Nowy klub w Lublinie?

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

Re: Nowy klub w Lublinie?

#101 Postautor: Łoptymista » 9 lutego 2014, o 16:51

LublinM pisze:Nie zmienia to faktu, że nowi jak nic nie pokarzą będą nieudacznikami, bez pomysłu na coś lepszego. Nowy zespół ludzi to informacja od Harrego, sprzed wielu dni.

Ten nowy zespol ludzi to na razie taki sam jest jak nowi sponsorzy zalatwiani co roku przez Sprawke, spolka akcyjna oraz jego super wyliczone budzety - wszyscy o tym czytaja, a nikt nie widzial na oczy.

harry
Trener

#102 Postautor: harry » 9 lutego 2014, o 17:09

LublinM pisze:Jedno jest pewne, że w obecnej sytuacji nowa grupa ludzi ma pole do popisu. Jeśli w tych okolicznościach nic nie wskóra, będzie to oznaczało, że są kompletnymi NIEUDACZNIKAMI, większymi niż obecni, bo tak co po niektórzy uważają o zarządzie KMŻ. Jeżeli nowi ludzie spoczną na laurach, będzie to oznaczało z ich strony, tak naprawdę brak funduszy, brak poważnych planów na przyszłość, strach przed odpowiedzialnością za rozwój dyscypliny w mieście. Prawdopodobnie tylko z możliwościami startów jedynie w najniższej klasie rozgrywkowej. Niedługo się to okaże, czy prowadzenie zespołu w zaściankowym mieście wojewódzkim bez istotnych sponsorów posiadających swoje władze poza Lublinem jest proste czy też jednak nie. Wiadomo, że duże firmy na naszym podwórku nie są już lubelskie tylko obce. Poczekamy, zobaczymy.

Chwila, to już KMZ zakończył działalność? Przejrzałem wszystko i nigdzie nie ma o tym informacji.
Bo jeżeli nie zakończył to czym ta nowa grupa ma się popisywać bo nie wiem?
Co to za okoliczności o których piszesz? Wiesz coś więcej? Jesteś prezesem Sprawką i już wiesz że to koniec czy którymś z pomocników i puszczasz jakieś bąki forumowe w celu wybadania sytuacji?

Ostatni przekaz medialny od prezesa jest taki, że po odejściu Bogdanki szukają kogoś na załatanie dziury po kopalni. To już skończyli szukać, czy jeszcze nie zaczęli i już się im odechciało?
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

LublinM

#103 Postautor: LublinM » 9 lutego 2014, o 17:32

Harry nie unoś się, nie ja pierwszy pisałem na tym forum, że skoro jakieś grono ludzi interesuje się nowym tworem mającym na celu żużel w mieście, to ma teraz możliwość działania. To chyba od Ciebie wyszła ta informacja o tej grupie. A teraz w sytuacji, gdzie istnieje ryzyko pauzy w startach, siłą rzeczy jest naturalne pociągnięcia wszystkiego w odpowiedni sposób. Chyba nie po to były puszczane te informacje o nowej grupie, aby zostały zapomniane w tak napiętej sytuacji. No chyba, że nowej grupy nie ma albo nie ma odwagi próbować. Ja tam wszystkim dobrze życzę, ale wydaje mi się że w tym mieście szans na coś więcej niż przeciętność to nie ma. Pieniądz rządzi światem, a u nas go brak. Każdy kto zderzy się z rzeczywistością szybko zrozumie, że to co chciał osiągnąć pozostanie tylko chciejstwem. Ale może nowi coś zmienią, kto wie, w sumie po to o nich usłyszeliśmy. Ale skoro obecnym nie wychodzi i są nieudacznikami, to nowi którzy nie poratują, będą tacy sami.

Gecko
Szkółkowicz

#104 Postautor: Gecko » 9 lutego 2014, o 21:38

Harry tylko po co czekać aż obecny klub upadnie? Poszedł czytelny przekaz - znowu liczymy na Żuka że uruchomi kontakty i kogoś załatwi - a że na jesieni wybory to pewnie tak będzie. W najgorszym przypadku sponsorem będzie jakaś spółka miejska.
Dla ludzi o których pisałeś korzyści jest wiele: nie trzeba jeździć w drugiej lidze, skład na sezon prawie gotowy, kilka tysięcy ludzi na trybunach na każdym meczu. Pytanie tylko czy za osobami o których pisałeś idą jakieś środki pieniężne?

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#105 Postautor: Maxx » 9 lutego 2014, o 21:44

Zacznijmy od początku. Kto to jest Sprawka? Nikt, Zero. I tak jest kojarzony, ani biznesmen ani ktokolwiek znaczący. Ot taki "X" i nikt więcej. Kto zatem musiałby być prezesem klubu aby nazwisko "tknęło" potencjalnego sponsora?
Szukajcie... 8) Najlepiej w październiku 2013 roku...

Awatar użytkownika
losiu
Junior

#106 Postautor: losiu » 9 lutego 2014, o 21:59

Maxx pisze:Szukajcie... 8) Najlepiej w październiku 2013 roku...

No Budka Suflera kończy działalność w tym roku... :P
Karol Baran Karol!

harry
Trener

#107 Postautor: harry » 9 lutego 2014, o 22:05

LublinM I Gecko.
Wy w zmowie jesteście czy na jednej imprezie byliście wczoraj? I jeszcze logika myślenia nie wróciła?

Jaki upadek jakiego klubu?
Póki co nie ma ŻADNEGO hasła o tym. To o czym wy piszecie?
Ktoś ma przyjść i za oszewę prezesa wyrzucić? Marek weź przestań portkami trząść. Prezes słowem nie wspomina o rezygnacji, o wycofaniu zespołu to o czym ty piszesz?
Myślę, że jak będą jakieś konkrety to i przyjdzie czas na działania. Teraz to nie wiadomo co jest grane. Co zamierza prezes? Co zamierza zarząd? Co zamierza prezydent? Co mają robić ci nowi? Mqsz jakiś konkretny pomysł czy dalej ogólnikami będziesz sypał?

Chociaż jak dla mnie osobiście, to terminy zaczynaja uciekać z prędkością światła. Gdybym to ja miał decydować to już głęboko bym się zastanowił nad próbą wystartowania nowego klubu w tym sezonie.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#108 Postautor: Maxx » 9 lutego 2014, o 22:07

losiu pisze:
Maxx pisze:Szukajcie... 8) Najlepiej w październiku 2013 roku...

No Budka Suflera kończy działalność w tym roku... :P

Marek też? Kurde, umknęło mi...

henek1234
Szkółkowicz

#109 Postautor: henek1234 » 10 lutego 2014, o 08:44

LublinM pisze:Harry nie unoś się, nie ja pierwszy pisałem na tym forum, że skoro jakieś grono ludzi interesuje się nowym tworem mającym na celu żużel w mieście, to ma teraz możliwość działania. To chyba od Ciebie wyszła ta informacja o tej grupie. A teraz w sytuacji, gdzie istnieje ryzyko pauzy w startach, siłą rzeczy jest naturalne pociągnięcia wszystkiego w odpowiedni sposób. Chyba nie po to były puszczane te informacje o nowej grupie, aby zostały zapomniane w tak napiętej sytuacji. No chyba, że nowej grupy nie ma albo nie ma odwagi próbować. Ja tam wszystkim dobrze życzę, ale wydaje mi się że w tym mieście szans na coś więcej niż przeciętność to nie ma. Pieniądz rządzi światem, a u nas go brak. Każdy kto zderzy się z rzeczywistością szybko zrozumie, że to co chciał osiągnąć pozostanie tylko chciejstwem. Ale może nowi coś zmienią, kto wie, w sumie po to o nich usłyszeliśmy. Ale skoro obecnym nie wychodzi i są nieudacznikami, to nowi którzy nie poratują, będą tacy sami.

nieudacznik jest tylko jeden i to zapamiętaj !!!!!
i właśnie tak jak napisałeś istnieje ryzyko pauzy w startach :( to ten nieudacznik jeśli ma chociaż jeszcze odrobinę honoru powinien poddać się do dymisji bo on już niczego dobrego nie zrobi , a może być jeszcze gorzej bo smród pozostał po RF 2013 i nie tylko ( patrz jego wypowiedzi) i nikt poważny nie będzie inwestował w ten bajzel :(
a nowi ludzi czy są tego nie wiemy , jak i tego co zamierzają jeśli są ?
na pewno nikt nie zainwestuje w klub w którym dalej będzie obecny prezes wraz z honorowym !!!
nikt już nie będzie ich czterech liter przyspawanych do stołka ratował nawet kosztem braku w sezonie 2014 zawodów żużlowych w Lbn .

piotr76
Senior
Kontakt:

#110 Postautor: piotr76 » 10 lutego 2014, o 23:38

Tak sobie czytam to wszystko i dochodzę do pewnych może i błędnych wniosków ...

1. Nasz Dyzma dostał po łapkach za psioczenie na UM i sprawkę z Gowinem i tak się dziwie że prezydent tak długo wytrzymał ... a teraz kulimy ogonek pod siebie wyciągamy wazelinę i smarujemy ile się da ... jak można było być tak głupim i dać się tak zrobić honorowemu ( nie sądzę żeby Dyzma sam z tym wszystkim wychodził no aż tak głupi to chyba nie jest ...)

2. Nikt, nawet tutaj wśród optymistów nie zakładał trwałego związku z Bogdanką ... sygnałów było wiele już sporo wcześniej ... trzeba było dywersywikować ewentualne odejście Bogdanki lub Miasta lub też przywiązać jak Jaś do Małgosi za pomocą trwałego związku czyli S.A zamiast pozwalać odchodzić kolejnym sponsorom ...

3. Mogę się założyć że pojedziemy sezon 2014 najwyżej Frankowami itp. z miasta kapnie, trochę innymi się połata, wydatki niewielkie ale za to rok z pensją. Dyzma tego nie odda, najwyżej w 2015 trzeba będzie roboty szukać ale przez rok coś znajdzie, nikt go nie odspawa jak to truskawa określił własnego i prywatnego interesu jakim jest KMŻ "Sprawka" Lublin ...
Tak więc Harry jeśli nowi ludzie mają ruszyć z klubem to dopiero 2015 a może i później bo do póki budżet będzie na + to Dyzma nie odejdzie może się nawet tak zdarzyć że i 2015 przejedzie głównie za miejskie dotacje wszak można jeszcze kogoś za pół darmo zwerbować ...

Jeśli ktoś pomoże temu klubowi to jedynie ludzie z miasta, ale jeśli mają to robić to czy widzą sens widząc tego darmozjada na stołku który za chwilę ich opluje jak tylko honorowy mu powie ...
Tak to się kończy jak sport z polityką stanowi integralną całość ... owszem bez polityki sport na wysokim poziomie niestety ale rzadko uda się zrobić, ale tak mocne powiązania jak w KMŻ też kończą się źle ...

Żeby nie być pesymistą mam nadzieje że uda się namówić kogoś na sponsora strategicznego najlepiej takiego który wprowadzi do klubu swój zarząd !
zamiast 500 + program Beryl +

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#111 Postautor: Mars » 11 lutego 2014, o 16:24

Obrońcy Dariusza na Prezesa :lol:
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Koper
Trener
Kontakt:

Re: Skład na sezon 2014

#112 Postautor: Koper » 5 sierpnia 2014, o 16:05

harry pisze:Rozmowy o nowym klubie to żadna ściema. Ostatnio aż trzy grupy ludzi zapytały mnie jak się zakłada nowy klub, bo na obecną wegetację nie mogą już patrzeć a porozumienie z prezesem nie wchodzi w grę.
Myslę, że decydujący będzie ten sezon. Jeżeli będzie to powtórka sezonu 2013 z rundą finałową lub spadek to jest bardzo duża szansa na powstanie nowego projektu. Myslę że te grupy ludzi można by było bez problemu połączyć, bo są to osoby bardzo poważne i chyba mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że udałoby im sie przekonać prezydenta do bardzo mocnej współpracy.
Spotkanie robocze ma się odbyć w styczniu. Jeżeli będę coś wiedział więcej i będę mógł to dam znać.
Póki co nic nie jest jeszcze przesądzone, ale osoby, które chcą się za to zabrać stac na wiele.

Sezon 2014 wkroczył w decydującą fazę i jesteśmy blisko powtórki z rozrywki z 2013 roku, a nawet gorszych rozstrzygnięć.
Ostatnio zmieniony 5 sierpnia 2014, o 17:00 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Davv
Kadrowicz

#113 Postautor: Davv » 5 sierpnia 2014, o 16:38

Coś lata trzeba by pozmieniać.

klops
Junior

#114 Postautor: klops » 5 sierpnia 2014, o 16:39

No, to teraz jest idealny moment żeby siąść do stołu i rozmawiać.

Osoby aktualnie zasiadające w zarządzie chyba mają już dość, dalsza działalność klubu w obecnym kształcie będzie udręką - przede wszystkim dla nich samych.
Tajemnicza "grupa ludzi" nie będzie miała lepszej okazji aby przejąć stery w klubie jeszcze pierwszoligowym, bez całego smrodu wizerunkowego związanego z upadkiem żużla w Lublinie.

Obstawiam, że ewentualną kością niezgody będzie dług jaki KMŻ wygenerował w obecnym sezonie, a konkretnie wątpliwość - kto miałby go spłacić? Rozwiązaniem mogłoby być rozpoczęcie rozmów trójstronnych, zapraszając Miasto.

Oczywiście to tylko science-fiction, bo być może:

1) Obecna władza będzie broniła klubu do ostatniej kropli krwi.
2) Miasto ma wystarczający ból głowy z drużynami piłkarskimi i nowym stadionem
3) Tajemnicza "grupa ludzi" dawno pojechała na ryby, a pomysł dotyczący nowego klubu rozpatrują już tylko w kategorii żartu.
4) Ta cała historia jest i była od początku kompletnie wyssana z palca i nigdy nie było takich planów na poważnie.

:D
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

mkosz

#115 Postautor: mkosz » 5 sierpnia 2014, o 17:12

W tym tygodniu ma się wyjaśnić czy jedziemy do końca sezonu, czy "gasimy światło".

Czarek
Trener

#116 Postautor: Czarek » 5 sierpnia 2014, o 17:56

mkosz pisze:W tym tygodniu ma się wyjaśnić czy jedziemy do końca sezonu, czy "gasimy światło".

Gaście. Żuk się ucieszy, a przecież on ma zawsze rację.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

janek
Kadrowicz

#117 Postautor: janek » 5 sierpnia 2014, o 20:05

klops: przecież jasne jest jak słońce, że nikt Nowy nie zgodzi się spłacać długów Sprawki i spółki.
Nowy klub od zera, to jedyna szansa na sukces, po takim szambie jakie zrobiła obecna ekipa

klops
Junior

#118 Postautor: klops » 5 sierpnia 2014, o 20:49

Niby tak ale nowy klub to konieczność jazdy w drugiej lidze. Ja rozumiem, ze ewentualny, ambitny nowy team chciałby jak najszybciej się z niej wydostać, a to kosztuje. Patrząc realnie to żeby ją wygrać budżet musi wynosić około 2mln. Oczywiście nawet posiadając takie pieniądze nie ma gwarancji, ze cel sportowy zostanie zrealizowany, bo: kontuzje, nietrafiony skład, kłopoty sprzętowe, pech itp.

Już pomijam zupełnie fakt, ze długi KMŻ ktoś przecież będzie musiał tak czy siak spłacić, bo chyba nie chcemy żeby Lublin walił wszystkich w pompę, nie?

Jak dla mnie ten deal wygląda całkiem sensownie. Nowi spłacają długi starych, w zamian nie muszą rywalizować z Rawiczem i Krosnem (bez urazy) tylko mogą z miejsca robić speedway przez duże S.

Starzy zadowoleni, komornika nie będzie.
Nowi mogą się wykazać i finansowo wychodzą na plus.
A my nie musimy się wstydzić jak Ostrów i Rybnik.

Same plusy. Warunki są dwa:
Dług KMŻ musi być znacznie mniejszy niż koszt jazdy w II lidze lub Miasto musi się dorzucić. Kilka tygodni temu Zając mówił o 500tys. to, strzelam, na koniec sezonu będzie z 900tys.
KMŻ musi się utrzymać...

henek1234
Szkółkowicz

#119 Postautor: henek1234 » 5 sierpnia 2014, o 21:36

raczej mówił że 500 tys brakuje aby dojechać sezon do końca , a pro po nowych ludzi którzy chcieliby wejść raczej będą woleli zacząć od nowa nawet kosztem że będzie drożej niż spłacać Sprawki wygenerowane długi wszak to on był panem i władcą i uzdrowicielem lubelskiego żużla wraz z Z.W. znaczy z honorowym

radklx

#120 Postautor: radklx » 5 sierpnia 2014, o 22:04

Dług powinien być mniejszy niż 500K, bo raczej prezes zakładał trochę lepsze wyniki.
A golenie jak leci naszych zawodników od kilku kolejek powoduje że i dług będzie (powinien być) mniejszy :)
No ale brakować i tak będzie całkiem sporo :)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#121 Postautor: niespokojny » 5 sierpnia 2014, o 22:04

Jak Rybnik wygra z Rzeszowem to mozna wycofywac klub. I tak spadek i tak.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

radklx

#122 Postautor: radklx » 5 sierpnia 2014, o 22:17

Ale przecież jest jeszcze Lokomotiv, nie wiem dlaczego wszyscy myślą ze wygrają za 3 w Łodzi (moga zdobyć 1 pkt ok, ale doprawdy Witek nie ma żadnego interesu żeby ten mecz przegrać), Bydgoszcz będzie walczyć z nimi do końca o PO więc możemy jeszcze ich wyprzedzić

Awatar użytkownika
istred
Trener

#123 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 08:40

Niby tak ale nowy klub to konieczność jazdy w drugiej lidze. Ja rozumiem, ze ewentualny, ambitny nowy team chciałby jak najszybciej się z niej wydostać, a to kosztuje. Patrząc realnie to żeby ją wygrać budżet musi wynosić około 2mln. Oczywiście nawet posiadając takie pieniądze nie ma gwarancji, ze cel sportowy zostanie zrealizowany, bo: kontuzje, nietrafiony skład, kłopoty sprzętowe, pech itp.

A jazda w pierwszej lidze nie kosztuje? Kosztuje i to dużo więcej niż w drugiej. Więc z prostej matematyki wychodzi, że już po roku ewentualny nowy klub jest na minus.
Po drugie, jeżeli klub chce z powodzeniem startować w I lidze to musi mieć pierwszoligowy budżet. Nie widzę sensu w corocznym dramatycznym drżeniu o utrzymanie, ewentualnie nie widzę sensu żeby klub z Lublina był czerwoną latarnią pierwszej ligi, taką jaką był Rawicz w ubiegłym sezonie. A jeśli ma pierwszoligowy budżet to i z awansem z drugiej ligi nie powinno być problemu, co pokazuje w tym roku Ostrów.
Już pomijam zupełnie fakt, ze długi KMŻ ktoś przecież będzie musiał tak czy siak spłacić, bo chyba nie chcemy żeby Lublin walił wszystkich w pompę, nie?
A co do długów KMŻ miałby nowy podmiot? Czy jak sąsiad nie może spłacić zadłużenia, to spłacasz za niego?
Nowi mogą się wykazać i finansowo wychodzą na plus.
Mógłbyś pokazać jak wyliczyłeś ten plus?
Czy nie w ten sposób - dług KMŻ (minus), koszt jazdy (minus), koszt funkcjonowania klubu (minus) < miasto musi się dorzucić (plus pokrywający wszystkie minusy)?

klops
Junior

#124 Postautor: klops » 6 sierpnia 2014, o 11:27

Czuje się trochę jakbyśmy spierali się czy życie na innych planetach opiera się na węglu czy na innych pierwiastkach, mimo że zarówno pozaziemskiego życia jak i tej "nowej grupy" nikt nie widział ale nie możemy ich istnienia wykluczyć. :)

Spekulujmy dalej więc...

Ad. 1 akapit.
Zakładam, że nowa grupa to ambitni ludzie. Chcą wyrwać lubelski żużel z marazmu ostatnich lat. Domyślam się, że celem byłby awans do Ekstraligi i utrzymanie w niej. Stąd wniosek, że jazda w II lidze ich kompletnie nie interesuje i w ich interesie jest żeby ewentualny w niej epizod był jak najkrótszy. Budowanie odpowiednich struktur organizacyjnych w klubie, koniecznych do osiągnięcia celu, można z powodzeniem zacząć w I lidze. Pierwsza liga to znacznie lepszy produkt, łatwiej go sprzedać kibicom i łatwiej dotrzeć do potencjalnych sponsorów. Skoro więc jazda z półamatorami jest traktowana jako przykra konieczność to dlaczego nie skorzystać z okazji i nie zacząć z miejsca gdzie wszystko ma już "ręce i nogi"?

Ad.2 akapit

Pewnie z prawnego punktu widzenia masz rację. Nowy klub to inny podmiot i do starego nic nie ma. Lecz dobrze wiemy wszyscy, że ewentualny niespłacony dług KMŻ zakończyłby się awanturą, która poszłaby w Polskę. Dobrze wiemy także, że ludzie gotowi współpracować z klubami żużlowymi jako ich sponsorzy często interesują się tym sportem więc siłą rzeczy o tej awanturze musieliby wiedzieć. Nie wyobrażam sobie kompletnie strategii dotarcia do takich ludzi przez nowy zarząd kiedy w mediach będzie nagonka na Lublin. Śmiem twierdzić, że pozyskanie zewnętrznych źródeł finansowania stałoby się zadaniem niemalże niewykonalnym.

Poza tym, dla mnie jako kibica, ewentualny niespłacony dług KMŻ i start nowego klubu od zera byłby powodem do wstydu.

Ad. 3 akapit

Naprawdę nie kumasz? Przecież wyraziłem się jasno - każdy rok jazdy w II lidze to zbędny wydatek. Jeśli przyjmiemy, że rok jazdy w II lidze kosztuje 2mln to możliwość, trzeba to jasno powiedzieć, kupienia licencji i miejsca w lidze KMŻ za mniejszą kwotę jest korzystną opcją. Ze względów finansowych, a także wizerunkowych o czym wspomniałem powyżej.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#125 Postautor: $korzen$ » 6 sierpnia 2014, o 11:44

Panowie juz to kiedys pisalem, podobno od tego sezonu wszedl przepis, ze nowy podmiot czyt. nowy klub zeby moc startowac na Zygmuntowskich w lidze nawet od zera bedzie musial splacic dlugi poprzednika. Czyli nowi ludzie, w ktotych ja osobiscie nie wierze bo liczyli glownie na korytko z Bogdanki, zanim wystartuja beda musieli splacic dlug wygenerowany w tym roku/sezonie.

Tak na marginesie dodam, ze biorac pod uwage powyzszy przepis juz lepiej bedzie przejac robote/posade obecnej ekipy wladajacej bo tak czy siak dlugi trzeba bedzie splacic.