Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meridol

#401 Postautor: meridol » 17 maja 2005, o 11:43

tablica dziala ale nie wyswietla liczb dwucyfrowych... dlatego jest wlczona na pilce

Czarek
Trener

#402 Postautor: Czarek » 24 maja 2005, o 07:44

W dzisiejszym Kurierze jest projekt przebudowy stadionu przy Zygmuntowskich. Oczywiście nic dobrego z tego nie wyjdzie, bo idiotów nie brakuje. Stosowny cytat:
"Z trybunami od strony Bystrzycy nie można pójść wyżej, ponieważ konserwator zabytków zastrzega sobie zachowanie widoku na panoramę Starego Miasta."
Zastanawiam się nad opuszczeniem tej mieściny... Panoramę miasta trzeba oglądać, a nie mecze na normalnym stadionie z dachem i oświetleniem! Niedługo z tego miejsca będzie można oglądać tylko panoramę miasta, jak urzędnicy dalej będą tak mieszać.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Ylipulli

#403 Postautor: Ylipulli » 24 maja 2005, o 09:02

niejaki prezydent załadował nas tradycyjnie w bambuko. Od samego początku nie wierzyłem w jego niby to szczere intencje. Tego typu brzuchom nie ma co wierzyc !!! no to tyle, bo szkoda wiecej pisać a pfeeeeeeeeeeeeee

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#404 Postautor: Lublin_Fan » 24 maja 2005, o 10:02

Konserwator zwietrzył szansę na łąpówkę.

Ciekawi mnie czy to jego zastrzeżenie jest podparte jakimiś przepisami? No panowie prawnicy, może wie ktoś?

Pozdr.

Czarek
Trener

#405 Postautor: Czarek » 24 maja 2005, o 12:39

Lublin_Fan pisze:Konserwator zwietrzył szansę na łąpówkę.
Pozdr.

Też tak myślę.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#406 Postautor: Gelo » 24 maja 2005, o 12:55

Ciekawi mnie czy to jego zastrzeżenie jest podparte jakimiś przepisami? No panowie prawnicy, może wie ktoś?
Pozdr.

Panorama Starego Miasta jest w Lublinie chroniona od strony Unii Lubelskiej - są na to jakieś kwity. Nie wiem jak to jest od strony stadionu ale żeby nie być ekstremalnym krytykantem wszystkiego i wszystkich akurat uważam, że bardzo dobrze, że tak jest. Widok ze stadionu jest naprawdę okazały - zwłaszcza dla przyjezdnych. Ktoś kto nie zna Lublinia, nie musi jechać do centrum żeby mniej wiecej zobaczyć jak wygląda. Dla mnie widok panoramy miasta to jedyny plus położenia stadionu.

Czarek
Trener

#407 Postautor: Czarek » 24 maja 2005, o 13:15

Gelo pisze:

Pozdr.

Panorama Starego Miasta jest w Lublinie chroniona od strony Unii Lubelskiej - są na to jakieś kwity. Nie wiem jak to jest od strony stadionu ale żeby nie być ekstremalnym krytykantem wszystkiego i wszystkich akurat uważam, że bardzo dobrze, że tak jest. Widok ze stadionu jest naprawdę okazały - zwłaszcza dla przyjezdnych. Ktoś kto nie zna Lublinia, nie musi jechać do centrum żeby mniej wiecej zobaczyć jak wygląda. Dla mnie widok panoramy miasta to jedyny plus położenia stadionu.

Dla mnie to zupełny idiotyzm. Widok się chroni? Rozumiem jakieś względy militarne, ale widok? A jak z własnością? Czy to oznacza, że jeśli kupię ziemię to nie mogę postawić drapacza chmur, bo zasłonię panoramę miasta? Paranoja! Powiedzmy sobie szczerze - w takiej sytuacji nie wejdzie tu żaden inwestor, bo kto da na takie g....

meesha
Trener
Kontakt:

#408 Postautor: meesha » 24 maja 2005, o 13:15

Gelo pisze:Widok ze stadionu jest naprawdę okazały - zwłaszcza dla przyjezdnych. Ktoś kto nie zna Lublinia, nie musi jechać do centrum żeby mniej wiecej zobaczyć jak wygląda. Dla mnie widok panoramy miasta to jedyny plus położenia stadionu.
To prawda, widok jest bardzo fajny chociaż może nam spowszedniał. Mi się jednak bardzo przyjemnie patrzy na Wieżę Trynitarską, katedrę, budynki przy Bernardyńskiej... Może jednak da się pogodzić przebudowę stadionu z niezasłanianiem widoku na Śródmieście (bo Starego Miasta to w zasadzie ze stadionu nie widać :wink: )
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#409 Postautor: jas » 24 maja 2005, o 13:26

meesha pisze:może nam spowszedniał. Mi się jednak bardzo przyjemnie patrzy na Wieżę Trynitarską, katedrę, budynki przy Bernardyńskiej

a jak Ty to meesha wszystko widzisz skoro na meczach jestes od nich odwrocony d..., znaczy plecami? :wink:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

meesha
Trener
Kontakt:

#410 Postautor: meesha » 24 maja 2005, o 13:28

jas pisze:
meesha pisze:może nam spowszedniał. Mi się jednak bardzo przyjemnie patrzy na Wieżę Trynitarską, katedrę, budynki przy Bernardyńskiej

a jak Ty to meesha wszystko widzisz skoro na meczach jestes od nich odwrocony d..., znaczy plecami? :wink:

Na zdjęciach widzę :P :D i na treningach spod barku 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Geest
Senior

#411 Postautor: Geest » 24 maja 2005, o 13:33

wszystko fajnie, ale czy ludzie przychodza na stadion, zeby stare miasto ogladac?
poza tym czy jest jakies inne miejsce, ktoremu wyzsze trybuny zaslonia widok na miasto? pytam, bo nigdy sie na tym nie zastanawialem.

dla mnie ogolem jest to "lekka" paranoja. jeszcze rozumiem gdyby stadion stal vis-a-vis katedry...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#412 Postautor: Gelo » 24 maja 2005, o 14:02

Weźcie pod uwagę, ze nasz stadion jest położony pod tym względem bardzo ładnie - jak mało który. My na to nie zwracamy uwagi, ale jak bedą wyniki obojetnie czy żużlowe czy piłkarskie będą do nas przyjeżdżać goscie - garniturowi również - i oni nie będą siedzieć d... plecami do panoramy. Ze stadionu jest jeden z najładniejszych widoków na stary Lublin i trzeba to eksponować a nie zasłaniać jakąś stalowo - plastykową stodołą. Jakbym był konserwatorem zabytków tez bym postawił veto i nie widzę w tym nic nienormalnego.
Pewnie, że na mecze nie przychodzi sie ogladać panoramy. Ale często na mecze nie przychodzi się, żeby śledzić wynik. Wazne żeby komuś dać w zęby. Pewnie że nie da się zadowolić wszystkich a i tak urzędnicy zawsze dostaną po łbie. Dla mnie jednak mecz nie wyklucza poczucia estetyki . Mamy niewiele rzeczy, którymi mozemy sie pochwalic, a widok ze stadionu jest jedną z nich.
ps. Odnośnie chronionej panoramy - tak - to mniej wiecej oznacza to, że nie mozesz postawić drapacza chmur pod kosciołem Dominikanów.

Czarek
Trener

#413 Postautor: Czarek » 24 maja 2005, o 14:25

Gelo pisze:Weźcie pod uwagę, ze nasz stadion jest położony pod tym względem bardzo ładnie - jak mało który. My na to nie zwracamy uwagi, ale jak bedą wyniki obojetnie czy żużlowe czy piłkarskie będą do nas przyjeżdżać goscie - garniturowi również - i oni nie będą siedzieć d... plecami do panoramy. Ze stadionu jest jeden z najładniejszych widoków na stary Lublin i trzeba to eksponować a nie zasłaniać jakąś stalowo - plastykową stodołą. Jakbym był konserwatorem zabytków tez bym postawił veto i nie widzę w tym nic nienormalnego.
Pewnie, że na mecze nie przychodzi sie ogladać panoramy. Ale często na mecze nie przychodzi się, żeby śledzić wynik. Wazne żeby komuś dać w zęby. Pewnie że nie da się zadowolić wszystkich a i tak urzędnicy zawsze dostaną po łbie. Dla mnie jednak mecz nie wyklucza poczucia estetyki . Mamy niewiele rzeczy, którymi mozemy sie pochwalic, a widok ze stadionu jest jedną z nich.
ps. Odnośnie chronionej panoramy - tak - to mniej wiecej oznacza to, że nie mozesz postawić drapacza chmur pod kosciołem Dominikanów.

Jesteś totalitarystą, komunistą, egoistą i cholera wie kim jeszcze. Jak możesz komuś zakazać budowania tego co mu się podoba i to jeszcze kilometr od rzeczonego widoku?
Jak ktoś chce oglądać panoramę to sobie wyjdzie ze stadionu. Po co ktoś wybudował kamienice na Krakowskim Przedmieściu skoro każda z nich zasłąnia Stare Miasto? Część nowszych budowli tez zasłania panoramę miasta. Dla mnie to ewidentne oczekiwanie na łapówkę.

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#415 Postautor: Lublin_Fan » 24 maja 2005, o 14:39

Najlepsze w tym wszystkim jest to że nikt nie opracował choćby prowizorycznego projektu wysokiej trybuny od bystrzycy i nie zrobiono żadnych symulacji. Tylko z góry w mosirze założyli, że tamtych trybun nie będą ruszać. To jest działanie po najmniejszej linii oporu. Nawet nie zadali sobie trudu myślenia, tylko od razu słowa konserwatora wzięli za święte.
Ludzie przychodzą na stadion aby obejrzeć zawody a nie gapić się na stare miasto. Zatem im to nie przeszkadza. Również nie przeszkadza to osob idącym/jadącym Al Zygmuntowskimi bo z nich i tak nic nie widać. Moim subiektywnym zdaniem przyjeznych podróżujących tą ulicą bardziej zaciekawi widok nowoczesnego zrobionego z rozmachem stadionu niż oddalone o spory kawał drogi ruiny, których prawie nie widać.

Poza tym, widok widokiem, ale panorama starego miasta nie jest obiektem użyteczności publicznej. Stadion natomiast jest.

Pozdr.

Dudi
Junior

#416 Postautor: Dudi » 24 maja 2005, o 16:44

Nie przeszedł pomysł Siwka, żeby od strony Startu wpakować trybunę. Tłumaczenie, że nie ma miejsca jest trochę nierozumiałe.

Może dla ciebie i dla Siwka jest niezrozumiałe. A powód jest prosty. Boisko Motoru jest za krotkie i trzeba je wydłużyć, żeby spełniało wymogi - można to tylko zrobić kosztem szerokości bo inaczej wlezie na tor. Pas do zrobienia trybuny musi liczyć conajmniej 8 metrów od ostatniego rzędu trybun. Jak wyrzucicie z Siwkiem piłkarzy na Kresową lub Rusałkę - poprowadzicie drugi łuk przez obecny środek boiska (skracając go do 250 metrów) - to budujcie sobie trybunę jaką chcecie - nawet na 100 metrów wysokosci.
pretensje należy mieć nie do konserwatora, tylko dla gamoni, którzy zdecydowali o postawieniu tej koszmarnej stodoły.Jest ogromna i niepraktyczna, kompletna kicha , kasa wyrzucona w błoto. Wcześniej , czy później ktoś kaze ją rozebrać...Tu trzeba było wypakować trybunę na wzór licznych stadionów(Rzeszów, Częstochowa,Tarnów)

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#417 Postautor: sadychor » 24 maja 2005, o 18:19

Gelo pisze:Weźcie pod uwagę, ze nasz stadion jest położony pod tym względem bardzo ładnie - jak mało który. My na to nie zwracamy uwagi, ale jak bedą wyniki obojetnie czy żużlowe czy piłkarskie będą do nas przyjeżdżać goscie - garniturowi również - i oni nie będą siedzieć d... plecami do panoramy. Ze stadionu jest jeden z najładniejszych widoków na stary Lublin i trzeba to eksponować a nie zasłaniać jakąś stalowo - plastykową stodołą. Jakbym był konserwatorem zabytków tez bym postawił veto i nie widzę w tym nic nienormalnego.

Weź pod uwagę, że niektórzy "garniturowi" często bawią się w starym dobrym stylu(patrz posty o pustych butelkach w tej "stodole") :wink: i suma sumarum niewiele potem widzą a tym bardziej pamiętają :wink: :D :D

"Z trybunami od strony Bystrzycy nie można pójść wyżej, ponieważ konserwator zabytków zastrzega sobie zachowanie widoku na panoramę Starego Miasta." -Panie szanowny konserwator, jeśli akurat chcesz pooglądać tą zacną panoramę to przyjdź na mecz-osobiście potrzymam szanownemu Panu drabinę, żebyś się Pan wgramolił na ten cudny plastikowy stragan wobec którego nie miał Pan żadnych zastrzeżeń. Będzie stamtąd świetny punkt obserwacyjno-kontemplacyjny, nawet przy podwyższonych trybunach. A pasuje do panoramy Starego Miasta jak ..... Jeszcze trzeba go tylko słomą przykryć. Będzie jak ze skansenu.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#418 Postautor: mikas » 24 maja 2005, o 18:41

A tak to ma wyglądać,ale znając życie i lubelskie realia to i tak nic nawet z tego prowizorycznego remontu nie wyjdzie do Mistrzostw Świata Polska 2016 :wink:

Obrazek
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#419 Postautor: jas » 24 maja 2005, o 18:52

mikas pisze:i tak nic nawet z tego prowizorycznego remontu nie wyjdzie do Mistrzostw Åšwiata Polska 2016 :wink:

w 2016 nie bedzie mistrzostw swiata, a tym bardziej w lublinie :wink:
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#420 Postautor: mikas » 24 maja 2005, o 18:56

No fakt, o Europy mi chodzilo cały czas ale cos mi sie źle napisało :oops: :wink:
Ehh te marzenia :lol:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#421 Postautor: kilar » 24 maja 2005, o 19:43

Trzeba nazywac rzeczy po imieniu i powiedzmy szczerze, ze wladze Lublina maja gdzies gleboko w du..e odnowienie stadionu (przeciez w Lublinie wszystkie sa w oplakanym stanie :evil: ), a tym bardziej wybudowanie nowego. Przypomna sobie dopiero o tym przed wyborami, jak zawsze z reszta :evil: . Dlatego oswietlenie predzej bedzie, jak kazdy wezmie ze soba na mecz jakos latarke i poswieci na tor, gdy zapadna ciemnosci.

Pozdro

Davv
Kadrowicz

#422 Postautor: Davv » 24 maja 2005, o 20:59

Wydaje mi się, że zbudowanie stadionu na wiecej nie 12 tys. w obecnej lokalizacji jest niemozliwe. Fakt, że można odnowić naszą twierdzę, ale będzie to kameralny stadionik a'la Łęczna. Tak jak liczyłem to gdyby zacząć rozbudowę (odnowę) w przyszłym roku, to pod koniec 2008 lub początek 2009 można juz będzie otworzyć nowy stadion. Wszytko niestety musi przebiegać etapami bo nie mamy rezerwowego stadionu niestety. Szkoda, że to tylko marzenia :wink: :twisted:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#423 Postautor: Gelo » 24 maja 2005, o 21:34

Prawde mowiąc nie ma sensu u nas budowanie stadionu na 12 i wiecej tysięcy. Przez 60 lat tylko raz sie zdarzyło, żeby nasz obiekt nie pomieścił ludzi - było to 1 kwietnia 1990 roku. Zgadzam sie z Dudim - można było bez problemu wybudować wysoką trybunę od strony Zygmuntowskich, a potem płynnie zejść do wysokości obecnych trybun po stronie Bystrzycy- wszyscy byliby zadowoleni. Najlepszy przykład to Częstochowa - mają potężną trybunę główną i kilka rzędów po przeciwnej stronie. Oni mają co prawda trybuny na obu łukach ale za to u nas jest wiecej miejsc po stronie rzeki. Pod hipermarket w ktorym zakupy robi sędzia podłożyłbym dynamit i wywalił w powietrze. Zrobiłbym mniejszą budkę dla spikera, sędziego i ewentualnie dziennikarzy, taką która nie zabiera ludziom miejsc i nie zasłania widoczności. Podwyższyłbym trybunę maksymalnie i problem byłby z głowy.

meridol

#424 Postautor: meridol » 24 maja 2005, o 21:41

...a ja mysle ze nie trzeba sie rozdrabniac tylko zrobic wszystko zeby stadion byl jak najwiekszy i jak najwyzszy !!!
w takim miescie jak nasze musi byc duzy,wysoki stadion na 20 tys ludzi.
i co oni gadaja ze sie nie da... wszystko sie da !!!! nie takie rzeczy sa budowane i to nawet w Polsce. no tak ale jak miasto nie moze naprawic zegara to o czym my mowimy !!!!
ja pierd... Polska to jest zaj... kraj !!!

Awatar użytkownika
prt
Junior
Kontakt:

#425 Postautor: prt » 24 maja 2005, o 22:03

moim zdaniem z tym konserwatorem a wlasciwie konserwatorka to "ukartowana robota okreslonych kol". wydaje mi sie, ze niecaly rok temu oddano do uzytku budynek centrum handlowego Rusalka - tez slusznych rozmiarow hangar a nikomu nie przeszkadza. nikt nie mowi, zeby stawiac trybuny na 30 metrow wzwyz i robic drugie Nou Camp czy Arene w Lublinie. bez solidnych, profesjonalnych symulacji to mozna sobie pogadac.

pewnie ze chcialbym ogladac mecze w warunkach cywilizacji atlantycko-europejskiej XXI wieku a nie w warunkach Cesarstwa Rzymskiego poczatkow naszej ery, ale warunki mamy takie, jakie mamy i nie da sie "pociagnac" stadionu ani w strone Bystrzycy ani w strone Zygmuntowskich. najlepiej byloby, zeby sie znalazl dobry wujek i wybudowal nowy stadion z prawdziwego zdarzenia na przyklad na gorkach czechowskich albo gdzies za miastem, ale czy ja albo moje dzieci tego doczekaja??

w kwestii wolnosci obywatelskich (to do Czarka) - ludzie poza wlasnoscia indywidualna, jak najbardziej sluszna, wskazana i efektywna summa sumarum, dorobila sie takze pojecia dobra wspolnego, bonum commune i taka wlasnoscia jest wlasnie widok na Stare Miasto i inne zabytkowe obiekty. na tej samej zasadzie, gdy budujesz dom o wymiarach 10 x 10 musisz kupic dzialke odpowiednia wieksza, zeby Ci sasiad nie postawil domu tuz obok Twojej sciany z weranda i oknem z widokiem na zachod slonca.

Centrum Konferencyjne BENSIP. Miejsce Spotkań.

http://www.bensip.pl
http://www.sport.bensip.pl

Restauracja-Bar. Przyjęcia Okolicznościowe. Transmisje sportowe na żywo.
Szkolenia. Konferencje. Imprezy integracyjne.