Co można jeszcze poprawić aby zacząć wygrywać??

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

Co można jeszcze poprawić aby zacząć wygrywać??

#1 Postautor: mikas » 21 maja 2005, o 00:36

Zakładam nowy temat, gdyż dzisiejszy mecz skłonił mnie do kilku refleksji i myślę,że warto podyskutowac nad tym co można jeszcze poprawić i jak to zrobic by nasza drużyna zaczeła wreszcie wygrywać.

Oto kilka moich uwag, mam nadzieję,że pozostali forumowicze też mają swoje spostrzezenia i sie nimi w tym temacie podzielą.

Po pierwsze jak bumerang powraca kwestia treningów i zgrania zawodników w parach.To co dziś wyprawiał Franków w 5 biegu wołało o pomste do nieba. Jak można tak perfidnie wywozić swojego kolege z pary :?: :shock: Przecież Franków jechał przed siebie i na nic sie nie oglądał, zajezdzał droge Jeleniowi i to że wtedy na pierwszym łuku nasi obronili 5:1 to był cud.
Jako,że dużego manewru w zestawianiu par trener Głogowski nie ma, konieczne jest ćwiczenie na treningach rozegranie pierwszego łuku. Trzeba w końcu wreszcie poustawiac pachołki na torze i kazac zawodnikom trzymac sie określonej ścieżki.Nie może być tak że to motor prowadzi Frankowa i ten praktycznie nad nim nie panuje o malo nie wciskając Jelenia w bande a przy tym umożliwiając atak i wyjście na pierwsze pozycje zawodnikom drużyny przeciwnej(na szczeście tym razem przeciwnicy z tego prezentu nie skorzystali) Sytuacja taka powtarza się już nie pierwszy raz i trzeba wreszcie coś z tym zrobić,bo to sa podstawowe błędy ktore moga nas kosztowac w kolejnych meczach bardzo wiele.
Druga sprawa to sprzęt Adama Pietraszki, przecież ten zawodnik jest tak wolny na dystansie,że nawet nie jest w stanie boronić wywalczonych wczesniej pozycji. Fakt,że nie wie jaka jest optymalna ścieżka na naszym torze to kolejna sprawa i trzeba mu wreszcie uświadomić,że trzymając krawężnik to on dużo na naszym torze nie zdziała,ale do obronienia pozycji trzeba miec też sprzęt który nie odstaje tak znacząco od przeciwników. Nie wiem jak Adam ma skonstruowany kontrakt,ale trzeba go zmusic do zainwestowania w sprzęt bo na tych osiołkach to on daleko nie zajedzie.

To takie dwie uwagi które wydają mi sie w tym momencie niezbędne do tego abyśmy wreszcie zaczeli wygrywac(przynajmniej na swoim torze).
Piszcie w tym temacie swoje spostrzezenia i uwagi odnośnie naszej drużyny i błędów jakie wydaje sie Wam,że są popełniane jeśli chodzi o treningi, przygotowanie zawodników do jazdy itp.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#2 Postautor: K.A.M.I.L. » 21 maja 2005, o 07:26

Uważam, że na kolejne mecze trener Głogowski powinien zestawić takie pary:
1.Jeleniewski
2.Piszcz Z/Z
3.Pietraszko
4.Franków
5.Kylmaekorpi
6.Dominiczak
7.Wrona

Zestawianie w parze Jeleniewskiego z Frankowem jest niesamowitym błedem oni poprostu sobie przeszkadzają. No chyba, że trener na treningach zacznie puszczać Jelenia z Frankim i powie im jak mają jechać. Uważam, że obecnie zestawienie Pietraszki z Frankowem będzie najlepszym rozwiązaniem na Opole. Widać iż Pietraszko zawzięcie trzyma się krawężnika, a Franków cały czas jedzie przy bandzie. Moim zdaniem zestawienie takich par jak podałem wyżej jest receptą na zwycięstwa. Miejmy nadzieję, że tego zwycięstwa nasi ulubieńcy dokonają już jutro. Będę trzymał za nich kciuki.

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
stalg3
Kontakt:

Re: Co można jeszcze poprawić aby zacząć wygrywać??

#3 Postautor: stalg3 » 21 maja 2005, o 07:52

mikas pisze:Zakładam nowy temat, gdyż dzisiejszy mecz skłonił mnie do kilku refleksji...

Tylko mi nie mów, że spodziewałeś sie wygranej TŻu.. :D
Obrazek<-Zapraszam !
http://www.stalgorzow.bo.pl - Tutaj też zapraszam :D

Awatar użytkownika
papi
Trener

#4 Postautor: papi » 21 maja 2005, o 08:04

uważam podobnie. Najwieksza bolączką jest jazda parą a właściwie jej nieumiejętność :( . Zawodnicy muszą sobie wspolnie radzic w pierwszym łuku, a wczoraj popełnili sporo błędów. Para Jeleń-Franków jest bezsensowna, rzeczywiście Franek powinien jezdzic z Adamem to przynajmniej jeden drugiemu nie bedzie wchodzil pod koło. Z Adamem tez trzeba cos zrobic. On musi sie nauczyc odjeżdzać od krawężnika, tylko, ze do tego potrzebny jest sprzęt. Bo na tym on najwyraźniej jedzie tak żeby dystans był jak najkrótszy, a kazde odjechanie od krawężnika konczy sie niestety stratą punktów. Szukanie optymalnej jazdy toru to nie jest tak duzy problem, ale wszyscy widzą, że nawet po wygranym starcie Adam ma marne szanse na wygranie biegu :(

Przychylam sie do propozycji Kamila co do par, to jest aktualnie chyba optymalne zestawienie, z jedną zmianą - Bałabuch za Wronę :wink:

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

Re: Co można jeszcze poprawić aby zacząć wygrywać??

#5 Postautor: mikas » 21 maja 2005, o 08:18

stalg3 pisze:
mikas pisze:Zakładam nowy temat, gdyż dzisiejszy mecz skłonił mnie do kilku refleksji...

Tylko mi nie mów, że spodziewałeś sie wygranej TŻu.. :D

A gdzie Ty cos takiego wyczytałeś w mojej wypowiedzi :?: :shock:

A swoją drogą tak jak przed meczem wygranej sie nie spodziewałem tak po 11 biegu jeszcze wierzyłem w wygraną i widziałem cień szansy. Niestety bardzo szybko wyleczył mnie z tego optymizmu łajza Franków.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

rickardson

#6 Postautor: rickardson » 21 maja 2005, o 08:22

A oto według mnie recepta na sukces:
1.Najważniejsze!Kupić Pietraszce jakiś przyzwoity motocykl
2.Wypożyczyć Mirosława Kowalika albo kogoś innego w miejsce Frankówa , bo po meczu z Rybnikiem znowu sobie odpuszcza biegi
3.Poeksperymentować z juniorami dopóki Kępa i Łyko nie wyzdrowieją ja osobiście spróbowałbym zamiast Wrony(absolutnie nie mam do niego pretensji o wynik z Gorzowem , bo nie ma sprzętu , który klub mógłby mu kupić)moglbyśmy wstawić Kosińskiego albo dać szansę Szymkowi
4.Nauczyć Dominiczaka wchodzić w wiraże , bo na starcie robił nie byle kogo tylko , że tracił wszystko na zakrętach

Może moja wypowiedź da niektórym trochę do myślenia

Awatar użytkownika
papi
Trener

#7 Postautor: papi » 21 maja 2005, o 08:27

rickardson pisze:moglbyśmy wstawić Kosińskiego albo dać szansę Szymkowi

a Grzesiek odnowił licencje :?: 8 maja był egzamin ale jakoś nikt nie wspominał, czy Grzesiek miał zamiar :roll: , dlatego ciezko mi cos powiedziec w tej kwestii. Jeszcze o szkółce. Przyznam, ze nie pamiętam, ale czy na forum padła odpowiedź dlaczego TŻ nie dogadał się w końcu z trenerem Bieleckim co do prowadzenia szkółki :?:

COBRA

#8 Postautor: COBRA » 21 maja 2005, o 09:26

Moge cie zapewnić ze Grzesiek miał zamiar i chciał jechać na odnowienie licencji lecz klub go nie puścił bo pan dyrektor Siwek stwierdził ze jest juz dosyc juniorów w klubie. A wydaje mi sie ze Grzesiek i Szymon po trzymaniu odpowiedniego sprzetu byli by w stanie nawiązywać walke.

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#9 Postautor: K.A.M.I.L. » 21 maja 2005, o 09:33

Przychylam sie do propozycji Kamila co do par, to jest aktualnie chyba optymalne zestawienie, z jedną zmianą - Bałabuch za Wronę

Osobiście zostawiłbym Wronę w składzie, na treningach pokazuję, że jest lepszy od Bałabucha. Widać, że Szymek chyba ma gorszy sprzęt, a zresztą po kontuzji jeździ zbyt bojaźliwie. Krzysiek Wrona i Dominiczak pokazali we wczorajszym meczu, że refleks maja nie najgorszy. Wychodząc spod taśmy w pierwszym biegu przez moment było 3:3, lecz chyba zbyt słaby sprzęt i brak objeżdżenia spowodowało to, że objechał ich Brzozowski. Uważam, że jakby Krzysiek Wrona i Dominiczak startowali w większej ilości zawodach, to nie byłoby tak najgorzej.

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Krychs
Senior

#10 Postautor: Krychs » 21 maja 2005, o 09:58

1. Trening i jeszcze raz trening!!! - Jak słusznie zauważył Mikas nasi zawodnicy nawet po wygranym starcie źle rozgrywają I łuk, przeszkadzając sobie wzajemnie. Na dystansie jazda parowa też wygląda bardzo marnie. Jedynie Piszcz z Pietraszką zaprezentowali kilkakrotnie jak to powinno wyglądać. Dlatego trener Głogowski szczególnie na ten element powinien kłaść nacisk podczas prowadzonych przez niego zajęć na torze.

2. Adam Pietraszko - Adam jest zawodnikiem, który ma bardzo dobre starty. Bardzo często po pierwszym łuku prowadzi, później rywale objeżdżają go jak "tyczki slalomowe". Wczoraj kiedy tor był przyczepny i umożliwiał walkę na dystansie aż żal było patrzeć jak Stalowcy wyprzedzają co rusz Focusa. Po pierwsze nie wiem dlaczego tak uparcie trzyma się ten zawodnik krawężnika. Po drugie wolno wchodzi w łuki. I wreszcie po trzecie nie potrafi umiejętnie na dystansie przyblokować rywala. Nie wiem, czy to wina sprzętu, czy jednak słabych jeszcze umiejętności i braku myślenia na torze. Coś jednak trzeba z tym zrobić, bo chociażby z racji bardzo dobrych startów Adama stać na te 10 pkt. w meczu.

3. Ustawienie par - Przychylam się do propozycji rozdzielenia pary Jeleniewski-Franków. Ci zawodnicy miast pomagać przeszkadzają sobie na torze. Obaj preferują jazde "po orbicie", więc ustawienie Franciszka z Focusem będzie chyba jednak lepszym rozwiązaniem.

4. Ściągnięcie seniora - Patrząc na wczorajszą jazde Frankowa robiło się poprostu niedobrze. Dlatego w związku z tym, że Jurek Mordel to już raczej nie pojedzie w tym sezonie przychylam się do pomysłu zakontraktowania Marka Hućko lub Mirka Kowalika. Wiem, że żaden z nich nie gwarantuje zdobyczy choćby 7-8 pkt, ale czy gwarantuje je Franek??? Musi być jakakolwiek rywalizacja wśród seniorów!!!!

5. Mariusz Franków - Gdyby nasi działacze spełnili punkt czwarty dałbym odpocząć Franciszkowi od jazdy w 2-3 meczach. Niech chłopina przemyśli to i owo. Tłumacznie się przez niego problemami sprzętowymi zakrawa na kpinę. Przecież wczoraj w jednym z biegów przyjechał pierwszy z dużą przewagą nad resztą stawki, by w pozostałych zaprezentować się jak junior świeżo po licencji.

6. Juniorzy - Działacze muszą szukać dalej juniora, który powalczy chociaż o te 2 punkty w biegu I. Dominiczak nawet po wygranym starcie boi się walki w łuku i przymyka gaz. Może jednak udałoby się wypożyczyć, któregoś z juniorów Unii Leszno, a może Grzesia Dzika, który nie miałby daleko do Lublina z Tarnowa.

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#11 Postautor: Fork » 21 maja 2005, o 10:21

papi pisze:Przychylam sie do propozycji Kamila co do par, to jest aktualnie chyba optymalne zestawienie, z jedną zmianą - Bałabuch za Wronę :wink:

NIe wiem czy byles na ostatnim treningu, jak K.Wrona lal Balabucha.
Wiec chyba lepiej stawiac na Krzyska.

Awatar użytkownika
skuba
Kontakt:

#12 Postautor: skuba » 21 maja 2005, o 11:31

Po meczu z Gorzowem zauważyłem dwie rzeczy. A mianowicie słaba dyspozycja Adama no i Franek. Juniorów się nie czepiam, bo i tak nie nawalczyliby za dużo. Jak zapewne każdy zauważył Adam ma tragiczny sprzęt. Jak go widziałem na torze jak się męczył to mi go szkoda. Nie czepiam się jego umiejętności, bo je napewno ma, ale sprzęt cieniutki. Trzeba zainwestować w sprzęt dla niego, a napewno zacznie klepać przyzwoite punkty.
Franek - szkoda słów. Ja to się nawet nie bawie w ustawianie par z nim, bo to nie ma sensu. Może rzeczywiście z Jeleniem kategorycznie nie powinien jeździć, ale ja to dałbym sobie spokój i podziękował temu panu. Od początku sezonu nie pokazuje nic (no może poza małym wybrykiem z Rybnikiem). I tak suma sumarum tracimy cenne punkty. A uważam, że mecz z Gorzowem mogliśmy wygrać. Jednego pulpeta już wymieniliśmy i widać z jakim skutkiem (18 pt), może czas i na Franka...
To jechalismy przez ta Serbie:)

Awatar użytkownika
Boss

#13 Postautor: Boss » 21 maja 2005, o 11:38

Widziliscie jakie miał starty Frankie? Brak mi słów, ale jak w drugim swoim wyścigu dobrze wyszedł spod taśmy to było już dobrze. Ale on musi mieć jakąś konkurencje. Gdy Siwek coś gadał o zatudnieniu Kesslera to Franek od razu lepiej pojechał w meczu z Rybnikiem bo czuł się zagrożony!
Co do juniorów to nie wiem czego działacze nie starali sie pozyskać Andrzeja Głuchego ze Stali Gorzów(moze nie chciał bo za daleko-tego nie wiem), a Grudziądz od razu szukał jakiegoś juniora po kontuzji Marka Cieślewicza.
Teraz jak Wanda wycofała się z rozgrywek łakomym kąskiem jest Grzegorz Dzik-sypie komplety w II lidze:)
Co ja widzÄ™, co ja widzÄ™ TÅ» Lublin w e-lidze

woocash
Szkółkowicz

#14 Postautor: woocash » 21 maja 2005, o 11:48

skuba napisał :
Jednego pulpeta już wymieniliśmy i widać z jakim skutkiem (18 pt), może czas i na Franka...

frankow do wymiany jest od poczatku sezonu , nawet jeden w miare przyzwoity wystep tego nie odmieni. przydalby sie temu artyscie kopniak w d***ko, bo tak jak on podchodzi do wystepow w naszej druzynie to zakrawa juz o kpine. ilez mozna sluchac w kolko tych samych tlumaczen. przeciez ten zawodnik cofa sie doslownie w rozwoju, jesli chodzi o jazde.

natomiast co do postulatow,aby nasi zaczeli wreszcie trenowac jazde pare i rozegranie 1-wszego luku ... to ja sie pytam , kto ma to robic ??? jelen sam ze soba, albo z piszczem jak jest zdrowy, co najwyzej z juniorami, bo reszty na treningach jak nie bylo tak nie bedzie ( wiadomo adam pietraszko, po czesci rozgrzeszony, ale frankow i jego opowiesci o trenowaniu w pile , to juz smiech na sali i istna parodia - jesli jest zawodowcem to dla niego nie powinno robic roznicy czy dojezdza na treningi do lublina, czy przypuscmy do krosna. jakos grzesio knapp mogl byc prawie na kazdym treningu - ale to juz tak na marginesie, tylko ze jak on ma klub i kibicow w glebokim powazaniu, trzeba go potraktowac dokladnie tak samo)

co do juniorow, tylko objezdzanie, treningi, sprzet no i troszke talentu moze spowodowac ze przestaniemy przegrywac pierwszy bieg 1-5

Awatar użytkownika
yamahaR1
Senior

#15 Postautor: yamahaR1 » 21 maja 2005, o 12:01

Sprawa jest prosta, podstawą do zwycięstw jest wymiana zepsutych ogniw i to nie tylko w sporcie. Pulpet wymieniony i od razu widać różnicę , to samo trzeba zrobić z Mariuszem trenuję w Pile Frankowem. Pewnie w naszej sytuacji to jest tylko moje marzenie, ale już patrzeć na niego nie mogę niedługo jak on będzie w biegu startował to zaczne się chyba odwracać :evil: Już bym wolał zawodnika, który nie robi punktów ale się stara niż Frankowa, który stara się nie robić punktów

Zaratustra
Kadrowicz

#16 Postautor: Zaratustra » 21 maja 2005, o 12:14

Na pierwszy rzut oka widać kompletny brak zrozumienia na torze pomiędzy naszymi zawodnikami. Jedynie Piszczu z Adamem jechali w miare przyzwoicie, chociaż całą robotę robił wtedy z Grudziądzem Tomek. To co zrobił Franek z Danielem to była po prostu głupota (ale rozumiem,że jak wyjdzie 1 start na 10, to trzeba jechać aby do przodu, nie oglądając się na kolegę z drużyny :shock: ). Co tu można jednak poradzić, jak treningi odbywają się w okrojonym składzie, a ci którym ten trening jest potrzebny (Pietraszko,Franków) są nieobecni.
Inna sprawa to sprzęt Adama. Chyba pozostał na drugoligowym poziomie. I tu pytanie do wtajemniczonych :wink: : CZY MOŻNA Z TYM COŚ W TYM SEZONIE ZROBIĆ CZY ETAM :?: :?:
Na szczęscie jest obcokrajowiec, który będzie ciągnął wynik. Wierzę, że w końcu nasi seniorzy będą jeździć w miarę równo, bo tylko to gwarantuje wygrywanie meczy.
O kwestii juniorów trudno jest się wypowiadać. Łyko i Kępa "wyleczeni"...z jazdy, Dominiczak w połowie prostej zaczyna zwalniać (choć ma niezłe starty), a Wrona i Bałabuch chyba z nikim niestety nie powalczą. Przydałoby się znowu kogoś szukać na wypożyczenie, ale pola manewru nie ma już praktycznie żadnego. Przyznaję się, że nie wiedziałem, iż Dzik jest znowu do wzięcia. Ale jeżeli to prawda to może on być ostatnią deską ratunku, jeśli chodzi o juniorów w tym sezonie, pozdr.

Awatar użytkownika
Goblyn

Franków albo raczej Frajerów!!!

#17 Postautor: Goblyn » 21 maja 2005, o 12:21

Franków to wg mnie facet bez ambicji i (sorki za wyrażenie) bez jaj. To co on wyprawia w meczu i po nim to parodia... I jeszcze te głupie tłumacznia o sprzęcie i treningach w Pile... chyba czas coś z tym zrobić... Nie wiem czy jaśnie wielmożny Pan Siwek czyta głosy z tego forum czy też ma je w głębokim poważaniu, ale tak dalej być nie może.. Przed sezonem były radosne głosy że Franków jednak zostaje (hurrraaaa!!!!), a dzisiaj są głosy że szkoda że jeszcze zostaje (ku......a!!!!). To największa porażka tego klubu... zaraz po pulpecie rzecz jasna... Proponuję nie czekać na kolejne mecze... tylko spakować Pana Mariusza i kupić mu bilet w jedną stronę... :evil: Można nawet zorganizować jakąś zrzutkę na stadionie... tak jak na sprzęt dla młodych na początku sezonu.... :wink: Co do reszty to nie winię ani Adama - chłopak nie ma sprzętu albo jest przemęczony, w każdym razie cośjest na rzeczy... - ani też juniorów - nawet przez moment nie wątpiłem że zrobią więcej niż jeden punkt... choć przyznam że przypominają mi się czasy Seby, kiedy objeżdzał niektórych seniorów jak wczoraj Hlipek... Gratucję dla Jelenia i Jonasza... Chłopaki zasłużyli wczoraj na ogromne brawa i szacunek... Widać, że obaj mają serce do walki.. Tak trzymać!!! 8)
:-) TÅ» LUBLIN :-)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#18 Postautor: Cooper » 21 maja 2005, o 12:21

Boss pisze:Teraz jak Wanda wycofała się z rozgrywek łakomym kąskiem jest Grzegorz Dzik-sypie komplety w II lidze:)

Ja jako kompletny ignorant niuansów regulaminu, chcialbym sie jasno i konkretnie dowiedziec, czy istnieje taka mozliwosc, by tego Dzika wypozyczyc?

Dziekuje :wink:
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19 Postautor: papi » 21 maja 2005, o 12:27

w innym temacie ta sprawa była juz poruszana, Dzik moze zostać wypożyczony z Unii do innego klubu - http://www.pzm.pl/regulaminy/k_7/62_72.pdf art. 207 :wink:

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#20 Postautor: Apocalips » 21 maja 2005, o 12:27

Cooper pisze:
Boss pisze:Teraz jak Wanda wycofała się z rozgrywek łakomym kąskiem jest Grzegorz Dzik-sypie komplety w II lidze:)

Ja jako kompletny ignorant niuansów regulaminu, chcialbym sie jasno i konkretnie dowiedziec, czy istnieje taka mozliwosc, by tego Dzika wypozyczyc?

Tak, jest taka możliwość.

Prosze :wink:
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21 Postautor: Cooper » 21 maja 2005, o 12:35

To teraz mam jeszcze drugie pytanie, dlaczego ktos jak zwykle nam go sprzatnie :?: :roll: :wink:
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

kylong
Junior
Kontakt:

#22 Postautor: kylong » 21 maja 2005, o 13:11

no tak pietraszko w tamtym roku też sypał komplety w 2 lidze i teraz dobrze się prezentuje w 1. to czemu ten dzik by nie mógół pójść w jego ślady???
Nie odnajdzie więcej nas ta druga liga...!

Awatar użytkownika
Boss

#23 Postautor: Boss » 21 maja 2005, o 13:28

Dzik ma dopiero 18 lat, a licencje zdał w tamtym roku. Widać, że ma talent jak jeździł w Wandzie(a tam mają raczej słaby sprzęt) i walczy jak równy z równym z czołowymi seniorami II ligi to chyba o czymś świadczy.
Co do Focusa to wczoraj był grząski tor na którym Adam nie zabardzo sobie radzi(mówił o tym eks trener Studziński w jednym z wywiadów).
Co ja widzÄ™, co ja widzÄ™ TÅ» Lublin w e-lidze

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#25 Postautor: Łoptymista » 21 maja 2005, o 13:47

Apocalips pisze:
Cooper pisze:

Tak, jest taka możliwość.

Prosze :wink:

Poważnie?? :shock: Ja jako jeszcze większy ignorant szczerze w to wątpę.