Nasi rywale - 2022
Re: Nasi rywale - 2022
Cofnąć do tyłu wracać z powrotem tydzień czasu uwielbiam
Ale "kartka papieru" to już pewnie mówisz 
I "bynajmniej moim zdaniem" :D
Gelo pisze:Cofnąć do tyłu wracać z powrotem tydzień czasu uwielbiam
Uwielbiam czepliwych zgredów ;)
Ja tu z sercem chwalę, że nie zawsze łysy był, a ten tu Miodek mi się czepia szczegółów ;)
No zdarzyło mi się raz, będę klęczał na grochu w pokucie :)
Z wiekiem tak się robi :) niebawem sam się przekonasz ;) i to jest komplement :) jesteśmy w elitarnym klubie fanów mistrzów Polski. Kto by pomyślał :)
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
I jako Mistrz Polski pojedziemy na mecz ligowy do Krosna hehe.
i w tym Krośnie pewnie nie bedzie łatwo wygrac ;)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
"Nasz kochany Bartula" tam się męczył ;)
Ale Domin hulał ;)
Pewnie wielu kibiców akurat porażkę w Krośnie naszym wybaczy ;)
Swoja drogą, to może sie okazać, że rynek sam rowiązał problem "przedwczesnego" okna transferowego, a tak krytykowane prekontrakty w tym pomogą. No bo teraz tak Doyle czy inny Rasmus dwa razy się zastanowi, zanim w lipcu podpisze kwit. A może i prezesi zmądrzeją i nie będa latać po Fejsbukach chwaląc się zawodnikami, z kórymi umówili się na gębę.
Pewnie wielu kibiców akurat porażkę w Krośnie naszym wybaczy ;)
Swoja drogą, to może sie okazać, że rynek sam rowiązał problem "przedwczesnego" okna transferowego, a tak krytykowane prekontrakty w tym pomogą. No bo teraz tak Doyle czy inny Rasmus dwa razy się zastanowi, zanim w lipcu podpisze kwit. A może i prezesi zmądrzeją i nie będa latać po Fejsbukach chwaląc się zawodnikami, z kórymi umówili się na gębę.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
O tym samym pomyślałem. Prekontrakty, czy jak to się nazywało, mogą doprowadzić do większej powściągliwości zawodników. Teraz umawiają się z potencjalnymi pracodawcami w maju/czerwcu, ale w razie czego mogą się rozmyślić. Podpisanie oficjalnego zobowiązania jest trudniejsze/kosztowniejsze do ew. odkręcenia.
Edit - komentarz Stępniewskiego: https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10257 ... IA-441%7CA
Rok zawieszenia dla zawodnika, który wycofa się z prekontraktu. Z kolei klub za zerwanie umowy zapłaci wysokie odszkodowanie.
Edit - komentarz Stępniewskiego: https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10257 ... IA-441%7CA
Rok zawieszenia dla zawodnika, który wycofa się z prekontraktu. Z kolei klub za zerwanie umowy zapłaci wysokie odszkodowanie.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Czarek pisze:łosiem pisze:Sebekmotor pisze:Ale przeciwko czemu mieliby protestować?
Przeciw mateczce rosyji lub putinowi, wybierz wg uznania. Zgodzili się na takie rządy, traktowanie, zaborczość, to maja teraz odpłacone za wszystko. Dobrze jak jest dobrze, a zaczyna się grzać pod nóżkami to nagle wszyscy wokół winni.
Fajnie, że Ty zgodziłeś się na takie rządy w Polsce i jesteś gotów ponieść tego konsekwencje, łącznie z ostracyzmem i utratą pracy.
hahaha xD
osobiście nie, ale jako naród już tak, w końcu mamy demookrację ;)
protestujemy? nie. w związku z tym mamy co mamy. that's my point.
gdybym był złośliwy zapytałbym - a co mamy? :) Kaczyński anektował nie wiem... Słowację?
kdsz pisze:Rok zawieszenia dla zawodnika, który wycofa się z prekontraktu. Z kolei klub za zerwanie umowy zapłaci wysokie odszkodowanie.
Jak maja byc tak obwarowane, to po cholere wogole te prekontrakty? Niech zrobia ze kontrakt moze kazdy podpisac kiedy chce, z kim chce, i na jaki chce okres. Bez zadnych okienek! A jak sie wycofa to rok zawieszenia. Obiecuje, ze nikt nie bedzie sie wycofywal.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Im więcej regulacji, zakazów, nakazów itd tym więcej kombinowania, absurdów i patologii. Kiedyś okres transferowy trwał całą zimę i wszyscy żyli.
Nie mozesz podpisac sobie kontraktu kiedy chcesz, bo ich wzory są dostępne dopiero w trakcie okienka transferowego i są uzależnione też od regulaminu, który będzie na dany rok obowiązywać. Wiec jak chcesz sobie podpisać kontrakt w lipcu, skoro jego wzór moze być w listopadzie nieaktualny. Stąd też idea pre-kontraktów, które będą obligowały Cię do startów w danej drużynie, ale podpisanie właściwego kontraktu nastąpi w trakcie okna transferowego.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
go! pisze:Niech zrobia ze kontrakt moze kazdy podpisac kiedy chce, z kim chce, i na jaki chce okres. Bez zadnych okienek!
I wtedy przed play-offami Gorzów bierze se Janowskiego i Bewleya ze Sparty, która nie weszła do play-offów.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Opole do finału 2 ligi AD 2021 przystąpiło w zupełnie odmienionym składzie, więc precedens jest.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
"Zawodnik nie może w danym sezonie brać udziału w zawodach o mistrzostwo
Polski i nagrody PZM / SE w barwach więcej niż jednego klubu żużlowego"
Wyjątkiem jest wypożyczenie, "gość" i były dodatkowe zapisy covidowe :)
Polski i nagrody PZM / SE w barwach więcej niż jednego klubu żużlowego"
Wyjątkiem jest wypożyczenie, "gość" i były dodatkowe zapisy covidowe :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Teraz będą pre kontrakty, za rok pre pre kontrakty :) ja rozumiem, że muszą obowiązywać jakieś zasady, ale życie później wszystko weryfikuje, a najbardziej prezesów bez pieniądzy ;)
Cooper pisze:go! pisze:Niech zrobia ze kontrakt moze kazdy podpisac kiedy chce, z kim chce, i na jaki chce okres. Bez zadnych okienek!
I wtedy przed play-offami Gorzów bierze se Janowskiego i Bewleya ze Sparty, która nie weszła do play-offów.
Nie bierze, bo tamci maja jeszcze wazne kontrakty. moga se wziac jak im sie skoncza i obie strony sie zgodza.
Wtedy każdy zawodnik podpisze tylko do końca rundy zasadniczej i przed play offami bedzie podbijał bębenek. (w ogóle o czym my gadamy).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Wiadomo, że jakieś zasady muszą obowiązywać, ale to co się dzieje teraz to mi przypomina prawo tworzone przez naszych umilowanych przywódców.
Hitem jest regulamin finansowy :))
Hitem jest regulamin finansowy :))
A właśnie z Flaggiem o tym ostatnio gadaliśmy :) Mamy w żużlu ewidentnie rynek pracownika spowodowany ich niewielką ilością na określonym poziomie :) Idealnie byłoby znaleźć (przynajmniej w przybliżeniu - może to utopia?) jakiś znak równości z rynkiem klubów (pracodawcy), bo duży odchył w którąś ze stron nie jest nam, kibicomi samej dyscyplinie na rękę. Przede wszystkim dostęp i koszty sprzętu. Dyscyplina jest u nas popularna i pewnie dałoby się wyszkolić odpowiednią ilość zawodników żeby tę dziurę zasypać, ale jak te koszty obniżyć to nie mam pojęcia :)
Od razu zbijam niesłuszny (moim zdaniem) argument, że sprzęt fabryczny (zakaz tuningu) jest tu lekarstwem. Nie ma żadnej pewności, że dana partia silników wyjeżdżająca z fabryki trzyma takie same parametry, jak inna i przypomina mi to losowanie koni w pięcioboju nowoczesnym :)
Od razu zbijam niesłuszny (moim zdaniem) argument, że sprzęt fabryczny (zakaz tuningu) jest tu lekarstwem. Nie ma żadnej pewności, że dana partia silników wyjeżdżająca z fabryki trzyma takie same parametry, jak inna i przypomina mi to losowanie koni w pięcioboju nowoczesnym :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Dać klubom i zawodników jak najwięcej swobody. To jedyne wyjście.
Przecież kontrakty są podpisywane na dany sezon. Jeżeli nie byłoby ograniczeń regulaminowych to możesz sobie jednocześnie podpisać nawet 10 kontraktów - na każdy kolejny sezon z innym klubem. Co nie oznacza przecież, że kontrakty obowiązują jednocześnie.Cooper pisze:I wtedy przed play-offami Gorzów bierze se Janowskiego i Bewleya ze Sparty, która nie weszła do play-offów.
Prekontrakty są idiotyzmem, o czym pisałem wcześniej. Niczego nie naprawiają (i zakładam, że w istocie nie mają takiego celu), tylko zabezpieczają prezesów Ekstraligi przed koniecznością rywalizowania na zasadach rynkowych z beniaminkiem.
Czym charakteryzowałaby się taka równość?Mamy w żużlu ewidentnie rynek pracownika spowodowany ich niewielką ilością na określonym poziomie :) Idealnie byłoby znaleźć (przynajmniej w przybliżeniu - może to utopia?) jakiś znak równości z rynkiem klubów (pracodawcy), bo duży odchył w którąś ze stron nie jest nam, kibicomi samej dyscyplinie na rękę.
Kluby nie są zadłużone. Skończył się okres upadków i likwidacji (przynajmniej na poziomie Ekstraligowym, bo o nim mówimy).
To pokazuje, że rynek jest zdrowy.
Czy to, że na rynku stroną silniejszą jest żużlowiec jest czymś złym? Moim zdaniem nie.
Nie każdy klub musi zakontraktować Zmarzlika, nie każdy klub musi się utrzymać i jeździć w Ekstralidze. Jest też I i II liga, tam spokojnie można zakontraktować zawodników za rozsądne pieniądze.
Tylko wtedy mogłoby się okazać, że spadłby z ligi ten zespół, który nie powinien ;)Dać klubom i zawodników jak najwięcej swobody. To jedyne wyjście.