Lubelski klub w sezonie 2011

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

Re: Lubelski klub w sezonie 2011

#551 Postautor: Hela » 29 października 2010, o 12:30

istred pisze:1. Ciekawa to znaczy? Ma odpowiadać za dobrą atmosferę w drużynie czy może napisana została wierszem? ;)

Rozumiem czepialstwo, wyzłośliwianie się i silenie na inteligentne odpowiedzi, ale nie rozmawiamy o atrakcjach cyrkowych, a o żużlu. I nie trzeba być Bóg wie kim, żeby domyśleć się, że oferta ciekawa dla żużlowca to taka która jest atrakcyjna pod względem finansowym i może gwarantować środki np. na zakup sprzętu.

2. Czy nasi działacze złożyli już komukolwiek jakieś oferty? Gdzie o tym było?

Nie wiem. Stąd moja ciekawość. Skoro dyro mówi, że chce wykorzystać moment, kiedy można zawierać umowy na starych zasadach to można się spodziewać, że coś się dzieje.

3. Skąd wiadomo, że propozycja Grudziądza jest "ciekawsza" od naszej?

A kto tak napisał?

PS. Z kontraktami proponuję się pośpieszyć, bo zostało już tylko niewiele ponad 3 miesiące!!!

Niektórzy zapewne skorzystają z tej rady, skoro w ten sposób można będzie obejść regulamin. Obyśmy byli w tej grupie.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#552 Postautor: istred » 29 października 2010, o 12:39

I nie trzeba być Bóg wie kim, żeby domyśleć się, że oferta ciekawa dla żużlowca to taka która jest atrakcyjna pod względem finansowym i może gwarantować środki np. na zakup sprzętu.
Nie trzeba być Bóg wie kim, żeby zauważyć ironię.
"Ciekawa" to na tyle szerokie pojęcie, że tak naprawdę nie wiadomo, co w niej jest ciekawe.
Nie sądzę, żeby Fisher był przymierzany do podstawowego składu Grudziądza. Przypuszczam, że mógłby on pełnić podobną rolę jak w Rzeszowie, a takim zawodnikom nie oferuje się "ciekawych" kontraktów. ...chyba, że zawodnik uważa za "ciekawy" każdy kontrakt - tak też może być.
Mam wrażenie, że takie rewelacje są rzucane tylko po to, żeby spróbować wywrzeć presję na naszych działaczach i wzmocnić pozycję zawodnika w negocjacjach.

Na forum nudy, więc odniosę się do reszty :)
Nie wiem. Stąd moja ciekawość.

A kto tak napisał?

Ty:
Ciekawe, czy dużo lepsza od naszej.
Stąd są dwa wnioski:
1. Że nasi złożyli ofertę.
2. Że ich oferta jest lepsza, tylko pytanie brzmi "czy dużo lepsza".

Niektórzy zapewne skorzystają z tej rady, skoro w ten sposób można będzie obejść regulamin. Obyśmy byli w tej grupie.
A gdzieś jest oficjalne napisane/powiedziane, że tak będzie można obejść czy to tylko domysły niektórych forumowiczów wysnute na podstawie wypowiedzi megawiarygodnego dyrektora Sprawki?

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#553 Postautor: Hela » 29 października 2010, o 12:53

Bardzo marna ironia.

Chyba nie sądzisz, że ktoś z forum napisze Ci jaką ofertę dostał Fisher z Grudziądza, abyś mógł sobie przeanalizować i ocenić. Widzę, że wiesz również więcej na temat polityki transferowej Grudziądza, skoro wiesz jakie miejsce w zespole mógłby on zając. Dlatego kończę temat, nie będę się wygłupiać..

Ciekawe, czy dużo lepsza od naszej.
Stąd są dwa wnioski:
1. Że nasi złożyli ofertę.
2. Że ich oferta jest lepsza, tylko pytanie brzmi "czy dużo lepsza".

Oczywiście - nie masz racji.
Wniosków może być więcej.
1. Ironia, na to, że nasi na pewno nie złożyli oferty
2. Założenie, że w pierwszej lidze stawki są wyższe niż w drugiej
3. Sama opinia Fishera
i jeszcze kilka innych przychodzi mi do głowy, ale nie chcę mi się więcej pisać bo nie widzę w dalszej dyskusji polegającej na czepianiu się słówek celu.

A gdzieś jest oficjalne napisane/powiedziane, że tak będzie można obejść czy to tylko domysły niektórych
forumowiczów wysnute na podstawie wypowiedzi megawiarygodnego dyrektora Sprawki?

To, że Ciebie nikt o tym nie poinformował oficjalnie, złotą czcionką w dedykowanym liście, nie znaczy, że Sprawka opowiada bajki i nie ma racji. Tym bardziej świadczą o tym wypowiedzi Polonii oraz działania w postaci podpisania kontraktu przez Walaska oraz negocjacji ponad półtoramilionowego kontraktu z Emilem S. Bardziej to do mnie przemawia niż opinia fanów, ponieważ my wiemy na temat ewentualnych zasad i ustaleń bardzo niewiele. A z tego co pamiętam to jeden z czołowych działaczy Polonii, jest twórcą regulaminów.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#554 Postautor: sting126 » 29 października 2010, o 13:11

Ja to w ogole jestem ciekaw czy tak latwo bedzie ominac te przepisy ograniczajace wynagrodzenia jak niektorzy pisza. Teoretycznie zawodnik moze podpisywac umowy reklamowe bezposrednio ze sponsorami, po to by czesc wynagrodzenia "zrzucic z klubu". Ale nie sadze zeby sponsorzy tak bardzo garneli sie do podpisywania takowych umow, zwlaszcza ze trzeba byloby to zrobic teraz, najpozniej w styczniu. Jak pokazuje praktyka (harry czesto o tym pisal), zdarza sie nadwyraz czesto,ze sponsor na jesieni, poczatku roku, obiecuje dajmy na to 40 tys.zl, a w sezonie jak dochodzi co do czego, to umowa opiewa na 10 tys.bo pogorszyly sie warunki itd. Umowa reklamowa podpisana bezposrednio z zawodnikiem spowoduje powstanie zobowiazania, nie bedzie czasu na zastanowienie sie czy moze jednak mnie nie stac na tak wysokie wsparcie. Stad uwazam,ze sponsorzy niezbyt chetnie moga chciec podpisywac umowy na okreslone kwoty wlasnie teraz...
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#555 Postautor: Dobromir » 29 października 2010, o 13:52

Ja widze inne wyjście. Zawodnik podpisuje kontrakt ze stawką 400zł netto za punkt ale z zastrzeżeniem że klub mu podstawia sprzęt robi silniki itp. W rzeczywistości sam kupuje sprzęt tylko fakture nie bierze na siebie tylko na KMŻ lublin to samo w przypadku tunerów. Czyli taki niby kontrakt amatorski jak to było w latach 90. Jak zawodnik miał załóżmy stawkę 1000zł netto za punkt to za 12 punktów dostał 12000zł teraz dostanie 4000zł a za pozostałe 8000zł klub mu zrobi sprzęt itp.

go!
Trener

#556 Postautor: go! » 29 października 2010, o 14:15

sting126 pisze:Stad uwazam,ze sponsorzy niezbyt chetnie moga chciec podpisywac umowy na okreslone kwoty wlasnie teraz...

Sponsor bedzie sie rozliczal tylko z klubem. Tak jak dotad. To juz bedzie sprawa klubu i zawodnika zeby tak sie podzielic kasa, zeby CBA nie wparowalo do klubu. A ze znajda wspolnie na to sposob? Nie watpie.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#557 Postautor: sting126 » 29 października 2010, o 14:27

Dobromir pisze:Jak zawodnik miał załóżmy stawkę 1000zł netto za punkt to za 12 punktów dostał 12000zł teraz dostanie 4000zł a za pozostałe 8000zł klub mu zrobi sprzęt itp.

Z tych 12 tys. to moze ze 2 tys. na sprzet przeznaczali. Nikt sie nie zgodzi na takie rozwiazanie.

go! pisze:Sponsor bedzie sie rozliczal tylko z klubem. Tak jak dotad. To juz bedzie sprawa klubu i zawodnika zeby tak sie podzielic kasa, zeby CBA nie wparowalo do klubu. A ze znajda wspolnie na to sposob? Nie watpie.

A mi wlasnie ciezko sobie wyobrazic sposob w jaki to rozwiazac. Zadnej dodatkowej umowy z zawodnikiem zawrzec nie mozna, bo kontrola z GKSZ od razu to wykaze. Bez faktury pieniedzy zawodnikowi kasy nikt nie przekaze, bo to wyprowadzanie pieniedzy (zwlaszcza, jesli powstanie SA), zaden zawodnik sie nie zgodzi na to zeby kasa poszla na sprzet. Zuzlowcy chca jak najwiecej do reki (co jest zreszta zrozumiale) i sami decydowac ile z tego wydac na sprzet, a ile na co innego.
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
marcinza

#558 Postautor: marcinza » 29 października 2010, o 14:46

można jeszcze zatrudnić zawodnika na umowe o pracę u sponsora i punktówke wypłacać mu w postaci premii + stała pensja :) i po sprawie. Sponsor deleguje pracownika do wykonywania pracy na rzecz klubu żuzlowego

Awatar użytkownika
istred
Trener

#559 Postautor: istred » 29 października 2010, o 14:50

Chyba długo spałeś - już 2010 jest. ;)

Awatar użytkownika
marcinza

#560 Postautor: marcinza » 29 października 2010, o 15:00

a czy jakieś przepisy tego zabraniaja???

chyba nie

Awatar użytkownika
istred
Trener

#561 Postautor: istred » 29 października 2010, o 15:08

No... myślę, że wiele przepisów nie tyle zabrania ile uniemożliwia takie rozwiązanie.

Nie wiem nawet co napisać, bo samo rozwiązanie jest nielogiczne z bardzo wielu punktów widzenia...

go!
Trener

#562 Postautor: go! » 29 października 2010, o 15:43

sting126 pisze:A mi wlasnie ciezko sobie wyobrazic sposob w jaki to rozwiazac.

Ja podsuwalem juz jakies rozwiazania, moze nie gotowe, moze nie idealne, ale pewnie dalo by sie cos na podstawie takich inspiracji wymyslec zgodnego z wszelakimi przepisami. Ja wiem jedno. Tam gdzie lezy kasa, zawsze znajdzie sie sposob zeby ja wyciagnac!
PS. A gdybym jako prezes dostal podwyzke pensji i ta dokladnie kwote przekazal na fundacje Twojej zony, to bylo by zgodne z prawem? Pewnie jeszcze od podatku bym odliczyl, a ona by znalazla sposob jak to wydac, zebys i ty skorzystal z tego. Takich kombinacji, pewnie duzo prostszych beda tysiace. ktoras wypali i bedzie powielana przez 80% zawodnikow.....az
Az, do kolejnych zmian w przepisach. Tym razem juz libaralizujacych system rozliczen :) I tak w kolo Macieju.

LubManUtd

#563 Postautor: LubManUtd » 29 października 2010, o 21:58

Bardzo modną rzeczą jest zatrudnianie różnego rodzaju doradców przez firmy.

Doradca ds. organizacji zawodów.
Doradca ds. przygotowania toru.
Doradca ds. technicznych.
Doradca ds. rozwoju sportu żużlowegeo w Lublinie.

Itd, itd.

Dziesiątki, setki sposobów.

A jeszcze pozostają analitycy, specjaliści za najniższą krajową
z opcją premii. Nagrody za rozwiązania racjonaliztorskie.

Kreatywność i jeszcze raz kreatywność.

keram
Szkółkowicz
Kontakt:

#564 Postautor: keram » 30 października 2010, o 09:37

Co bardzo cicho w sprawie podpisywania kontraktów. Może ktoś zdradzi czy są prowadzone jakieś rozmowy. I nie widać na tym forum, żadnych życzeń kibiców co do przyszłych naszych zawodników.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#565 Postautor: Hela » 30 października 2010, o 10:15

LubManUtd pisze:Bardzo modną rzeczą jest zatrudnianie różnego rodzaju doradców przez firmy.

Doradca ds. organizacji zawodów.
Doradca ds. przygotowania toru.
Doradca ds. technicznych.
Doradca ds. rozwoju sportu żużlowegeo w Lublinie.

Itd, itd.

Dziesiątki, setki sposobów.

A jeszcze pozostają analitycy, specjaliści za najniższą krajową
z opcją premii. Nagrody za rozwiązania racjonaliztorskie.

Kreatywność i jeszcze raz kreatywność.

Nie wiem czy wiesz, ale właśnie za taki numer rodzina Gollobów dostała prokuratorskie zarzuty (nie wiem jak to się skończyło). Chodziło oczywiście o pieniądze miejskie, dlatego było prowadzone postępowanie. Gollob sprzątał parking za kilkaset tysięcy złotych, pomagał przy torze, czy też mechanikował. To nie jest takie proste jeśli chodzi o miejskie pieniądze. A wiadomo, że większość polskich klubów żyje z samorządów.

keram
Szkółkowicz
Kontakt:

#566 Postautor: keram » 30 października 2010, o 13:34

Golloby dostały zarzuty prokuratorskie, a jak minister Kopacz chce powołać jakąś zbędną radę której członkowie za posiedzenie będą brali 3,5 tys. to dobrze.

LubManUtd

#567 Postautor: LubManUtd » 30 października 2010, o 14:07

Gollobowi i paru innym osobom z Bydzi postawiono zarzuty
dotyczące wydatkowania dofinansowania z miasta niezgodnie
z przeznaczeniem (miało iść na wodę, energię i inne opłaty,
a kasę przelano do zakładu ślusarskiego Papy Golloba).

To jest trochę inna sprawa. Zatrudnienie doradców jest normalną sprawą.

Poza tym ja pisałem o kreatywności, a nie głupocie ludzkiej. :lol:

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#568 Postautor: Hela » 30 października 2010, o 14:39

Sprawa jest bardziej skomplikowana niż opisałeś. Przytoczę to w skrócie na podstawie informacji z prasy.

W tym układzie uczestniczyły zarówno władze miasta, władze klubu oraz zawodnik.
O co chodziło? Własnie o obejście ograniczeń - dotacja z miasta nie mogła trafić w ręce zawodników jako zapłata za podpisanie kontraktu czy zdobyte punkty.

Natomiast miasto mogło przeznaczyć pieniądze na utrzymanie np. obiektów. Obmyślono koncepcję, która polegała na tym, że zarobki Golloba będą pokrywane z tej puli i zawodnik mógł zarabiać np. na podstawie umowy obejmującej sprzątanie stadionu, czy świadczenie podobnych usług przez firmę Papy Golloba. Oczywiście w rzeczywistości to była punktówka zawodnika.

Teraz w drugiej lidze będzie to inaczej i ta sytuacja nie ma przełożenia na problemy drugoligowych klubów bo tam chodziło o miejskie pieniądze. W naszej sytuacji, kiedy chodziłoby o pieniądze prywatne takie rzeczy można robić bez problemu (chyba, jeśli się mylę to zapewne któryś z prawników forumowych wyjaśni ;-)).

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#569 Postautor: tezetomaniak » 30 października 2010, o 19:57

Dla drużyny zgłoszonej do zawodów o DMP II ligi ustala się minimalny KSM o wartości 28 pkt i maksymalny o wartości 40 pkt

:lol: o w morde

luckylbn
Szkółkowicz

#570 Postautor: luckylbn » 30 października 2010, o 20:26

Ciekawe czy ktoś z Lublina był na owym spotkaniu . . .

Awatar użytkownika
smerf_997
Junior

#571 Postautor: smerf_997 » 30 października 2010, o 22:03

tezetomaniak pisze:
Dla drużyny zgłoszonej do zawodów o DMP II ligi ustala się minimalny KSM o wartości 28 pkt i maksymalny o wartości 40 pkt

:lol: o w morde

Ano, ano. Sam Baran i Puzon mają ponad 18,a w zasadzie 19, i zostaje tylko 21 punktów KSM do 'rozdysponowania'.
Junior 2.50 (jeżeli Sweetman to 6.50, bo z tego co wyczytałem do KSM drużyny wlicza się 6 zawodników z najwyższym KSM), zawodnik zagraniczny 6.50( np. Fisher czy podobny) to daje KSM = 28 (32). No i zostaje 8 punktów na jakiegoś jednego zawodnika...Ciekawie będzie wyglądać zestawianie składów:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#572 Postautor: Lublin_Fan » 31 października 2010, o 00:08

No to wielkie brawa dla Wojciechowskiego i Sprawki za to, ze przyklaskiwali zmianom regulaminowym. KSM rowny 40 to bardzo malo i zmontowac mocna druzyne bedzie niezwykle trudno. Kuriozum jakiego w Lublinie jeszcze nie widzielismy. Jest kasa, jest jasno okreslony cel a jednoczesnie poprzez bierna postawe nasz zarzad dal sobie wybic z rak wszelkie argumenty, ktore dawaly nam przewage nad innymi druzynami. Teraz na sile zostalismy sprowadzeni do poziomu Rawicza, Opola i calej reszty drugoligowego dziadostwa.
Dodatkowo dolny KSM w wysokosci 28 gwarantuje, ze beda pojawialy sie wyniki w stylu 65:25 nie rzadziej niz wtedy, kiedy te bzdurne regulacje nie istnialy. Moim zdaniem martwy przepis

ps. Piszcz to dopiero zaciera rece. ksm 2.5
trzeba teraz montowac sklad w oparciu wlasnie o takich zawodnikow, ktorych ksm jest z roznych wzgledow znacznie zanizona wobec ich potencjalnych wynikow. Tylko jak takich przekonac skoro wcale nie ma ich az tak duzo?? Dalej ktos wierzy, ze te zmiany przyniosa oszczednosci?

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#573 Postautor: boxing » 31 października 2010, o 02:32

Lublin_Fan pisze:Piszcz to dopiero zaciera rece. ksm 2.5
trzeba teraz montowac sklad w oparciu wlasnie o takich zawodnikow, ktorych ksm jest z roznych wzgledow znacznie zanizona wobec ich potencjalnych wynikow

Nr 1 na tej liscie " ogorkow z KSM 2,50" to Slabon, dalej Suchecki, potem Piszcz i nawet Frankow.
Druga rzecz - slabo widze sklad oparty tylko na Polakach, za to baaardzo oplaci sie wziac zagraniczne "armaty" z KSM 6,5.

1 Puszakowski 9,50
2 Barker 6,50
3 Slabon 2,50
4 Stead 6,50
5 Baran 9,42
6 krajowy junior na 2,50
7 krajowy junior na 2,50
mamy KSM 6 najlepszych max 36,92. Seniorzy zalatwiliby sprawe.

Na wypadek niepowodzen w negocjacjach - mozna rozwinac ten wariant o pare nazwisk alternatywnych:
1 Puszakowski / Trojanowski / Wegrzyk
2 Barker / Fisher / Gjedde / Shields / Ruud
3 Slabon / Suchecki / Piszcz / Frankow
4 Stead / Hefenbrock / Smolinski / Korneliussen
5 Baran / Hlib / Miesiac
6 krajowy junior na 2,50
7 krajowy junior na 2,50
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#574 Postautor: RadeKas » 31 października 2010, o 02:41

Slabon z takim KSM bedzie lakomym kąskiem w 1 lidze, a przy dobrych wiatrach nawet w ekstra, wiec srednio widze nasze szanse na zlapanie go. Zwlaszcza biorac pod uwage regulamin finansowy.

Chyba, ze w ligach wyzej ma wyzszy KSM. Nie wiem dokladnie jak oni to licza :P.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

keram
Szkółkowicz
Kontakt:

#575 Postautor: keram » 31 października 2010, o 05:22

Przy takim dolnym KSM to nie będzie wyników do 20 tylko do 16. Już nawet nie chce się pisać o debilizmie działaczy. Ale w Rawiczu prezes sobie dobrze to wykombinował, za kontaktował już całą drużynę i się śmieje co zrobią inni. A regulamin finansowy chyba nie będzie chyba zgodny z prawem. Też mnie dziwi jak można wyliczyć taką stawkę za dojazd kiedy inna obowiązuje w ustaleń w Polsce dla ludzi. To prezes sobie wypłać po stawkach obowiązujących, a zawodnik ma do tego dołożyć. Sędzie też przyjedzie na mecz za taką kilometrówke.