Wybory 25
Re: Wybory 25
A to POPiS właśnie.
Swoją drogą dlaczego podniesienie k.w.o.p. jest złe? Złe jest konstruowanie budżetu z deficytem opartego na obietnicach bez ekonomicznego pokrycia.
Swoją drogą dlaczego podniesienie k.w.o.p. jest złe? Złe jest konstruowanie budżetu z deficytem opartego na obietnicach bez ekonomicznego pokrycia.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
ravajas pisze:Ma to swoje zalety. Wetowanie szkodliwych ustaw ma swoją wartość.
Oczywiście. Jak wszystko ma swoje wady i zalety. Byłoby bardzo dużą zaletą w przypadku ogarniętego prezydenta (i totalnie abstrahuję od opcji politycznej), ale takiego nie ma od lat i widząc dzisiejszą scenę polityczną nie będzie go nadal. Przede wszystkim dlatego, że nadrzędny interes jest partii, a nie kraju.
W Konstytucji (tak, wiem bardzo niepopularne jest powoływanie się na Konstytucję, ale jednak czy ktoś tego chce czy nie, to akurat tam są spisane podstawowe zasady ustrojowe w tym kraju) władzę wykonawczą zaprojektowano w oparciu nie o monteskiuszowską zasadę trójpodziału władzy (rozdzielenia władzy), a o zasadę współdziałania władz, w tym dualistycznej (rząd i prezydent) władzy wykonawczej. I to przede wszystkim prezydent ma współdziałać z rządem, co oznacza tyle, że to rząd (i sejm, z którego ten rząd się wyłania) odpowiada za rządzenie krajem i powinien mieć możliwość realizacji swojego programu (wciąż, całkowicie abstrahując od opcji politycznej). Prezydent znając swoją rolę ustrojową (jako gwarant bezpieczeństwa i strażnik konstytucji) powinien ograniczyć się do wetowania ustaw, które są sprzeczne z bezpieczeństwem kraju czy też konstytucją (tu akurat może wysłać do TK, gdyby ten funkcjonował), a nie takich, które są sprzeczne z polityką jego partii, bo to jest właśnie patologia i szkodzenie państwu (duopol rządzenia). Tj. być takim hamulcowym, ale naciskać ten hamulec tylko wtedy kiedy to absolutnie konieczne. A niestety, prezydent wybierany w wyborach powszechnych (w których, o zgrozo!, kandydaci prześcigają się w obietnicach co oni nie zrobią jak dojdą do władzy), czuje na tyle silny mandat, że usiłuje wchodzić w rolę rządu. Stąd uważam, że prezydent powinien być wybierany przez Zgromadzenie Narodowe, a nie w wyborach powszechnych.
I teraz, czy widzisz możliwość współdziałania Nawrockiego z rządem? Kurtyna...
Stąd wynik wyboru będzie skutkował tym, że rząd ograniczy się do administrowania krajem, a nie do rządzenia. Czy to dobrze? Dla kraju na pewno nie. Dla PiSu? Dobrze, bo przeszkadzanie rządowi zbliży ich do wygrania wyborów parlamentarnych, a to jest w zasadzie jedynym celem (a nie rozwój kraju).
Rafał Trzaskowski w Rosji zdobył ponad 60% poparcia. I w zakładach karnych.
Wśród ludzi z wykształceniem podstawowym Trzaskowski zdobył 26,6 %, a Nawrocki 73,4 %.
Chcemy się tak przerzucać dalej?
Swoją drogą wiesz, że w Rosji to nie Rosjanie głosują tylko Polacy? ...bo nie bardzo rozumiem zestawiania więźniów z osobami mieszkającymi w Rosji, jakby to był jakiś gorszy sort obywateli.
Z drugiej strony doskonale rozumiem zabieg. Rosja - zło. Ludzie w Rosji głosują na Trzaskowskiego - Trzaskowski zły. Do ludzi z wykształceniem podstawowym to faktycznie może trafić.
Jedyne co fajne było w tych wyborach to fetowanie zwycięstwa i rola Gosi jako pierwszej damy przez 2 godziny.
I tu abstrahuje od tego kto był lepszym kandydatem. Po prostu przy tak małej różnicy świętowanie po exit pollu było głupotą. To tak jakby przy prowadzeniu po 1. serii o ułamek punktu stwierdzić że zawodnik ma zwycięstwo w kieszeni. Debilizm totalny.
Druga sprawa to przykro było być polskim wyborcą wczoraj. Wybierasz mniejsze zło. Największe partie nie raczyły nawet wystawić swoich liderów. Wybierasz między człowiekiem, którego przeszłość czyni mało wiarygodnym, a drugim który mało wiarygodny jest przez zmianę poglądów do trzech razy w tygodniu. Na szczęście wymiana pokoleniowa postępuje i za jakichś parę lat może wyjdziemy z POPiSu...
I tu abstrahuje od tego kto był lepszym kandydatem. Po prostu przy tak małej różnicy świętowanie po exit pollu było głupotą. To tak jakby przy prowadzeniu po 1. serii o ułamek punktu stwierdzić że zawodnik ma zwycięstwo w kieszeni. Debilizm totalny.
Druga sprawa to przykro było być polskim wyborcą wczoraj. Wybierasz mniejsze zło. Największe partie nie raczyły nawet wystawić swoich liderów. Wybierasz między człowiekiem, którego przeszłość czyni mało wiarygodnym, a drugim który mało wiarygodny jest przez zmianę poglądów do trzech razy w tygodniu. Na szczęście wymiana pokoleniowa postępuje i za jakichś parę lat może wyjdziemy z POPiSu...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
I jakiś gość, który wczoraj na przystanku pod MOSiRem, po meczu ok. 21:00 gapił się w telefon i nagle krzyknął "JEST! TRZASK!!!".
Jeśli to czytasz to miłego dzionka życzę :)
Najlepsze jest to, że unia wolności wciąż nie zrozumie dlaczego przegrała.
A radość Trzaskowskiego, który już zamawiał firmę przeprowadzkową, już ogłosił żonę pierwszą damą przejdzie do historii. Jakim trzeba być naiwnym kretynem. I to miał być prezydent? :)
Jeśli to czytasz to miłego dzionka życzę :)
Najlepsze jest to, że unia wolności wciąż nie zrozumie dlaczego przegrała.
A radość Trzaskowskiego, który już zamawiał firmę przeprowadzkową, już ogłosił żonę pierwszą damą przejdzie do historii. Jakim trzeba być naiwnym kretynem. I to miał być prezydent? :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
- tezetomaniak
- Trener
Właśnie to jest dla mnie szokujące. Ja rozumiem, że w trakcie kampanii robi się zawsze dobrą minę bez względu na to co się dzieje, że próbuje się każda sytuację obracać na swoją korzyść. Ale o 21 było już po, nie dało się nic zmienić, przy tak bliskich wynikach należało podziękować i pokornie czekać, a nie robić z siebie wariata.
- niespokojny
- Trener
Ale się pocieszył 2 godziny, niech ma. Choć sam byłem w szoku jak słyszałem co wygaduje.
Natomiast dowiedzieliśmy się, że cześć wyborców głosowała ale się wstydziła skoro wynik odwrócił się o 180 stopni. To też daje obraz tych wyborów. Skoro już jest po wyborach jak kolega zauważył, to mam nadzieje że sutenerstwo i kibolskie ustawki też po imieniu będziemy nazywać, zamiast opowiadać głupoty o niedźwiadkach i tygryskach.
Natomiast dowiedzieliśmy się, że cześć wyborców głosowała ale się wstydziła skoro wynik odwrócił się o 180 stopni. To też daje obraz tych wyborów. Skoro już jest po wyborach jak kolega zauważył, to mam nadzieje że sutenerstwo i kibolskie ustawki też po imieniu będziemy nazywać, zamiast opowiadać głupoty o niedźwiadkach i tygryskach.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Tak im dobrze w Polsce? Albo w więzieniach: będących na pewno przez pomyłkę.istred pisze:ravajas pisze:Swoją drogą wiesz, że w Rosji to nie Rosjanie głosują tylko Polacy?
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
Ciekaw jestem jaki to jest procent uprawnionych do głosowania. Po drugie wykształcenie i mądrość ostatnimi czasy nie mają ze sobą za dużo wspólnego.istred pisze:Wśród ludzi z wykształceniem podstawowym Trzaskowski zdobył 26,6 %, a Nawrocki 73,4 %.
Powiem więcej: ten wynik daje świadectwo temu, że dyplom magistra jest dziś bardzo zdewaluowany. Dziś magistrem może być każdy (no, może oprócz Hołowni, Kwaśniewskiego, Kotuli, i paru innych), ot choćby ja. Mam wykształcenie wyższe i co o mnie sądzicie? No więc sami widzicie, że to argument dla zakompleksionych "Unijczyków".
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
Wyborcy Trzaskowskiego (Tuska), nie wiadomo dlaczego, uważają się za elitę. Mądrzejsi, piękniejsi, wyrafinowani, wykształceni. Osobami o innych poglądach pogardzają, uważają za plebs i ciemnogród. Po zwycięstwie pana Nawrockiego niektórym puściły zwieracze mocno. Czy w social mediach czy w rozmowach na żywo. Jad wylewa się szerokim strumieniem. Demokracja jest wtedy, gdy wygrywa przedstawiciel mainstreamu ("elit"). Jeżeli jest inaczej to wina wyborców, którzy nie dorośli do demokracji, bo są zbyt ograniczeni i głupi. Nie dostrzegają w swoim obozie błędów, które doprowadziły do porażki panicza. Modne ostatnio powiedzenie pycha kroczy przed upadkiem, sprawdziło się i tym razem. I to naprawdę wielka klęska obozu KO.
Przygotowują faceta od lat do roli, którą ma spełniać. Przystojny, wygadany, wykształcony, zna języki. Sztab trenerów coachów od przemówień, mowy ciała, psychologowie i socjolodzy. Przegrywa z człowiekiem znikąd. Z człowiekiem o niekrystalicznej przeszłości, ale autentycznym i ludzkim. U Trzaska tej autentyczności zabrakło. Wyuczone formułki, sztuczny uśmiech i same kłamstwa i sprzeczności wypowiadane w wiarygodny sposób.
Jestem zbudowany tym, że ludzie to zauważyli i poznali się na tym. Brawo.
Naród podzielony jak nigdy. Wieje wiatr zmian z prawej strony. Czekamy na mocniejsze podmuchy, które zmiotą pana Tuska z polskiej sceny politycznej.
Niech żyje Polska.
Przygotowują faceta od lat do roli, którą ma spełniać. Przystojny, wygadany, wykształcony, zna języki. Sztab trenerów coachów od przemówień, mowy ciała, psychologowie i socjolodzy. Przegrywa z człowiekiem znikąd. Z człowiekiem o niekrystalicznej przeszłości, ale autentycznym i ludzkim. U Trzaska tej autentyczności zabrakło. Wyuczone formułki, sztuczny uśmiech i same kłamstwa i sprzeczności wypowiadane w wiarygodny sposób.
Jestem zbudowany tym, że ludzie to zauważyli i poznali się na tym. Brawo.
Naród podzielony jak nigdy. Wieje wiatr zmian z prawej strony. Czekamy na mocniejsze podmuchy, które zmiotą pana Tuska z polskiej sceny politycznej.
Niech żyje Polska.
- Łoptymista
- Trener
jakies srodki weszly chyba koledze za mocno xd
Ge(L)o pisze:Wyborcy Trzaskowskiego (Tuska), nie wiadomo dlaczego, uważają się za elitę.
Trafne.
Zawsze znajdzie się Tomasz Lis czy Krystyna Janda i zaczną z pogardą rozprawiać o darmozjadach kupionych przez PiS za 800+. A oni - aktorka i upadły dziennikarz - muszą utrzymywać tych darmozjadów kurierów, sprzątaczki czy pracowników biedronek, którzy w swojej tępocie nawet im się nie odwdzięczą przy urnie wyborczej.
Ge(L)o pisze:Z człowiekiem o niekrystalicznej przeszłości, ale autentycznym i ludzkim.
Niekrystaliczna przeszłość
Nie wiem kto nominował tego szemranego typka.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Wyuczone formułki, sztuczny uśmiech i same kłamstwa i sprzeczności wypowiadane w wiarygodny sposób.
To o Trzaskowskim czy Nawrockim? :) Pamiętasz jeszcze jak gość przemawiał w listopadzie/grudniu?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Nie pamiętam. Zainteresowałem się wyborami w okolicach kwietnia.
Nawet teraz tu na forum wśród wyborców Rafała, nie widać refleksji.
Nawet teraz tu na forum wśród wyborców Rafała, nie widać refleksji.
Dobrze że teraz wśród wyborców Nawrockiego jest.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- niespokojny
- Trener
ravajas pisze:Powiem więcej: ten wynik daje świadectwo temu, że dyplom magistra jest dziś bardzo zdewaluowany. Dziś magistrem może być każdy (no, może oprócz Hołowni, Kwaśniewskiego, Kotuli, i paru innych), ot choćby ja. Mam wykształcenie wyższe i co o mnie sądzicie? No więc sami widzicie, że to argument dla zakompleksionych "Unijczyków".
No tak. Ktoś komu plecak był za cielężki i miał do szkoły pod górkę jest z pewnością bardziej inteligenty. Pracowity pewnie też. I jeszcze mniej podatny na manipulacje. Bo nauka i oczytanie uwstecznia. 8 lat prania mózgów przez kurską tv rozochociło szczególnie margines, który ochoczo kwestionuje osiągnięcia i pozycję tych którym się chciało. Mam wrażenie że wybory teraz to wojna klas społecznych a nie światopoglądów. A jeżeli chodzi o Ciebie ravajas to ja uważam, że opisujesz własne doświadczenia. Coś w stylu Batyra piszącego o Nawrockim :). Dlatego łyknąłeś wszystkie bajki o niedźwiadkach. Choć tu doszła jeszcze kwestia zwykłej przyzwoitości.
Nawrocki jest doktorem. I co teraz?
Kwaśniewski, Hołownia, Kotula. O! Albo "Profesor" Bartoszewski. Albo jeszcze lepiej: doktor Honoris Causa Wałęsa :D Albo ci, którzy "wierzą w naukę", bo przeczytali, że "zaszczepieni nie będą umierać".niespokojny pisze:
No tak. Ktoś komu plecak był za cielężki i miał do szkoły pod górkę jest z pewnością bardziej inteligenty. Pracowity pewnie też. I jeszcze mniej podatny na manipulacje. Bo nauka i oczytanie uwstecznia.
Mam wyższe wykształcenie, zważ do kogo piszesz ;)niespokojny pisze:A jeżeli chodzi o Ciebie ravajas to ja uważam, że opisujesz własne doświadczenia. Coś w stylu Batyra piszącego o Nawrockim :). Dlatego łyknąłeś wszystkie bajki o niedźwiadkach. Choć tu doszła jeszcze kwestia zwykłej przyzwoitości.
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
- niespokojny
- Trener
3/06/2025 - ravajas odkrywa że licencjat to wykształcenie wyższe. Ravajs odkrywa, że istnieje jeszcze wykształcenie zasadnicze zawodowe i średnie.
Z tym się zgadzam, najlepszym przykładem jest Obajtek na gwałt dorabiający wyższe wykształcenie w prywatnej nieznanej nikomu szerzej szkole. I absolwenci MBA w Collegium Humanum przejmujący z pisowskiego nadania SSA. Nie skłoni mnie to jednak do stwierdzenia, że ludzie z po paru klasach są mądrzejsi.
Myślę, że kto miał zrozumieć przekaz, ten zrozumiał bez względu na wykształcenie.
Wprawdzie nie czuje, że to do mnie bo wcale nikim nie gardziłem ale pokuszę się o komentarz. Gdyby afery Nawrockiego dotyczyły Trzaskowskiego to bym nie poszedł na głosowanie. Przyzwoitość by mi nie pozwoliła zagłosować na niego bez względu na to, że do władzy doszliby ludzie z którymi się światopoglądowo nie zgadzam. Myślę, że to głównie o to chodzi. Ponad 10 milionów było w stanie zracjonalizować wyłudzenie mieszkania, ustawki kibolskie i mafijne towarzystwo, sutenerstwo, snusy na wizji. A wszystko to w imię plemiennej nienawiści do tych drugich, czyli tzw elit. Widać to dobitnie po kpinach z Trzaskowskiego w związku z jego znajomością francuskiego. Żeby mali ludzie przeszli obok tego obojętnie, trzeba go było wykpić przezwiskiem "bążur", jakby to była jego wada a nie zaleta. 40% głosów na Nawrockiego było przeciw Trzaskowskiemu a nie za Nawrockim. Czyli gorszym dla nich jest pomachanie tęczową flagą niż "miłość" do bliźniego w wykonaniu Nawrockiego. Taką mają ci ludzie moralność i myślę, że to jest wielki zawód który tylko pogłębi plemienność po obu stronach i pogłębi animozje.
ravajas pisze:owiem więcej: ten wynik daje świadectwo temu, że dyplom magistra jest dziś bardzo zdewaluowany.
Z tym się zgadzam, najlepszym przykładem jest Obajtek na gwałt dorabiający wyższe wykształcenie w prywatnej nieznanej nikomu szerzej szkole. I absolwenci MBA w Collegium Humanum przejmujący z pisowskiego nadania SSA. Nie skłoni mnie to jednak do stwierdzenia, że ludzie z po paru klasach są mądrzejsi.
ravajas pisze:Mam wyższe wykształcenie, zważ do kogo piszesz ;)
Myślę, że kto miał zrozumieć przekaz, ten zrozumiał bez względu na wykształcenie.
Ge(L)o pisze:Wyborcy Trzaskowskiego (Tuska), nie wiadomo dlaczego, uważają się za elitę. Mądrzejsi, piękniejsi, wyrafinowani, wykształceni. Osobami o innych poglądach pogardzają, uważają za plebs i ciemnogród.
Wprawdzie nie czuje, że to do mnie bo wcale nikim nie gardziłem ale pokuszę się o komentarz. Gdyby afery Nawrockiego dotyczyły Trzaskowskiego to bym nie poszedł na głosowanie. Przyzwoitość by mi nie pozwoliła zagłosować na niego bez względu na to, że do władzy doszliby ludzie z którymi się światopoglądowo nie zgadzam. Myślę, że to głównie o to chodzi. Ponad 10 milionów było w stanie zracjonalizować wyłudzenie mieszkania, ustawki kibolskie i mafijne towarzystwo, sutenerstwo, snusy na wizji. A wszystko to w imię plemiennej nienawiści do tych drugich, czyli tzw elit. Widać to dobitnie po kpinach z Trzaskowskiego w związku z jego znajomością francuskiego. Żeby mali ludzie przeszli obok tego obojętnie, trzeba go było wykpić przezwiskiem "bążur", jakby to była jego wada a nie zaleta. 40% głosów na Nawrockiego było przeciw Trzaskowskiemu a nie za Nawrockim. Czyli gorszym dla nich jest pomachanie tęczową flagą niż "miłość" do bliźniego w wykonaniu Nawrockiego. Taką mają ci ludzie moralność i myślę, że to jest wielki zawód który tylko pogłębi plemienność po obu stronach i pogłębi animozje.
- tezetomaniak
- Trener
Szkoda pary. Chcieli to wybrali. Ogarnięci ludzie dadzą sobie radę i żaden kmiot z Lechii Gdańsk im w tym nie przeszkodzi.
Taka ciekawostka z mojej rodziny. Ciotka w stanach od wielu lat, mąż amerykanin. Zatwardziali republikanie, czapeczki MAGA, kupili nawet biblie Trumpa :) Jakiś miesiąc temu mąż został wykopany z pracy bez ostrzeżenia, dotknęła go fala Elona i DOGE. Został bez kasy i ubezpieczenia (a jemu sie przydaje, bo przewlekle chory). Ciotka zapytana o sytuację, czy nie czuje żalu, rzuciła coś w stylu "no widocznie tak musi być".
No cóż. Nie ja im prezydenta wybierałem
Taka ciekawostka z mojej rodziny. Ciotka w stanach od wielu lat, mąż amerykanin. Zatwardziali republikanie, czapeczki MAGA, kupili nawet biblie Trumpa :) Jakiś miesiąc temu mąż został wykopany z pracy bez ostrzeżenia, dotknęła go fala Elona i DOGE. Został bez kasy i ubezpieczenia (a jemu sie przydaje, bo przewlekle chory). Ciotka zapytana o sytuację, czy nie czuje żalu, rzuciła coś w stylu "no widocznie tak musi być".
No cóż. Nie ja im prezydenta wybierałem
Ja nie o tym. Ja o tym, że posiadanie dyplomu nie oznacza, że ktoś jest mądrzejszy od kogoś kto dyplomu nie ma.niespokojny pisze: Nie skłoni mnie to jednak do stwierdzenia, że ludzie z po paru klasach są mądrzejsi.
:) Sam studiowałem w systemie 3 + 2 (licencjat + magisterka) więc wiem, że takie coś istnieje. Wykształcenie zasadnicze zawodowe i średnie ogólne lub średnie techniczne to nie wyższe. Ale, znowu, ja nie o tym.niespokojny pisze:3/06/2025 - ravajas odkrywa że licencjat to wykształcenie wyższe. Ravajs odkrywa, że istnieje jeszcze wykształcenie zasadnicze zawodowe i średnie.
Oczywiście, że nie przeszkodzi. Polacy przeżyli 50 lat PRL (w tym wielu, którzy nigdy nie zhańbili się członkostwem w PZPR), przeżyli ruska, przeżyją i Tuska. I kaczyzm przeżyją. I Nawrockiego przeżyją. Tylko Polski szkoda.tezetomaniak pisze:Ogarnięci ludzie dadzą sobie radę i żaden kmiot z Lechii Gdańsk im w tym nie przeszkodzi.
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski