Dawid Stachyra

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Dawid Stachyra

#276 Postautor: istred » 2 października 2012, o 11:50

Gelo pisze:może ciekawa- ale prawdziwa - lamenty Dawida po tym jak przestał "pasować do koncepcji" składu Wybrzeża są powszechnie znane. A analogia do Karlssona jest chyba nietrafiona. Nie było nas stać na niego, Ostrów napłacił i tyle. Nie widzę tu zadnych podobienstw

Generalnie chodzi o to, że w żużlu kontrakt podpisuje się zazwyczaj na rok. Po tym roku kontrakt wygasa i koniec. Nikt nikogo nie wyrzuca, nie zwalnia i nie robi łaski, że podpisze kontrakt na nowy sezon.
Tak samo teraz. Dawid, Miśkowiak, a również Baran, Miesiąc, Jeleniewski czy Łukaszewski mogą podpisać kontrakt w jakim klubie chcą i nikt nie jest w stanie ich wyrzucić z Lublina, bo i ich umowa z końcem tego sezonu się kończy i nic więcej ich z Lublinem nie łączy.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#277 Postautor: Gelo » 2 października 2012, o 15:04

alez nikt z tym nie polemizuje - to wszystko prawda. Chodziło mi jedynie o czysto sportowy kontekst w jakim podpisywano kontrakty z Dawidem i Peterem. Punkt wyjscia w negocjacjach był biegunowo różny. Dawid przychodził do Lublina jako zawodnik z bardzo słabym sezonem za sobą, ktorego nie widzieli w skladzie jego dotychczasowi pracodawcy. I z obu stron negocjacji - to nasz klub ryzykował bardziej niż zawodnik, bo w pewnym sensie podał mu pomocną dłoń w trudnym dla niego momencie, a nikt przecież nie wiedział w jakiej będzie formie. A Dawid oczywiście mógł to traktowac na zasadzie - na bezrybiu i Lublin ryba - tego nie wiemy. Logicznie rzecz biorąc - po takim słabym sezonie 2011 raczej nikt z ekstraligi się o niego nie zabijał i podpisał w Lublinie jako jeden z pierwszych. Peter natomiast przeszedl do Ostrowa jako niekwestionowany król pierwszej ligi.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#278 Postautor: istred » 2 października 2012, o 15:30

Oczywiście porównanie z Karlssonem było przesadzone, a może i nawet trochę nietrafne.

Chociaż ja całą tą sytuację widzę trochę inaczej.
Stachyra faktycznie miał słaby sezon, ale jestem pewien, że odzwierciedliło się to w jego cenie. Zatem i klub zrobił bardzo dobry interes.
Czy klub ryzykował? Gdyby zapłacił za niego jakieś wielkie pieniądze to pewnie tak. Jednak nie sądzę, żeby było tak w tym przypadku.
Polski żużel ma to do siebie, że można być naprawdę niezłym leszczem i mieć miejsce w całkiem niezłym klubie, dlatego nie sądzę, żeby Dawid przy niskim KSMie i niewygórowanych żądaniach płacowych miał jakiś większy problem z załapaniem się w jakimś innym klubie. Czy ekstraligowym? Nie wiem. Ale to akurat chyba nie ma większego znaczenia.

Dla mnie "wyciągnięcie pomocnej dłoni" to byłby np. kontrakt z Fierlejem, który wrócił do żużla po x latach przerwy czy wystawienie w składzie Klimka tylko po to żeby nie utracił licencji (chyba była taka sytuacja).
Tutaj sytuacja była normalna - zdrowy zawodnik podpisał z normalnym klubem kontrakt zapewne odpowiadający wartości tego zawodnika i taki który zadowalał każdą ze stron. I nikt nikomu "pomocnej dłoni" nie podawał, ani łaski nie robił.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#279 Postautor: Gelo » 2 października 2012, o 15:51

nie znamy kwot i mało nas to powinno obchodzic - zdroworozsądkowo rzecz w tym, że skoro Dawid podpisał u nas i to dość szybko, nasz klub musiał mu zaproponowac lepsze warunki niz konkurenci, bo mimo kiepskiego sezonu nie sądzę że bylismy jedyni. I w tym sensie mozna to nazwac pomocną dłonią. A to, że klub zrobil zloty interes - wiemy teraz. W marcu nikt nie był w stanie tego przewidziec.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#280 Postautor: truskawa » 2 października 2012, o 16:12

Lublin i Stachyra byli przed tym sezonem na siebie skazani z prostego powodu. W Gnieźnie i Grudziądzu wszyscy zawodnicy są teoretycznie lepsi, przynajmniej patrząc pod kątem sezonu 2011. Karpov, Skórnicki, Kościuch, Zorro, oni wszyscy rokowali lepiej. A jeśli nie Grudziądz i Gniezno to było oczywiste, że wyląduje u nas.

Kontraktu Stachyry nie znam, ale podejrzewam, że zawierał w sobie najkorzystniejszy stosunek jakości do ceny spośród wszystkich zawodników w I lidze, oczywiście z korzyścią dla klubu.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#281 Postautor: Piocze » 2 października 2012, o 19:44

Zarówno dla Dawida jak i Miśka ambicją sportową są starty w Ekstralidze. I jest jak dla mnie dość śmieszne oczekiwać, że zostaną w Lublinie przez jakiś sentyment. Spójrzmy prawdzie w oczy, w tym sporcie bardzo nieliczni przywiązują się do barw klubowych. Teraz, jeśli Dawid i Misiek odejdą, trzeba po prostu zrobić wszystko, żeby znaleźć zawodników, którzy ich zastąpią. I to jest teraz naważniejsze zadanie klubu (pod względem sportowym oczywiście, bo w ogóle to najważniejsze jest spłacenie poprzedniego i znalezienie kasy na następny sezon).
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Smirnek_
Senior

#282 Postautor: Smirnek_ » 2 października 2012, o 20:02

Moje zdanie jest takie, że o ile jeszcze Stachyrę możemy wypuścić jeśli tak bardzo pragnie iść do ekstraligi to o Miśkowiaka trzeba bardzo powalczyć. Trafił on nam się w tym roku trochę jak ślepej kurze ziarno i jestem pewny, że długo takiego zawodnika mieć nie będziemy. Profesjonalizm w każdym calu. Jeśli będzie domagał się podwyżki to chyba nie ma na tym forum osoby, która by uważała, że na nią nie zasłużył. W oparciu o Miśkowiaku możemy budować zespół na lata, bo jestem pewny, że w ekstralidze również mógłby spokojnie być liderem.

burito

#283 Postautor: burito » 2 października 2012, o 20:26

jakoś nie widzę Miśka w roli lidera drużyny ekstraligowej. To nie ta sama klasa co szajba pedersen, grisza, emil, tomek gollob, chris cholder, hancock itd. Solidna druga linia, z tymże za duży ksm ma na tą pozycję.

Fajnie, że w końcu mamy solidnego ridera. Ale ma swoje wady np. Start i heja do mety, drugiego z drużyny w d... mam. Sylwetka też nie za fajna.

Dawid jeśli chce to niech idzie do tej ekstra choć myślę, że to będzie 2 linia nic więcej.
ekstraligo- nadchodzimy! :D

Awatar użytkownika
manjolo
Junior
Kontakt:

#284 Postautor: manjolo » 3 października 2012, o 07:32

rany boskie Cholder :shock:
motoru brum

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#285 Postautor: kibicLBN » 3 października 2012, o 09:03

Już drugi raz "Czolder" się pojawia na forum 8)
(viewtopic.php?f=10&t=3146&p=258455&hilit=cholder#p258455)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

go!
Trener

#286 Postautor: go! » 4 października 2012, o 11:59

skad wiesz jak czytane by bylo takie nazwisko (gdyby istnialo)? Moze "Kolder" - krewny "Koldiego"? ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#287 Postautor: kibicLBN » 4 października 2012, o 12:34

Brałem to pod uwagę :) , jeśli zaś byłby potomkiem Francuzów to mielibyśmy pana ,,Szolde" 8) Ale melduje koniec OT

max3
Zawodowiec

#288 Postautor: max3 » 4 października 2012, o 18:18

Oglądam właśnie transmisje z Częstochowy i akurat był przeprowadzany wyawiad z Dawidem cytuje '' nie jeździłem w tym sezonie na 100% z uwagi na ksm ,cieżko sie załapać z dużym ksm w extralidze'' Dawid wywiadami sie po prostu kompromituje .
Ostatnio zmieniony 4 października 2012, o 19:32 przez max3, łącznie zmieniany 1 raz.

meesha
Trener
Kontakt:

#289 Postautor: meesha » 4 października 2012, o 18:21

Szkoda, że nie określił na ile dokładnie procent jeździł, wiadomo by było wtedy ile potrącić z wypłaty ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#290 Postautor: Chaser » 4 października 2012, o 18:29

Ja słyszałem, że Dawid na siłę szuka innego klubu. Nie jest to pewne info ale coś na rzeczy chyba jest.. 8)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#291 Postautor: kibicLBN » 4 października 2012, o 20:09

max3 pisze:Oglądam właśnie transmisje z Częstochowy i akurat był przeprowadzany wyawiad z Dawidem cytuje '' nie jeździłem w tym sezonie na 100% z uwagi na ksm ,cieżko sie załapać z dużym ksm w extralidze'' Dawid wywiadami sie po prostu kompromituje .

Te wszystkie sytuacje (afera tłumikowa, wywiady z miłością do Mojrzeszowa, druga wypowiedź o myśleniu nad KSMem, nie ukrywanie że się spierdzieli do eligi) to pozwoliło mi sobie wyrobić zdanie na jego temat. Mimo że każdy jeździ głównie dla kasy, że czasem podjeżdża z lekką wazeliną w wywiadach to on przesadził z tą hipokryzją i debilizmem jednocześnie. I nie chciał bym go za rok oglądać go równie bardzo jak Luasa D. Szczęśliwej drogi już czas...

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#292 Postautor: Lumpproletariacki » 4 października 2012, o 20:47

Dawid przecież jest z Rzeszowa i tam jest jego dom, ciężko oczekiwać od niego pełnej normalności z takim bagażem...

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#293 Postautor: RadeKas » 4 października 2012, o 20:51

Fakt, co kraj to obyczaj.

Wypowiedz Stachyry na zenujacym poziomie.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#294 Postautor: sadychor » 4 października 2012, o 22:39

Bardzo przemyslany automarketing. Przyszly pracodawca nie zwroci uwagi na ta elastycznosc pracownika. Nie ma mowy. Predzej swinie zaczna latac.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 4 października 2012, o 23:27 przez sadychor, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Ge(L)o
Trener

#295 Postautor: Ge(L)o » 4 października 2012, o 22:53

W siną dal, w siną dal, to dla Dawidka, który idzie w siną dal.

Sledzio
Trener
Kontakt:

#296 Postautor: Sledzio » 16 października 2012, o 11:11

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#297 Postautor: Chaser » 16 października 2012, o 14:22

Dowiedziałem się parę dni temu, że Stachyra już jakieś wstępne kontrakciki z Częstochową sobie podpisuje 8)

miedziany
Senior

#298 Postautor: miedziany » 16 października 2012, o 20:40

Troche dziwne zachowanie Dawida, pcha się do tej ekstraligi na siłę. Może to troche dziwne, ale takie zachowanie przypomina mi wywiady na syfach tanich zawodników, szukających przed sezonem, albo w jego trakcie zatrudnienia w 2 lidze. :(

Awatar użytkownika
dilucio
Senior

#299 Postautor: dilucio » 16 października 2012, o 22:58

Niech spada krzyzyk na droge.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#300 Postautor: $korzen$ » 17 października 2012, o 14:37

Patrzac na to, ile dostali przed obecnie juz konczacym sie sezonem takie ogorki jak lampart czy L. Jankowski to ja sie Dawidowi wcale nie dziwie, ze sie pcha do e-ligi. Na jego miejscu zrobilbym dokladnie to samo. Taki Lampart nic nie jechal, a jest ustawiony na laaaaadnych pare lat.