Oprawa i doping na meczach

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hans
Trener

Re: Oprawa i doping na meczach

#1226 Postautor: Hans » 6 kwietnia 2010, o 23:51

Obecny stadion jest w stanie pomieścić gdzieś około tylko 5 tysięcy, kilka sektorów na łuku jest zamknięte (bufory). Także 7 nie realne, ale obstawiam frekwencję około 4 tysięcy.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1227 Postautor: niespokojny » 7 kwietnia 2010, o 00:03

Skoro max limit na naszym koloseum jest 4 tys osob, to jesli tyle przyjdzie to mam nadzieje ze w mediach powiedza ze byl KOMPLET publicznosci. Dobre wrazenie robi :lol:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

harry
Trener

#1228 Postautor: harry » 7 kwietnia 2010, o 00:26

To nie tak. Ludzi to może by weszło na ścisk i z 6 tys. Ale ( zakładamy) klub wystąpił do policji o pozwolenie na zorganizowanie imprezy do 4 tys ludzi i tyle w zasadzie można wpuścić na stadion. Powyżej to już wykroczenie czy coś tam większego i płaci się kary.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1229 Postautor: papi » 7 kwietnia 2010, o 03:00

ale kto to ustalił, że do 4 tyś ok, a powyżej to wykroczenie? i kiedy zapadła ta decyzja? bo to, że klub boi się ryzykować to mogę zrozumieć, ale kto wymyślił taką głupotę to już nie bardzo

meesha
Trener
Kontakt:

#1230 Postautor: meesha » 7 kwietnia 2010, o 03:21

Tyle miejsc spełniających jakieś tam określone normy jest dopuszczone przez policję? straż pożarną? nadzór budowlany? kogokolwiek kto wydaje zezwolenia na organizację imprez masowych na tym gruzowisku...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#1231 Postautor: harry » 7 kwietnia 2010, o 08:44

Tę liczbę ustala klub. Tu chodzi o ilość ochrony.A to ustala ustawa o sporcie masowym. Szczegółów nie pamiętam ale do 1000 osób jest chyba 13 typów a potem do każdych 100 kibiców zadeklarowanych dochodzi jeden ochroniarz. Mogę się mylić ale przy 4 tys wychodzi 40 czy 50 ochroniarzy. I nieważne że mecz może przyjść oglądać 1500 osób. Na każdym musi być tyle ochrony ile zadeklarowałeś. A oczywiście ilość ochrony wiąże się z kosztami. Dużymi kosztami, no i z ubezpieczeniem. Im więcej ludzi na stadionie tym płacisz większe OC a to też duże koszty. Dlatego klub zakłada taką ilość kibiców co by nie płacić nadaremno. A ponad 4 tys ludzi to ostatnim razem było na barażach w 2004 roku.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
pav
Junior

#1232 Postautor: pav » 7 kwietnia 2010, o 08:48

"2. Liczebność służby porządkowej oraz służby informacyjnej określa się w następujący
sposób:
1) w przypadku imprezy masowej niebędącej imprezą masową podwyższonego
ryzyka – co najmniej 10 członków służb: porządkowej i informacyjnej na
300 osób, które mogą być obecne na imprezie masowej, i co najmniej 1
członek służby porządkowej lub służby informacyjnej na każde następne
100 osób, przy czym nie mniej niż 20% ogólnej liczby członków służb stanowią
członkowie służby porządkowej;"

harry
Trener

#1233 Postautor: harry » 7 kwietnia 2010, o 08:50

Ten punkt dotyczy chyba obiektów zamkniętych. A do otwartych ( stadiony) jest chyba nastepny.
No chyba że zaostrzono przepisy ostatnio.

Awatar użytkownika
pav
Junior

#1234 Postautor: pav » 7 kwietnia 2010, o 08:54

chyba nie.
Następny jest o imprezach podwyższonego ryzyka

"2) w przypadku imprezy masowej podwyższonego ryzyka – co najmniej 15
członków służb: porządkowej i informacyjnej na 200 osób, które mogą być
obecne na imprezie masowej, i co najmniej 2 członków służb: porządkowej
lub informacyjnej na każde następne 100 osób, przy czym nie mniej niż
50% ogólnej liczby członków służb stanowią członkowie służby porządkowej."

Być może harry opierasz się na doświadczeniach w organizacji meczów kilka lat temu, a wtedy obowiązywała inna ustawa.
Aktualna jest z 20 marca 2009.

Ale:

"2. Na bilecie wstępu na mecz piłki nożnej lub na innym dokumencie uprawniającym
do przebywania na nim umieszcza się dane, o których mowa w art. 13 ust. 4
pkt 1, oraz numer miejsca siedzącego, którego dotyczy ten bilet lub dokument
uprawniający do przebywania na meczu."

... czyli na mecz żużlowy spokojnie można by odspawać bariery zagradzające wstęp na miejsca nienumerowane.

harry
Trener

#1235 Postautor: harry » 7 kwietnia 2010, o 09:03

Tak, to wygląda, ze zaostrzono przepisy. Chociaż zaintrygował mnie ten członek informacyjny. Co to za twór i dlaczego może go tyle być. Przedtem takich nie było w ustawie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1236 Postautor: istred » 7 kwietnia 2010, o 12:23

12) służbie informacyjnej – należy przez to rozumieć osoby podlegające kierownikowi
do spraw bezpieczeństwa, wyznaczone przez organizatora, w
tym spikera zawodów sportowych;
2. Służby informacyjne są obowiązane do:
1) informowania o udogodnieniach oraz wymogach bezpieczeństwa określonych
przez organizatora lub służby ratownicze;
2) informowania o umiejscowieniu punktów medycznych, gastronomicznych
i sanitarnych;
3) nadzorowania bezpiecznego wejścia i wyjścia osób uczestniczących w imprezie
masowej;
4) niedopuszczania osób uczestniczących w imprezie masowej do miejsc nieprzeznaczonych
dla publiczności;
5) niezwłocznego reagowania na incydenty i zagrożenia oraz podejmowania
niezbędnych działań zaradczych, w szczególności poprzez informowanie o
nich służb porządkowych;
6) obserwowania wszystkich obszarów potencjalnego zagrożenia i przeciwdziałania
nadmiernemu zagęszczeniu osób;
7) pilnowania przestrzegania postanowień regulaminu obiektu (terenu) i regulaminu
imprezy masowej;
8) reagowania na skargi składane przez osoby uczestniczące w imprezie masowej.

Czyli Służba informacyjna, to tzw. stewardzi.

Wydaje mi się, że można fajnie pokombinować.
Tak naprawdę, jeżeli organizuje się imprezę masową dla 4200 osób (dla zaokrąglenia), to potrzeba 28 służby porządkowej (ochroniarzy). Resztę może stanowić Służba informacyjna, w tym spiker (swoją drogą ciekawe czy Stypuła został przeszkolony :) ).
Klub - gdyby był choć trochę ogarnięty - to postarałby się przeszkolić trochę osób, które byłyby stewardami, co pozwoliłoby pewnie zmniejszyć istotnie koszty.

Odnośnie sektorów buforowych, to w ustawie nie ma słowa na ten temat. Pewnie jest to jakiś wymóg Prezydenta miasta, który wydaje zezwolenie na przeprowadzenie imprezy masowej, ale pewnie dotyczy on tylko piłkarzy. Na żużlu pewnie, jak zawsze będzie można korzystać ze wszystkich sektorów... o ile ktoś nie zapomni ich otworzyć przed meczem.
Czyli tak naprawdę niewiele się zmieni.

I w ramach ciekawostki :) :
§ 7. 1. Przeglądanie odzieży osoby uczestniczącej w imprezie masowej powinno być dokonywane przez członka służby porządkowej lub członka służby informacyjnej tej samej płci co osoba kontrolowana.

2. Przed rozpoczęciem przeglądania zawartości bagażu lub odzieży osoby uczestniczącej w imprezie masowej członek służby porządkowej jest obowiązany użyć zwrotu: „służba porządkowa”, a członek służby informacyjnej zwrotu: „służba informacyjna”, oraz:

1) okazać umieszczony w widocznym miejscu identyfikator wydany przez organizatora imprezy masowej, w sposób umożliwiający osobie, której bagaż lub odzież są przeglądane, odczytanie danych na nim umieszczonych;

2) podać podstawę prawną i przyczynę przeglądania zawartości bagażu lub odzieży.

3. Podczas wykonywania czynności, o których mowa w ust. 2, członek służby porządkowej lub członek służby informacyjnej jest zobowiązany, na żądanie osoby uczestniczącej w imprezie masowej, podać swoje imię i nazwisko.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#1237 Postautor: mustafa » 7 kwietnia 2010, o 22:47

Pamiętacie ten tekst co napisał meesha, Jcob i ktoś tam jeszcze? w poprzednim sezonie DJ PEPE puszczał podkład, a my śpiewaliśmy do podkładu. Całkiem fajnie zaczęło to wychodzić, ale mogłoby wyjść jeszcze lepiej. Problemem było, że nie wszyscy znali tekst ( a raczej mniejszość znała ), część śpiewała wolniej, część szybciej, ktoś tam się pomylił.

Pomyślałem, że przydałby się jakiś wokal przewodni, do którego wszyscy mogliby śpiewać.
Więc wpadłem na pomysł i poprosiłem moją kumpelę, która tam trochę śpiewa i ma całkiem fajny głos,
żeby go użyczyła do tego podkładu który leciał na stadionie. Kumpel ma tam jakieś swoje studio więc mi złożył.

Oczywiście nie jest to jakieś mega profesjonalne, bo nagrane było na szybko, ale myślę że jakość i tak jest całkiem
niezła, żeby następnym razem na stadionie puścić to nagranie zamiast samego podkładu. Może wyjść całkiem fajnie.
Wrzuciłem to na wrzutę:

http://sku83.wrzuta.pl/audio/1aKqJsvBSjp/kmz_motor_lublin

Co Wy na to? dałoby radę DJ PEPE namówić, żeby to puścił gdzieś tam przy okazji?

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#1238 Postautor: Speedway » 7 kwietnia 2010, o 23:11

Heh, niezła inicjatywa. Brawo.

A i wykonanie daje rade
Obrazek

Awatar użytkownika
Bozena
Senior

#1239 Postautor: Bozena » 7 kwietnia 2010, o 23:34

Pomysł mustafy naprawdę dobry :) Z przyjemnością posłuchałam nagrania. Czy jednak z DJPEPE kontaktował się już ktoś z klubu, bo z tego co wcześniej pisał cisza w tym temacie :(

meesha
Trener
Kontakt:

#1240 Postautor: meesha » 7 kwietnia 2010, o 23:49

No dla mnie bomba :)

Co prawda w refrenie kilka taktów inaczej mi się przyśniło "po okrążeniu nad ranem", ale - wybaczcie - nie podejmę się dokonania korekty wokalnej :D

Mustafa - kawał dobrej roboty z tą koleżanką. Ja jestem na TAK 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
phoney

#1241 Postautor: phoney » 8 kwietnia 2010, o 12:32

Naprawdę fajne wykonanie!
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony po przesłuchaniu.
Miłoby było usłyszeć to nagranie na stadionie. Brawo mustafa za świetną inicjatywę!

Awatar użytkownika
bartosch
Kadrowicz
Kontakt:

#1242 Postautor: bartosch » 8 kwietnia 2010, o 12:45

bravo bravo! pozdrow kolezanke:)
koperek czyn swa powinnosc i podrzuc ten utworek "wiecznie trenujacemu mistrzowi". mam tylko nadzieje, ze klub zalatwil sprawy zaiks'u ale skoro z pepe nikt sie nie kontaktowal to jakos czarno to widze...
carpe diem!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1243 Postautor: Gelo » 8 kwietnia 2010, o 13:04

metanol we krwi - to podobno szkodzi na wzrok.

meesha
Trener
Kontakt:

#1244 Postautor: meesha » 8 kwietnia 2010, o 13:07

W żyłach, a nie we krwi ;)

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#1245 Postautor: Remus » 8 kwietnia 2010, o 14:04

Mi też się bardzo podoba :) Czuję że ten kawałek zrobi furorę na sektorach :)
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1246 Postautor: Koper » 8 kwietnia 2010, o 14:09

bartosch pisze:mam tylko nadzieje, ze klub zalatwil sprawy zaiks'u ale skoro z pepe nikt sie nie kontaktowal to jakos czarno to widze...

Chyba jednak skontaktowali sie z DJ PEPE. Ale musialby on sam to potwierdzić.

soniak
Szkółkowicz

#1247 Postautor: soniak » 8 kwietnia 2010, o 14:23

No fajnie to wyszło ;) mam nadzieję że usłysze to z głośników już w niedzielnym meczu ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1248 Postautor: Gelo » 8 kwietnia 2010, o 14:29

jako ortodoksyjny rockowiec musze napisac ze jak na żużel to kawalek 2+1 jest za grzeczny, a nawet sielankowy. Zamiast podkrecac emocje chce sie ziewać. Tu potrzeba przyłojenia mocnej gitary :) Nie jest to moj wymysł, że do meskich, czesto brutalnych sportów bardziej pasuje Rammstein niż Irena Santor.

Awatar użytkownika
rieper
Junior

#1249 Postautor: rieper » 8 kwietnia 2010, o 14:38

[/quote]
Gelo pisze:jako ortodoksyjny rockowiec musze napisac ze jak na żużel to kawalek 2+1 jest za grzeczny, a nawet sielankowy. Zamiast podkrecac emocje chce sie ziewać. Tu potrzeba przyłojenia mocnej gitary :) Nie jest to moj wymysł, że do meskich, czesto brutalnych sportów bardziej pasuje Rammstein niż Irena Santor.

Zgadzam się.

A może by tak przerobic "Marsz Tipsów" 8) :)

Awatar użytkownika
Jcob
Senior

#1250 Postautor: Jcob » 8 kwietnia 2010, o 14:38

Gelo pisze:tu potrzeba przyłojenia mocnej gitary :)

To może Gelu pokusisz się o przeróbkę?? Wtedy na pewno będzie mocno :)
"Hans Nielsen, niczym taka dobra kwoka, czuwająca nad swym kurczęciem."