Stadion
Re: Stadion
Ja bym sobie życzył, żeby teraz presja posłów i radnych niezależnie od opcji wzrosła, a nie tylko przed wyborami. Rolę Marszałka też bym widział bliżej spraw lokalnych a nie komitetów olimpijskich, bo to jest absurd że Lubelskie jest sponsorem PKOl.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
kdsz pisze:Akurat w kwestii stadionu na zuzel.info panuje duża zgodność. Gdzie nie spojrzeć, sami niewierni Tomasze. Chyba mało kto (jeśli ktokolwiek) wychyla się z odrębnym stanowiskiem.
Tymczasem w Krośnie:
https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... /page-1221
Ale co Ty taką metropolię porównujesz do skromnego Lublina, a nie czekaj ....
Od dawna pokazywałem Krosno jako przykład sprawczości, a lubelskiego p*****lenia o robocie. Ja Gelu nie wiem, kto się obudził, ja w budowę stadionu nie uwierzę póki nie zobaczę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Lublin mentalnie to dalej zaścianek, tutaj nic oprócz galerii i deweloperki nie powstaje, a dymanie ludzi jest na porządku dziennym.
kibicLBN pisze:Ja Gelu nie wiem, kto się obudził, ja w budowę stadionu nie uwierzę póki nie zobaczę.
Trochę lat upłynęło zanim co niektórzy zorientowali się, że w kwestii stadionu prezydent Żuk rozkalibrował lubelskim kibicom żużlowym odbyty. Podczas gdy w socialach ludzie jechali po nim równo - ilekroć o tym pisałem tutaj zawsze znalazło się kilku obrońców, którzy robili Rejtana i stawiali mu pomniki jako dobroczyńcy lubelskiego żużla. Oczywiście ci pretorianie nie chcą pamiętać o obietnicach i ani myślą rozliczać swoich ulubieńców. A to, że jesienią będzie wyłoniony projektant i wykonawca a stadion powstanie w ciągu roku to jest kolejny niesmaczny żart. Na szczęście już mam to w głębokim poważaniu. Bez różnicy - Toruń, Łódź.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:ilekroć o tym pisałem tutaj zawsze znalazło się kilku obrońców, którzy robili Rejtana i stawiali mu pomniki jako dobroczyńcy lubelskiego żużla.
Bo Ty widzisz wszystko czarne albo białe. Podchodzisz radykalnie do każdej sprawy, którą komentujesz. Żuk zrobił ogromnie dużo dla wskrzeszenia lubelskiego żużla przed sezonem 2017 i ciągle robi bardzo dużo, dając czołowe w skali innych klubów pieniądze z miasta na klub. W tym sensie jest dobroczyńcą lubelskiego żużla i dołożył dużą cegiełkę do tego, że Motor jest tu, gdzie jest. Ale to nie oznacza, że jest idealnym prezydentem i sprawę nowego stadionu zawalił, a modernizacja póki co też daje powody do sceptycyzmu.
Mój radykalizm nie ma tu nic do rzeczy. To są proste sprawy - bardzo łatwe do jednoznacznej oceny. Rzecz w tym, że niektórzy w imię niezrozumiałego zaczadzenia/zaślepienia nie potrafią przyznać, że zostali oszukani czy wręcz wydymani. I są dymani nadal. A winnych szukają wszędzie dookoła a nie tam gdzie trzeba. Tylko tyle i aż tyle.
No każdy został oszukany ze stadionem, tak jak został oszukany z setką innych rzeczy i obietnic polityków, zero zaskoczenia. Ale z tego powodu mamy każde zdanie zaczynać od tego stwierdzenia? Ty sobie robisz używanie z tego, że Żuk obiecał a stadionu nie ma i nic więcej Cię nie obchodzi, bo tak jest najwygodniej. Mnie brak nowego stadionu nie cieszy, ale nie przeżywam tego również, powiem nawet, że może dobrze się stało, że pomysł stadionohali na LKJ upadł (choć był moment gdy mi się bardzo podobał). A skoro żaden rząd nie chciał dorzucić na to kasy (poprzedni nawet samorządom zabrał), to nic nie poradzę na to, w samym mieście widzę pilniejsze potrzeby niż stadion.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2026, o 10:09 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.
Haron90 pisze:Lublin mentalnie to dalej zaścianek, tutaj nic oprócz galerii i deweloperki nie powstaje, a dymanie ludzi jest na porządku dziennym.
Wypraszam sobie. Jeśli chodzi Ci o ratusz to pisz o Ratuszu. Lecąc klasykiem LUBLIN TO MY! ;)
Nasze występy w Łodzi nie są na 100% pewne.
https://kurierlubelski.pl/ktory-stadion ... 2-28673621
Piotr Więckowski pisze:W tym momencie jest zdecydowanie za wcześnie, żeby biorąc odpowiedzialność za słowo, mówić o konkretach. Na pewno jednak nie będziemy jeździli na żadnym ze stadionów klubów ekstraligowych. To nie wchodzi w grę. Dlatego musimy szukać ośrodka z niższej ligi. Takie są wytyczne. Musimy mieć więc na uwadze potencjalne awanse i spadki
https://kurierlubelski.pl/ktory-stadion ... 2-28673621
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Bajki. Będziemy jeździć w Łodzi.
Kurde to ekipa Witka już ma podcięte skrzydła, nie mogą awansować hehe ;-). Ale i tak to im raczej nie grozi.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
No zdecydowanie większe szanse mają na spadek. Chociaż Piła chyba ich wyprzedzi w tej ,,walce"...
Gelo pisze:Bajki. Będziemy jeździć w Łodzi.
Pewnie tak. Tylko ciekawe w którym roku. Nie dam sobie ręki uciąć, że z końcem sezonu 2026 nasze koloseum zamieni się w plac budowy.
Tylko jak można się czuć oszukanym skoro od początku się nie wierzyło w tą inwestycję? /jeśli jesteś dociekliwy to możesz sobie prześledzić moje wpisy w tym temacie/. Zresztą, bardzo dobrze, że nie powstanie, bo to był chory pomysł i bardzo zły - zarówno dla żużlowców jak i innych dyscyplin, a przede wszystkim dla mieszkańców miasta.Gelo pisze:Mój radykalizm nie ma tu nic do rzeczy. To są proste sprawy - bardzo łatwe do jednoznacznej oceny. Rzecz w tym, że niektórzy w imię niezrozumiałego zaczadzenia/zaślepienia nie potrafią przyznać, że zostali oszukani czy wręcz wydymani. I są dymani nadal. A winnych szukają wszędzie dookoła a nie tam gdzie trzeba. Tylko tyle i aż tyle.
Zresztą podobnie jest teraz. Nie wierzyłem w to, że "ruszyła przebudowa" jak na jesieni oznajmiał to Fulara. Nie wierzę również teraz w słowa, że przebudowa zakończy się do 2028 roku i to z co najmniej dwóch bardzo podstawowych powodów - 1. proces budowlany trwa dłużej, 2. miasto nie ma na to pieniędzy.
Tak jak napisał Cooper. Do słów polityków trzeba podchodzić z dystansem. Dużym dystansem.
kdsz pisze:Gelo pisze:Bajki. Będziemy jeździć w Łodzi.
Pewnie tak. Tylko ciekawe w którym roku. Nie dam sobie ręki uciąć, że z końcem sezonu 2026 nasze koloseum zamieni się w plac budowy.
Przecież już jest powiedziane, że nie. Jesienią ma być tylko wyłoniony projektant i wykonawca. Przy dobrych wiatrach prace rozpoczną się w 2027 - a jak znam lubelskie realia będzie to w połowie roku. Termin oddania całego stadionu przed sezonem 2028 jest jak dla mnie nierealny i jest to kolejne oszukiwanie ludzi.
Tak jak napisał Cooper. Do słów polityków trzeba podchodzić z dystansem. Dużym dystansem.
To zależy jakich polityków.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2026, o 14:23 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie musi być cały stadion oddany, żeby móc wrócić do jazdy na nim.
Stadion jest dla ludzi - dla nikogo innego.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:To zależy jakich polityków.
Do wszystkich, bez wyjątku.
Czytając słowa, które znalazły się w kurierze...
To trzeba je rozumieć w ten sposób, że w 2028 r. inwestycja zostanie zakończona ("zakończone postępowania budowlane" - cokolwiek to znaczy).
Natomiast te słowa są tak na okrągło sformułowane i jest w nich tak dużo furtek, że już teraz można powiedzieć, że cholera wie kiedy powstanie, bo...
1. "gdyby wszystko nam sprzyjało"... a każdy wie, że takie sytuacje w przyrodzie się nie zdarząją.
2. na koniec 2027 postępowanie budowlane będzie w końcowej fazie... Końcowa faza może oznaczać bardzo wiele.
3. w 2028 ten stadion będzie. No będzie. Tak jak jest teraz, tak i pewnie będzie w 2028. Ale w jakim stanie? Trudno powiedzieć. I oczywiście nie ma tutaj mowy o początku 2028, tylko w ogóle o 2028 r.
I oby ten stadion faktycznie był, nowy, zmodernizowany, choćby na koniec 2028 r. To będzie ogromny sukces.
Podsumowując, cokolwiek się stanie to w sumie trudno będzie Żukowi zarzucić kłamstwo ;)
Gdyby wszystko nam sprzyjało, to na koniec 2027 powinniśmy mieć, jeśli nie zakończone postępowanie budowlane, to w każdym bądź razie w jego końcowej fazie i w 2028 ten stadion będzie.
To trzeba je rozumieć w ten sposób, że w 2028 r. inwestycja zostanie zakończona ("zakończone postępowania budowlane" - cokolwiek to znaczy).
Natomiast te słowa są tak na okrągło sformułowane i jest w nich tak dużo furtek, że już teraz można powiedzieć, że cholera wie kiedy powstanie, bo...
1. "gdyby wszystko nam sprzyjało"... a każdy wie, że takie sytuacje w przyrodzie się nie zdarząją.
2. na koniec 2027 postępowanie budowlane będzie w końcowej fazie... Końcowa faza może oznaczać bardzo wiele.
3. w 2028 ten stadion będzie. No będzie. Tak jak jest teraz, tak i pewnie będzie w 2028. Ale w jakim stanie? Trudno powiedzieć. I oczywiście nie ma tutaj mowy o początku 2028, tylko w ogóle o 2028 r.
I oby ten stadion faktycznie był, nowy, zmodernizowany, choćby na koniec 2028 r. To będzie ogromny sukces.
Podsumowując, cokolwiek się stanie to w sumie trudno będzie Żukowi zarzucić kłamstwo ;)
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ja myślę, że może być sytuacja jak obecnie w Barcelonie z Camp Nou. W 2028 pojedziemy u siebie, ale ograniczona pojemność i dalszy ciąg prac.
czy postępowanie budowlane i "fizyczna" budowa to to samo? bo mi postępowanie kojarzy się z papierologią, a nie z działaniem
Nie ma czegoś takiego jak "postępowanie budowlane" stąd trudno powiedzieć co Żuk miał na myśli. Z kontekstu wynika, że chodzi i zakończenie budowy.
jawnylublin.pl pisze:W sprawie remontu stadionu przy al. Zygmuntowskich trudno się połapać, komu wierzyć. Nie tylko prezes MOSiR, ale nawet prezydenci mówią o innych terminach i zaawansowaniu prac. Miejska spółka, która jest gospodarzem obiektu, w planie przetargów na ten rok w ogóle nie wpisała jego remontu.
[...]
Publiczne wypowiedzi tak prezydentów miasta, jak i prezesa spółki są sprzeczne nawet w kwestii tego, czy program funkcjonalno-użytkowy rzeczywiście już powstał, czy wciąż jest w opracowaniu. Bo o ile wiceprezydent Fulara na jesieni ogłosił, że już jest, to w zeszłym tygodniu jego szef prezydent Krzysztof Żuk (Koalicja Obywatelska) stwierdził co innego.
Do wypowiedzi prezydentów dorzućmy jeszcze głos Macieja Wątróbki, prezesa MOSiR „Bystrzyca”, który administruje stadionem przy Zygmuntowskich. Gdy pod koniec listopada zapytaliśmy go o remont tego obiektu, powiedział: – Czekamy na program funkcjonalno-użytkowy, który będzie najważniejszym dokumentem do ogłoszenia przetargu w formule „Zaprojektuj i wybuduj”. Jak wówczas ocenił, może to nastąpić „maksymalnie do końca stycznia”, a kolejne miesiące to będzie czas na składanie ofert i wybór wykonawcy.
Styczeń właśnie minął i zapowiadanego przetargu nie ma. I nie tylko go nie ma, ale nawet nie został ujęty w planie przetargów spółki na ten rok. A to podstawowy dokument, na podstawie którego MOSiR ustala harmonogram zamówień publicznych i planuje wydatki na najważniejsze inwestycje i remonty. Zgodnie z nim w tym roku spółka najwięcej, 800 tys. zł, zamierza wydać na budynek Lublinianki.
[...]
– Plan postępowań o udzielenie zamówień publicznych obejmuje wyłącznie zadania posiadające na dany moment potwierdzone źródło finansowania – odpisała nam Aleksandra Jurkowska, rzeczniczka prasowa MOSiR „Bystrzyca”.
[...]
– Obecnie trwają prace związane z procesem pozyskania finansowania w formie kredytu na realizację inwestycji na stadionie żużlowym przy Al. Zygmuntowskich 5. Po potwierdzeniu źródła finansowania nastąpi aktualizacja Planu postępowań na rok 2026 i ujęcie w nim przedmiotowego zadania – zapowiada Jurkowska.
A Joanna Stryczewska z biura prasowego Urzędu Miasta dodaje: – Wspólnie z MOSiR-em rozpoczynamy rozmowy z bankami, podczas których przedstawiamy założenia projektu i analizujemy możliwe modele finansowania, w tym m.in. kredyt lub pożyczkę inwestycyjną – czytamy w odpowiedzi na nasze pytania.
https://jawnylublin.pl/mosir-nie-ma-w-p ... pieniadze/
nie to żebym popierał takie metody, ale jakby to dotyczyło piłkarzy to szybko by ich ustawili, pieluchy do zmiany po pierwszej wizycie
Zgadza się. Znalazły by się też pieniądze na remonty wiat przystankowych i śmietników, zniszczonych przez fanów kopanej.
A tak swoją drogą, to powoli nasz kibel staje się słynniejszy od kibla Trzaskowskiego w parku Skaryszewskim, a na pewno miał więcej sesji fotograficznych do prasy.
A tak swoją drogą, to powoli nasz kibel staje się słynniejszy od kibla Trzaskowskiego w parku Skaryszewskim, a na pewno miał więcej sesji fotograficznych do prasy.