Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
ezbeg
Trener

Re: Żużlowe różności

#16676 Postautor: ezbeg » 12 marca 2023, o 14:28

Krosno dementuje informacje o Łagucie. Tematu nie było, nie ma i nie będzie.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-wilki-nie-rusza-na-zakupy-tematu-grigorija-laguty-nie-ma-w-klubie/

Antonik

#16677 Postautor: Antonik » 14 marca 2023, o 13:18

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10492 ... przyszlosc

Zgadzam się, że motocykle elektryczne mogą być ciekawym DODATKIEM. Niech to będzie kolejna dyscyplina alternatywna jak longtrack, ice speedway, grasstrack, mini żużel czy speedrower. Takim incjatywom z chęcią będę kibicował. W odróżneiniu od pomysłów marynarek z Discovery, żeby wywalać silniki na metanol i zastępować je elektrycznymi.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16678 Postautor: Kargolo » 14 marca 2023, o 14:19

Jak najbardziej. Dla mnie to mogą się ścigać i na hulajnogach, tylko niech się odpieprzą od naszego żużla.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Antonik

#16679 Postautor: Antonik » 14 marca 2023, o 17:17

Kargolo pisze:Jak najbardziej. Dla mnie to mogą się ścigać i na hulajnogach, tylko niech się odpieprzą od naszego żużla.

Żużel na hulajnogach na hali - to mogłoby być nawet ciekawa rozrywka oglądać coś takiego w czasie, gdy na torze leży śnieg.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#16680 Postautor: ravajas » 15 marca 2023, o 14:14

Czemu to ma służyć? Te elektryczne motocykle.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Czarek
Trener

#16681 Postautor: Czarek » 15 marca 2023, o 14:27

ravajas pisze:Czemu to ma służyć? Te elektryczne motocykle.

To wpisuje się w obraz pewnej szalonej ideologii. Żużel jest słaby i dlatego oberwał jako pierwszy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16682 Postautor: Cooper » 15 marca 2023, o 15:01

Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.

W żużlu póki co jakiś ślusarz amator zrobił elektrożużlówkę i sam się nią chwali, to by było na tyle z konkretów.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

go!
Trener

#16683 Postautor: go! » 15 marca 2023, o 16:50

Cooper pisze:Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.

Kto ci takich glupstw naopowiadal? Teoretetycznie to szarancza moze zastapic schabowego, tylko kto to dobrowolnie kupi? To samo jest z Formula E.
Takze F1 ciagle spalinowa, ale maja za to zakazac elektrycznych koców grzewczych do opon (bo slad). Bedziesz zdrowy? Ch**a bedziesz zdrowy.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2023, o 17:51 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Antonik

#16684 Postautor: Antonik » 15 marca 2023, o 17:24

Cooper pisze:Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.

W żużlu póki co jakiś ślusarz amator zrobił elektrożużlówkę i sam się nią chwali, to by było na tyle z konkretów.

No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.

go!
Trener

#16685 Postautor: go! » 15 marca 2023, o 17:34

Antonik pisze:No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.

Spokojnie... nie ma co panikowac. Do 2040 to sie wyroci jeszcze 3 razy i stanie z powrotem na nogi.
Po drodze ktos wymysli np. jakis ekologiczny wodór produkowany przy pomocy palenia metanolu.

Czarek
Trener

#16686 Postautor: Czarek » 15 marca 2023, o 19:37

go! pisze:
Antonik pisze:No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.

Spokojnie... nie ma co panikowac. Do 2040 to sie wyroci jeszcze 3 razy i stanie z powrotem na nogi.
Po drodze ktos wymysli np. jakis ekologiczny wodór produkowany przy pomocy palenia metanolu.

Już parę razy słyszałem takie rzeczy, a potem spełniał się najgorszy scenariusz. UE musiałaby się rozpaść, żeby do tego nie doszło.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16687 Postautor: Cooper » 16 marca 2023, o 09:11

go! pisze:

Kto ci takich glupstw naopowiadal? Teoretetycznie to szarancza moze zastapic schabowego, tylko kto to dobrowolnie kupi? To samo jest z Formula E.
Takze F1 ciagle spalinowa, ale maja za to zakazac elektrycznych koców grzewczych do opon (bo slad). Bedziesz zdrowy? Ch**a bedziesz zdrowy.

Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?

Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)

go!
Trener

#16688 Postautor: go! » 16 marca 2023, o 11:09

Cooper pisze: Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?

Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)

"Glupstwa" - nie "glupoty" (dla mnie to roznica). A napisales tam, gzie stwierdziles, ze Formula E moze zastapic F1. Nie pisales za to, ze to na wypadek zakazu spalinowych. Tylko ze juz moze zastapic spalinowa.
A jesli chodzi o doinwestowanie i zaawansowanie, to nikt sie tym E nie interesuje, ani jezdzic tam nie chce, ani tego sponsorowac ani ogladac. Spalinowa zas F1 przezywa prawdziwy rozkwit, jej popularnosc i zainteresowanie nia nigdy nie byly tak wielkie. Wartosc F1 powiekszyla sie wielokrotnie, w ostatnich latach, a zakup zespolu graniczy z cudem i kosztuje kosmiczne pieniadze nawet do miliarda dolarow, a chetnych na sprzedaz brak, wiec nalezy sie spodziewac jeszcze wrozstu.
Do tego ekspansja za ocean - 3 wyscigi w tym roku w USA, z czego pierwszy raz w Las Vegas. Nie wiem o jakiej utracie popularnosci raczysz bredzic.
Zeby pozostac w temacie - dlatego nie obawialem sie i nie obawiam sie o spalinowy zuzel.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16689 Postautor: Kargolo » 16 marca 2023, o 11:33

Cooperowi chodziło chyba o to, że "dobrowolnie", czyli szeroko rozumiana dobrowolność traci na popularności.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16690 Postautor: Cooper » 16 marca 2023, o 11:45

go! pisze:
Cooper pisze: Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?

"Glupstwa" - nie "glupoty" (dla mnie to roznica). A napisales tam, gzie stwierdziles, ze Formula E moze zastapic F1. Nie pisales za to, ze to na wypadek zakazu spalinowych. Tylko ze juz moze zastapic spalinowa.
A jesli chodzi o doinwestowanie i zaawansowanie, to nikt sie tym E nie interesuje, ani jezdzic tam nie chce, ani tego sponsorowac ani ogladac. Spalinowa zas F1 przezywa prawdziwy rozkwit, jej popularnosc i zainteresowanie nia nigdy nie byly tak wielkie. Wartosc F1 powiekszyla sie wielokrotnie, w ostatnich latach, a zakup zespolu graniczy z cudem i kosztuje kosmiczne pieniadze nawet do miliarda dolarow, a chetnych na sprzedaz brak, wiec nalezy sie spodziewac jeszcze wrozstu.
Do tego ekspansja za ocean - 3 wyscigi w tym roku w USA, z czego pierwszy raz w Las Vegas. Nie wiem o jakiej utracie popularnosci raczysz bredzic.
Zeby pozostac w temacie - dlatego nie obawialem sie i nie obawiam sie o spalinowy zuzel.

Oj go!, wszystko plączesz i bez zrozumienia czytasz. Przecież ja dlatego napisałem o współistnieniu F1 i Formuły E, żeby wykazać, że może z tym końcem żużla to jeszcze nie tak szybko. A w teorii F1 jest dużo bardziej przygotowana do przejścia na elektryki niż żużel ( a to, że nie przejedzie ze względu na hajs to chyba oczywiste).

O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).

A w temacie - to dużo pisze się o ograniczeniu podróży itd. w zuzlu, co jest strasznie zabawne patrząc na logistykę właśnie w F1.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#16691 Postautor: Hayden » 16 marca 2023, o 12:05

Cooper pisze:O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).

Netflix :)
Motor mocny

go!
Trener

#16692 Postautor: go! » 16 marca 2023, o 12:47

Cooper pisze:Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)

Cooper pisze:O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16693 Postautor: Cooper » 16 marca 2023, o 13:54

To jeszcze tylko kontekst i bedziemy w domu :)

Prostozautu

#16694 Postautor: Prostozautu » 16 marca 2023, o 17:19

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0&sfnsn=mo

Kolejny nasz tekst w temacie silników elektrycznych :)
Prosto z autu - to amatorska strona o tematyce spoortowej

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16695 Postautor: Cooper » 17 marca 2023, o 09:54

Z żużlem jest ten problem, że wszystko opiera się na manufakturze pana Giuseppe (lat 79), wystarczy, że on jutro się przerzuci na uprawę pomidorów san marzano i światowy żużel zostaje bez napędu.

W przeciwieństwie do innych sportów motorowych za technologią żużlową nie stoją wielkie koncerny i nikt za ten prymitywny silnik umierać nie będzie. To niestety też pokłosie tego, że konstrukcja silnika żużlowego przez dziesięciolecia właściwie nie była rozwijana (podstawowe założenia bez zmian) i pozostała bardzo prymitywna a jednocześnie stosunkowo kosztowna, jak na taki niszowy nikomu niepotrzebny szmelc :)

Oczywiście specyfika żużla "nie wymagała" lepszego silnika, niemniej takie są skutki uboczne. Więc - zagrożenie jest nie tylko od strony silników elektrycznych.

– Otrzymałem niedawno informację, że w Lublinie w sezonie 2022 na nabory w kategorii pitbike zgłosiło się ponad 500 kandydatów — mówi Rafał Dobrucki, trener kadry narodowej cytowany przez media Polskiego Związku Motorowego.

Taka ciekawostka przy okazji, być może też kierunek rozwoju :)

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#16696 Postautor: InDorka » 17 marca 2023, o 13:21

wszystko opiera się na manufakturze pana Giuseppe (lat 79)

Pan Giuseppe ma syna Vittorio, który jest przedstawicielem fabryki GM i pracują łeb w łeb.
Nie ma żadnych doniesień, które sugerowałyby przekwalifikowanie, tak, że tego… :~}
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16697 Postautor: Cooper » 17 marca 2023, o 13:36

A nie, no to spoko, trzymamy kciuki, żeby pojawił się też wnuk.

rumburaquee
Zawodowiec

#16698 Postautor: rumburaquee » 17 marca 2023, o 14:39

Cooper pisze:A nie, no to spoko, trzymamy kciuki, żeby pojawił się też wnuk.

Chyba że,,,,;)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#16699 Postautor: papi » 26 marca 2023, o 15:29

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10518 ... -z-lublina

Pomijając absurdalność tego pomysłu, ciekawe jak pan mecenas chciałby prawnie rozwiązać takie rozliczenie? Darowizna?

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#16700 Postautor: Perez » 26 marca 2023, o 16:15

Fikołek Synowca który to już? Mogą co najwyżej dostać po lubelskim Cebularzu. Do Siwka niech piszą a nie do Kępy.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!