Być może podam błędną kwotę, ale tegoroczny budżet TŻ-u miał wynieść około 1,4 mln PLN, z czego jak sądzę około 900 tys. - 1 mln to zapewne wpływy z biletów. Jeżeli taki Gdańsk ma od sponsora 800 tys. - 1 mln, Gorzów 800 tys., a Ostrów 400 - 600 tys. i myślę że podobne wpływy z biletów (być może nawet większe) to ... z czym do tej ekstraligi?