Skład na sezon 2014

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lombard
Senior

Re: Skład na sezon 2014

#2401 Postautor: lombard » 16 grudnia 2013, o 08:40

No to teraz ja trochę pokomentuję:
Z Miśka to się bardzo cieszę- mamy lidera. Natomiast nie to jest istotne, że go mamy. Sukcesem będzie go utrzymać na kolejny sezon bo jak wczoraj popatrzył to widać było po jego minie pytanie "co ja tu robię"? Wszedł-aplaus...prawidłowo tak jak powinno być a za chwilę pytania...co z Danielem Jeleniewskim? :lol: Czy jedziemy o utrzymanie? :lol:
Ułamek był blisko. Popatrzył. Poczytał. Powiedział dziękuję. :?
Skład nie wymiata, ale trochę wiary w swoich zawodników. Analizując składy to góra wtopimy u siebie 2 mecze. Na jakie miejsce w tabeli to wystarczy? Ciężko teraz powiedzieć. Wtopimy albo nie wtopimy. Jeszcze można wypożyczać. Nie znamy juniorów, choć tutaj ciężko liczyć na cud. A i nie skreślam tych chłopaków którzy podpisali. Będę mocno kibicował Lampartowi i mam nadzieję, że chłopak udowodni swoją wartość na torze a wam kopara opadnie :lol: To samo Andriej, a o naszej najlepszej trójce nie mówię bo ich wartość jest znana.
Nie czepiajcie się Mateusza, bo jak będziemy jechali do Grudziądza (większość się chyba zgodzi że tam nie wygramy) to dlaczego Mateusz miałby nie łapać się do składu jakby co?
Mówicie, że żaden junior nie chce zacumować? Było dokładnie posłuchać Wardzały jak o Madeju mówił. To nie są zawodowcy jak Misiek czy Watt, że podjeżdża busem, wyładowuje motory, siada i jedzie. Koło takich chłopaków trzeba cały czas chodzić i niemal prowadzić za rączkę. U nas nie ma kto i nie ma za co. Nie ma nawet budyneczku-pakamery gdzie graty można złożyć (mówił o tym Sprawka).
Dużo pracy przed naszymi zawodnikami i potrzeba im wsparcia. Wsparcia z każdej strony. Jak już ochłoniecie, to pokibicujcie im trochę. Jak zawiodą, wtedy możecie na mecze nie chodzić. :?
I jeszcze o tym Gnieźnie. Głupie trochę liczyć na to, że jak się komuś noga pośliźnie to może skorzystam, ale jeśli ten czarny scenariusz miałby się zrealizować, to nie wiem czy teraz warto się spieszyć wypożyczać Pikeja czy kogoś innego. Może warto poczekać.
A co do tej kasy...kasy nigdy za wiele, ale myślę, że trochę Zarząd klubu chucha na zimne. Nadal wierzę, że wzmocnienie będzie. Z drugiej strony jakby u siebie Lampart robił te 10-12 a Andriej 8-10 to nie wiem czy byłby sens. Owszem można powiedzieć niemożliwe, ale na dzień dzisiejszy im tego życzę. 8)
A co do tematu kobiet to powiem wam tak: lekarstwem na miłość jest druga miłość. 8)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2402 Postautor: Gelo » 16 grudnia 2013, o 08:40

Ja też nie widzę żadnej logiki w tym. Odpuściliśmy zawodnika ze średną 1,8, żeby w zamian jeździć Kudriaszowem i Lampartem.

Widzę, że temat Karola budzi takie same kontrowersje jak w Rzeszowie. Coś w tym jest. Ja osobiście również stoję w bolesnym rozkroku. Z jednej strony dostrzegam nieprzeciętny potencjał i wiem, że dzisiaj bardzo by się przydał, ale z drugiej nie mogę zapomnieć tego psioczenia dlaczego Karol nie stawia się treningach chociaż ma blisko, dlaczego nie inwestuje w sprzęt, dlaczego budzi się z formą w czerwcu, dlaczego nie umie przytrzymać języka za zębami itd itd.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#2403 Postautor: truskawa » 16 grudnia 2013, o 08:41

Od 3 sezonów zawsze mamy zakontraktowanych dwóch solidnych zawodników w odwodzie i jeszcze się nie zdarzyło, żeby żaden z nich nie był potrzebny do załatania dziury w trakcie sezonu (Stead/Puzon, Woodward/Baran, Kudriaszow/Woodward).
W tym roku mamy Łukaszewskiego/Piszcza i słabego Kudriaszowa na pewniaka. Nie wiem jak to skomentować. Puzon ze Steadem to by byli dziś na wagę złota...
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#2404 Postautor: mustafa » 16 grudnia 2013, o 08:45

lombard pisze:Sukcesem będzie go utrzymać na kolejny sezon bo jak wczoraj popatrzył to widać było po jego minie pytanie "co ja tu robię"?

Podejrzewam, że w tym sezonie Miśka mniej interesuje "co ja tu robię", tyko bardziej "ile tu zarobię" ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2405 Postautor: Gelo » 16 grudnia 2013, o 08:47

Nie tylko w tym sezonie :) I nie tylko Miśka. Ale jak słucham, że na konferencji prasowej przedstawiającej skład mówi się tylko o kasie to zbiera mi się na pawia. I pawiuję.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2406 Postautor: istred » 16 grudnia 2013, o 09:08

Nie rozumiem skąd te lamenty. Skład jest naprawdę niezły, myślę, że przy odrobinie szczęścia możemy nawet wejść do czwórki (jak to zostało już ustalone - na ekstraligę nie zasługujemy). Popatrzmy realnie:
Miśkowiak - półbóg, najlepszy zawodnik ligi. Z kim ma przegrać? Z nikim. Pewniak jakich nie ma.
Watt - w zeszłym sezonie byśmy się pozabijali o niego. W ubiegłym roku zbierał ekstraligowe szlify i teraz w pierwszej lidze będzie jeszcze lepszy niż w 2012, a już wtedy był jednym z najlepszych zawodników w tej lidze. Nie zdziwie się jak to będzie druga średnia w lidze, po Miśkowiaku.
Woodward - pewniak w Lublinie od kilku sezonów. Już w tamtym sezonie miał świetne wyniki jak np. ten z Daugavpils - 12+1 (3,3,1*,2,3).
Lampart - przez wielu wyszydzany, a tak naprawdę to bardzo utalentowany zawodnik, którego przerosła ekstraliga, ale zabrane w niej doświadczenie może tylko zaprocentować, sprzęt też będzie miał ekstraligowy. Próbkę swoich umiejętności pokazał w zawodach IMP w Lublinie w zeszłym roku. Myślę, że 8-10 punktów będzie robił w każdym meczu, a w Lublinie to nawet czasem 12 zrobi. A może zaskoczy jak Kuciapa w zeszłym sezonie?
Kudriaszow - młody i bardzo waleczny. Myślę, że warto było go zatrzymać. W ubiegłym roku miewał przebłyski, w tym z pewnością zrobi niemały postęp. W Rosji jeździ bardzo dobrze, przyszedł czas żeby te wyniki przełożyły się na ligę polską. Myślę, że jeśli mu zaufamy, to na pewno nie raz da nam powody do radości i możemy mieć świetnego zawodnika na długie lata.
Juniorzy - pan Dariusz powiedział, że będą juniorzy ekstraligowi, więc myślę, że nie mamy co się bać. Wszystkie kluby mają słabych juniorów, więc jeśli przyjdą do nas z ekstraligi jacyś dobrzy juniorzy to możemy mieć najlepszych juniorów w lidze. Poza tym, z tymi młodymi zawodnikami to nigdy nic nie wiadomo i w każdej chwili taki może wypalić.

Także - głowa do góry - nie jest źle. Trzeba wspierać naszych zawodników i nasz klub. Myślę, że będziemy czarnym koniem rozgrywek o drużynowe mistrzostwo pierwszej ligi na żużlu w 2014 r.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#2407 Postautor: mustafa » 16 grudnia 2013, o 09:08

Gelo pisze:Nie tylko w tym sezonie :) I nie tylko Miśka. Ale jak słucham, że na konferencji prasowej przedstawiającej skład mówi się tylko o kasie to zbiera mi się na pawia. I pawiuję.

dokładnie, nie tylko w naszym klubie. teraz w cały polskim żużlu mówi się tylko o kasie, a gdzie w tym wszystkim sport? :)

Co do składu, w Lamparta mogę uwierzyć, i nie chodzi o to że na jakiś zawodach w Lublinie lał Jeleniewskiego, Miesiąca i Miśkowiaka. Po prostu w ekstralidze we wcześniejszych sezonach miewał kilka dobrych występów. Natomiast nie wierzę w Kudriaszowa. Ta liga nie jest dla niego i jeszcze długo nie będzie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2408 Postautor: Gelo » 16 grudnia 2013, o 09:13

Andriej to zawodnik "dla wierzących". Tutaj nigdy nic nie jest wiadome. Grisza Łaguta też wyskoczył z formą jak królik z kapelusza bodaj w 2007 roku. A dziś jest liczącym się grajkiem w EE. Jak taki Kudriaszow trafi z gratami i będzie dobrze prowadzony może być objawieniem. Oczywiście nie musi i to oczekiwanie trwa już w jego przypadku kilka lat. Ale co nam kibicom pozostaje jak nie wiara, że może teraz? Chłopak jest dobrze wyszkolony technicznie, trener musi tylko przypilnować żeby nie dźwigał koła na starcie - niezależnie czy to kwestia maniery czy zestrojenia silników.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2409 Postautor: $korzen$ » 16 grudnia 2013, o 09:44

Ja jestem, mimo wszystko, rozczarowany. Tak jak wiekszosc liczylem na Miska+kolejnego w miare porzadnego seniora. Nie marzylem realnie o Okoniu czy Ulamku ale liczylem, ze jednak ten Dryml/Karlsson lub cos w ten desen do nas dolaczy. Tymczasem mamy sklad nie dosc, ze kompletnie nieprzewidywalny (aczkolwiek sklaniam sie w strone "slaby") to cholernie ryzykowny i tutaj nie do konca rozumiem dzialania naszego klubu. Uwazam, ze jednak gdzies po drodze w negocjacjach popelniono blad. Bo co do cholery zrobimy jezeli (odpukac) polamie nam sie Misiek albo Watt? Albo odpukac obaj jednoczesnie? Na z/z nie mamy skladu a wypozyczenie goscia-seniora z e-ligi na pewno bedzie kosztowac. Dariusz wraz ze swoimi ziomkami podjal na prawde bardzo duze ryzyko. Nie martwie sie o forme sportowa Miska i Watta bo to sa goscie, ktorzy sobie na wtope nie pozwola i jestem wiecej niz pewien, ze nastukaja nam duzo punktow. Ale nie sposob nie stwierdzic, ze II linie mamy dziurawa jak ser szwajcarski. Kudriaszov do I ligi sie nie nadaje, przede wszystkim sprzetowo bo jest wolny jak woz z sianem. Ulamki, Okonie, Pederseny, Anderseny beda go mijac jak tyczke. Lampart? powiedzialem co mialem powiedziec - wszyscy wiecie co sadze o tym transferze. Powiem nawet wiecej, mamy najgorsza II linie (no moze poza Rybnikiem) w calej lidze i najgorsza odkad jestesmy w I lidze. Po prostu nie wierze w pokazne zdobycze punktowe Andrieja i Lamparta i z II linia klub kompletnie dal ciala. Ja nawet w II lidze gdybym mial zbudowac sklad na awans to raczej obu Panow bym sobie darowal - a startujemy przypominam w I lidze, ktora bedzie cholernie mocna. No i rodzynek na ciescie i byc moze kluczowa postac naszego zespolu w nadchodzacym sezonie - Cameron Woodward. Patrzac na sklad przyjmuje z urzedu, ze Woodward przejmuje miejsce Miesiaca i bedzie jechal praktycznie przez caly sezon. Rodza sie wobec tego oczywiste pytania - co z dlugim torem? co z treningami? co jesli bedzie kolizja terminow? kto wowczas wystartuje? Pecyna? Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawe z bardzo duzego potencjalu kangura ale Woodward btez treningu nie radzi sobie na betonie i to moze byc duzy problem bo mecze takie jak z grudziadzem w zeszlym sezonie nie maja prawa sie powtorzyc. No a obawiam sie, ze jednak sie powtorza jezeli znowu bedziemy sciagac go na ostatnia chwile. Generalnie mnostwo znakow zapytania, dryfujemy pomiedzy I a II liga i jak nie bedziemy miec mnostwo szczescia to happy endu moze nie byc. Emocji na pewno nie zabraknie, ale ja liczylem na emocje nieco innego kalibru. Na dzisiaj uwazam, ze Grudziadz, Rzeszow, Bydgoszcz, Lodz sa od nas mocniejsze. Gniezno? Ciezko powiedziec zalezy co pojedzie Davidsson i Adamczak. O utrzymanie walczyc bedziemy z Rybnikiem, i DLugopisami + moze Gniezno. Tak to widze na dzisiaj.

No ale jest czlowiek, ktory daje wielkie swiatelko w tunelu i ktory sprawia, ze poki co rozczarowanie idzie na bok - Robert Miskowiak 8) Ciesze sie w c**j ze wrocil! Aczkolwiek nie oszukujmy sie, przyjedzie zgarnie pewny hajs odbijajac sobie Gdansk i pojdzie w swiat. No ale zajebiscie go bedzie znowu ogladac w lubelskich barwach. Fajnie bedzie znowu zobaczyc na I miejscu zawonika z naszego zespolu ;]

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2410 Postautor: Cooper » 16 grudnia 2013, o 09:54

RadeKas pisze:Cooper dzisiaj otwiera szampana.

Hans pisze: Ale jedynym zadowolonym użytkownikiem forum jest zdecydowanie Cooper. On napewno nie narzrka po konferencji

Dzieki chlopaki za pamiec, fakt, sam nie moglem uwierzyc, ze to sie jeszcze moze zdarzyc 8)

A co do skladu:

najwiekszego stresa mam odnosnie...Miska. Bo on moze pojechac tylko gorzej. Jesli Lampart, Andriej zrobia w meczu 10 punktow, wszyscy beda w megaszoku i forumowe zale pojda w kat. Z Miskiem jest to ryzyko, ze wszyscy oczekuja od niego 13+, a co wiecej, sklad jest tak skonstruowany, ze te 13 punktow Miska jest niezbednym elementem w ukladance... Duza odpowiedzialnosc.

Bardzo niefajne sa te wszystkie wrzuty na forum w kierunku zawodnikow. Czy to wina Pecyny, Piszcza czy gavendy, ze Sprawka z nimi podpisal? Co wiecej wrzuty w kierunku Kudriaszova (pisanie per "kevlar") sa calkowicie niesmaczne. Chlopak ma potencjal i bardzo podoba mi sie podany przez Gela przyklad Griszy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2411 Postautor: $korzen$ » 16 grudnia 2013, o 09:58

Tak jak napisalem wyzej, nikt nie neguje umiejetnosci Kudriaszova (aczkolwiek ja tutaj nic wybitnego nie widze) problemem jest jego sprzet - ktory na I ligowe standardy jest za wolny. Juz poprzedni sezon mial byc przelomowy a np mnie tylko utwierdzil w przekonaniu, ze to jeszcze nie jest material na I lige. II linie mamy do dupy i bez wzgledu od ktorej strony patrze to widze tutaj lipe.

klops
Junior

#2412 Postautor: klops » 16 grudnia 2013, o 10:07

Naprawde wystarczyl Wam jeden post kumatego Extreme zeby tak bardzo zmienic opinie o skladzie?

Troche odwagi w bronieniu wlasnych pogladow 8)
Dobrze, ze jest istred. Przywraca wiare w ludzi :lol:

Ja dalej stoje tam gdzie stalo zomo i mysle, ze ten sklad nie gwarantuje absolutnie niczego. Troche pecha, kontuzji, problemow sprzetowych i mozemy wyladowac tam, gdzie z budzetem 2mln bedziemy krezusami.

Wierzmy w tego Lamparta, wierzmy w tego Kudriaszowa. Jak wszyscy razem bedziemy w nich wierzyc bardzo mocno, to moze odpala.

Potrzebujemy jeszcze jednego niezlego seniora i basta. Bez tego ten sklad to balansowanie na cholernie cienkiej i niepewnej linie miedzy I a II liga.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#2413 Postautor: GIGI » 16 grudnia 2013, o 10:09

Też nie bardzo rozumiem o co te lamenty. Wiadomo że Rzeszów z Grudziądzem są poza zasięgiem ale reszta? No proszę was. Do czwórki idą cztery zespoły a nie dwa. Nie zapominajmy o jednym fakcie. Przed październikowymi zawodami tor został kompletnie przebronowany, praktycznie ułożony od nowa. Nie przewiduję żadnych problemów z komisarzami w przyszłym sezonie. Miejmy nadzieję że zima aż tak długo nie będzie trzymała w 2014 i uda się odjechać kilka treningów/ sparingów przed sezonem.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2414 Postautor: Gelo » 16 grudnia 2013, o 10:12

sparingi z Wattem i Camem? heh - jakos byłoby to zbyt piekne by było prawdziwe

meesha
Trener
Kontakt:

#2415 Postautor: meesha » 16 grudnia 2013, o 10:17

Parę złotych "z Ułamka" chyba zostało więc może akurat wystarczy na dwa bilety LTN-LUZ i nocleg w hostelu ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#2416 Postautor: kibicLBN » 16 grudnia 2013, o 10:19

poli pisze:pierwsza czworka dla kibicow dla darka 5miejsce marzenie dlatego slabszy sklad mamy :D

A co szóste niby gorsze? Moim zdaniem nawet lepsze ze względu na kapitalny aspekt finansowy, bo ten 6 z reguły mniej punktówek ma do opłacenia niż piąty, choć bywają wyjątki ;)
truskawa pisze:Od 3 sezonów zawsze mamy zakontraktowanych dwóch solidnych zawodników w odwodzie i jeszcze się nie zdarzyło, żeby żaden z nich nie był potrzebny do załatania dziury w trakcie sezonu (Stead/Puzon, Woodward/Baran, Kudriaszow/Woodward).
W tym roku mamy Łukaszewskiego/Piszcza i słabego Kudriaszowa na pewniaka. Nie wiem jak to skomentować. Puzon ze Steadem to by byli dziś na wagę złota...

Chłopie toż mamy Pecensena , facet robił dobre wyniki w elidze, a że dekadę temu to szczegół.
truskawa pisze:Ja to nie rozumiem dlaczego w tym składzie nie znalazło się miejsca dla Barana.

Ja też nie rozumiem. Ważne, że Dariusz rozumie, ważne też że wie że nasza szansa i nadziej to objeżdżanie Madeja!
lombard pisze:A co do tej kasy...kasy nigdy za wiele, ale myślę, że trochę Zarząd klubu chucha na zimne. Nadal wierzę, że wzmocnienie będzie. Z drugiej strony jakby u siebie Lampart robił te 10-12 a Andriej 8-10 to nie wiem czy byłby sens. Owszem można powiedzieć niemożliwe, ale na dzień dzisiejszy im tego życzę. 8)

A to dlatego Lampart był pierwszy, a potem Misiek. Bez kitu, chyba gośc pojedzie jak Misiek w 2012 ... :P
A Andriej ma szansę jeździć jak Kuciapa w tym roku. Nie mam wątpliwości. Średnia meczowa 10 pkt, toz to top 10 I ligi. Ja rozumiem optymizm, ale bądźmy poważni.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#2417 Postautor: GIGI » 16 grudnia 2013, o 10:21

meesha pisze:Parę złotych "z Ułamka" chyba zostało więc może akurat wystarczy na dwa bilety LTN-LUZ i nocleg w hostelu ;)

Nocleg przecież Ty załatwiasz ;)

meesha
Trener
Kontakt:

#2418 Postautor: meesha » 16 grudnia 2013, o 10:23

Dla Cama nie ma problemu, ale ten amator cudzych bab niech sobie sam organizuje :p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#2419 Postautor: Mars » 16 grudnia 2013, o 10:41

ha ha dobre :lol: :lol:
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2420 Postautor: Cooper » 16 grudnia 2013, o 10:56

W zeszlym sezonie poratowalismy sie sensownym wypozyczeniem (Cam), to moze w tym roku bratni Rzeszow poratuje nas Okoniem, w ramach sasiedzkiej akcji pod kryptonimem "Je**c Grudzionc" 8)

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2421 Postautor: $korzen$ » 16 grudnia 2013, o 11:25

No zeby nie skonczylo sie tak, ze przyjada Jozefy do Lublina pukna nas do 35 i zaspiewaja "jestesmy ch*j wie gdzie...."

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2422 Postautor: Cooper » 16 grudnia 2013, o 11:33

No o to chodzi, ze my sie damy puknac im u siebie, a oni nam pomoga w niepuknieciu sie Grudziadzowi :)

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#2423 Postautor: maestro76 » 16 grudnia 2013, o 11:42

nie ma co siac zametu przed startem ligi.

sklad mamy taki na jaki nas bylo stac.
jak tak przyjrzec sie pozostalym to jedynie grudziadz i rzeszow jest poza naszym zasiegiem.(moze lodz jeszcze)
reszta jest do pykniecia.
misiek,watt i woodward to zawodnicy na 11 + w kazdym meczu.
a jak do tego wypali lampart(w co wierze)to bedzie ciekawie.
never ride faster than your angel can fly

Zaratustra
Kadrowicz

#2424 Postautor: Zaratustra » 16 grudnia 2013, o 11:51

Niektórzy nie biorą pod uwagę, że będzie w klubach kilku niezłych juniorów, którzy mogą zdecydować o wyniku. W sumie na razie w klubach, które nas interesują (walczących o utrzymanie) jest w tej kwestii mizeria (poza Długopisami), ale nastawianie się, że na tej pozycji nie będziemy stratni, nie ma żadnego pokrycia w dotychczasowej rzeczywistości. Kluby takie jak Łódź, Rybnik, czy Gniezno pozałatwiają sobie na gości przeciętniaków, którzy mogą się okazać nie do przejścia dla naszych przeciętniaków.

Chyba, że prezesu kogoś ciekawego i dostępnego od zaraz załatwi. W to jednak nie mam powodów wierzyć.

Przy meczach na styku u siebie z Łodzią, czy Rybnikiem, wtedy leżymy.

I należy mieć nadzieję, że w klubach z podobnym potencjałem nie znajdzie się desperat, który "dla swojego klubu" będzie chciał załatwić nam Miśkowiaka :?

meesha
Trener
Kontakt:

#2425 Postautor: meesha » 16 grudnia 2013, o 11:53

jak do tego wypali lampart(w co wierze)

Straszny tu mamy ostatnio wysyp wierzących. Pewnie zadowolony ksiądz Kiełbasa, zadowolony. I koledzy na plebanii też ;)