Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#76 Postautor: Talib » 4 października 2004, o 12:28

To by najpierw trzeba było zmienić konstytucję, ponieważ jest w niej zapisana np. bezpłatna służba zdrowia (swoją drogą jaka to piękna fikcja).

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#77 Postautor: Lublin_Fan » 4 października 2004, o 12:37

A propos nagłośnienia. Nic nie rozkradli :) Było natomiast kilka telefonów i możliwe, że na barażach ulegnie ono poprawie. Jednak zaznaczam, że w tej chwili nie jest jeszcze nic ustalone.

A propos wywiadu z Prezydentem. Nie wyobrażam sobie, że montować krzesełka na dotychczasowym betonie. Przecież te trybuny się rozłażą, beton pęka, robią sie szczeliny a generalnie trybuny "falują". Najpierw trzeba te stare trybuny rozebrać i w to mojesce położyć nowe fundamenty i całą resztę.
Pojawia się też ryzyko w postaci w oświetlenia. Mówię ryzyko bo jak wpakują nam słupy oświetleniowe tuż przy bandzie bo już wogle nic nie bedzie widać. Kraty i oświetlenie :) Porażka po całoścu

Pozdr.

Czarek
Trener

#78 Postautor: Czarek » 4 października 2004, o 12:49

Talib pisze:To by najpierw trzeba było zmienić konstytucję, ponieważ jest w niej zapisana np. bezpłatna służba zdrowia (swoją drogą jaka to piękna fikcja).

...i tak bedzie musiała być zmieniona, bo słuzba zdrowia zbankrutuje i będzie tylko prywatna. Mam nadzieję, że sport nie zbankrutuje.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#79 Postautor: Talib » 4 października 2004, o 12:55

Służba zdrowia już zbankrutowała, a płatna jest już w tej chwili. Co do sportu mam mieszane uczucia. Sport jest traktowany w wielu krajach jako wizytówka państwa i dlatego całkiem solidnie dotowany.

Czarek
Trener

#80 Postautor: Czarek » 4 października 2004, o 13:30

Talib pisze:Służba zdrowia już zbankrutowała, a płatna jest już w tej chwili. Co do sportu mam mieszane uczucia. Sport jest traktowany w wielu krajach jako wizytówka państwa i dlatego całkiem solidnie dotowany.

Ta wizytówka to wymówka urzędników, którzy na dotowaniu zarabiają kasę. Czy w Szwajcarii sery i zegarki powinny być dotowane, bo są wizytówkami?
Oddajmy ludziom kasę, a sami będą dotować sport, bo jest on najlepszą reklamą i rozrywką, a do tego gałęzią gospodarki.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#81 Postautor: Talib » 4 października 2004, o 13:45

"Ta wizytówka to wymówka urzędników, którzy na dotowaniu zarabiają kasę. "

Częściowo na pewno tak, ale zobacz jaki wyścig rozgrywa sie o olimpijskie medale. Jak poważnie do tego podchodzą nie tylko Chińczycy, ale i Amerykanie, Niemcy, czy Brytyjczycy. Sponsoring prywatny sprawdza się, ale nie we wszystkich dyscyplinach. To co funkcjonuje i przynosi zyski w piłce nożnej, niekoniecznie będzie funkcjonować i przynosić zyski np. w łucznictwie, albo ... w żużlu.

Czarek
Trener

#82 Postautor: Czarek » 4 października 2004, o 13:55

Co do najlepszych czyli Amerykanów to rola prywatnych sponsorów jest ogromna.
Weź jedno pod uwagę - czym więcej urzędnicy zabiorą obywatelom kasy na dotowanie sportu tym wszystko będzie droższe. Do tego sportem interesuje się tylko część społeczeństwa, dlaczego zabierać na niego forsę wszystkim?

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#83 Postautor: Talib » 4 października 2004, o 14:01

No tak, ale w ten sposób mozna też powiedzieć, że g.... mnie obchodzą bezdomni i nie chcę płacić podatków m.in. na opiekę społeczną. Niech sobie sami szukają sponsorów :) ! Albo, że jestem pacyfistą i mam w d... obronę państwa, bo nie zamierzam prowadzić ani uczestniczyć w żadnej wojnie.

Czarek
Trener

#84 Postautor: Czarek » 4 października 2004, o 14:17

Talib pisze:No tak, ale w ten sposób mozna też powiedzieć, że g.... mnie obchodzą bezdomni i nie chcę płacić podatków m.in. na opiekę społeczną. Niech sobie sami szukają sponsorów :) ! Albo, że jestem pacyfistą i mam w d... obronę państwa, bo nie zamierzam prowadzić ani uczestniczyć w żadnej wojnie.

Bezdomnymi niech się zajmują organizacje prywatne, co i tak u nas robią, a obrona Państwa jest sprawą obiektywną tzn. jest potrzebna dla istnienia państwa i obywateli, a to że masz obronę nie oznacza prowadzenia wojny.

Awatar użytkownika
prt
Junior
Kontakt:

#85 Postautor: prt » 4 października 2004, o 14:41

realnie:
nie ma jeszcze w Polsce atmosfery do uwolnienia gospodarki z lap urzednikow, politykow, biurokratow. 60 lat komuny (najpierw brunatnej a potem czerwonej) robi swoje w glowach.
zobaczcie sobie sondaze: ile osob twierdzi, ze za Gierka zylo im sie lepiej niz teraz albo ze bogaci sa za bogaci a biedni za biedni.
Mojzesz czekal az wymra 3 pokolenia zanim wprowadzil Izraelitow do Ziemi Obiecanej. po co? zeby starsi nie mowili, ze w Egipcie mieli lepiej, bo sie nimi faraon opiekowal. :)
nie ma sie jednak co spodziewac, ze Polacy szybko zapragna wolnej gospodarki, gdy wmawia sie im, ze kapitalizm to juz w Polsce mamy.
tylko sprobuj czlowieku wziac sprawy w swoje rece... juz sie Toba zajma odpowiednie sluzby i Cie naucza posluszenstwa.

bezplatnie to na calym swiecie mozna chyba tylko dostac wp.............
wiadomo, ze wszystko co w konstytucji jest zapisane jako BEZPLATNE, jest oplacane z pieniedzy podatnikow i z wynikow pracy spoleczenstwa.
roznica jest tylko taka, ze gdy place w wolnej gospodarce za rok nauki syna w szkole, to place tylko za szeroko pojeta nauke.
a gdy posylam syna do panstwowej placowki - place najpierw urzednikom ze skarbowki, potem panu ministrowi i jego 7 sekretarkom, 3 kochankom i dwom zonom (bylej i aktualnej) i tak dalej -- a dopiero potem za nauke syna.
strata jest oczywista.

skoro miasto tak bardzo chce byc wlascicielem stadionu - mozna to rozegrac jak w przypadku waznych gruntow:
oddaje sie spolce akcyjnej albo stowarzyszeniu taki stadion w dzierzawe na 99 lat.
z jednej strony miasto ma problem z glowy i niewielki wplyw do budzetu co roku a z drugiej stowarzyszenie/spolka akcyjna moze swobodnie dysponowac tym, co ma w dzierzawie.
wydaje sie to proste.