Reforma lig żużlowych.

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Shack
Administrator

#126 Postautor: Shack » 27 maja 2004, o 11:42

Talib pisze:Być może podam błędną kwotę, ale tegoroczny budżet TŻ-u miał wynieść około 1,4 mln PLN, z czego jak sądzę około 900 tys. - 1 mln to zapewne wpływy z biletów.

zakładano ze wpływy z biletów to 40 % budżetu

Czarek
Trener

#127 Postautor: Czarek » 27 maja 2004, o 12:17

Maxx pisze:
Czarek pisze:
Maxx pisze:Juz widzę jak obywatel prezydent Pruszkowski i inni lubelscy oficjele śpieszą z finansowym wsparciem na rzecz budowy masztów ze sztucznym oświetleniem... :lol: :lol:
Szkoda tylko, że tak naprawdę to wcale nie jest śmieszne a wręcz tragiczne...

A niby dlaczego sport ma być dotowany z budżetu państwa/miasta? Składają się na niego także ci co maja sport i żużel gdzieś, a muszą płacić na coś czego nie lubią. Powinniśmy się domagać własnie by państwo się odwaliło od naszej dyscypliny. Niech oddadzą klubowi stadion chociaż w dzierżawę, podatki które klub im płaci i można działać.

A niby dlatego miasto powinno się dołożyć bo jest to jedna z nielicznych dyscyplin obecnych w Lublinie promujących nasze miasto. Wystarczy spojrzeć jak to wyglada w innych miastach, gdzie tamtejsze władze czynnie wspierają żużel, nie tylko w kontekście zbliżających się wyborów, jak to ma miejsce w Lublinie...

Ty chyba nie przeczytałeś tego co napisałem. Najpierw przeczytaj, a póżniej odpisuj. Firma SIPMA też promuje miasto, bo jest jedną z nielicznych sprawnie działających i co, z tego wniosek, że miasto ma ich dotować?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#128 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 12:18

No to zakładane wpływy niższe miały być niższe od podanych wydumanych przeze mnie o 300 - 400 tys., czy budżet na poziomie 2,2 - 2,5 mln PLN? W pierwszym wypadku będę podejrzewał siebie o oderwanie od rzeczywistości, a w drugim o postępującą sklerozę :) .

Awatar użytkownika
istred
Trener

#129 Postautor: istred » 21 czerwca 2004, o 09:28

http://sport.gazeta.pl/sport/1,35335,2140711.html

Powraca temat obcokrajowców w przyszłym sezonie...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#130 Postautor: Talib » 21 czerwca 2004, o 10:44

To ja zacytuję fragment z tego artykułu:

"Od przyszłego sezonu pewni miejsca w składzie nie mogą być także juniorzy - zawodnicy, którzy nie przekroczyli 21. roku życia. Od wielu lat istnieje bowiem przepis, który nakazuje klubom wystawianie w meczach młodych zawodników. W tym roku musi być ich dwóch. Za rok ten przepis może zostać utrzymany, z tym że zamiast na przykład 20-letniego polskiego zawodnika klub będzie mógł zatrudnić młodego żużlowca ze Szwecji czy Anglii. - Zgodnie z prawem unijnym nie będziemy mogli zabronić stosowania tego typu praktyk - tłumaczy Smoleń."

Czyli moje dywagacje na temat juniora Szweda w barwach TÅ» Lublin nie sÄ… taka kompletnÄ… abstrackjÄ…...

jotem

#131 Postautor: jotem » 21 czerwca 2004, o 12:04

"Czyli moje dywagacje na temat juniora Szweda w barwach TÅ» Lublin nie sÄ… taka kompletnÄ… abstrackjÄ…..."
....i nie tylko w barwach TŻ, może sie okazać że lepiej mieć dobrego juniora z UE niż szkolić własnych.Na razie Polska jest "kopalnią" żużlowych talentów i mam nadzieje że tak zostanie.
Czytając artykuł z GW wydaje mi się że zima nie będzie wcale nudna :D
Skład TŻ-u w sezonie 2005:
1.L.Adams (AUS) jako obco.
2.P.Karllson(SZW)
3.L.Richardsson(ANG)
4..............................
5..............................
6...............................
7..............................
Kto od 4-7.Czekam na propozycje...

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#132 Postautor: Apocalips » 21 czerwca 2004, o 14:17

Fakt taki skład może być, ale tylko kiedy prezesem naszej drużyny zostanie Roman Abramowicz :wink:
Z wielką chęcią chciałbym zobaczyć tych wszystkich zawodników u nas, ale liczy się $$$, a z kasą u nas się nie przelewa.
Ale jeśli mamy dalej marzyć to chciałbym jeszcze w Lublinie widzieć Nielsa K. Iversena i Antonio Linbeacka. Są to młodzi perspektywiczni zawodnicy z dużym doświadczeniem.

Pozdrawiam :twisted:
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#133 Postautor: Talib » 24 czerwca 2004, o 13:30

Być może się mylę, ale wcale nie jestem przekonany, czy utrzymanie zawodnika polskiego jest droższe niż kontrakt z porównywalnej klasy obcokrajowcem.

harry
Trener

#134 Postautor: harry » 25 czerwca 2004, o 02:58

Talib pisze:Być może się mylę, ale wcale nie jestem przekonany, czy utrzymanie zawodnika polskiego jest droższe niż kontrakt z porównywalnej klasy obcokrajowcem.

To wszystko zależy od ilości punktów zdobywanych przez zawodnika. Im więcej zdobywa tym jest tańszy. Teraz na razie najtańszym zawodnikiem jest Peter chociaż skasował mnóstwo forsy.

meesha
Trener
Kontakt:

#135 Postautor: meesha » 25 czerwca 2004, o 10:11

A nie wydaje wam się, że nie ma się czym podniecać jeśli chodzi o kontraktowanie dziesięciu obcokrajowców? Przecież już w tym sezonie widać, że tak naprawdę we wszystkich trzech ligach (choć z oczywistych względów głównie w E-lidze) jeżdzi co najwyżej kilkunastu zagranicznych żużlowców, którzy rzeczywiście spełniają swoją rolę w drużynie - czyli zdobywają co najmniej 10 pkt w meczu. Reszta to średniacy ciułający po parę punktów, które równie dobrze może zdobyć jakiś polski zawodnik grzejący ławę, z powodu startu takiego obcokrajowca. A druga sprawa - ilu widzów będzie przychodzić na mecze jeśli z drużyn wymiecie większość wychowanków i co roku będą jeździć inni zawodnicy :? :?:

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#136 Postautor: Talib » 25 czerwca 2004, o 10:25

meesha napisał:

"A druga sprawa - ilu widzów będzie przychodzić na mecze jeśli z drużyn wymiecie większość wychowanków i co roku będą jeździć inni zawodnicy "

Jaką parę wolałbyś oglądać: Mordel - Trumiński, czy Karlsson - Richardson ?

meesha
Trener
Kontakt:

#138 Postautor: meesha » 25 czerwca 2004, o 11:23

Talib: pewnie, że Karlsson - Richardson, ale zupełnie nie o to mi chodziło. Widzisz to jest jedna para a co z pozostałymi? Ilu jest klasowych obcokrajowców, którzy mogliby wypełnić powiedzmy 16 drużym Ekstra- i I Ligi. Według mnie właśnie może 16...

sting126: czy według Ciebie takie zdobycze punktowe:

Karger 7 (2,2,1,0,2)
Ferjan 9 (d,3,2,1,2,1)
Lindgren 6 (1,2,1,2,0)
Zetterstroem 9 (2,1,1,d,2,3)

wszystkie z meczów w Lublinie, to jest to czego mogą oczekiwać kibice ich drużyn od obcokrajowców. Moim zdaniem nie. I chodzi mi tylko o to, że nie widzę sensu ściągania do polskich lig dziesiątek takich Lindgrenów, Ljungów itd...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#139 Postautor: Talib » 25 czerwca 2004, o 11:32

meesha napisał:

"Karger 7 (2,2,1,0,2)
Ferjan 9 (d,3,2,1,2,1)
Lindgren 6 (1,2,1,2,0)
Zetterstroem 9 (2,1,1,d,2,3) "

Dane dobrane tendencyjnie! Tutaj nawet Rickardsson z Crumpem mieliby problem z wywiezieniem 10-tki :) . I jeszcze pytanie na poważnie, a dlaczego nie weźmiesz pod uwagę wyników obcokrajowców z zeszłego sezonu? Bo to że musisz oglądać popisy Kargera, Ferjana, czy Lindgrena zamiast Richardsona, Jensena, czy Pedersena to tylko i wyłącznie zasługa pana Karwana i jego przydupasów z GKSŻ.

meesha
Trener
Kontakt:

#140 Postautor: meesha » 25 czerwca 2004, o 11:50

Oczywiście, że te wyniki są dobrane tendencyjnie :D ale przecież prawdziwe. Powiem szczerze - jeszcze parę lat temu wiedziałem o (prawie) wszystkim, co się działo w żużlu na całym świecie. Jednak właśnie od paru sezonów moje "pole obserwacji" zawężyło się do polskiego żużla. Mam jednak wrażenie, że w porównaniu chociażby do lat 90-tych światowy speedway nie idzie do przodu a wręcz przeciwnie. Coraz bardziej zagmatwane zasady w IMŚ (czy jak kto woli w GP) i coraz mniejsze grono naprawdę dobrych zawodników. Może mi się wydaje, ale kiedyś nie było aż tak dużej polaryzacji na "czołówkę światową" i resztę. Był większy ruch w interesie :wink: Inna sprawa, że w ciągu ostatnich 15 lat polska liga stała się silniejsza i obcokrajowcy nie są już tak pewnymi punktami w drużynie jak to miało miejsce na początku lat 90-tych. Tak czy inaczej, żeby dojść do jakiejś konkluzji :) myślę, że najlepiej byłoby gdyby drużyna liczyła 8 zawodników, z czego dwóch obcokrajowców i dwóch juniorów. Oczywiście to tylko moja opinia i pewnie wielu się z nią nie zgodzi, jednak biorąc pod uwagę "dobro polskiego speedway'a" :wink: tak właśnie powinno być...

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#144 Postautor: dannie » 25 czerwca 2004, o 13:00

nie no... jak tam bym nie porownywal siatkarzy do koszykarzy... mozna mowic wiele rzeczy ale faktem jest ze ci pierwsi od wielu lat sa w SWIATOWEJ czolowce i nie spadaja z pierwszej 10 rankingu i sa w stanie wygrac z kazdym (Brazylia, Serbia i Cz., Wlosi)...

mysle ze calowite otwarcie skladow na obco wplynie jednak niekorzystnie... oczywiscie zgadzam sie ze 1 obco to jednak za malo ale 7! bez przesady... dla mnie 3 to byloby juz wystarczajaco... w sumie to ma byc liga polska :D ...a co do korzysci z wielu obco to wystarczy spojrzec na lige hiszpanska (w pilke) i na ich sukcesy reprezentacyjne!

meesha
Trener
Kontakt:

#146 Postautor: meesha » 25 czerwca 2004, o 13:13

No tak. Więc jeśli w składzie będzie miejsce np. tylko dla dwóch Polaków to kto będzie szkolił młodzież. Przecież prościej będzie zatrudnić kogoś z zewnątrz, który nauczył się jeździć na żużlu bez naszych pieniędzy (pztrząc z perspektywy klubu). A to raczej dobrze nie wróży

Sober
Senior

#147 Postautor: Sober » 25 czerwca 2004, o 13:16

No właśnie. Liga jest ciekawa, a zawodnicy "obco" to wiekszosc zawodników.Np. Polonia... W pewnym meczu(nie pamiętam nawet jakim) polscy zawodnicy drużyny, zrobili razem 3 pkt :!: Przez to już od dawna nasza repra gra b. słabo. A zobaczycie w żużlu, tacy zawodnicy jak: Hlib, Kołodziej, M.Rempała, czy Miedziak zrobią kariere. Nie oszukujmy sie, ale w naszej kadrze koszykarskiej nie ma dobrych zawodników. Kto ma ciągnąc gre? Wójcik?
Frasunkiewicz? Pluta? liczyłem, że będziemy mieli chociaż jedną gwiazdę - Tomczyka, ale kontuzja wszystko zepsuła..

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#148 Postautor: Talib » 25 czerwca 2004, o 13:18

"w naszym kraju po prostu kuleje szkolenie - i to dokladnie w kazdej dyscyplinie dopoki tego nie poprawimy to nie doczekamy sie zarowno nastepcow Golloba, jak i Deyny i Bonka "

To zdanie większość prezesów w naszym kraju powinno sobie przybić nad łóżkiem i codziennie rano oraz wieczorem powtarzać po 100 razy.

meesha
Trener
Kontakt:

#150 Postautor: meesha » 25 czerwca 2004, o 13:43

Niestety od kilku lat polski żużel zmierza (moim zdaniem) w złym kierunku. Przepaść jaka wytworzyła się między poszczególnymi ligami jest zbyt duża. Jeszcze trochę i zostanie w Polsce może 10, może 12 zawodowych drużyn, w których ścigać się będzie 60 obcokrajowców i 40 Polaków. Obyśmy wśród tych drużyn byli. Ci, których nie będzie stać po prostu odpadną. Smutne, ale obawiam się, że tak to się skończy...