Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Żużel w TVP

#1 Postautor: Czarek » 27 maja 2004, o 07:32

MAXIIMUS pisze:OTO WIADOMOŚĆ, KTÓRĄ WYSYŁAM DO WSZYSTKICH KIBICÓW ŻUŻLA W CAŁEJ POLSCE CHCEMY ZORGANIZOWAĆ ZBIÓRKĘ PODPISÓW I WYSTOSOWAĆ PETYCJE TO TELEWIZJI PUBLICZNEJ W SPRAWIE TRANSMISJI I RETRANSMISJI SPOTKAŃ ZUZLOWYCH CZY TO INDYWIDUALNYCH CZY DRUŻYNOWYCH. PROSZĘ O ODPOWIEDZI I PYTANIA Z WASZYCH MIAST
OTO MÓJ E-MAIL mailto:MAXII11@interia.pl moje nazwisko Rafał.

To chyba na przyszły sezon, bo w tym już wszystko jest zaklepane.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#2 Postautor: Maxx » 27 maja 2004, o 08:11

Inicjatywa jak najbardziej słuszna, tym bardziej, że Canal + prawa do transmitowania GP ma do końca 2004 roku. Ciekawe co dalej?

Awatar użytkownika
ozzyman

#3 Postautor: ozzyman » 27 maja 2004, o 09:27

Pomysł mi się również bardzo podoba,ale wątpię aby cokolwiek przyniósł.Telewizja publiczna już od kliku lat jest totalnym ignorantem sportu żużlowego.W tym roku wzorem poprzednich lat nie ma nawet retransmisji z zawodów GP.W sumie to nawet trochę zrozumiałe bo kasa poszła na relację z mistrzostw Europy w piłce nożnej i z olimpiady w Atenach.Chyba, że szefem działu sportowego zostanie jakiś wielki fan speedwaya to się może coś zmieni.Dobrze, że przynajmniej mamy regularne relacje z Memoriału red.Ciszewskiego, ale to chyba ze względu na pamięć o zmarłym, a nie z powodu wielkiej miłości do żużla sterników TVP.

Awatar użytkownika
Przemas
Szkółkowicz
Kontakt:

#4 Postautor: Przemas » 27 maja 2004, o 09:34

Spoko dobry pomysł ale czy to coś da :? warto sprubować!! :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#5 Postautor: istred » 27 maja 2004, o 10:06

Pilka ma taka przewage nad zuzlem, ze ludze w calej Polsce sie nia interesuja, a ze nie chodza na stadiony to juz zasluga opinii i "kibiców".
Zuzel jest dosc regionalnym sportem, w Warszawie - miescie ktore ma ponad 1,5 mln mieszkancow tak malo osob na zawody zuzlowe. Podobnie inne wieksze miasta: Poznan, Szczecin, Katowice ... Tam nie ma takiego zainteresowania zuzlem jak w Bydgoszczy, Rybniku, Tarnowie itd... czyli w mniejszych miastach (czywiscie sa wyjatki). Poza tym jak juz napisalem w samej Wawie nie jest to popularny sport i panowie z TVP nie chca inwestowac w cos czego prawdopodobnie nie znaja, albo znaja bardzo slabo. Zuzel na pewno nie znajdzie dobrego czasu antenowego w programach 1 czy 2. Jesli juz to okolo polnocy, chociaz wtedy tez maja stosunkowo duza ogladalnosc (w porownaniu do innych stacji o tej porze).
Bardziej realne wydaje mi sie puszczanie zuzla w telewizjach regionalnych, nawet w tamtym sezonie obejrzalem godzinna relacje z meczu w Lublinie (nie pamietam juz jakiego, ale na poczatku sezonu) i wydaje mi sie ze moze to byc jeden z programow zbierajacych duza widownie. Dalo by to bardzo korzystne skutki: jeszcze wieksze rozpowszechnienie zuzla w regionie, a co za tym idzie wieksze zainteresowanie sponsorow itd. Podobnie moglo by byc w pozostalych regionach. Pojedynki pierwszoligowcow najczesciej sa bardzo emocjonujace bo i liga jest dosc wyrownana i widzowie mogli by obejrzec barzo ciekawe widowiska. Same kluby powinny mocno starac sie zeby mecze byly pokazywane w jakiejkolwiek TV bo to wlasnie jest najwiekszy interes !
Mysle ze to rozwiazanie z TV RegionalnÄ… jest mozliwe i nad tym trzeba sie powazniej zastanowic, bo transmisje w TVP bez wzgledu na pore wydaja mi sie malo realne.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#6 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 10:23

Chciałem tylko od siebie dodać, że Polsat ocenia oglądalność meczów ekstraligi w bądź co bądź ogólnodostępnym kanale (TV Puls) i kodowanym (Polsat Sport) na ok. 350 tysięcy widzów. Oglądalność zawodów cyklu GP byłaby na pewno wyższa, ale nie sądzę, żeby ta różnica przekroczyła 30-40%. Wątpię czy TVP byłaby zainteresowana taką oglądalnością dodatkowo biorąc pod uwagę pewnie dosyć wysoką cenę jaką zaproponuje BSI.

meesha
Trener
Kontakt:

#7 Postautor: meesha » 27 maja 2004, o 10:35

No nie wiem czy TV Puls jest ogólnodostępna, bo ja jej nie odbieram... A myślę, że oglądalność meczów byłaby wyższa, gdyby wszystkie mecze danej kolejki nie odbywały się tego samego dnia. Przecież w niedzielę po południu kibic żużla jest na stadionie a nie przed telewizorem. Może by wzorem ligi piłkarskiej przenieść po jednym meczu z każdej kolejki na sobotę. Wtedy możnaby obejrzeć jakiś fajny mecz w telewizorni w sobotę, a w niedzielę na stadion. Chociaż mówiąc szczerze sam nie wiem czy to by wypaliło :?

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#8 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 10:47

meesha napisał:

"No nie wiem czy TV Puls jest ogólnodostępna, bo ja jej nie odbieram... "

Powinienem napisać niekodowana, albo nie płatna. Wiem, że z odbiorem TV Puls są rzeczywiście problemy.

"A myślę, że oglądalność meczów byłaby wyższa, gdyby wszystkie mecze danej kolejki nie odbywały się tego samego dnia. "

Była taka propozycja, ale Polsat zgasił ją stwierdzeniem, że koszty organizacji transmisji dwóch meczów przekraczają opłacalność samej transmisji :shock: ! Czyli wypada, że prawdziwie duże zyski są dopiero podczas transmisji 0 meczów :) .

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9 Postautor: istred » 27 maja 2004, o 10:49

meesha pisze:No nie wiem czy TV Puls jest ogólnodostępna, bo ja jej nie odbieram... A myślę, że oglądalność meczów byłaby wyższa, gdyby wszystkie mecze danej kolejki nie odbywały się tego samego dnia. Przecież w niedzielę po południu kibic żużla jest na stadionie a nie przed telewizorem. Może by wzorem ligi piłkarskiej przenieść po jednym meczu z każdej kolejki na sobotę. Wtedy możnaby obejrzeć jakiś fajny mecz w telewizorni w sobotę, a w niedzielę na stadion. Chociaż mówiąc szczerze sam nie wiem czy to by wypaliło :?

Nie wypalilo by poniewaz czesc polskich zawodnikow i wszyscy obcokrajowcy jezdza w zagranicznych ligach ktore swoje mecze rozgrywaja w danych dniach w sobote (szwedzka?),niedziele (liga polska), poniedzialek(angielska chyba). Wiec to rozwiazanie nie wchodzi w gre.

TV Puls jest telewizja ogolnopolska, ale nie ogolnodostepna. Regionalna np. jest w kazdym domu, w ktorym jest telewizor. 350 tys to jak na TV Puls jest i tak bardzo dobrym wynikiem, nie sadze, zeby jakikolwiek program tej stacji mial wieksza ogladalnosc.

I jeszcze jedna kwestia. Jak na razie bardziej mozliwa jest retramsmisja. Co i tak jak na poczatek ucieszylo by wielu kibicow, a przeciez zrobienie retransmisji to juz sa smieszne koszty w porownaniu z transmisja.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#10 Postautor: Talib » 27 maja 2004, o 11:09

Ta widownia dotyczy TV Puls + Polsat Sport, a sam przedstawiciel Polsatu uznał ją w ostatnim TŻ za stosunkowo niską w porównaniu z innymi dyscyplinami które transmitują,a żużel określił mianem sportu "niszowego".

Co do transmitowania jednego meczu na żywo i retransmitowania drugiego to koszty sądokładnie takie same jak transmisja dwóch na żywo, bo na ten drugi trzeba wysłać ekipę, zrobić transmisję tak jak na żywo i puścić ja potem przy znacznie mniejszej oglądalności = mniejsze zainteresowanie reklamodawców. I tak wytłumaczono te wysokie koszty.

Padła propozycja żeby więc puścić dwa mecze na żywo, ale obserwując skuteczność wydłużania meczu przez przepis o z/z ja również wątpię o realności takiego rozwiązania. No chyba żeby Polsat zamiast 2 godzin przeznaczał na transmisję meczu o 1 godzinę więcej.

Jest jeszcze jedno pytanie, czy liga żużlowa w obecnej postaci jest atrakcyjna dla nowego widza, którego powinna zainteresować i przyciągnąć do "czarnego sportu", a nie tylko dla bywalca, którego nie stać na wyprawę z Tarnowa do Wrocławia, a ma Puls lub Polsat Sport w kablu?

Awatar użytkownika
istred
Trener