Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Badzia
Szkółkowicz

Re: Żużlowe różności

#13451 Postautor: Badzia » 10 września 2020, o 11:54

Ten przepis bardzo nam komplikuje sytuacje. Cały czas brakuje nam armaty, a przy zawodniku u23 po prostu brakuje nam dla takowej miejsca w składzie. Mamy dogadanych dwóch dobrych/ bardzo dobrych stranieri, ale to nie są zawodnicy ze ścisłego topu. Wychodząc z tego co mamy:
1. G. Laguta
2. J. Hampel
3. M. Michelsen
4. Polak (Zengi?)
5. U23
6. W. Lampart
7. Junior

W miejsce brakującego Polaka zaryzykujmy z Grześkiem albo, no właśnie kto? Przemek Pawlicki? Nie ma się co łudzić, że przekonamy Zmarzlika, Janowskiego czy Dudka, wiec armaty Polaka tez nie będzie.
U23 - tutaj powrót Lambo byłby najlepszym wyjściem tylko pytanie czy będziemy wystarczająco zdeterminowani? Obstawiam, ze on w przyszłym roku będzie najbardziej przeplaconym zawodnikiem w lidze i mimo sympatii do nas może wyładować gdzieś indziej. Podsumowując, znów będziemy w czarnej w 15. biegu.

Zdecydowanie lepsza jest wersja, ze w składzie musi być dwóch Polaków, a jednym z nich może być u23. Mielibyśmy wtedy Hampela i Trofimowa (jestem przekonany, ze przy odpowiednim budżecie i zapleczu to jest gość na solidna druga linie) i wolne miejsce dla obcokrajowca, czyli brakującego ogniwa - lidera przez duże L.

CKM1946
Zawodowiec

#13452 Postautor: CKM1946 » 10 września 2020, o 12:04

Ten przepis nie może wejść w życie. Jakiś klub podczas głosowania na pewno się nie zgodzi. Najbardziej bedą chcieli go przepchnąć na pewno w Lesznie i Wrocławiu ale innym nie będzie to pasować.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#13453 Postautor: RadeKas » 10 września 2020, o 12:05

Tak czy siak jakby to powiedział Łukasz Benz "we're in the ass".

Trzeba łowić w Lesznie. Kołodziej pewnie będzie tam do odstrzału, a to już jest postęp w stosunku do tego co mieliśmy w tym roku. Ewentualnie mogą odpuścić Lidsay'a, ale mam dziwne przeczucie, że w innej drużynie jego poziom spadnie.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

blajar
Trener

#13454 Postautor: blajar » 10 września 2020, o 12:06

CKM1946 pisze:Ten przepis nie może wejść w życie. Jakiś klub podczas głosowania na pewno się nie zgodzi. Najbardziej bedą chcieli go przepchnąć na pewno w Lesznie i Wrocławiu ale innym nie będzie to pasować.

Tu nie ma żadnego głosowania klubów. O tej zmianie ma zadecydować Ekstraliga i PZMOT.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#13455 Postautor: Flagg » 10 września 2020, o 12:08

Ale wiadomo, że pewne kluby będą za nim lobbować. Kwestia tego, czyje lobby będzie silniejsze.

Jeśli przepchną ten idiotyzm, to na miejscu Kępy nie miałbym żadnych skrupułów i wykorzystał wszystkie kontakty, do załatwienia obywatlestwa Griszy (jeśli ten tego chce). Rozwiązuje to niemal wszystkie nasze problemy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#13456 Postautor: istred » 10 września 2020, o 12:26

Ale to jest przecież jakiś kompletny absurd. Jak zawodnik U23 ma być kompromisem pomiędzy zagranicznym juniorem a KSM?
Przecież po pierwsze nie wyrówna to szans zespołów (cel KSM), a wręcz zwiększy dysproporcje pomiędzy Lesznem, Wrocławiem, a pozostałymi drużynami.
Po drugie nie rozwiąże problemu braku juniorów na poziomie ekstraligowym (zagraniczny junior), bo przecież wciąż trzeba będzie jeździć dwoma polskimi juniorami.

Jednym w miarę pozytywnym efektem może być ułatwienie skonstruowania składu beniaminkowi, bo faktycznie kilka klubów będzie musiało przemeblować skład. Tylko, że akurat w przyszłym roku Toruń takiego problemu mieć nie powinien.
Jednak negatywów jest nieporównywalnie więcej, a największe to dopuszczenie miernot do podstawowych składów drużyn Ekstraligowych, a po drugie przepłacenie sztucznie stworzonej grupy zawodników.

Idiotyzm.
Równie dobrze mogliby nakazać wstawianie do składu co najmniej jednego zawodnika o włosach blond, jednego czarnego i jednego rudego... Taki sam efekt.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#13457 Postautor: Kshyhu » 10 września 2020, o 12:38

Ja wiem, że rynek jest zabetonowany, ja wiem, że beniaminek praktycznie zawsze wchodzi do ligi na straconej pozycji (chociaż da się utrzymać, co pokazaliśmy my w zeszłym sezonie), ale jestem całkowicie przeciwny jakimkolwiek sztucznym ingerencjom w skład i próbom sztucznego go wyrównania. Tu powinna działać niewidzialna ręka rynku i kto jest w stanie złożyć najlepszą ofertę - niech bierze dobrego grajka. Wkładanie łap w skład spowoduje, że nie zechce mi się nawet oglądać współzawodnictwa takich sztucznie stworzonych składów. Myślę, że w dłuższej perspektywie dorżnie to dyscyplinę. Zamiast wprowadzania KSM równie dobrze możemy wprowadzić 7 koszyków, z których przed sezonem Demski na wizji w blasku fleszy wyciągnie kulki i rozlosuje zawodników do poszczególnych drużyn na pozycje 1-7 :cool:
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#13458 Postautor: istred » 10 września 2020, o 12:42

Ja chyba jedyne sensowne wyjście z sytuacji widziałbym w powiększeniu ligi o kolejne 2 zespoły, choć do tej pory byłem temu przeciwny. Wydaje się, że jest kilka klubów pierwszoligowych gotowych na to organizacyjnie. Z kolei kluby drugoligowe są również coraz silniejsze organizacyjnie i chyba mogłyby rywalizować w I lidze.

Rozwiązanie z kategorii sci-fi, bo przecież byłoby dwóch nowych konkurentów do podziału tego tortu, a kontrakty same się nie sfinansują ;)

Raf
Zawodowiec

#13459 Postautor: Raf » 10 września 2020, o 13:03

Brać Artioma i Pawła Łagutów! Paweł w tym roku wymiata w lidze rosyjskiej. Do tego Hampel i Kasprzak/Zengota na seniorce, Cierniak i Lampart na juniorce. Jedziemy po DMP!

rumburaque
Szkółkowicz

#13460 Postautor: rumburaque » 10 września 2020, o 13:19

Oj ciekawy będzie przyszły sezon. Awansuje Apator i nie będzie to beniaminek skazany na spadek. Po awansie na pewno jakąś armatę wyrwą. Jeżeli patrząc na dzisiejsze składy i poziom reprezentujący poszczególne kluby to najsłabiej wypadamy my i GKM.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#13461 Postautor: kibicLBN » 10 września 2020, o 13:23

Szczerze mówiąc nie wierzę, że ściągniemy kogokolwiek pokroju Artioma, Zmarzlika czy tez Emila. Nie udawało się to do tej pory i nie widzę podstaw, aby nadchodzący okres transferowy zakończył się inaczej. Moze wyszarpiemy kogoś w miejsce Jamroga albo po prostu Zengi będzie w stanie to miejsce godnie wypełnić.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

KrzysiekS
Senior

#13462 Postautor: KrzysiekS » 10 września 2020, o 13:29

Obawiam się właśnie tego Kasprzaka tak jak i... Kołodzieja. To są już zawodnicy idący w dół. Zarobieni, którzy wolą przymknąć gaz niż powalczyć o pozycję, bo pięć koła w tę czy w tę już ich nie zbawi. Nawet nie mówię że robią to świadomie, ale gdzieś tam z wiekiem włączyła się u nich ostrożność, kalkulacja, no powiedzmy rozsądek. Z nimi jako klub nie zawojujemy ligi. Syci są już medali i blasku fleszy. Leszno nie bez powodu stawia na Smyka, Kuberę czy młodego kangura. Nie róbmy sobie klubu spokojnego emeryta. Ci którzy walczą o sławę i pieniądze to przyszłość. Nie wierzę, że Leszno zdoła zatrzymać trójkę Lidsey, Kubera, Smektała jeśli wejdzie ten przepis U23. Uderzajmy mocno do jednego z nich jeśli Lambo już przepadł. Łaguta, Michelsen, Lidsey (u23), Hampel, ????(polak) plus juniorzy i damy radę. Pamiętać trzeba, że jeśli to wejdzie to poziom ligi spadnie i o punkty naszym liderom będzie teoretycznie łatwiej.
Ciekawą opcją jak dla mnie może być Drabik gdzieś tam od połówki sezonu ;) jest szansa żeby się skusił jeśli WTS troszkę go potraktuje mniej gwiazdorsko bo mają Woffinden, Janowski Łaguta (polak) Czugunow U23 i Fricke(tu z Drabikiem wymiennie).