Wydarzenia w Polsce i na swiecie

Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Wydarzenia w Polsce i na swiecie

#876 Postautor: go! » 12 września 2025, o 22:08

istred pisze:Obejrzę. Tylko później.
Wracając do meritum.
Federacja Rosyjska atakując terytorium Ukrainy nocą, 9 września, dokonała wtargnięcia dronów do polskiej przestrzeni powietrznej - mówi Bosacki - Sekretarz Stanu w MSZ, który odczytuje na forum Rady Bezpieczeństwa ONZ wspólne oświadczenie prawie 50 państw.

Jakiego jeszcze potwierdzenia oczekujecie?

Czyli co? Atakowali Ukraine, ale przylecialy do Polski?
Wiec 2 pytania.
- Jaki zasieg maja te drony?
- Dlaczego Ukraina ich nie zestrzelila jak zwykli to robic?

go!
Trener

#877 Postautor: go! » 12 września 2025, o 22:26

tezetomaniak pisze:
go! pisze:Miller jest na emeryturze, nie musi sie juz gryzc w jezyk.

No właśnie, a skrypty z Moskwy nadal w pamięci.

Takoz samo jak u Kwasniewskiego albo Walesy? To, ze Miller nie lubi ideologii lbtq.. to moge polozyc na karb jego wieku i wychowania. Komunisci tempili takie zachowania a teraz gloryfikuja, bo potrzebuja elektoratu zastepczego, za ruch robotniczy. Ale CCCP nigdy nie kazalo nienawidzic przyleglych republik! Moze nawet odwrotnie. Wiec nie wiem skad te skrypty z Moskwy. Moze masz jakies dowody? :D

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#878 Postautor: Hayden » 12 września 2025, o 23:51

go! pisze:
Hayden pisze:No i gdzie te dane z ONZ?

Czy ty jestes normalny w miare Hayden? Miller powiedzial, ze ma te dane z ONZ, jak nie wierzysz jemu, to jego zapytaj o skan papierow, czy innych zrodel ktore dostal. Dwoch oszolomow z Polsatu go nie prosi o te dane, ale ty bedziesz drazyl. Draz dalej, moze sie dokopiesz

Czyli do listy argumentów obok Rafała z komentarza z tiktoka i Pearl Harbor dopisujemy Leszka Millera powołującego się na nieistniejące dane z ONZ. Aha
Motor mocny

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#879 Postautor: ravajas » 13 września 2025, o 14:00

Hayden, a Ty na jakich danych się opierasz w swoim życiu codziennym?
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
istred
Trener

#880 Postautor: istred » 13 września 2025, o 14:23

go! pisze:Czyli co? Atakowali Ukraine, ale przylecialy do Polski?
Wiec 2 pytania.
- Jaki zasieg maja te drony?
- Dlaczego Ukraina ich nie zestrzelila jak zwykli to robic?

Może to rozwieje kolejne wątpliwości.

A dziś w kąciku dla ludzi otumanionych ruską propagandą przedstawiam obalenie dwóch argumentów:
1) to były odzyskane drony które wysłali Ukraińcy - widać że są poklejone taśmą!

FAŁSZ!
Drony Gerbera rutynowo klejone są srebrną taśmą po ich tankowaniu i przygotowaniu do lotu. Widać to niezbicie po zdjęciach maszyn rozbitych na skutek awarii jeszcze w Rosji i przechwyconych w powietrzu przez drony. Taki sposób zamykania przedziałów drona (srebrna taśma) jest tani, a Gerbera jest dronem który ma być maksymalnie tani w produkcji.

2) On nie mógł dolecieć z Rosji bo to za daleko! Gerbera ma zasięg 300km!

Gerbera odpalone na Polskę (minimum 15 sztuk) startowały z terenu Białorusi. Było to śledzone na radarach naszych AWACSów od początku ich lotu aż do wtargnięcia w przestrzeń powietrzną kraju. Mówił o tym jasno zarówno wice MON Cezary Tomczyk jak i Szef Sztabu generalnego gen. Wiesław Kukuła. Z kolei odpalone Szachedy i Geranie leciały odpalone z Rosji nad terytorium Ukrainy by wtargnąć w naszą przestrzeń na wysokości Równego by potem lecieć sierpem na południe i wlecieć ponownie w przestrzeń powietrzną Ukrainy na wysokości Lwowa. I do tych 5-6 maszyn strzelały naasze F-16 i holenderskie F-35A.

ps. Gerbera ma zależnie od wersji zasięg od 300 do 650km+ - zależnie od konfiguracji i ilości zbiorników paliwa.

Dzisiejszy wpis Jarosława Wolskiego.
Kim jest ten człowiek? Facet specjalizuje się w tematyce wojska od lat.
Kompetencje w linku.
https://wolskiowojnie.pl/o-autorze/

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#881 Postautor: kibicLBN » 13 września 2025, o 15:03

Dziesiątki lat dowcipów o ruskich, szydery, tymczasem nadal dajemy się im manipulować jak dzieci. 200 lat po powstaniach, 300 po zdradach na sejmach przed zaborami. Nadal jesteśmy podatni na ich działania.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#882 Postautor: Hayden » 13 września 2025, o 17:45

ravajas pisze:Hayden, a Ty na jakich danych się opierasz w swoim życiu codziennym?

Nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz na tak zadane pytanie. Chyba zależy od tematu? Tylko błagam, nie covid

@Istred, Ty to chyba nie masz za wiele do czynienia z samodzielnymi myślicielami, co? :) przecież zaraz usłyszysz że Wolski to zwykły podżegacz wojenny i propagandysta pierwszej wody
Motor mocny

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#883 Postautor: Cooper » 14 września 2025, o 10:47

go! pisze:Skad moje przekonanie? Zbyt dlugo zyje zeby wierzyc w przypadki.

Argument ostateczny ;] Czy jak ktoś żyje dłużej od Ciebie to wtedy jego przekonanie przebija Twoje czy jak to działa?

Czy premier Miller tez sie myli, ze…

No fajne masz preferencje, nawet nie chce wiedzieć kto jest fajną babką dla Ciebie ;)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#884 Postautor: niespokojny » 14 września 2025, o 11:59

Przynajmniej wiemy, że brauniarze będą witać moskali i ich rakiety kwiatami, a winę za taki stan rzeczy zrzucać na Ukrainę.

Konserwy wzięły komunistę na autorytet, świat się kończy :lol:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#885 Postautor: ravajas » 14 września 2025, o 15:00

niespokojny pisze:Przynajmniej wiemy, że brauniarze będą witać moskali i ich rakiety kwiatami, a winę za taki stan rzeczy zrzucać na Ukrainę.

Konserwy wzięły komunistę na autorytet, świat się kończy :lol:
Rzetelne dane...
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#886 Postautor: ravajas » 14 września 2025, o 15:19

Hayden pisze:
ravajas pisze:Hayden, a Ty na jakich danych się opierasz w swoim życiu codziennym?

Nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz na tak zadane pytanie. Chyba zależy od tematu? Tylko błagam, nie covid
Covidu Ci oszczędzę, bo to rzeczywiście wstyd. Ale o, na przykład o tym, że Wałęsa to kapuś.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#887 Postautor: niespokojny » 14 września 2025, o 16:51

Ty wolisz takich co wyłudzają mieszkania od meneli i prostytutki ogarniają, nie?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#888 Postautor: Hayden » 14 września 2025, o 17:59

ravajas pisze:
Hayden pisze:

Covidu Ci oszczędzę, bo to rzeczywiście wstyd. Ale o, na przykład o tym, że Wałęsa to kapuś.

No najprawdopodobniej kapuś, ale jaki to ma związek z rosyjskimi dronami w Polsce?
Motor mocny

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#889 Postautor: ravajas » 14 września 2025, o 18:38

niespokojny pisze:Ty wolisz takich co wyłudzają mieszkania od meneli i prostytutki ogarniają, nie?

Nie. A o co chodzi?
Hayden pisze:No najprawdopodobniej kapuś, ale jaki to ma związek z rosyjskimi dronami w Polsce?
nie z samymi dronami, bo i nie o nich piszę, tylko o wiarygodności źródeł. Pomimo dowodów wielu (w tym niektóre media <sic!>, które przecież mają za zadanie relacjonowanie rzeczywistości w oparciu o fakty, a nie jej kreowanie) nadal twierdzi, że Wałęsa to bohater i krystaliczna postać. Tego dotyczy oś sporu, który tutaj poruszam.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#890 Postautor: Cooper » 14 września 2025, o 20:29

A nie mógł i współpracować i być potem bohaterem? I potem beznadziejnym prezydentem? Wałęsa na całym świecie jest bohaterem tylko w Polsce jest z tym problem.

Najbardziej w tym samodzielnym myśleniu przy wyłączonym tv uwielbiam to że na wszystko są (i muszą być) proste odpowiedzi, po prostu czarne albo białe.

go!
Trener

#891 Postautor: go! » 14 września 2025, o 21:03

Cooper pisze:
go! pisze:No fajne masz preferencje, nawet nie chce wiedzieć kto jest fajną babką dla Ciebie ;)

Ja NIGDY na lewice nie glosowalem, Ty zdaje sie robisz to odkad osiagnales prawa wyborcze... wiec?
A to ze byly premier wreszcie sie nie boi powiedziec w TV prawdy i skad ja zna, to chyba dobrze? Jak nazwal Ziobro "zerem" to do tej pory z upojeniem godnym orgazmu klaszczecie kopytkami. Nikt w Polsacie mu nie kazal tych danych przedstawiac, wy bedzie zadali dokumentow. Ha ha ha
Ostatnio zmieniony 14 września 2025, o 21:08 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

go!
Trener

#892 Postautor: go! » 14 września 2025, o 21:07

Cooper pisze:A nie mógł i współpracować i być potem bohaterem?

Nie
Najpierw oszukal pol narodu, a jak to pol przejrzalo na oczy, to jest bohaterem drugiej polowki. Geniusz, co z zona i dziecmi "obalil" komune.
On mogl co najwyzej obalic flaszke z Millerem, Kiszczakiem i Jaruzelskim. A wlasnie Jaruzelski i Kiszczak? A to tez bohaterowie, powstrzymali heroicznie wojne domowa.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#893 Postautor: kibicLBN » 14 września 2025, o 21:19

To jak już tak szarżujemy, to wkładam kij w mrowisko i pytam:
Skoro Gomółka potrafił podejmować odważne decyzje, będąc pod Ruskim butem i starał się maksymalnie zwiększyć naszą autonomiczność, to jak to wypada na tle ostatnich rządów które w stosunku do Niemiec i UE potrafią tylko pokrzyczec, albo pochylić łeb i słuchać durnych dyrektyw?

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#894 Postautor: Cooper » 14 września 2025, o 21:42

go! pisze:Ja NIGDY na lewice nie glosowalem, Ty zdaje sie robisz to odkad osiagnales prawa wyborcze... wiec?

:lol: :lol: :lol:

A to dobre. Bez komentarza nawet, kolejna z dupy teoria oparta na „wydaje mi się”. Ale zero zaskoczenia, w sumie to nic nie przebije że Ty nagle cytujesz jako wiarygodnych „starych komuchow” z poklaskiem gdy pasuje Ci to do sytuacji.

Co do Wałęsy to tylko powtórzę, na świecie jest on polskim bohaterem o nikt tego nie podważa. W Polsce owszem.

go!
Trener

#895 Postautor: go! » 14 września 2025, o 22:18

Cooper pisze:
go! pisze:Ja NIGDY na lewice nie glosowalem, Ty zdaje sie robisz to odkad osiagnales prawa wyborcze... wiec?

:lol: :lol: :lol:

A to dobre. Bez komentarza nawet, kolejna z dupy teoria oparta na „wydaje mi się”.

No to oswiec nas na kogo glosowales od 18stego roku zycia. Prosze
Ja moge to zrobic bez zazenowania. PS. Nigdy nie glosowalem za PiS, bo to zdaje sie najwiekszy wrog usmiechnietej kloalicji.
W pierwszej czesci Twojej wypowiedzi, to jakies metne tlumaczenia, a w drugiej, to juz szyderstwo, bo przeciez te glaby nie maja prawa nic wiedziec. My - jelita - to co innego. Zebys sie nie zdziwil.
PS2. Zacytuj jakiegos prawdziwego prawicowca "z poklaskiem, kiedy Ci pasuje"

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#896 Postautor: grzesieck » 14 września 2025, o 22:30

kibicLBN pisze:Skoro Gomółka…

chyba pisownia z Gomólskim ci sie pomylila ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#897 Postautor: Cooper » 14 września 2025, o 22:35

go! nie wiem do czego dążysz? Narzucasz mi jakieś fakty które założyłeś sobie a wcale mogły nie mieć miejsca i w sumie nie wiedzieć zupełnie czemu bo wytknąłem Ci że byłego komucha podajesz jako wiarygodne źródło (akurat Ty, co za sytuacja) a potem oczekujesz że ja udowodnię że nie jestem koniem. Wybory są tajne i nie bardzo wiem czemu miałbym się z nich tłumaczyć publicznie, ale dla ułatwienia możesz prześledzić jakie partie startowały w wyborach parlamentarnych w ostatnich 20-kilku latach i wysnuć wnioski na jaką „lewice” można było niby wtedy głosować i czemu akurat ja miałbym to robić ;)

Nie zrozumiałem o co chodzi z tą elitą i głąbami, to kwestia jakichś kompleksów czy poczucia osaczenia? Oczywiście że mógłbym zacytować prawdziwego prawicowca z poklaskiem, tylko raz że trudno o takich a dwa że nie mam do tego kontekstu.

Dodam jeszcze tylko że co do Wałęsy to rzeczywiście zabawnym i i niespodziewanym jest że kiedykolwiek będę go bronił ale rozbawiła mnie ta jednowymiarowa ocena i jakieś absurdalne założenie że bohater musi być kryształowy i święty. Choć i z tymi świętymi różnie bywało przecież.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#898 Postautor: Kargolo » 14 września 2025, o 22:40

Cooper pisze:Co do Wałęsy to tylko powtórzę, na świecie jest on polskim bohaterem o nikt tego nie podważa. W Polsce owszem.
A jakie to ma dla nas znaczenie jak jest postrzegany na świecie?
Faktem jest, że był podłym donosicielem, później świetnie się bawił przy wódzi w Magdalence ustalając nowe warunki funkcjonowania Polski, a jako prezydent zasłynął m.in. z ułaskawienia jednego z najpodlejszych kryminalistów lat 90' ubiegłego wieku.
Tego na tym słynnym "świecie" pewnie nie wiedzą.

Nie chodzi o to, że nie był kryształowy. On był i jest wyjątkowo obleśną postacią w naszej historii, a przy tym strasznym narcyzem.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#899 Postautor: Cooper » 14 września 2025, o 22:49

A jakie to ma dla nas znaczenie jak jest postrzegany na świecie?

Teraz żadne, wtedy miało ogromne. Choćby w USA. Choć w ZSSR na swój sposób też.

Fajnie się pisze o „wódzi w Magdalence” ale i tak to lepszy scenariusz niż rumuński, zresztą jak mieli się inaczej dogadać Polak z Polakiem, przy prosecco?

Sam tam tej wódki nie pił (na szczęście) ale gdyby nie Wałęsa to niekoniecznie w ogóle byłby stół pod tę wódkę. Tyle, nie mam nic do dodania ws. tej postaci, dla mnie dosyć dobrze to przeanalizował Dudek na swoim kanale yt, no ale zaraz się dowiemy czyim agentem jest ten historyk itd. itp.

Taka już jest zakręcona ta polska historia, Wałęsa obalał komunizm a a obaleni postkomuniści wprowadzali nas potem do UE i NATO. No ale tak jak mówię, jest duża zapotrzebowanie na łatwe odpowiedzi na trudne pytania.
Ostatnio zmieniony 14 września 2025, o 22:55 przez Cooper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#900 Postautor: kibicLBN » 14 września 2025, o 22:54

Również polecam analizy Dudka, wydają się być najmniej nacechowane emocjonalnie i w miarę obiektywne. Jak sam mówi profesor - każda opinia jest na swój sposób subiektywna, ale jego materiały wydają się być możliwie najbardziej obiektywne.