23.04.2010r. Opole - Lublin
Re: 18.04.2010r. Opole - Lublin
No dobra. Uznajmy, ze Rosja jest tak wielkim krajem, że wymowy takich szczegółów jak -cias, czy -czias to kwestia regonalna i zapewne tak jest. W Niemczech zwykłe ja ( czyli ich) to zupełnie inna bajka w każdym landzie. Kiedys jak pracowałem w Berlinie na studiach to nasz tłumacz po 4 roku filologii niemieckiej nie mógł zrozumieć maistra, który był rodowitym berlińczykiem. Nie mieściło mi się to w głowie, ale jak zjechałem Niemcy i Austrię w szerz i wzdłuż to zrozumiałem. Język w telewizji i w naszych szkołach to język w tych krajach zupełnie inny. Tak samo jest u Rosjan. To co w szkole zupełnie nie ma przełożenia na życie. Mam olbrzymią rodzinę na wschodzie, byłem tam wiele razy i zawsze byłem zaskoczony i akcentami i wymową.
Edit. Nie ma czegoś takiego w języku rosyjskim jak twarde "cz" czyli bezczastnow. To zawsze jest " zmiękczane". Te "cz" znaczy się.
Edit. Nie ma czegoś takiego w języku rosyjskim jak twarde "cz" czyli bezczastnow. To zawsze jest " zmiękczane". Te "cz" znaczy się.
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2010, o 23:55 przez harry, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski
-
Apocalips
- Zawodowiec
- Kontakt:
I tym milym akcentem proponuje zakonczyc ta dyskusje i skupic sie na watku meczowym, a nie filologicznym.
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin
Pozdrawiam - Apocalips
Pozdrawiam - Apocalips
A moze porozgryzajmy akcenty i wymowe w jakims ciekawszym jezyku. Moze suahili?
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
To może ja się jeszcze wypowiem, jako że w różnych tematach poruszona została moja działka
. Wymowa, a zapis to dwie różne sprawy. Na dobrą sprawę nikt nie ma racji do końca. Nazwisko, o którym mowa poprawnie wymawia się po rosyjsku przez takie dłuższe 'ś' , bez 't' itp. (po polsku najblizej można to zapisać 'biśsiasnaw', z akcentem na druga sylabę, ale i to nie do końca jest idealnie, kilku dźwięków nie da sie zapisać "po polsku"
).
A co do zapisu to skłaniał bym się ku wersji Biesczastnow.
PS. JAG, a z którego rocznika jesteś jeśli mozna wiedzieć? bo ja ten kierunek też studiowałem i nawet przez 5 lat
A co do zapisu to skłaniał bym się ku wersji Biesczastnow.
PS. JAG, a z którego rocznika jesteś jeśli mozna wiedzieć? bo ja ten kierunek też studiowałem i nawet przez 5 lat
Gelo pisze:jako olimpijczyk z ruskiego - Бесчастнов - zdecydowanie Biescziastnow.
Coś tak jak ja
Ta moja dygresja o nauce języka rosyjskiego przez przyszłych pilotów wzięła się po lekturze wiadomości z rosyjskiej gazety. Przeczytałam, że nasza załoga w Smoleńsku miała problemy ze zrozumieniem poleceń z wieży kontrolnej
Sorry, ale w tych dniach jakoś trudno skupić się na wątkach wyłącznie meczowych ...
Wszystkim zapewne teraz łatwiej przyjdzie zapamiętanie nie najprościej brzmiącego nazwiska. Skoro Rosjanin nieźle wypadł na treningu może warto dać mu szansę jeżeli nie w Opolu, to w meczu z Rawiczem ?
podobno obaj nasi piloci znali jezyk rosyjski perfect - a ja jako rusofob napisze - jezyk wroga trzeba znac
ps. biśsiasnaw? aż tak miekko bym tego nie czytal. tam nie ma literki "szcz"czyli śsia- takiego "sz" z ogonkiem
. dlatego ja bym to czytał Biescziastnow i pewnie chłopak by sie nie obrazil.
ps. biśsiasnaw? aż tak miekko bym tego nie czytal. tam nie ma literki "szcz"czyli śsia- takiego "sz" z ogonkiem
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2010, o 09:05 przez Gelo, łącznie zmieniany 3 razy.
A czy trening przed Opolem odbędzie się w piątek??
A jest gdzies informacja o ktorej ten mecz sie odbedzie?
Czas na zmiany :]
Wg strony Kolejarza Opole o 15.
Dzisiaj miałem sen że wygraliśmy w Opolu 49-41 
Uroczystości pogrzebowe odbęda się w niedzielę więc mecz z Opolem zostanie przełozony na inny termin.
http://wiadomosci.onet.pl/2154330,11,sa ... ,item.html
http://wiadomosci.onet.pl/2154330,11,sa ... ,item.html
Każdemu jego Everest...
ermen pisze:Uroczystości pogrzebowe odbęda się w niedzielę więc mecz z Opolem zostanie przełozony na inny termin.
Na razie informacja o pogrzebie nie zostala potwierdzona, a o ew.odwolaniu niedzielnej kolejki tez poki co nie ma informacji.
Czas na zmiany :]
Uroczystości pogrzebowe pary prezydenckiej odbędą się w niedzielę. Jest to info z Wawy, także można się spodziewać, że mecz będzie przełożony
- Cały czas czekamy na oficjalne potwierdzenie terminu uroczystości pogrzebowych prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Jeżeli zapadnie decyzja o tym, że odbędą się one w niedzielę, to nie widzę możliwości, abyśmy tego dnia rozgrywali kolejkę ligową i z pewnością wszystkie mecze zostaną przeniesione na inny termin - powiedział dla SportoweFakty.pl przewodniczący Głównej Komisji Sportu Żużlowego Piotr Szymański.
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2010/ ... zuzlowymi/
Pozdrawiam
No i wszystko jasne
A może w tej sytuacji ktoś wpadnie na to, żeby przenieść kolejkę na sobotę dzień wcześniej? Inne ligi nie jadą tego dnia, nie ma też GP, żałoba trwa do piątku, a niektóre drużyny bądą miały na koniec kwietnia już 3 zaległe mecze do odjechania, podczas gdy z wolnymi terminami będzie coraz ciężej 
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
Jacek Sasin z Kancelarii Prezydenta powiedział, że pogrzeb pary prezydenckiej odbędzie się dzień po uroczystości żałobnej zorganizowanej dla uczczenia ofiar katastrofy samolotu pod Smoleńskiem.
Skoro pogrzeb miałby byc w niedziele to w sobotę były by te uroczystości żałobne a wtedy pewnie one by przeszkadzały aby rozegrać wtedy mecze... Czuje ze ta kolejka się nie odbędzie jak nie przez pogrzeb to przez te uroczystości zalobne. Dobrze ze to nie mecz u nas bo najbliższa wolną niedziele mamy już zajętą i pewnie ten mecz przełożą na jakiś piątek.
Pozdrawiam
Te żałobne uroczystości odbędą się pewnie w okolicach południa. Ja nie widze powodu, żeby nie móc 3 czy 4 godziny później zorganizować zawodów sportowych rozpoczynając je minutą ciszy oraz hymnem państwowym jeśli ktoś uzna za stosowne. My jako kibice również na swój sposób uczcimy ofiary katastrofy pod Smoleńskiem. Ale przecież nie możemy tej ascezy przedłużać w nieskończoność
Jak tak dalej pójdzie to następne kolejki też będą odwołane z powodu "rocznicy" wypadku. Od razu może przełóżmy sezon 2010 na rok 2013...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
zgadzam się z przedmówcą. jest mnóstwo możliwości wyrażenia swojego szacunku dla zmarłych; sportowa walka fair jest jednym z nich. a minuta ciszy i odśpiewanie hymnu w zupełności wystarczą. przecież nie o manifestacje zewnętrzne w tym wszystkim chodzi.
cóż, ale nasze głosy tutaj to tylko wołanie na puszczy
r
cóż, ale nasze głosy tutaj to tylko wołanie na puszczy
r
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Słuchaj ja napisałem tylko swoje przypuszczenia widząc co się dzieje od soboty w mediach i jak reagują ludzie. Mnie ta cała żałoba już meczy bo za dużo IMO jest o tym wszędzie i czuje jak by gazety i telewizja prowadziły wyścig szczurów, kto więcej powie na ten temat i kto pierwszy poda jakąś informację. Jak dla mnie ta kolejka może się odbyć normalnie w niedziele, nie zależnie czy będzie pogrzeb czy nie. Na razie nie ma co spekulować bo wszystko jest uzależnione od tego czy przywiozą wszystkie ciała do polski do piątku a z tym może być rożnie bo wczoraj podawali ze jeszcze chyba 6 nie odnaleziono/skompletowano. Każdy niech to sobie przeżywa na swój sposób a jak władze uznają, że trzeba odwołać to bez problemu dostosuje się do ogółu.
Pozdrawiam
Dobrym pomysłem byłby transparent ku czci ofiar lub flaga z kirem. Według mnie mecz może być symbolem okazania smutku przez fanów żużla, a nie "piknikiem"
czy zabawą na stadionie.
Edit: to że media robią z żałoby okazję do zarobku i promocji to nie nowość. Nie zapomnę jak chmara dziennikarzy zapytała marszałka Komorowskiego ok. godz.13 w sobote o datę wyborów
......
Edit: to że media robią z żałoby okazję do zarobku i promocji to nie nowość. Nie zapomnę jak chmara dziennikarzy zapytała marszałka Komorowskiego ok. godz.13 w sobote o datę wyborów
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2010, o 12:27 przez kibicLBN, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Mnie już nic nie zdziwi po tym, jak przeczytałem, że Kaczyńscy mają być pochowani na Wawelu.
Edit: to że media robią z żałoby okazję do zarobku i promocji to nie nowość.
Ludzie na wszystkim są w stanie zarobić
Pozdrawiam
Ogólnie ta żałoba wydaje się być rozdmuchana z jakiegoś powodu medialnie, zwykli ludzie są już tym zmęczeni.
Każdy przeżywa tą katastrofę wewnętrznie i tak powinno być, a rodziny zmarłych także chyba chcą spokoju, a te media wszystko nakręcają.
Pogrzeb pierwotnie miał odbyć się w sobotę, ale być może medialnie i duchowo jest lepiej widziany w niedziele.
Nic nie poradzimy jak znów odwołają następną kolejkę, a głód żużla po długiej zimie jest wiadomo - Wielki.
Każdy przeżywa tą katastrofę wewnętrznie i tak powinno być, a rodziny zmarłych także chyba chcą spokoju, a te media wszystko nakręcają.
Pogrzeb pierwotnie miał odbyć się w sobotę, ale być może medialnie i duchowo jest lepiej widziany w niedziele.
Nic nie poradzimy jak znów odwołają następną kolejkę, a głód żużla po długiej zimie jest wiadomo - Wielki.
- niespokojny
- Trener
Moim skromnym zdaniem dziwne jest ze sie nie trzymaja pierwszego terminu, czyli soboty. Zaloba trwa do piatku wlacznie, to sobota bylaby takim logicznym dniem na zakonczenie ceremonii. Jezeli w niedziele bedzie pogrzeb to kolejka powinna byc w sobote tak jak sugerowal meesha. Inaczej sezon skonczy sie w grudniu, a trzeba brac pod uwage ze pogoda moze sie zawalic i znowu bedzie trzeba przekladac.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych