Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Krosno dementuje informacje o Łagucie. Tematu nie było, nie ma i nie będzie.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-wilki-nie-rusza-na-zakupy-tematu-grigorija-laguty-nie-ma-w-klubie/
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-wilki-nie-rusza-na-zakupy-tematu-grigorija-laguty-nie-ma-w-klubie/
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10492 ... przyszlosc
Zgadzam się, że motocykle elektryczne mogą być ciekawym DODATKIEM. Niech to będzie kolejna dyscyplina alternatywna jak longtrack, ice speedway, grasstrack, mini żużel czy speedrower. Takim incjatywom z chęcią będę kibicował. W odróżneiniu od pomysłów marynarek z Discovery, żeby wywalać silniki na metanol i zastępować je elektrycznymi.
Zgadzam się, że motocykle elektryczne mogą być ciekawym DODATKIEM. Niech to będzie kolejna dyscyplina alternatywna jak longtrack, ice speedway, grasstrack, mini żużel czy speedrower. Takim incjatywom z chęcią będę kibicował. W odróżneiniu od pomysłów marynarek z Discovery, żeby wywalać silniki na metanol i zastępować je elektrycznymi.
Jak najbardziej. Dla mnie to mogą się ścigać i na hulajnogach, tylko niech się odpieprzą od naszego żużla.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Kargolo pisze:Jak najbardziej. Dla mnie to mogą się ścigać i na hulajnogach, tylko niech się odpieprzą od naszego żużla.
Żużel na hulajnogach na hali - to mogłoby być nawet ciekawa rozrywka oglądać coś takiego w czasie, gdy na torze leży śnieg.
Czemu to ma służyć? Te elektryczne motocykle.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
ravajas pisze:Czemu to ma służyć? Te elektryczne motocykle.
To wpisuje się w obraz pewnej szalonej ideologii. Żużel jest słaby i dlatego oberwał jako pierwszy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.
W żużlu póki co jakiś ślusarz amator zrobił elektrożużlówkę i sam się nią chwali, to by było na tyle z konkretów.
W żużlu póki co jakiś ślusarz amator zrobił elektrożużlówkę i sam się nią chwali, to by było na tyle z konkretów.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.
Kto ci takich glupstw naopowiadal? Teoretetycznie to szarancza moze zastapic schabowego, tylko kto to dobrowolnie kupi? To samo jest z Formula E.
Takze F1 ciagle spalinowa, ale maja za to zakazac elektrycznych koców grzewczych do opon (bo slad). Bedziesz zdrowy? Ch**a bedziesz zdrowy.
Ostatnio zmieniony 15 marca 2023, o 17:51 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.
Cooper pisze:Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.
No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.
Antonik pisze:No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.
Spokojnie... nie ma co panikowac. Do 2040 to sie wyroci jeszcze 3 razy i stanie z powrotem na nogi.
Po drodze ktos wymysli np. jakis ekologiczny wodór produkowany przy pomocy palenia metanolu.
go! pisze:Antonik pisze:No właśnie w Formule jest zwykła i jest E. W żużlu zaś mamy do czynienia z pomysłem Discovery by do 2040 roku zlikwidować silniki na metanol. I to jest jakaś już podpisana umowa, więc sprawa jest niezwykle konkretna.
Spokojnie... nie ma co panikowac. Do 2040 to sie wyroci jeszcze 3 razy i stanie z powrotem na nogi.
Po drodze ktos wymysli np. jakis ekologiczny wodór produkowany przy pomocy palenia metanolu.
Już parę razy słyszałem takie rzeczy, a potem spełniał się najgorszy scenariusz. UE musiałaby się rozpaść, żeby do tego nie doszło.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
go! pisze:Cooper pisze:Nic żużel nie oberwał póki co, a elektryfikacja motosportu jest dużo bardziej zaawansowana choćby w wyścigach gdzie jest już rozgrywany cały cykl GP Formuły E i TEORETYCZNIE mógłby on zastąpić spalinową F1.
Kto ci takich glupstw naopowiadal? Teoretetycznie to szarancza moze zastapic schabowego, tylko kto to dobrowolnie kupi? To samo jest z Formula E.
Takze F1 ciagle spalinowa, ale maja za to zakazac elektrycznych koców grzewczych do opon (bo slad). Bedziesz zdrowy? Ch**a bedziesz zdrowy.
Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?
Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)
Cooper pisze: Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?
Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)
"Glupstwa" - nie "glupoty" (dla mnie to roznica). A napisales tam, gzie stwierdziles, ze Formula E moze zastapic F1. Nie pisales za to, ze to na wypadek zakazu spalinowych. Tylko ze juz moze zastapic spalinowa.
A jesli chodzi o doinwestowanie i zaawansowanie, to nikt sie tym E nie interesuje, ani jezdzic tam nie chce, ani tego sponsorowac ani ogladac. Spalinowa zas F1 przezywa prawdziwy rozkwit, jej popularnosc i zainteresowanie nia nigdy nie byly tak wielkie. Wartosc F1 powiekszyla sie wielokrotnie, w ostatnich latach, a zakup zespolu graniczy z cudem i kosztuje kosmiczne pieniadze nawet do miliarda dolarow, a chetnych na sprzedaz brak, wiec nalezy sie spodziewac jeszcze wrozstu.
Do tego ekspansja za ocean - 3 wyscigi w tym roku w USA, z czego pierwszy raz w Las Vegas. Nie wiem o jakiej utracie popularnosci raczysz bredzic.
Zeby pozostac w temacie - dlatego nie obawialem sie i nie obawiam sie o spalinowy zuzel.
Cooperowi chodziło chyba o to, że "dobrowolnie", czyli szeroko rozumiana dobrowolność traci na popularności.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
go! pisze:Cooper pisze: Ale gdzie napisałem jakieś głupoty? Istnieje Formuła E? Jest zaawansowana i doinwestowana? Czy w przypadku ZAKAZU silników spalinowych może zastąpić spalinową F1?
"Glupstwa" - nie "glupoty" (dla mnie to roznica). A napisales tam, gzie stwierdziles, ze Formula E moze zastapic F1. Nie pisales za to, ze to na wypadek zakazu spalinowych. Tylko ze juz moze zastapic spalinowa.
A jesli chodzi o doinwestowanie i zaawansowanie, to nikt sie tym E nie interesuje, ani jezdzic tam nie chce, ani tego sponsorowac ani ogladac. Spalinowa zas F1 przezywa prawdziwy rozkwit, jej popularnosc i zainteresowanie nia nigdy nie byly tak wielkie. Wartosc F1 powiekszyla sie wielokrotnie, w ostatnich latach, a zakup zespolu graniczy z cudem i kosztuje kosmiczne pieniadze nawet do miliarda dolarow, a chetnych na sprzedaz brak, wiec nalezy sie spodziewac jeszcze wrozstu.
Do tego ekspansja za ocean - 3 wyscigi w tym roku w USA, z czego pierwszy raz w Las Vegas. Nie wiem o jakiej utracie popularnosci raczysz bredzic.
Zeby pozostac w temacie - dlatego nie obawialem sie i nie obawiam sie o spalinowy zuzel.
Oj go!, wszystko plączesz i bez zrozumienia czytasz. Przecież ja dlatego napisałem o współistnieniu F1 i Formuły E, żeby wykazać, że może z tym końcem żużla to jeszcze nie tak szybko. A w teorii F1 jest dużo bardziej przygotowana do przejścia na elektryki niż żużel ( a to, że nie przejedzie ze względu na hajs to chyba oczywiste).
O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).
A w temacie - to dużo pisze się o ograniczeniu podróży itd. w zuzlu, co jest strasznie zabawne patrząc na logistykę właśnie w F1.
Cooper pisze:O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).
Netflix :)
Motor mocny
Cooper pisze:Hehe, nie wiem czy zauważyłeś, ale "dobrowolnie" to traci na popularności. Szczególnie jeśli chodzi o silniki spalinowe w UE :)
Cooper pisze:O żadnej utracie popularności nie napisałem (choć dziwi mnie jej wzrost tak na marginesie).
To jeszcze tylko kontekst i bedziemy w domu :)
-
Prostozautu
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0&sfnsn=mo
Kolejny nasz tekst w temacie silników elektrycznych :)
Kolejny nasz tekst w temacie silników elektrycznych :)
Prosto z autu - to amatorska strona o tematyce spoortowej
Z żużlem jest ten problem, że wszystko opiera się na manufakturze pana Giuseppe (lat 79), wystarczy, że on jutro się przerzuci na uprawę pomidorów san marzano i światowy żużel zostaje bez napędu.
W przeciwieństwie do innych sportów motorowych za technologią żużlową nie stoją wielkie koncerny i nikt za ten prymitywny silnik umierać nie będzie. To niestety też pokłosie tego, że konstrukcja silnika żużlowego przez dziesięciolecia właściwie nie była rozwijana (podstawowe założenia bez zmian) i pozostała bardzo prymitywna a jednocześnie stosunkowo kosztowna, jak na taki niszowy nikomu niepotrzebny szmelc :)
Oczywiście specyfika żużla "nie wymagała" lepszego silnika, niemniej takie są skutki uboczne. Więc - zagrożenie jest nie tylko od strony silników elektrycznych.
Taka ciekawostka przy okazji, być może też kierunek rozwoju :)
W przeciwieństwie do innych sportów motorowych za technologią żużlową nie stoją wielkie koncerny i nikt za ten prymitywny silnik umierać nie będzie. To niestety też pokłosie tego, że konstrukcja silnika żużlowego przez dziesięciolecia właściwie nie była rozwijana (podstawowe założenia bez zmian) i pozostała bardzo prymitywna a jednocześnie stosunkowo kosztowna, jak na taki niszowy nikomu niepotrzebny szmelc :)
Oczywiście specyfika żużla "nie wymagała" lepszego silnika, niemniej takie są skutki uboczne. Więc - zagrożenie jest nie tylko od strony silników elektrycznych.
– Otrzymałem niedawno informację, że w Lublinie w sezonie 2022 na nabory w kategorii pitbike zgłosiło się ponad 500 kandydatów — mówi Rafał Dobrucki, trener kadry narodowej cytowany przez media Polskiego Związku Motorowego.
Taka ciekawostka przy okazji, być może też kierunek rozwoju :)
wszystko opiera się na manufakturze pana Giuseppe (lat 79)
Pan Giuseppe ma syna Vittorio, który jest przedstawicielem fabryki GM i pracują łeb w łeb.
Nie ma żadnych doniesień, które sugerowałyby przekwalifikowanie, tak, że tego… :~}
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~
A nie, no to spoko, trzymamy kciuki, żeby pojawił się też wnuk.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Cooper pisze:A nie, no to spoko, trzymamy kciuki, żeby pojawił się też wnuk.
Chyba że,,,,;)
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10518 ... -z-lublina
Pomijając absurdalność tego pomysłu, ciekawe jak pan mecenas chciałby prawnie rozwiązać takie rozliczenie? Darowizna?
Pomijając absurdalność tego pomysłu, ciekawe jak pan mecenas chciałby prawnie rozwiązać takie rozliczenie? Darowizna?
Fikołek Synowca który to już? Mogą co najwyżej dostać po lubelskim Cebularzu. Do Siwka niech piszą a nie do Kępy.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!