Skład na sezon 2007

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1026 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 11:45

harry pisze:3. Zawodnicy z GP ogólnie dostępni

Jeśli to przejdzie to niech Gawrzyk juz teraz dzwoni do Nichollsa :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1027 Postautor: Lublin_Fan » 10 października 2006, o 12:25

harry pisze:Skoro wiesz lepiej od 15 prezesów klubów to przynajmniej jakoś to uzasadnij, proszę Cię.

Rozmowy kibiców o kształcie ligi oraz przepisach opierają się wg. mnie przede wszystkim na gustach. No ale moge uzasadnić. Tylko zaznaczam, żeby mi tu nie pisać jaki to ja "mądry" jestem, ponieważ opisuję swoje zdanie a nie niepodważalną prawdę.

1. Odnośnie 10 a nawet 12 zespołów w elidze. Wg mnie 8 to optimum. W niedziele mieliśmy przykład. Ostrowski dream team przegrywa u siebie z Apatorem, gdzie wartych uwagi jest góra czterech zawodników. Jednak różnica klas jest bardzo duża. Gdyby poszerzyć eligę do 10 drużyn to dwie nowe ekipy (plus taki Rybnik) musiałyby konkretnie wzmocnić się. Tylko jak oni to zrobią, skoro pomimo otwarcia granic nie ma dobrych i wolnych zawodników na rynku, którzy bedą w stanie wziąć na siebie odpowiedzialność za wyniki słabiutkich klubów. Więc te kluby zaczną podkupywać zawodników obecnych ekstraligowców co tylko spowoduje obniżenie poziomu. I znowu zacznie się marudzenie, że cieniasy windują stawki. Coś ala TŻ 2005. A przecież polscy zawodnicy są niepoważni, nielojalni, chamscy, bezczelni, pazerni do granic możliwości ;).

2. Dwie ligi i bez zagranicznych klubów. Moim zdaniem kiepski pomysł, ponieważ obniżenie poziomu nastąpi nie tylko w elidze, ale również w tej niższej lidze, gdzie my będziemy jeżdzić z takim Rawiczem, Opolem czy Piłą. U siebie 60:30 i na wyjeździe z 50 pkt. Troche będzie tego do zapłacania, a wątpie szczerze, żeby ludzi kręciło chodzenie na takie mecze. Dlatego uważam, że 3 ligi to dobry podział, faktycznie uwzgledniający poziom poszczególnych drużyn.
A zagraniczne ekipy w drugiej ludze mocno podniosły atrakcyjność tej ligi i dają najsłabszym polskim klubom szansę na pościganie się mniej więcej równymi przeciwnikami. Rozumiem, że to daleko i koszty. Ale skoro ma być liga zawodowa to i wreszcie będą sponsorzy dla ligi, tak jak orange w kopanej i fundusze na te wyjazdy powinny się znaleść.

Można również spojrzeć inaczej. Przy 10 zespołowej elidze, my jesteśmy trzecią drużyną drugiego frontu i mamy olbrzymie szanse na elitę.
Jak sądzę Lublin też jest za dwiema ligami 8). I zapewne mój cały post możnaby ograniczyć tylko do tego jednego akapitu, ponieważ walczymy o dogodne warunki dla nas - co jest z Twojego punktu widzenia normalne.
Ja jednam staram się patrzeć na to pod kątem całego polskiego żużla.

Odnośnie KSM i zakazu zawodników z GP w 1 lidze. Nie popieram. Niech każdy zbiera skład taki, na jaki go stać. W pierwszej lidze zawodnicy GP to jej wzmocnienie i nadanie kolorytu. To na pewno działa na plus. Już przecież przerabiano KSM i dość szybko stwierdzono, że to nie spełnia swojej roli. Po co zatem drugi raz pakować się w coś co nie wypaliło?

A i jeszcze apropo tych "15 prezesów, którzy wiedzą gorzej ode mnie". Ilu z nich chce zmian, żeby wywalczyć jakieś korzyści tylko i wyłącznie dla siebie? 100 czy 90 procent?

Pozdr.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1028 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 12:59

8 drużyn to zbyt duża hermetyczność wg mnie.
Plus mało spotkań, no chyba że 4 rundy by były, ale też mnie to nie przekonuje.
Poza tym kwestia spadku, nawet przy 10 teamach - dwie ostatnie powinny lecieć automatycznie ligę niżej i a te nad nimi (8ma i 7dma) baraże z 3cim i 4tym teamem z 1 ligi. Wtedy do końca warto walczyć w PO w 1 lidze.

KSM ma właśnie ograniczyć możliwość budowy dream teamów a co za tym idzie ułatwić dostęp do nowych zawodników - np Hampel 2007 , najprawdopodobnie wyleci z Wrocka kosztem niedocenionego u nas Andersena.
Jako minus KSMu - jego wprowadzenie, paradoksalnie, może spowodować zainteresowanie odpadami pasującymi KSMem do koncepcji drużyny :-/

A mecze z wynikami 60-30 czy większymi jak były tak będą, i nic tego nie zmieni, ani KSM, ani otwarcie rynku na riderów GP etc.
A narzekanie na późniejsze wypłaty? Trudno.
Albo jesteśmy dobrzy, mamy ambicje wybić się lige wyżej i jesteśmy na to przygotowani (czytaj wysokie wypłaty) albo tak żonglujmy składem żeby zbędne wydatki ograniczać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Drabol
Szkółkowicz
Kontakt:

#1029 Postautor: Drabol » 10 października 2006, o 13:06

Hampel wyleciał nie przez KSM a przez ograniczenie zawodników z GP. Klub poddał oprócz swojej decyzji pewną część kibicom którzy stosunkiem procentów 75% do 25% wybrali..Hansa Andersena.

Ale fakt - KSM może spowodować, że zawodnik któremu nie wyjdzie sezon a ma potencjał będzie rozrywany, a ten potencjalnie słabszy z lepszymi wynikami będzie musiał opuścić dany zespół. Głupota...
Er det mine chrome hearts? Den prestige jeg har?
der gør du ser på mig, som det genere dig.
Er det hvor jeg fra, der gør det så bizart?
Hans Andersen Racing Official Webiste -> http://www.Hans-Andersen.pl

rob7
Senior

#1030 Postautor: rob7 » 10 października 2006, o 13:12

... myślę ze koncepcja jest dobra tylko drobna kosmetyka;
z e-ligi spada dwie drużyny bez żadnych baraży i dwie awansują bezpośrednio oczywiście że bez drużyn zagranicznych są to ostatecznie DMP, KSM też zbędny każdy kontraktuje na miarę możliwości finansowych a kontrakty z zawodnikami można różnicować w zależności z kim się jedzie i gdzie się jedzie wówczas nawet 70:20 nie zawali budzetu..
a co do juniorów to jeśli propozycja przejdzie to jednak warto zakontraktować Pavlica on jeszcze pare lat będzie juniorem a Tomicek za rok już nie więc w 2007 roku mogliby jeździć co drugie zawody

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1031 Postautor: Lublin_Fan » 10 października 2006, o 13:28

Kiry pisze:Poza tym kwestia spadku, nawet przy 10 teamach - dwie ostatnie powinny lecieć automatycznie ligę niżej i a te nad nimi (8ma i 7dma) baraże z 3cim i 4tym teamem z 1 ligi. Wtedy do końca warto walczyć w PO w 1 lidze.

No to popatrzmy.
Wg Ciebie wyglÄ…da to tak:
eliga: Wrocław, Czewa, Byda, Tarnów, Leszno, Rzeszów, Toruń, Rybnik, ZG, Ostrow
1 liga: Gniezno, Gorzów, Lublin, Grudziądz, Krosno, Gdańsk, Poznań, Opole, Łódź, Rawicz, Piła

spada ZG i Ostrów. Awans dla Gniezna i Gorzowa.

pary barażowe:
Rybnik - Lublin
Toruń - Grudziądz

Ta druga para barażowa wygląda żałośnie :? A my awans? To już wszystko jasne ;)

Tylko, że jak to już sam stwierdziłeś. Zrobi sie sztuczny popyt na średniaków. No i mimo wszystko Rybnik, ZG i Ostrów zaniżają poziom eligi, podobniej jak Opole, Łódź, Rawicz i Piła strasznie zaniżą poziom pierwszej ligi. Będzie więcej nudnych meczów.

Plusy z tego wszystkiego są tylko takie: nowi przeciwnicy i więcej spotkań (ale tylko dla połowy drużyn).

Pozdr.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1032 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 13:40

Lublin_Fan pisze:Wg Ciebie wyglÄ…da to tak:
(...)ciach(...)

Jak to "wg mnie" skoro sam to tak ułożyłeś :lol:
Dla mnie zmiana zasad w trakcie gry to kryminał.
A plany 10-ciu czy nawet 12-stu drużyn mogą dotyczyć ew sezonu 2008
Obrazek

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1033 Postautor: Lublin_Fan » 10 października 2006, o 13:42

Ułożyłem na podstawie kończącego sie obecnie sezonu, wg Twoich propozycji :)
A z tym kryminałem to racja.

Może koniec tej dyskusji tutaj, lub przeniesienie jej w inny topic?

Pozdr.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1034 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 13:51

rob7 pisze:a co do juniorów to jeśli propozycja przejdzie to jednak warto zakontraktować Pavlica on jeszcze pare lat będzie juniorem a Tomicek za rok już nie więc w 2007 roku mogliby jeździć co drugie zawody

Nie wiem dalczego niektórzy mają zakodowane w głowach że jak zawodnik jest juniorem to musi jeździć tylko i wyłącznie jako junior :twisted:

Byłbym skłonny kontraktować juniorów na pęczki i na dłuższe kontrakty (vide Wolbert czy Sajfuditinow czy jak tam sie go pisze).
Oczywiście nie gwarantuje to awansu w pierwszym sezonie startów takiego klubu ale można w ciągu 3-4 lat dochować się całkiem przyzwoitej i ciekawej drużyny, a nie opartej na kiedyś utalentowanych i obiecujących, a obecnie sfrustrowanych, zawodowcach/gołodupcach.
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtas
Junior

#1035 Postautor: wojtas » 10 października 2006, o 13:54

Sadze ze dolna poprzeczka KSM jest po to aby tak naprawde ograniczyc ilosc zespołów zuzlowych na rok 2007, co pomoze ogarnac to wszystko w dwoch ligach. Bo nie wyobrazam sobie zeby np. Kraków, jak prawie co roku jezdzacy 1-2 kolejki, zmontowal sklad z KSM 35.
Trzeba zauwazyc jak trudne bedzie wprowadzenie dwoch lig i ograniczen KSM, pewnie trzeba bedzie ustalac jakies wspolczynniki, tak wiec zycze szczescia.
No i oczywiscie beda mialy mniej lub bardziej wesole, ale na pewno sztuczne sytuacje jak z Loramem i Ipschwich w tym roku (Loram dzieki wysokiej KSM mogl jezdzic tylko w tym zespole).
Tak naprawde trzeba sie zastanowic co bedzie dla nas lepsze w tym roku, bo nie ma w tym nic dziwnego ze o to powinno chodzic. KSM na pewno wyrówna poziom druzyn i pieniadze przestana byc tak istotne jak teraz. Duzo bardziej zacznie liczyc sie szczescie.
Ogolnie w naszej sytuacji brzmi to rozsadnie.

A i tak Witkowski zrobi swoje... :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1037 Postautor: jataman21 » 10 października 2006, o 13:56

Wszyscy się śmiali z Szołtyska, czyżby miał racje, że się tylko uśmiechał i mówił "i tak będziemy w e-lidze"?? Ja mam nadzieje, że jak wejdą te zasady to od 2008r.
Wg. mnie idiotyzmem byłoby wprowadzenie ich w tym momencie, bo chociażby po cholere w takim razie baraże.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#1038 Postautor: Hans » 10 października 2006, o 14:25

harry pisze:Zdanie 90% prezesów na przyszły sezon ( niewiadomo czy Witkowski to uwzględni):
1. Extra - 10 zespołów
2. Połączenie I i II ligi bez zagranicznych klubów, rozgrywki bez play-off
3. Zawodnicy z GP ogólnie dostępni
4. KSM - dolny 35, górny 42
5. Zagraniczni bez zmian
6. Jeden junior z zagranicy

O pierwszy punkt najbardziej biję się Ostrów, a ja uważam, że to wcale nie uatrakcyjni ligi tylko zrobi w niej jeszcze większy zamęt.
2. połączenie jest bez sensu- będą dnie różne marki- w porównaniu Lublin- Rawicz, poprostu niektóre kluby nie zniosą obciążenia finansowego, w tak długi sezonie.
3. Ten pomysł i tak nie wypali- mało który z GP będzie chciał jeździć w I lidze....
4. KSM zdecydowanie tak
5. także zgadzam się
6. również :wink:

Taki skład chce widzieć w Lublinie za rok :

Obcokrajowcy:

- Ryan Sullivan
- Niels Kristian Iversen
- Mikael Max
- Matej Ferjan
- Adam Shields

Seniorzy:

- Damian Baliński
- Rafał Okoniewski
- Jacek Rempała
- Grzegorz Knapp
- Daniel Jeleniewski
- Dawid Stachyra (8)

Juniorzy:

- Lubos Tomicek
- Andreas Messing
- Rafał Klimek
- Klaus Jacobsen lub Kenneth Hansen
- i nasi lubelscy juniorzy.

Trener: Janusz Stachyra :D

I wierzcie mi nie jest to niemożliwe :wink:

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1039 Postautor: mikas » 10 października 2006, o 14:32

Piszecie, piszecie a tak naprawde nic z tego nie wynika oprócz róznych kombinacji i coraz bardziej zagmatwanych pomysłów na regulamin.
A wystarczy postawić sobie jedno pytanie i na nie odpowiedzieć...
Kiedy w ostatnich latach liga (nie tylko ekstra ale i pozostałe) była najciekawsza i do konca emocjonowaliśmy sie tym kto awansuje, spadnie, zdobędzie mistrzostwo, brązowy medal itd :?:
Jak dla mnie odpowiedz jest oczywista. Było to wtedy gdy były play-offy i podział na 3 ligi czyli sezon temu. Drużyny jeżdzące w pierwszych czwórkach miały ciekawe spotkania do konca. Ja do tego regulaminu z 2005 wprowadził bym tylko jeszcze kilka korekt dotyczących uatrakcyjnienia drugiej czesci sezonu dla druzyn jezdzących w dolnej czwórce ( np. baraz druzyny 6 i 7 w ligi wyższej z 2 i 3 z nizszej ligi). Przy otwarciu rynku jaki nastąpił i nieograniczaniu możliwosci startów zawodników z GP tylko do ekstraligi mogą naprawde byc to ciekawe spotkania.
Dla mnie dwie ligi i to bez play-off to jest jakies nieporozumienie. Załózmy ze II liga ma 10 zespołow juz po polowie sezonu okazuje sie ze szanse na awans ma tylko 3 z nich a reszta nie walczy o nic (bo ani nie spadnie ani nie awansuje). KSM tutaj sprawy do konca na pewno nie rozwiąze. Ilu kibiców będzie przychodzic na mecze takich drużyn?? Przeciez to jest odrazu zabójstwo i klapa finansowa dla biednych zespolów które opierają sie w najwiekszym stopniu na kasie z biletów. Niech jakiemus zespolowi który nastawi sie na awans i wyda nakontrakty gruba kase przytrafią sie tacy Świst i Louis jak nam w tym roku i zespol praktycznnie mozna wycofywac z rozgrywek i za rok startowac pod nowa nazwa aby uniknąc spłaty długów.
Powinny byc 3 ligi aby jak najwiecej zespolów jak najdłużej o coś walczyło inaczej nikt na stadiony przychodzic nie będzie poza garstką najwierniejszych fanów.
Moje zdanie co do dwóch lig jest całkowicei odmienne niz prezesów drużyn, dlatego z chęcią poznałbym argumenty za dwoma ligami a nie za trzema. Szczegolnie panów z Piły, Rawicza czy Krakowa. Rozumien że mieliby tylko wiecej meczów, ale przeciez mieliby tez wiecej wyjazdów a wątpie zeby nawet przy takiej frekwencji jak teraz mieli jakies wystarczające zyski nawet z meczów u siebie. Mocne drużyny przyciągnął publiczność tylko na pierwsze 2-3 mecze. Gdy pojawią sie porazki na własnym torze publiczność poprostu przestanie przychodzic na stadiony.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
kuper_

#1040 Postautor: kuper_ » 10 października 2006, o 15:00

Dla mnie wystarcdzył by skład:

Obcokrajowcy:
Adam Schields
Lee Richardson(nie jest w GP)
Matej Fejran
Niels Kristian Iversen

Seniorzy:
Norbert Kościuch
Grzegorz Knapp
Jacek Rempała
Paweł Staszek
Daniel Jeleniewski

Juniorzy:
Lubos Tomicek
Jurica Pavlic
Rafał Klimek
Maciej Michaluk
Karol Polak

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#1041 Postautor: Hans » 10 października 2006, o 15:04

Noi intuicja mnie nie zawiodła :!: :wink: Harris otrzymał stałą dziką kartę :D

Może to nie intuicja :D

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1042 Postautor: Gelo » 10 października 2006, o 15:05

Fajnie to wygląda - w sam raz na utrzymanie po barażach

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#1043 Postautor: Smirnek » 10 października 2006, o 15:45

A może od razu taki skład:

1. Sullivan
2. Protasiewicz
3. Richardson
4. Ułamek
5. Walasek
6. Hefenbrock
7. Jędrzejewski
8. Lindbaeck

Co o nim sÄ…dzicie? :twisted:

Awatar użytkownika
kuper_

#1044 Postautor: kuper_ » 10 października 2006, o 15:56

Słyszeliście o nowym sponsorze.W Lubelskim Sporcie jest.W tym tygodniu ma byc umowa podpisana.Jak aby zaległsoci z tego sezonu zostaną spłacone a już sa.Więc znowu jest stawiany cel EKSTRALIGA!!A sponosor podobno nie byle jaki.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1045 Postautor: kdsz » 10 października 2006, o 16:48

Zanim spytasz czy słyszeliśmy, zadaj sobie trud i przeczytaj posty przynajmniej z ostatniego dnia 8)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Portek
Senior

#1046 Postautor: Portek » 10 października 2006, o 17:03

Smirnek pisze:A może od razu taki skład:

1. Sullivan
2. Protasiewicz
3. Richardson
4. Ułamek
5. Walasek
6. Hefenbrock
7. Jędrzejewski
8. Lindbaeck

Co o nim sÄ…dzicie? :twisted:

Na utrzymanie po barażach ok :D
Widze, ze koncert życzen na forum trwa w najlepsze.

Awatar użytkownika
Drabol
Szkółkowicz
Kontakt:

#1047 Postautor: Drabol » 10 października 2006, o 17:05

Ten skład kolegi wyżej to ma się rozumieć skład Włókniarza 2007? :P

Fajnie siÄ™ czyta taki szeroko panujÄ…cy optymizm.

PS.Hefenbrock będzie za rok seniorem ;)
Er det mine chrome hearts? Den prestige jeg har?
der gør du ser på mig, som det genere dig.
Er det hvor jeg fra, der gør det så bizart?
Hans Andersen Racing Official Webiste -> http://www.Hans-Andersen.pl

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1048 Postautor: papi » 10 października 2006, o 17:10

to już nie jest optymizm tylko jednostka chorobowa bliżej nie zidentyfikowana :lol:

intarlazur

#1049 Postautor: intarlazur » 11 października 2006, o 10:46

O Węgrzyku i Karlssonie to wy sobie możecie tylko pomażyć :twisted: Już kontrakty leżą w biurku p.p.Łyczywka :twisted: :twisted: Do nich dochodzą jeszcze Ogór, Szczepan, Richardson, Sully i Kostia i E-liga nasza :twisted: :twisted:

ZAWSZE KMO

Danio

#1050 Postautor: Danio » 11 października 2006, o 10:53

Jeżeli to prawda i mieli by taki skład to klapa!! Richardson i Kościecha to na bank muszą zasilić nasz Klub!!!