Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Żużlowe różności

#16626 Postautor: istred » 17 lutego 2023, o 11:04

Nie zgodzę się. Nigdy nie będzie przecież tak żeby wszystkie zespoły były równe... zresztą co miałoby to oznaczać, że mamy same wyniki 45:45 czy że o zwycięstwie decyduje rzut monetą? Zawsze będą zespoły silniejsze i słabsze. Chodzi o to żeby dysproporcja między nimi nie była na tyle duża, że rywalizacja obu drużyn jest nieciekawa.
Zawsze będzie mistrz, którego będzie trzeba gonić, zawsze będą słabsze zespoły, które będą dążyły do wdrapania się na szczyt.

I żeby nie było, że jestem fanem KSMu, bo uważam to za niezwykle szkodliwy pomysł. Bardziej chodzi mi o zrozumienie myślenia działaczy, którzy mają kompletnie inną perspektywę niż "fanatycy".
Ja uważam, że od kilku lat Ekstraliga jest wyjątkowo ciekawa. Jest walka o play off, jest walka o mistrza. Praktycznie każda drużyna jedzie o coś i liga jest niezwykle ciekawa. Moim zdaniem nie ma sensu tego psuć.
Elementem do poprawy jest moim zdaniem podwyższenie poziomu samej rywalizacji poprzez ograniczenie zawodników, którzy nie posiadają umiejętności na poziomie Ekstraligi. O ile do zawodnika U24 się przekonałem (jest Kubera, Lambert, ale i Miśkowiak, Lampart czy Krakowiak potrafili rywalizować na dobrym poziomie) to uważam, że warto się zastanowić nad dopuszczeniem do startów jednego młodzieżowego obcokrajowca. Po prostu nie ma 16 polskich juniorów, którzy są w stanie choćby nawiązać walkę z najsłabszymi zawodnikami Ekstraligi.