#623 Postautor: kdsz » 13 marca 2006, o 15:41
Nie zawiodę oczekiwań
Å»UÅ»EL • Rozmowa z Chrisem Louisem, zawodnikiem TÅ» Sipma Lublin
• Po piÄ™ciu latach zdecydowaÅ‚eÅ› siÄ™ wrócić na polskie tory…
- Od pięciu lat nie startowałem w polskiej lidze. Zapewne
wszyscy kibice wiedzą, że w 2001 roku na torze w Częstochowie uległem fatalnemu wypadkowi i od tamtej pory podjąłem decyzję o zaprzestaniu rywalizacji w waszym kraju.
• Oprócz fatalnego incydentu z 2001 roku masz chyba
też i dobre wspomnienia
z Polski?
- Oczywiście, mam dużo dobrych wspomnień. Bardzo miło wspominam swój okres startów w barwach zespołu z Zielonej Góry. Pamiętam zapełnione stadiony i niesamowitych kibiców. Zawsze bardzo dobrze układała mi się współpraca z polskimi sponsorami. Do dzisiaj pamiętam mojego sponsora z Zielonej Góry, firmę - Boll.
• Lada dzieÅ„ rozpoczniesz rywalizacjÄ™ w Elite League.
- Jestem już gotowy do startów. W najbliższy poniedziałek (dzisiaj - red.) wyjadę na tor, aby rywalizować w towarzyskim spotkaniu pomiędzy Reading, a reprezentacją Wielkiej Brytanii. Chociaż mam pewne obawy czy ten mecz się odbędzie. W minionym tygodniu miał się odbyć memoriał Ashleya Jonesa, jednak fatalna pogoda przeszkodziła w jego rozegraniu.
• Czym lubelski klub przekonaÅ‚ ciÄ™ do podpisania kontraktu z TÅ» Sipma?
- Przed nadchodzącym sezonem nie narzekałem na brak ofert z Polski. Miałem kilka propozycji, a zdecydowałem się na Lublin, ponieważ tylko ten klub dał mi możliwość decydowania o tym, w których spotkaniach wystąpię.
• W których meczach pojedziesz?
- Nie wiem jeszcze, przeciwko którym drużynom wystąpię. Na pewno pojadę w około sześciu meczach.
• Czy wiesz jaki cel
ma lubelski klub w nadchodzÄ…cym sezonie?
- Mamy awansować do najwyższej klasy rozgrywek. Wiem, że Lublin kiedyś rywalizował wśród najlepszych zespołów, teraz będziemy walczyć o powrót do tego grona.
• Masz peÅ‚nić funkcjÄ™ lidera TÅ» Sipma Lublin.
- Zdaję sobie sprawę z tego, że lubelscy działacze i kibice bardzo na mnie liczą. Postaram się nie zawieść. Zapewniam, że ze swojej strony zrobię wszystko co trzeba, aby Sipma osiągnęła dobry wynik w rozgrywkach.
• Znasz kadrÄ™ swojego nowego klubu?
- Z występów w Anglii znam
Adama Shields'a i Davida Norrisa. To dobrzy zawodnicy. Ogólnie cała drużyna przedstawia się bardzo solidnie. Co prawda nie znam składów pozostałych zespołów, ale myślę, że będziemy się liczyć w walce o awans.
Rozmawiał Karol Grzywacz