Oprawa i doping na meczach

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Shonsu

#226 Postautor: Shonsu » 3 maja 2007, o 13:16

Był moment na ostatnim meczu, kiedy krzyczeliśmy TŻ Motor Lublin i całkiem nieźle to brzmiało.

Sam aż się wtedy zdziwiłem. Brzmiało rzeczywiście dobrze. Szkoda tylko, że więcej ludzi tego nie podłapało :roll:

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#227 Postautor: Dj_Korgi » 3 maja 2007, o 13:21

Był moment na ostatnim meczu, kiedy krzyczeliśmy TŻ Motor Lublin i całkiem nieźle to brzmiało.
i to jest chyba kompromis :wink:

Awatar użytkownika
Shonsu

#228 Postautor: Shonsu » 3 maja 2007, o 13:23

Tylko, że to nie zawsze pasuje :wink:

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#229 Postautor: Dj_Korgi » 3 maja 2007, o 13:26

i tu trzeba się zgodzić ze słowami Radzia - trzeba wymyślić nowe przyspiewki 8)

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#230 Postautor: Radzio » 3 maja 2007, o 13:27

_piotrusss pisze:Ale o co chodzi z tymi skrótami? Czy kibice nie krzyczą MKS, SPR, GTŻ itp. itd.? Na tej samej zasadzie krzyczą TŻ. Moim zdaniem najrozsądniejszym wyjściem jest połączenie TŻ i Motor. Był moment na ostatnim meczu, kiedy krzyczeliśmy TŻ Motor Lublin i całkiem nieźle to brzmiało.

krzyczą ale nie przez cały mecz, tylko na zakończenie jakiejś piosenki. Skrót nie jest nazwą drużyny. Skrót można wykorzystać do dopingu ale nie prowadzić doping z tymi dwiema literkami. Wybrzeże Gdańsk wykorzystuje skrót, krzyczą to ale i śpiewają piosenki związane z Wybrzeżem.

Co do TŻ Motor Lublin to 100% lepiej brzmi niż TŻ <klask klask>

:lol:

Awatar użytkownika
istred
Trener

#231 Postautor: istred » 3 maja 2007, o 14:23

Czy kibice nie krzyczÄ… MKS, SPR, GTÅ» itp
Wydaje mi się, że krzyczą "GKM".

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#232 Postautor: Speedway » 3 maja 2007, o 14:28

Podejrzewam, ze dyskusja skończy się dopiero wtedy gdy klub w jakiś sposób wróci do histrorycznej nazwy, a najlepiej do dwóch na raz: np. LPŻ Motor Lublin :)

a jak to nie przejdzie to proponowałbym TŻ Jednostka Napędowa Lublin :wink: [/img]
Obrazek

Awatar użytkownika
Shonsu

#233 Postautor: Shonsu » 3 maja 2007, o 14:41

Speedway pisze:Podejrzewam, ze dyskusja skończy się dopiero wtedy gdy klub w jakiś sposób wróci do histrorycznej nazwy, a najlepiej do dwóch na raz: np. LPŻ Motor Lublin :)

Pewnie masz rację ale do tego czasu kibicować też trzeba :wink: a wychodziłoby to dużo lepiej gdyby wszyscy krzyczeli to samo :P
Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#234 Postautor: papi » 3 maja 2007, o 15:59

_piotrusss pisze:Ale o co chodzi z tymi skrótami? Czy kibice nie krzyczą MKS, SPR, GTŻ itp. itd.?

tak nie krzyczą, moge zapewnić. Poza tym nawet okrzyki MKS, RKS czy TŻ powinny być okrzykami pobocznymi, główne to nazwy klubu, jak Motor czy dawny Montex. U nas jest o tyle specyficzna sytuacja, że klub nie ma typowej nazwy, ale ma historyczną, z którą jest kojarzony w całej Polsce.

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#235 Postautor: K.A.M.I.L. » 3 maja 2007, o 16:05

Ten temat powraca zawsze :wink: Ktoś tu dobrze zauważył nam potrzebna jest nazwa a nie sam skrót (TŻ). Wszyscy kibice żużlowi w Polsce postrzegają kibiców z Lublina jako Motor. Owszem można połączyć skrót TŻ z Motorem żeby odróżniać się od kibiców piłkarskich. Większość klubów nawet po zmianie tych skrótów używa starych skrótów do uzupełnienia NAZWY klubu, np. (GKS - GKŻ, BKS - BTŻ, GKM - GTŻ).
Według mnie podupadła nazwa Motor przez przekształcenie się klubu w LKŻ i związaną z nim mizerią w postaci 2 ligi i mała liczbą kibiców, dla których doping stał się mniej istotny. Później powstał nowy klub były przymiarki żeby powrócić do nazwy Motor jednak były jakieś przeszkody. Jednakże na początku 2001 zawodnicy jeździli w plastronach na których widniała NAZWA Motor. Następnie przyszły sezony sukcesów, awans żużlowców, nowi kibice, nie pamiętający Nazwy Motor, poparty brakiem dopingu z lat wcześniejszych. Tak oto przyjął się skrót TŻ śpiewany przez (nowych) kibiców. Chociaż jest grono osób, które pamiętają nazwę Motor jednak nie chcą się utożsamiać przez tą nazwę z kibicami piłkarskimi i dlatego śpiewają TŻ. Wydaje mi się to nieuzasadnione ponieważ jeszcze nie było wybryków kibiców żużlowych i może warto nadać dobrą otoczkę kibocm żużlowym i zarazem używać Nazwy Motor.

Dojście do kompromisu jest możliwe. Nazwa klubu jest wyjątkowa każdy klub w Polsce ma swoją. Mam cichą nadzieję, że klub powróci do nazwy Motor już w następnym sezonie, bo jak wiemy w tym roku przymiarki już były.

TÅ» MOTOR LUBLIN.

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Metalliczny
Senior
Kontakt:

#236 Postautor: Metalliczny » 3 maja 2007, o 16:14

Dziwne tylko, że wszędzie gdzie się pojedzie kibicom z innych żużlowych miast z Lublinem kojarzy się tylko Motor. Nie żadne Teżety, LKŻ-ety, srety dupety. Tylko Motor. Tylko dlaczego większość nie w ten sposób dopingować? Odcinamy się od tradycji? Dziwne, bo chyba jako jedyni w Polsce.

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#237 Postautor: Hans » 3 maja 2007, o 16:14

papi pisze:
_piotrusss pisze:Ale o co chodzi z tymi skrótami? Czy kibice nie krzyczą MKS, SPR, GTŻ itp. itd.?

tak nie krzyczą, moge zapewnić. Poza tym nawet okrzyki MKS, RKS czy TŻ powinny być okrzykami pobocznymi, główne to nazwy klubu, jak Motor czy dawny Montex. U nas jest o tyle specyficzna sytuacja, że klub nie ma typowej nazwy, ale ma historyczną, z którą jest kojarzony w całej Polsce.

Z tym się Papi nie zgodzę, czasami zdarzało się, że krzyczeli SPR- nawet klub kibica Montexu :) A wiem to z tego, że mecze SPR opuszczam bardzo rzadko i nie raz byłem zdziwiony z powodu ich śpiewania w taki sposób :)

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#238 Postautor: Radzio » 3 maja 2007, o 16:14

K.A.M.I.L. ototototo :) właśnie o to mi chodzi. W całej Polsce, może nie w całej ale z 80% kibiców w Polsce Lublin kojarzy z Motorem.

a jak znów będziemy zmieniać nazwę klubu to znów nowe teksty itp to jest bez sensu. Nie upieram się na nazwę Motor ale tak jesteśmy kojarzeni, Motor to marka! i jak ktoś już to powiedział idealna nazwa klubu żużlowego.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#239 Postautor: papi » 3 maja 2007, o 17:37

Hans pisze:
papi pisze:

Z tym się Papi nie zgodzę, czasami zdarzało się, że krzyczeli SPR- nawet klub kibica Montexu :) A wiem to z tego, że mecze SPR opuszczam bardzo rzadko i nie raz byłem zdziwiony z powodu ich śpiewania w taki sposób :)

tak kojarze, bodaj 2 lata temu były takie próby, ale nic z nich nie wyszło i obecnie nikt nawet nie stara się dopingować w taki sposób. Jak dla fanów szczypiorniaka w całej Polsce, klubem z Lublina jest Montex tak dla kibiców żużla - Motor, a oficjalna nazwa nie jest głównym wyznacznikiem.

Mateusz111
Junior

#240 Postautor: Mateusz111 » 3 maja 2007, o 20:06

Dj_Korgi pisze: ja wiem czy wymyślać ... przecież i tak mamy z 5;6 tekstów które znają wszyscy a dla mnie nieosiągalne jest żeby cały sektor śpiewał " Motor jest jeden , kółeczka ma dwa ... " tak na dobrą sprawę śpiewamy :
TÅ» Lublin aeaaeo aeaaeo
TÅ» ( klask klask ) Lublin ( klask klask )
teżet z Lublina najlepsza w Polsce drużyna
będzie 5 : 1
teżet teżet teżet lalalalalala
i coś jeszcze czego nie moge sobie przypomnieć . Ewentualnie zamieniamy TŻ na MOTOR

jeszcze: ruszać dupy, emeryci :wink: :!:

Ja proponuje bez zadnego kompromisu :wink: i tak cały sektor krzyczy TŻ ( no moze nie caly :wink: ) ,a tylko FK motor... Wiec prosba do Fan Klubu jeżeli uda sie cos rozruszac to spiewajcie TŻ, moze w koncu cos wyjdzie :D

Awatar użytkownika
dilucio
Senior

#241 Postautor: dilucio » 3 maja 2007, o 20:52

w czasie meczu motor -sandecja kibice motoru w czasie swojej oprawy ladnie spiewali do kibicow sandecji :wink:
"patrzcie wiesniaki tak sie bawiÄ… kozaki" :D

Awatar użytkownika
Portek
Senior

#242 Postautor: Portek » 3 maja 2007, o 22:28

chyba z Wisłoką a nie z Sandecją.

Awatar użytkownika
dilucio
Senior

#243 Postautor: dilucio » 3 maja 2007, o 22:49

Tak z Wisłoką mój błąd :D

ciekawy transparent z meczu z Sanokiem :)

http://www.youtube.com/watch?v=J_zPrlVd61A

Mateusz111
Junior

#244 Postautor: Mateusz111 » 3 maja 2007, o 23:00

chyba troche inaczej, "patrzcie wiesniaki jak kibicujÄ… kozaki"

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#245 Postautor: Torsen » 3 maja 2007, o 23:34

Kozaki? Znaczy, Ukraina.

Awatar użytkownika
Shonsu

#246 Postautor: Shonsu » 3 maja 2007, o 23:40

jeszcze: ruszać dupy, emeryci

Tu nawet nie ma znaczenia czy TÅ» czy Motor :lol:

Ja proponuje bez zadnego kompromisu Wink i tak cały sektor krzyczy TŻ ( no moze nie caly Wink ) ,a tylko FK motor... Wiec prosba do Fan Klubu jeżeli uda sie cos rozruszac to spiewajcie TŻ, moze w koncu cos wyjdzie Very Happy

Z tym, że tylko FK krzyczy Motor to chyba jednak przesada :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#247 Postautor: Radzio » 4 maja 2007, o 08:09

Shonsu pisze:Z tym, że tylko FK krzyczy Motor to chyba jednak przesada :wink:

nie tylko Fan Klub krzyczy Motor.
dla czego uważasz, że to przesada?

meesha
Trener
Kontakt:

#248 Postautor: meesha » 4 maja 2007, o 08:18

No i znów się zaczyna od samego rana :lol: :lol: :lol:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Sledzio
Trener
Kontakt:

#249 Postautor: Sledzio » 4 maja 2007, o 08:27

K.A.M.I.L. pisze:Ten temat powraca zawsze :wink: Ktoś tu dobrze zauważył nam potrzebna jest nazwa a nie sam skrót (TŻ). Wszyscy kibice żużlowi w Polsce postrzegają kibiców z Lublina jako Motor. Owszem można połączyć skrót TŻ z Motorem żeby odróżniać się od kibiców piłkarskich. Większość klubów nawet po zmianie tych skrótów używa starych skrótów do uzupełnienia NAZWY klubu, np. (GKS - GKŻ, BKS - BTŻ, GKM - GTŻ).
Według mnie podupadła nazwa Motor przez przekształcenie się klubu w LKŻ i związaną z nim mizerią w postaci 2 ligi i mała liczbą kibiców, dla których doping stał się mniej istotny. Później powstał nowy klub były przymiarki żeby powrócić do nazwy Motor jednak były jakieś przeszkody. Jednakże na początku 2001 zawodnicy jeździli w plastronach na których widniała NAZWA Motor. Następnie przyszły sezony sukcesów, awans żużlowców, nowi kibice, nie pamiętający Nazwy Motor, poparty brakiem dopingu z lat wcześniejszych. Tak oto przyjął się skrót TŻ śpiewany przez (nowych) kibiców. Chociaż jest grono osób, które pamiętają nazwę Motor jednak nie chcą się utożsamiać przez tą nazwę z kibicami piłkarskimi i dlatego śpiewają TŻ. Wydaje mi się to nieuzasadnione ponieważ jeszcze nie było wybryków kibiców żużlowych i może warto nadać dobrą otoczkę kibocm żużlowym i zarazem używać Nazwy Motor.

Dojście do kompromisu jest możliwe. Nazwa klubu jest wyjątkowa każdy klub w Polsce ma swoją. Mam cichą nadzieję, że klub powróci do nazwy Motor już w następnym sezonie, bo jak wiemy w tym roku przymiarki już były.

TÅ» MOTOR LUBLIN.

Pozdrawiam

Metalliczny pisze:Dziwne tylko, że wszędzie gdzie się pojedzie kibicom z innych żużlowych miast z Lublinem kojarzy się tylko Motor. Nie żadne Teżety, LKŻ-ety, srety dupety. Tylko Motor. Tylko dlaczego większość nie w ten sposób dopingować? Odcinamy się od tradycji? Dziwne, bo chyba jako jedyni w Polsce.

Tak jak Kolega napisal wyżej, moim zdaniem tak jest, gdyż Motor po upadku w 95 roku spadł na same dno, parenaście razy byla zmiana nazwy klubu większość kibiców około 80% przestała chodzić już wogóle na zużel, z każdym rokiem pojawiają sie młodzi ludzie którzy z wiekiem dorastali czy dorastają i nazwa im się kojarzy z Tż lub Lkż a żadko kiedy Motor, gdyż są nie przyzwyczajeni krzyczeć na żużlu Motor gdyż dziwnie przez język przechodzi, ja osobiście dziwie się ze krzycze Tż gdyz do żużla przyzwyczaiłem się pod względem tej nazwy gdyż jak Motor upadł to ja wtedy mialem 10 lat i tak to inaczej wychodzi mi gdy pójde na piłkę to elegancko mi przechodzi przez język Motor, od 96 roku nie było żadnego fan klubu czy cos i do roku powstania 2001 roku nikt nie prowadzil dopingu na stadionie chodz mogę nie pamiętać tego i teraz są z tym problemy gdyż wszyscy są przyzwyczajeni do nazwy Tż, a kolega Istred ma podpis na dole że we Wroclawiu jest Spara w Zielonej Górze jest falubaz itd. bo tam klub nie upadl do takiego poziomu jak Lublin tam co rok przychodza ci sami kibice co przychodzi jak Motor istnial i co rok na każdym meczu się krzyczy Sparta czy inne nazwy.

Awatar użytkownika
Radzio
Senior

#250 Postautor: Radzio » 4 maja 2007, o 08:32

meesha pisze:No i znów się zaczyna od samego rana :lol: :lol: :lol:

oj bo nie mogę się meczu doczekać ;)
Ty już w domu;)?
Trzeba jakoś sie styknąć i dogadać jak z tym dniem dzisiejszym i załatwianiem;) ale najpierw sie prześpij;)