Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
owen1989
Senior

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#701 Postautor: owen1989 » 3 listopada 2011, o 21:26

W magazynie bedzie cos wiecej niz gadanie o oswietleniu i o tym, ze przydaloby sie niedlugo kogos zakontraktowac, ale jeszcze nie ma co sie spieszyc ? :?

harry
Trener

#702 Postautor: harry » 3 listopada 2011, o 21:31

O oświetleniu z jedna minutę na 29.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

owen1989
Senior

#703 Postautor: owen1989 » 3 listopada 2011, o 21:32

Moze w koncu sie doczekamy jakis konkretow, bo przyznam ze juz slabo u mnie z cierpliwoscia :/

harry
Trener

#704 Postautor: harry » 3 listopada 2011, o 22:05

Konkretów to doczekamy się Bóg wie kiedy ale przeróżne oczekiwania i plany poważne to jak najbardziej.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

TheDex

#705 Postautor: TheDex » 3 listopada 2011, o 23:41

gdzie się nie posłucha ten klub dogadał się z tym .tamten klub z kimś innym. u nas ciągle cisza. niedługo nie będzie w kim wybierać nawet z klubów ,które zostały w drugiej lidze. a miało być tak pięknie:
kościuch
miśkowiak
harris
b. pedersen
jabłoński (jeden lub drugi ,a nawet obaj)
ITD...
wkrótce ani jelenia ,ani stachyry nie zobaczymy z koziołkiem na plastronie

go!
Trener

#706 Postautor: go! » 4 listopada 2011, o 00:37

Biorac pod uwage KSM i mozliwosci? Wcale bym sie nie zdziwil. Bedzie w tym roku krotko na rynku zawodniczym.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#707 Postautor: istred » 4 listopada 2011, o 10:02

RadeKas pisze:B. Pedersen ponoc w Gnieznie, wiec kolejny pewniak odpada.

Ponoc odpada. A to duża różnica.
Martwi mnie, ze nie ma nawet zadnych plotek na temat naszego skladu, takich jakich pelno jest o wiekszosci druzyn.
Mnie jakoś brak plotek nie za specjalnie martwi.
Lepiej niech zarzad zacznie cos dzialac, bo na prawde obudzimy sie z zeszlorocznym skladem.
Przypomnę, że składu się nie dziedziczy z sezonu na sezon. Obecnie nie mamy żadnych kontraktów, nawet z zawodnikami zeszłorocznymi.

Rzeczywiście powinniśmy się sprężać, toż nowy sezon za pasem. Jedynie... 5 miesięcy pozostało. Już słyszę ryk silników na Zygmuntowskich! Ciekawe czy nasi szykują jakiś obóz... w sumie ładna pogoda jest, powinni korzystać i zaczynać pierwsze treningi!!!

...choć za zawodnikiem z GP rzeczywiście warto byłoby się rozejrzeć.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#708 Postautor: niespokojny » 4 listopada 2011, o 11:35

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/ ... la-startu/

Gniezno poluje na dwoch zawodnikow z GP. Grudziadz juz ma jednego teoretycznie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#709 Postautor: Dobromir » 4 listopada 2011, o 11:51

No szczególnie ten z Grudziądza budzi respekt. Średnia 1,8pkt/bieg :)

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#710 Postautor: RadeKas » 4 listopada 2011, o 12:32

istred pisze:Ponoc odpada. A to duża różnica.

To takie mocne ponoc, w stylu "Hancock w Tarnowie".

istred pisze:Mnie jakoś brak plotek nie za specjalnie martwi.

Mnie brak plotek w komentarzach na syfach tez nie martwi. Martwi mnie za to brak plotek dziennikarskich na espeedway czy przegladzie sportowym.

istred pisze:Przypomnę, że składu się nie dziedziczy z sezonu na sezon. Obecnie nie mamy żadnych kontraktów, nawet z zawodnikami zeszłorocznymi.

Dzieki ze przypomniales.

istred pisze:Rzeczywiście powinniśmy się sprężać, toż nowy sezon za pasem. Jedynie... 5 miesięcy pozostało. Już słyszę ryk silników na Zygmuntowskich! Ciekawe czy nasi szykują jakiś obóz... w sumie ładna pogoda jest, powinni korzystać i zaczynać pierwsze treningi!!!

No fakt. To czekamy do stycznia na promocje 60%. Ciekawe czy inne druzyny tez poczekaja.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#711 Postautor: istred » 4 listopada 2011, o 13:16

No fakt. To czekamy do stycznia na promocje 60%. Ciekawe czy inne druzyny tez poczekaja.
Pomiędzy "czekaniem na promocję 60%", a kontraktowaniem na początku listopada są 3 miesiące, czyli połowa przerwy zimowej i 3/4 czasu, w którym (teoretycznie) uzgadnia się kontrakty.

Kontraktują kluby, które albo spinają się na awans do eligi, albo eligowe. My nie jesteśmy ani jednymi, ani drugimi. Awans w tej chwili, choć to brzmi brutalnie, zrobiłby nam więcej szkody niż pożytku.

Nie znamy nawet regulaminu... nie wiemy czy będą dwie czy trzy ligi.
Kompletną głupotą byłoby teraz "na hurra" kontraktowanie zawodników, wobec braku odpowiedzi na tak zasadnicze pytanie.

PS. Przecież nawet nie wiadomo jakie zawodnikom zaproponować stawki. Jeśli będziemy mieli jeździć z Opolem, Krosnem czy Rawiczem to będą musiały one być odpowiednio niższe, bo na tych klubach zawodnicy pokroju Jeleniewskiego zrobią komplety. Jeżeli natomiast "dolną półką" będzie np. Rybnik, to chyba jasne, że zawodnik będzie miał prawo domagać się odpowiednio wyższych stawek.
Uważasz inaczej?

Sztyvny
Szkółkowicz

#712 Postautor: Sztyvny » 4 listopada 2011, o 13:36

Co wy tak negatywnie z ta "promocja 60%"? Akurat jak na tamten okres czasu (byly rozmowy z Bogdanka, ale nikt nie wiedzial, czy wejdzie w sponsoring czy nie) to bylo najrozsadniejsze wyjscie.

Za te "60%" zakontraktowalismy sklad, ktory (po wzbogaceniu o jedno ogniwo w postaci Drymla) byl w stanie wywalczyc 2 miejsce w lidze, niemal przywozac awans w bezposrednim spotkaniu z Lodzia na wyjezdzie (gdyby to "dodatkowe ogniwo Dryml" pojechalo na przyzwoitym poziomie, tak wlasnie by sie stalo). Nie trzeba chyba dodawac, ze juz na poczatku sezonu wypadl nam potencjalny lider w postaci Darkina i teoretycznie silny zawodnik krajowy w osobie Tomka Piszcza (ktorzy tez zostali zakontraktowani za to przyslowiowe "60%").

go!
Trener

#713 Postautor: go! » 4 listopada 2011, o 14:02

istred pisze:[
Uważasz inaczej?

Ja uwazam, ze (tak jak wspomnial gdzies wyzej Gelo) przynajmniej trzon druzyny powinien miec juz jakis, chocby mglisty zarys... Skrystalizowane marzenia trenera to troszke za malo.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#714 Postautor: Gelo » 4 listopada 2011, o 14:25

PS. Przecież nawet nie wiadomo jakie zawodnikom zaproponować stawki. Jeśli będziemy mieli jeździć z Opolem, Krosnem czy Rawiczem to będą musiały one być odpowiednio niższe, bo na tych klubach zawodnicy pokroju Jeleniewskiego zrobią komplety. Jeżeli natomiast "dolną półką" będzie np. Rybnik, to chyba jasne, że zawodnik będzie miał prawo domagać się odpowiednio wyższych stawek.

Nie jestem zwolennikiem oglądania się na innych ale drużyny z aspiracjami awansu przynajmniej nie ukrywają z kim rozmawiają. Jest ich wprawdzie na razie dwie ale ja nie widze zadnego powodu, dla którego my nie mielibyśmy znaleźć się w tej grupie. I nigdy nie będę w sporcie popierał minimalizmu, zwłaszcza, że okoliczności aż same się proszą, żeby powalczyć o awans właśnie teraz. I nie jest prawdą że jazda w ekstralidze wyrządziłaby komuś krzywdę. U nas w Lublinie od zawsze było tak, że to sukces nakręcał kibiców do przychodzenia na mecze, a działaczy do działania. Nawet po awansie do najwyżej klasy zatrudniliśmy mistrza świata - jako pierwsi w Polsce. Taka szansa awansu jak w sezonie 2012 gdzie ubyło kilkunastu bardzo mocnych rywali a regulamin "wpycha" prawie do połowy druzyn zawodników z Grand Prix może się nie powtórzyć. A za kilkuletnie lub kilkunastoletnie bujanie się w jednej lidze (Rybnik, Wrocław) i jazdę w tej lidze o pietruchę - ja podziękuję.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#715 Postautor: istred » 4 listopada 2011, o 14:50

Nie widzę sensu porównywania sytuacji teraz do tej, która była dwadzieścia lat temu. Wspólnych cech jest tutaj naprawdę niewiele.
Ja też nie jestem zwolennikiem bujania się w jednej lidze przez x lat, ale trzeba mieć też umiar, żeby sobie nie zaszkodzić.
Co by było gdybyśmy po tym sezonie awansowali do eligi?
Pomijam już kwestie kilkukrotnego zwiększenia budżetu w ciągu 2 lat, co jest ogromnym wyzwaniem, ale mniej lub bardziej realnym do wykonania.
Warto spojrzeć na takie rzeczy jak obiekt i - przede wszystkim - juniorzy.
Obiekt - nie mam czasu szukać, ale przypuszczam, że uzyskanie licencji na starty na naszym obiekcie graniczyłoby z cudem.
Kwestia kluczowa, juniorzy - NIE MAMY ŻADNYCH. Nie przypominam sobie, żeby w elidze startowała kiedykolwiek drużyna, która nie miała własnych juniorów. Nawet Tarnów miał swoich, choć słabych. I właśnie przykład Tarnowa pokazuje jak juniorzy są ważni - mieli bardzo porządny skład seniorski i walczyli o utrzymanie.
Wypożyczenie? Wypożyczają praktycznie tylko eligowcy, a oczywistym jest, że nie wypożyczą zawodnika - choćby największego leszcza - do swojego rywala.

Moim zdaniem awans skutkowałby tylko i wyłącznie ogromnym wysiłkiem zużytym na dramatyczną walkę o utrzymanie, która w razie przegranej mogłaby położyć żużel na długie lata.

Lepiej walczyć o górną czwórkę (i znaleźć się w niej) i budować podstawy do walki o ekstraligę.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#716 Postautor: Gelo » 4 listopada 2011, o 15:19

Co by było gdybyśmy po tym sezonie awansowali do eligi?

Tego nie wie nikt. Lubelska specyfika pokazuje że dopiero po sukcesie cos sie zaczyna dziać. Obiekt? Jest pół roku przerwy na doprowadzenie obiektu do ładu - większość klubów czy to Ostrów czy Rybnik, Gorzów, Rzeszów, Zielona Góra itd gruntownie modernizowały swoje obiekty a nawet je rozbudowywały nawet w trakcie trwania sezonu. W niczym nie jesteśmy gorsi.
Moim zdaniem awans skutkowałby tylko i wyłącznie ogromnym wysiłkiem zużytym na dramatyczną walkę o utrzymanie, która w razie przegranej mogłaby położyć żużel na długie lata.

A moim nie masz zadnego argumentu na poparcie tej tezy. Nasi sąsiedzi zza miedzy, którzy awansowali ostatnio do Ekstraligi - Tarnów i Rzeszów bez większych problemów się w niej utrzymali, a teraz mają nawet chrapkę na medale.
Lepiej walczyć o górną czwórkę (i znaleźć się w niej) i budować podstawy do walki o ekstraligę.

Jestem innego zdania - tak łatwo jak teraz moze już nie byc przez kilkanaście lat - zawsze ci spadnie z ekstraligi jakaś Bydgoszcz, Gdańsk czy Wrocław, a Częstochowa tradycyjnie wygra baraże. Grzechem tego nie wykorzystać.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#717 Postautor: Łoptymista » 4 listopada 2011, o 15:26

no to bedziemy grzeszyc :?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#718 Postautor: istred » 4 listopada 2011, o 15:55

Szkoda, że nie odniosłeś się do mojego argumentu z juniorem... choć napisałem, że jest najistotniejszy.
Tego nie wie nikt.
Wiedzieć nikt nie może, ale po to człowiek ma rozum, żeby móc pewne rzeczy przewidywać.
A moim nie masz zadnego argumentu na poparcie tej tezy. Nasi sąsiedzi zza miedzy, którzy awansowali ostatnio do Ekstraligi - Tarnów i Rzeszów bez większych problemów się w niej utrzymali, a teraz mają nawet chrapkę na medale.
Zarówno Rzeszów jak i Tarnów mieli swoich juniorów i to całkiem niezłych.
Kiedyś Tarnów - Kołodziej i Rempała, później Rzeszów - Stachyra i Miesiąc, ostatnio Rzeszów - Lampard, a Tarnów - Kiełbasa.

Chrapkę to oni sobie mogą mieć i pewnie mają co roku, jak prawie wszystkie drużyny w ekstralidze, włącznie z Gorzowem...

Jestem innego zdania - tak łatwo jak teraz moze już nie byc przez kilkanaście lat - zawsze ci spadnie z ekstraligi jakaś Bydgoszcz, Gdańsk czy Wrocław, a Częstochowa tradycyjnie wygra baraże. Grzechem tego nie wykorzystać.
Jeśli mamy liczyć się w elidze i wygrywać z Bydgoszczą, Gdańskiem czy Częstochową to i w I lidze ich się nie powinniśmy bać.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#719 Postautor: kibicLBN » 4 listopada 2011, o 16:06

Gelo pisze:Jestem innego zdania - tak łatwo jak teraz moze już nie byc przez kilkanaście lat - zawsze ci spadnie z ekstraligi jakaś Bydgoszcz, Gdańsk czy Wrocław, a Częstochowa tradycyjnie wygra baraże. Grzechem tego nie wykorzystać.

Wrocław jakby spadł to jak dla mnie na 90% by się już nie podniósł tak szybko...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#720 Postautor: grzesieck » 4 listopada 2011, o 16:27

istred pisze:Zarówno Rzeszów jak i Tarnów mieli swoich juniorów i to całkiem niezłych.
Kiedyś Tarnów - Kołodziej i Rempała, później Rzeszów - Stachyra i Miesiąc, ostatnio Rzeszów - Lampard, a Tarnów - Kiełbasa.

przeciez on ma 33 lata... ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#721 Postautor: Gelo » 4 listopada 2011, o 16:31

Jeśli mamy liczyć się w elidze i wygrywać z Bydgoszczą, Gdańskiem czy Częstochową to i w I lidze ich się nie powinniśmy bać.

Ale w ekstralidze nie zastanawialibysmy sie czy jechać Baranem Miesiącem i Woodwardem tylko problemem byłby wybór kogos z czołowej piątki GP. Co do juniora sie nie odnioslem z dwoch powodów - pierwszy - 90 procent klubów jedzie na tym samym wozku co my - drugi - w dobie kiedy masz kase i mozesz kupic sobie punktującego juniora - masz szkolenie w głebokim powazaniu - sam zaznaczyles ze skladu sie nie dziedziczy. mozna oczywiscie sztucznie wymuszac szkolenie np brakiem licencji jak sie nie wykształci kilku młodych ale wtedy zostaną 3 kluby w Polsce na krzyż w ogóle. Dynamiczna sytuacja powoduje ze jedyne co moga w tej kwestii zrobic teraz nasi działacze to zakontraktowac Borowicza, Łukaszewskiego lub tym podobnych Ojczenaszów i liczyc na cud ze ktorys nagle wypali jak np. Malitowski - z całą swiadomoscią że tylko na jeden sezon.

jerry78
Trener

#722 Postautor: jerry78 » 4 listopada 2011, o 16:51

Gelo pisze:90 procent klubów jedzie na tym samym wozku co my - drugi - w dobie kiedy masz kase i mozesz kupic sobie punktującego juniora

Jeśli dobrze rozumiem to piszesz o realiach ekstraligowych. Gelu, jaki klub ekstaligowy w poprzednim sezonie jechał kupionymi juniorami? Wszyscy mieli tylko swoich.
W tym roku niby Gomólski ma przejść do Tarnowa (lepiej nie myśleć za jakie pieniądze). Rzeszów ma kasę i próbuje i wcale nie jest łatwo wyrwać. Może uda im się Janowskiego, może nie. Takie są realia.

Jak jest ciężko kupić juniora można na przykład dowiedzieć się z tego tekstu:

- Po sezonie pojawiły się oferty z innych klubów. Szczególnie ciekawa była ta z Rzeszowa, jednak nie chciałem się przenosić i zdecydowałem, że nadal będę startował w Polonii Bydgoszcz. Urodziłem się w tym mieście, jestem z nim związany i to właśnie bydgoskich kibiców chcę cieszyć swoją jazdą.

http://www.espeedway.pl/news,curylo_zos ... 90,12.html

Awatar użytkownika
Popek
Senior

#723 Postautor: Popek » 4 listopada 2011, o 17:27

Co z tym magazynem zuzlowym ?

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#724 Postautor: Hayden » 4 listopada 2011, o 17:28

jerry78 pisze:W tym roku niby Gomólski ma przejść do Tarnowa (lepiej nie myśleć za jakie pieniądze).

Chyba nawet nie za pieniadze, a za kogos innego (B. Pedersen<==>Gomolski:))

Popek pisze:Co z tym magazynem zuzlowym ?

itvl: "Za chwilę: Magazyn Żużlowy" ;)

leci juz :]
Motor mocny

Awatar użytkownika
istred
Trener

#725 Postautor: istred » 4 listopada 2011, o 18:23

pierwszy - 90 procent klubów jedzie na tym samym wozku co my
W ekstralidze, do której pretendujemy jest zero procent.
Przeciwna proporcja jest w II lidze, z której uciekliśmy - do kogo powinniśmy się porównywać? Chyba jasne.
drugi - w dobie kiedy masz kase i mozesz kupic sobie punktującego juniora (...)
Tylko czy ta doba nadejdzie? Ja uważam, że nie.
Póki co po pierwsze, kluby po zdaniu przez juniora licencji (albo nawet przed) podpisują z nim umowę do końca wieku juniorskiego, a po drugie junior zazwyczaj nie chce opuszczać rodzinnego miasta z oczywistych powodów.
A tak w ogóle, pamiętasz jakieś przykłady z ostatnich powiedzmy... dziesięciu lat kiedy przyzwoity junior zmieniał barwy klubowe?
Mi się przypomina jeden - Hlib, który po latach kuszenia przez różne kluby z topu pod koniec wieku juniorskiego odszedł do Tarnowa, gdzie i tak wiele nie zwojował. Było to... z 6? 7? lat temu...
Ale w ekstralidze nie zastanawialibysmy sie czy jechać Baranem Miesiącem i Woodwardem tylko problemem byłby wybór kogos z czołowej piątki GP.
Jeśli mielibyśmy walczyć o awans i mielibyśmy odpowiednio do tego skrojony budżet, to wybieralibyśmy (w I lidze) spośród takich zawodników jak Harris, Lindgren, Chrzanowski czy Kościecha.