Skład na sezon 2014
Re: Skład na sezon 2014
Patrzcie na taką Warszawe. Prawie same mercedesy jeżdzą a na żużla w ogóle nie mają, nikt nawet złotówki nie chce dać. Problemem Lublina jest właśnie to, że nikt nie chce finansować jakiejś podrzędnej rywalizacji z wioskami z drugiego końca Polski typu Zielona, Leszno, czy nawet z prywatnym folwarkiem Toruniem, który jest wzorowym przykładem irracjonalnego wydawania kasy przez bieznsemena na zabawkę, którą sobie upatrzył. Po prostu nikogo poza nami to nie obchodzi.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
mustafa pisze:
Tu nie chodzi o matematykę i o podskakiwanie w chmury. Sprawce można zarzucić to, że kiepskawo idzie mu pozyskiwanie sponsorów, ale nie to, że przy 2 mln budżecie brakuje mu rozsądku w kontraktowaniu zawodników. Wrzucanie w to wszystko słowa "ambicja" na zasadzie, że idziemy z motyką na słońce nie jest dla mnie czymś chwalebnym i do czego trzeba dążyć. Nie miałbym ochoty oglądać takiego dziadostwa jakie miało Gniezno w tym sezonie pod szyldem EKSTRALIGA.
Jak ktoś chce przejrzeć moje wpisy z 2012 roku zobaczy tam, że sytuację Gniezna przewidziałem kropka w kropkę. Tak samo w wakacje opisałem jak będzie wyglądać sytuacja Gdańska po tym sezonie. Ale do tego nie trzeba być żadnym jasnowidzem. Po awansie sponsorzy nie wyskoczą spod ziemi. Przekonał się o tym Terlecki i tak samo przekonałby się Sprawka. Zresztą nawet taki porządny i stabilny klub finansowy jak Grudziądz tylko pozoruje walkę o ekstraligę, bo tam mają trochę rozumu i wiedzą, że cieplutka kasa z miasta na najsilniejszą ligę nie wystarczy.
Jeśli chodzi o zawodników to też chciałem mieć np. Ułamka w składzie, ale jakby przyszedł do nas za takie pieniądze jakie sobie życzy to czy zagwarantowałby nam awans? Nie sądzę.
Nam potrzebne jest teraz wypożyczenie zawodnika poziomu Karlssona który mógłby całkowicie odmienić siłę naszej drużyny na tle pozostałych ekip (poza Grudziądzem i Rzeszowem).
Jeśli chodzi o podskakiwanie wysoko to wolę poczekać na te trzy grupy zakładające nowy klub, które zapewnią w pierwszej lidze rzeczywisty budżet 3,5 mln, a w ekstralidze taki, że
spokojnie utrzymamy się w środku tabeli wygrywając u siebie z najlepszymi. Bo na takie coś jak będzie przeżywał Gdańsk w tym sezonie (czy Gniezno w poprzednim) chodzić do Lublina na ekstraligę nie zamierzam.
Wesołych świąt
Brawo Mustafa, bardzo madry post pod ktorym sie podpisuje rekami i nogami. Ja tez niedawno bylem za opcja zastaw sie a postaw sie ale gdy posluchalem od znajomych co sie dzialo i dzieje w Gnieznie i patrzac na to co wyczynia Gdansk... to ja jednak wole ta ch***wa pierwsza lige i poczekac na lepsze czasy. Z reszta, patrzac na audyty uwazam, ze w ciagu 3-4 lat bedziemy mieli koniec zuzla w polsce na najwyzszym (czyt. obecnym) poziomie. NIedlugo zostanie moze z 7-8 klubow i pol-amatorska liga. Wiele osob tez nie widzi badz nie chce widziec jednego. Lublin to generalnie biedne miasto i malo zamozni mieszkancy. Popatrzcie nawet na przykladzie glupich aut, ktorych na lubelskich ulicach jest coraz mniej. No a na ulicach jak juz sa to kroluja glownie Golfy 4, Astry I-II-III, Lanos i Passat B5. No a teraz smignijcie sobie chociazby do Wrocka i zobaczcie jakie auta tam jezdza. To jeden z setek przykladow. Do czego zmierzam? wiekszosc ludzi opowiadajaca sie za opcja zastaw sie a postaw sie mysli, ze ludzie beda chodzic na stadion na kazdy mecz i wydawac po 50zl i wiecej bo to ektraliga. To samo ze sponsorami. Owszem na poczatku przyjda, ale wystarczy 1-2 porazki i frekwencje bedziemy miec mniejsza niz w obecnym sezonie a ekstraliga szybko sie znudzi. Nam nie - ale na stadionie sa setki jak nie tysiace ludzi ktorzy wydadza hajs tylko na produkt odpowiedniej jakosci. No a jak mamy jechac tak jak Gniezno to wariant oszczednosciowy trzeba bedzie zastosowac jeszcze przed zakonczeniem rundy zasadniczej i zanim dobijemy do play-off trzeba bedzie wywiesic biala flage. Tak jak powiedzialem, dopoki jakis einstein nie przekona "pulawskich szejkow" do wspolpracy czyt duzego wsparcia finansowego to bedziemy tu gdzie bedziemy.
Piękną analizę walnąłeś korzeń, szczególnie wgłębianie się w marki samochodów mnie rozbawiło. Na Ukrainie królują stare Lady, a ich kluby regularnie grają w lidze mistrzów i robią zakupy po 30 mln ojro. No ale nie odbiegając zbyt daleko, mógłbyś walnąć taką analizę dla 60 tys. Leszna, 90 tys Grudziądza, itd itd? Byłem i samych mercedesów nie widziałem
![]()
PS. Czy teraz mamy produkt odpowiedniej jakości?Zazwyczaj fajnie piszesz, ale teraz to ci chyba karp Wigilijny zaszkodził..
PS2. Coraz bardziej mi ten Lublin... a w szczególności klub i jego kibice przypominają scenkę z filmu pieniądze to nie wszystko - o miejscu przeklętym, w którym każdy się potykał a okazało się że to po prostu kabel, którym sołtys prąd kradł. Dokładnie to widzę czytając ostatnio forum. Wiejski klub z Łęcznej pcha się do ekstraklasy, w której 10 mln trzeba żeby powalczyć o utrzymanie. A w największym mieście na wschodzie nie mogą mieć żadnej poważnej dyscypliny w najwyższej klasie rozgrywkowej bo bida. Chyba rzeczywiście 3 świat, Polska D 20 km od Łęcznej i Wilkowyj. Taka masakra że nawet spółki akcyjnej nie da się założyć przy wsparciu miasta na poziomie 900 tys. zł. Jak żyć?
Niespokojny ale co w mojej "analizie" jest bledne? Gdzie napisalem nieprawde? Gdzie cos przeklamalem?
No i troche sie rozpedziles z ta Ukraina. Liga Ukrainska to takie samo łajno jak polska ekstraklasa. Sytuacje ratuje Szachtar... ale zdajesz sobie sprawe kto jest wlascicielem Szachtara? bo chyba nie bardzo. Rinat Achmetow - najbogatszy czlowiek na Ukrainie ktory doslownie podciera sobie d**e hajsem
- niespokojny
- Trener
Jest jeszcze Dnipro. Analiza dobra ale od czapy. Sam wlasnie udowodniles ze to jakimi samochodami jezdza ludzie nie ma zadnego znaczenia dla tutejszego sportu. Znam ludzi co ktorzy maja po dwa domy a matizami jezdza.
. Wlasciwie Menczestery tez naleza do prywatnych inwestorow albo katarskich linii lotniczych. Lepiej chyba podliczyc ilosc firm i ich zyski zamiast patrzec na samochody? Rozowo nie jest ale chyba zdecydowanie lepiej niz np. w Grudziadzu czy Ostrowie? Znales wczesniej taki Reall ? Ja nie znalem. Pytanie ile jeszcze takich firm mozna znalezc. Jak sam slyszysz wiele osob nie chce wspolpracowac z ludzmi z tego klubu. Czy Ty uwazasz ze oni zrobili wszystko zeby ten klub rozwijac? Oni tylko pozoruja ze cos robia a jest coraz gorzej. Dlaczego nie ma tej spolki ktora miala zapewnic transparentosc? Czy oni boja sie transparentosci? Dlaczego? I bez wciskania kitu ze nie ma kasy. Skoro byl blisko milion na promocje to i 100 tys by sie znalazlo na spolke. A jesli nie to zawsze z wlasnych klubowych srodkow mozna zalozyc. W 2004 roku nie majac na tacy Tyskiego, Bogdanki, przy znikomym wsparciu miasta harry otarl sie o elige. A przeciez miasto sie rozwinelo. Jezeli Lublina nie stac na elige zuzlowa to zaakceptuje to ale dopiero po powstaniu spolki, silnej promocji i strategi marketingowej. Na razie wszystko lezy i wiczy a kibice sami sponsorow zalatwiaja dla klubu. Po prostu full profesjonalizm rodem z Misia.
Wesolych Swiat wszystkim i pozytywnych zuzlowych zmian w nowym roku.
Wesolych Swiat wszystkim i pozytywnych zuzlowych zmian w nowym roku.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
niespokojny pisze:W 2004 roku nie majac na tacy Tyskiego, Bogdanki, przy znikomym wsparciu miasta harry otarl sie o elige.
Dzięki temu otarciu w 2005 roku była już patologia, w 2006 nie było już w ogóle Harrego, a w 2007 hucznie zakończyliśmy tą ambitną epokę.
A w 2012 Lublin znowu otarł się o elige. Przy czym w przeciwieństwie do tamtych czasów ne stoimy znowu na krawędzi bankructwa.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
W 2004 roku nie majac na tacy Tyskiego, Bogdanki, przy znikomym wsparciu miasta harry otarl sie o elige.
Heloł, to było dekadę temu. Wtedy 3 bańki wystarczały na zrobienie majstra, teraz jak się przyfarci to może wystarczą na awans do Eligi. Dwa światy, ludzie...
a kibice sami sponsorow zalatwiaja dla klubu
To tylko się cieszyć, że są tacy kibice. A skoro załatwiają sponsorów to przy okazji powinni wejść do stowarzyszenia i próbować coś w nim zmienić. Taki warunek zawsze powtarzał pan ułan gdy pytaliśmy w jaki sposób zostać członkiem KMŻ-tu. Nie miałby więc w tej sytuacji wymówki.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
- niespokojny
- Trener
meesha pisze:W 2004 roku nie majac na tacy Tyskiego, Bogdanki, przy znikomym wsparciu miasta harry otarl sie o elige.
Heloł, to było dekadę temu. Wtedy 3 bańki wystarczały na zrobienie majstra, teraz jak się przyfarci to może wystarczą na awans do Eligi. Dwa światy, ludzie...
Aha, czyli inni się wzbogacili bo tę kasę mają, a my nie? Heloł...
Spółki też innym łatwiej założyć niż u nas nie?
Ostatnio zmieniony 25 grudnia 2013, o 12:29 przez niespokojny, łącznie zmieniany 1 raz.
wszyscy się wzbogacili, a status quo w tabeli mniej więcej pozostał.
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN
My zwiększyliśmy budżet pięciokrotnie (?), inni - dziesięciokrotnie. A dlaczego tak? Nie mam czasu ani ochoty po raz 50-ty o tym pisać. I składa się na to wiele czynników. Książkę można by tak naprawdę o tym napisać.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
- niespokojny
- Trener
Skoro wszyscy się wzbogacili i status quo zostało utrzymane, to nie ma znaczenia ile teraz potrzeba pieniędzy na majstra. Kolejny argument od czapy.
Żeby się nie wykłócać w święta przytoczę jeszcze raz pewien fragment, bo chyba nie wszyscy zauważyli:
Żeby się nie wykłócać w święta przytoczę jeszcze raz pewien fragment, bo chyba nie wszyscy zauważyli:
Jezeli Lublina nie stac na elige zuzlowa to zaakceptuje to ale dopiero po powstaniu spolki, silnej promocji i strategi marketingowej. Na razie wszystko lezy i wiczy a kibice sami sponsorow zalatwiaja dla klubu.
I przestań już z tą spółką, bo widzę że nawet nie rozumiesz co to jest kapitał zakładowy. Nie, nie bierze się go ze środków przeznaczonych przez miasto na promocję poprzez sport. SA mają za to w Gnieźnie i co w związku z tym?
meesha pisze:My zwiększyliśmy budżet pięciokrotnie (?), inni - dziesięciokrotnie. A dlaczego tak? Nie mam czasu ani ochoty po raz 50-ty o tym pisać. I składa się na to wiele czynników. Książkę można by tak naprawdę o tym napisać.
Coś mi się nie zgadza. Czyli w 2004 mieliśmy budżet na poziomie 400 000 ? W to to nie uwierzę
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
- niespokojny
- Trener
Cuda Hela Cuda ogłaszają. Pan meesha pierwszy do wyśmiewania, jak ktoś rzuca kwotami za kontrakt, czy robi jakieś symulacje budżetu. Pewnie dlatego, że jak widać sam jest świetnie poinformowany. Wie co kto, kiedy i za ile. Ciężko polemizować z tak dobrze poinformowaną osobą.
Co do spółki. Meesha, w związku z tym sponsorzy wiedzą na co idzie ich kasa. O konieczności założenia spółki i zwiększeniu transparentności klubu mówił Żuk już 3 lata temu. Napisałem wcześniej, że SKORO znalazło się z promocji milion, to znalazłoby się 100 tys na SA. Nie wiem czemu tylko próbujesz wszystko usilnie wyśmiać, wyciągając pojedyncze fragmenty z kontekstu. Nie rozumiem co to jest kapitał zakładowy to biegnij do publicznej szkoły wyższej, niech mi dyplom zabiorą. Albo z roboty wypier.... Panie profesorze finansów. Żenada.
Co do spółki. Meesha, w związku z tym sponsorzy wiedzą na co idzie ich kasa. O konieczności założenia spółki i zwiększeniu transparentności klubu mówił Żuk już 3 lata temu. Napisałem wcześniej, że SKORO znalazło się z promocji milion, to znalazłoby się 100 tys na SA. Nie wiem czemu tylko próbujesz wszystko usilnie wyśmiać, wyciągając pojedyncze fragmenty z kontekstu. Nie rozumiem co to jest kapitał zakładowy to biegnij do publicznej szkoły wyższej, niech mi dyplom zabiorą. Albo z roboty wypier.... Panie profesorze finansów. Żenada.
Hela pisze:meesha pisze:My zwiększyliśmy budżet pięciokrotnie (?), inni - dziesięciokrotnie. A dlaczego tak? Nie mam czasu ani ochoty po raz 50-ty o tym pisać. I składa się na to wiele czynników. Książkę można by tak naprawdę o tym napisać.
Coś mi się nie zgadza. Czyli w 2004 mieliśmy budżet na poziomie 400 000 ? W to to nie uwierzę. Harry?
Wiesz co to jest znak zapytania? A hiperbola? Wiesz
Z kontekstu wynikało, że te 100 tys. to by miało być z tego miliona. Oczywiście, przy ponad 2 mld wydatków miasta to znalazłoby się nawet więcej jakby zabrać z czegoś innego. Tylko po co?Napisałem wcześniej, że SKORO znalazło się z promocji milion, to znalazłoby się 100 tys na SA
a to teraz nie wiedzą? W Gnieźnie mieli spółkę, transparentność, marketing i silną promocję. Szał po awansie, komplety na trybunach, skaczące orzełki na motocyklach... Pomogło?sponsorzy wiedzą na co idzie ich kasa
Już tak nie dawajcie przykładu Harrego,bo teraz wychwalacie,a po jednym z pamiętnych meczów spierniczał Mercedesem z pourywanymi lusterkami ,bo na "taczce "chcieliście go wywieźć.Jacy kibice taki klub,co by nie było to nic nie dogodzi.Wiadomo,że każdy by chciał jak najlepiej,najlepszych zawodników ,najwyższą ligę,ale jak już nie raz było klepane chcecie lepiej to pomóżcie znaleźć sponsorów,reklamować mecze ,a nie tylko marudzicie. Harrego akurat trzeba szanować za to zrobił,ale specjalnie przypomniałem ten incydent,bo pewnie połowa młodzieży tego nie zna jak lubelscy kibice sukcesu się zachowują.
"Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".
- niespokojny
- Trener
meesha pisze:a to teraz nie wiedzą? W Gnieźnie mieli spółkę, transparentność, marketing i silną promocję. Szał po awansie, komplety na trybunach, skaczące orzełki na motocyklach... Pomogło?
Zaszkodziło? Ich problemy nie wzięły się z transparentności, tylko z tego że zaciągali zobowiązania bez pokrycia. Nie wystarczyło tych sponsorów na ekstraligę. Ale kto był w Gnieźnie ten wie, że oni powinni być zadowoleni z I ligi. Lublin z potężnym sponsorem montuje skład nie lepszy od bankruta, a jakiś Grudziądz - z najwyższym bezrobociem w regionie, podbiera nam zawodników i dwa mecze w torbę mamy jak w banku. My ciągle mówimy o jakiejś walce w I lidze, a nie ekstralidze. Podaj jeden mocny argument przeciwko powstaniu spółki, zamiast pisać "pomogło".
Przeciwko nie mam zupełnie nic. Jakbym miał luźne 100 tysięcy na ten cel to bym je dał. Ale jeszcze nie mam
Natomiast uważam, że SA to nie jest antidotum na wszystkie bolączki lubelskiego spidwieja.
A GKM z miasta ciągnie tyle kasy ile my mamy wszystkiego licząc sponsorów, bilety i UM. I widocznie tamtejsze społeczeństwo woli to zamiast kupić co roku np. dwa nowe autobusy albo jeden tramwaj. Ich spawa...
A GKM z miasta ciągnie tyle kasy ile my mamy wszystkiego licząc sponsorów, bilety i UM. I widocznie tamtejsze społeczeństwo woli to zamiast kupić co roku np. dwa nowe autobusy albo jeden tramwaj. Ich spawa...
od 2-3 baniek w górę za wagon 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Ostatnio bydgoska PESA wygrała przetarg na dostawę trzyczłonowych nowych niskopodłogowych wagonów dla Tramwajów Śląskich. Jeden wagon kosztuje mniej niż 7 mln zł. To efekt dość dużej konkurencji na rynku tramwajowym. Cena nowych tramwajów podana w ogłoszeniu jest jak najbardziej realna w realizacji, a może okazać się nawet niższa.
Źródło: http://www.psmkms.krakow.pl/index.php/1 ... e-tramwaje
Ostatnio zmieniony 26 grudnia 2013, o 13:37 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale to jest taki wagon jak kiedyś były trzy 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Wnioskuję że za 7 mln to coś takiego jak po prawej:

Tak czy siak nie każdy może sobie zdawał sprawę że tramwaje to droga impreza.
Tak czy siak nie każdy może sobie zdawał sprawę że tramwaje to droga impreza.
Mnie zawsze zastanawialo czy te trolejbusy to realna oszczędność na paliwie czy topienie pieniędzy w instalacje i droższe fury dla lansowania ekologii i walczenia z globalnym "ociepleniem".
A ja myślę, że już wystarczy tego offtopa 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Nie lepiej pogadać o tramwajach i trolejbusach zamiast narzekać jaki skład zły, jaki prezes zły ?