Nie piszcie tutaj z mocarstwowej pozycji, bo się utrzymaliśmy, bo problem jest poważny.
Beniaminek ze startu jest na straconej pozycji, raz przez brak klasowych zawodników na rynku, dwa ze względów finansowych - im większe honoraria dla klubów ekstraligowych od telewizji, tym większy dystans w tym aspekcie traci beniaminek.
To, że udało się nam, trochę cudem, trochę przez zapalczywość Mrozka, wyciągnąć Grisze w zeszłym sezonie i utrzymać, zamazuje nam obraz sytuacji.
Zgadzam się z tym, że to wymaga reakcji marynarek, bo żadna to frajda dla kibica i korzyść dla dyscypliny, jeśli nowy ośrodek wchodzący do elity na dzień dobry dostaje w ryj od całej reszty ligi.
Przecież odjechany bez zwycięstwa w meczu skończy się, nie tylko dla Rybnika ale dla każdego innego ośrodka żużlowego będącego na ich miejscu, tragicznie. Sam spadek sportowy to pół biedy, ale reakcja sponsorów, kibiców i ogólny obraz medialny mogą udupic niejeden fajnie prosperujący klub.
Nasi rywale w sezonie 2020
Re: Nasi rywale w sezonie 2020
Powiększmy więc ligę do 10 zespołów. Moze i będzie liga dwóch prędkości, ale lepsze to, niż sztuczne regulowanie rynku jakimiś KSMami, czy ograniczaniem liczby zawodników z SGP.
Nie chodzi o stawianie się w roli tego fajniejszego, bo nam się udało. Odnosiłem się jedynie do formy "protestu", którą sugerował kolega z Rybnika. Dla mnie to dziecinada i tyle.
Nie piszcie tutaj z mocarstwowej pozycji, bo się utrzymaliśmy, bo problem jest poważny
Nie chodzi o stawianie się w roli tego fajniejszego, bo nam się udało. Odnosiłem się jedynie do formy "protestu", którą sugerował kolega z Rybnika. Dla mnie to dziecinada i tyle.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Ale czy ktoś bronił Rybnikowi namówić do startów powiedzmy Żupińskiego ($$$), do tego zrobić piątkę: Jamróg, Woryna, Lebiediew, Lindbaeck, W. Kulakov? Skład może i najsłabszy na papierze, ale chyba nieco lepiej rokujący niż Tudzież, Giera, Szczepaniak, Woryna, Batchelor, Hancock, Lebiediew...
Mrozek popełnił ogromny błąd, rzucając się od razu na Fricke'ów, Michelsenów i Lindgrenów... Trzeba było już w czerwcu dogadać się z Kułakowem, do tego dorzucić Hanckocka, Jamroga i powalczyć o Zagara albo Lindbaecka, a jak nie to Ljunga... Skład seniorów Woryna, Amerykaniec, Kułakow, Jamróg, Zagar/Lindbaeck wyglądałby znacznie lepiej, niż to co mieliśmy my w tym roku. Przy przyszłorocznej mizerii juniorów w ekstralidze, ci z Rybnika wcale nie są skazani na 1pkt w każdym meczu...
Do zakontraktowania byli/są w teorii: Doyle, Hancock, Pedersen, Zagar, Iversen, Lindbaeck, Lambert, Miedziński, Jamróg, Holta. Skład do walki nawet o coś więcej niż tylko utrzymanie. To, że ROW nie może kogoś ściągnąć to nie znaczy, że problem jest w rynku tylko coś mocno nie zagrało w Rybniku i trzeba wszystko roz...walić KSM, z którego potem znowu trzeba się będzie szybko wycofywać. Biorąc jednak pod uwagę, że już większość klubów podpisuje długoletnie umowy, to mam nadzieję, że skończy się podobnie, jak z zagranicznym juniorem.
istred pisze:A ja się mocno zdziwię. Tak mocnego składu nie było w I lidze chyba nigdy. Nie zdziwię się jeśli Toruń nie przegra w najbliższym sezonie żadnego meczu.MikeMistrz pisze: Nie zdziwię się jeśli Toruń nie zajmie 1 miejsca w lidze. :) Pierniki mają już doświadczenie w spektakularnych wtopach przy jeździe dream-teamem.
No jest paka. Ale były takie teamy w I lidze jak choćby swojego czasu Polonia Bydgoszcz 2008, w której startowali:
Sayfutdinow
Jonsson
Okoniewski
Buczkowski
Davidsson
Albo 2011
Sayfutdinow
Walasek
Gapinski
Kosciecha
I na juniorce mieli Curyło i Woźniaka. Moim zdaniem mocniejsza była Bydzia.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
- MikeMistrz
- Senior