KDS pisze:Bo polska scena polityczna jest ogólnie zdominowana przez prawicę
Tsooo ? Hahaha.
KDS pisze:Bo polska scena polityczna jest ogólnie zdominowana przez prawicę
niespokojny pisze:https://www.facebook.com/share/v/16cKbAmbeN/?mibextid=wwXIfr
Fajne chłopaki. Tak jak @kibiclbn napisał, przekaz i działania rządu są jasne. Chcą się pozbyć naszych patriotów i utrudniać im pomoc policji.

W jaki sposób?KDS pisze:Bo polska scena polityczna jest ogólnie zdominowana przez prawicę
Pytanie było o to, co prawicowego zarządzono? Bo - jako wspomniałeś - PiS to nie prawica, więc nie wiem skąd założenie, że prawica ma zbyt duży wpływ na polską politykę.KDS pisze:Chyba nie rozumiem pytania. Sugerujesz, że PiS mając swojego prezydenta nie ma wpływu na sytuację polityczną? Jeśli tak, to pozostaje mi się jedynie nie zgodzić.
Rozumiem. Ale myślę, że do Lewicy można śmiało dodać wyniki KO.KDS pisze:W badaniu Kantar z 2021 roku 65% Polaków uznało PiS za najbardziej prawicową partię w Polsce. Sam PiS od dawna określa się jako prawica. Fakt, nie opinia.
Ale ok, nawet przyjmując tę mniejszościową narrację, że PiS to nie jest prawica, to wciąż w ostatnich wyborach prezydenckich kandydaci skrajnie prawicowi: Mentzen i Braun zdobyli łącznie ponad 21% głosów, podczas gdy kandydaci lewicowi: Biejat i Zandberg zdobyli razem 9% (ew. 10% jeśli jeszcze dorzucić Senyszyn).
Jakby nie patrzeć, to obecnie prawica w Polsce dominuje nad lewicą i to co najmniej dwukrotnie.
KDS pisze:KO ciężko umieścić w spektrum lewica-prawica, bo to partia w dużej mierze bezideowa. Jej główną ideą od lat jest bycie anty-PiSem.
Światopoglądowo bliżej im do lewicy, ale gospodarczo to w większości liberałowie, czyli przeciwieństwo typowej lewicy.
ravajas pisze:KDS pisze:KO ciężko umieścić w spektrum lewica-prawica, bo to partia w dużej mierze bezideowa. Jej główną ideą od lat jest bycie anty-PiSem.
Światopoglądowo bliżej im do lewicy, ale gospodarczo to w większości liberałowie, czyli przeciwieństwo typowej lewicy.
Dlaczego zatem nie realizują swojego liberalizmu gospodarczego?
niespokojny pisze:
Dlatego że rozdawnictwo nie idzie w parze z liberalizmem. Naród tak się przyzwyczaił do „daj” że zabranie świadczeń i zasiłków to polityczne samobójstwo. Już widzę te czerwone paski w Republice, że Tusk zabiera polskim dzieciom pieniądze.
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Więc partia rządząca niej jest liberalna, tylko socjalistyczna. A więc prawica jest w marginalnej mniejszości, wbrew temu co tu zostało wyświetlone.niespokojny pisze:ravajas pisze:KDS pisze:KO ciężko umieścić w spektrum lewica-prawica, bo to partia w dużej mierze bezideowa. Jej główną ideą od lat jest bycie anty-PiSem.
Dlaczego zatem nie realizują swojego liberalizmu gospodarczego?
Dlatego że rozdawnictwo nie idzie w parze z liberalizmem. Naród tak się przyzwyczaił do „daj” że zabranie świadczeń i zasiłków to polityczne samobójstwo. Już widzę te czerwone paski w Republice, że Tusk zabiera polskim dzieciom pieniądze. Dodatkowe mamy potężne wydatki na obronność, w tym niektóre nietrafione decyzje Błaszczaka które będą się za nami ciągnąć latami. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.
Jak pis z konfą wejdą w koalicje to otwieram popcorn. Dwa programy gospodarcze kompletnie nie do pogodzenia. Mogą się dogadać jedynie w fanatyźmie i zamordyźmie religijnym. Więc poza obowiązkową religią, utrudnieniem rozwodów, całkowitym zakazie antykoncepcji i aborcji, miliardów na kościół i próby Polexitu nie bardzo widzę polę na wspólny mianownik. Może będą fedrować żeby się związkowcom przypodobać, a my będziemy dopłacać po 10 miliardów rocznie przez następne pokolenia. Więc ktoś zrobi jak zwykle swoich wyborców w bambuko. Ja już wiem kto.