Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

Re: Stadion

#9126 Postautor: luCas » 13 grudnia 2025, o 22:01

istred pisze:Żeby Narodowy się spiął to Motor musiałby go zapełnić przynajmniej w połowie i to za rozsądną cenę biletu. Jak dla mnie nierealne. Chyba, że Motor podpiął by się pod jakiś termin GP... Można by wówczas pomyśleć o jednym-dwoch meczach, traktowanych bardziej jako event.
Na regularny domowy tor Rzeszów albo Łódź.
Naturalne jest przy tym, że Motor dogaduje się nie ze Stalą czy Orlem tylko z miastem, przy czym kasuje pieniądze za bilety i reklamy podczas wydarzenia.

Koszt ulozenia toru i wynajmu stadionu narodowego na impreze typu gp to nie sa tanie rzeczy.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#9127 Postautor: Kshyhu » 15 grudnia 2025, o 08:48

Szczerze - kto z Was pojedzie na mecz "domowy" do Łodzi? Ja dziękuję, postoję :)
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#9128 Postautor: Cooper » 15 grudnia 2025, o 08:51

Myślę, że pierwszy domowy mecz w Łodzi to byłby frekwencyjny hit i prawdziwy najazd z Lublina.

Słuszna uwaga @boxing o sobocie - to byłby idealny dzień na takie wyjazdowe mecze domowe.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9129 Postautor: istred » 15 grudnia 2025, o 09:09

Kshyhu pisze:Szczerze - kto z Was pojedzie na mecz "domowy" do Łodzi? Ja dziękuję, postoję :)

Ja! Godzina drogi i jestem na miejscu :D
Można przyjść 15 minut przed 1 wyścigiem, nawet o miejsce nie trzeba będzie się bić. Luksus ;)

Swoją drogą... jeśli w Lublinie na mecz trzeba przyjść 3 godziny wcześniej żeby zając miejsce, to mniej więcej tyle samo jedzie się do Łodzi. Czasowo wyjdzie podobnie ;) przynajmniej przed meczem.

meesha
Trener
Kontakt:

#9130 Postautor: meesha » 15 grudnia 2025, o 09:28

Kshyhu pisze:Szczerze - kto z Was pojedzie na mecz "domowy" do Łodzi? Ja dziękuję, postoję :)

Do Bydgoszczy bede jezdzil, a na Zygmuntowskie nie przyjde poki bedzie taki burdel jaki jest ;p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#9131 Postautor: luCas » 15 grudnia 2025, o 10:21

Do Lodzi mam blizej niz do Lublina. Stania w 3cim rzedzie na koronie gruzowiska przy Zygmuntowskich mam szczerze dosc.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#9132 Postautor: Kshyhu » 15 grudnia 2025, o 10:46

istred pisze:Swoją drogą... jeśli w Lublinie na mecz trzeba przyjść 3 godziny wcześniej żeby zając miejsce, to mniej więcej tyle samo jedzie się do Łodzi. Czasowo wyjdzie podobnie ;) przynajmniej przed meczem.

Koszty dojazdu? ;)
Motor mocnyj!

KDS
Junior

#9133 Postautor: KDS » 15 grudnia 2025, o 11:04

Ja również z przyjemnością przejadę się do Łodzi obejrzeć mecz w komfortowych warunkach zamiast stania na koronie w Lublinie. Ale obawiam się, że takiego zapału wystarczy na pierwsze 1-2 mecze i ewentualnie hity z Wrocławiem i Toruniem. Ale jak już trzeba będzie jechać kolejny raz 300 km na pojedynek z beniaminkiem czy inną słabszą ekipą, to stadion będzie świecił pustkami.

Kaman
Kadrowicz

#9134 Postautor: Kaman » 15 grudnia 2025, o 13:47

Bez problemu, nawet chętnie w cywilizowanych warunkach :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9135 Postautor: istred » 15 grudnia 2025, o 16:20

Kshyhu pisze:
istred pisze:Swoją drogą... jeśli w Lublinie na mecz trzeba przyjść 3 godziny wcześniej żeby zając miejsce, to mniej więcej tyle samo jedzie się do Łodzi. Czasowo wyjdzie podobnie ;) przynajmniej przed meczem.

Koszty dojazdu? ;)

Dlatego napisałem, że czasowo wyjdzie podobnie :)

Pisząc poważnie, jeśli chodzi o komfort lubelskich kibiców to najlepszą opcją byłby Rzeszów. Zarówno jeśli chodzi o czas jak i koszt dojazdu.
Dla klubu chyba też, bo może udałoby się ściągnąć na stadion rzeszowskich kibiców, bo sami Lublinianie nie zapełnia stadionu ani w Rzeszowie, ani w Łodzi, ani tym bardziej w Warszawie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#9136 Postautor: niespokojny » 15 grudnia 2025, o 22:10

Ale może nie być najlepiej dla mechaników któregoś żużlowca ;)
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9137 Postautor: kdsz » 26 stycznia 2026, o 07:39

Prezydent Krzysztof Żuk pisze:Powstaje program funkcjonalno-użytkowy. Za chwilę zamieni się w dokumentację i mam nadzieję, że pod koniec tego roku rozpocznie się proces wyłaniania wykonawcy na zasadzie zaprojektuj i wybuduj. W tej chwili mamy wszystko pozamykane, czyli negocjacje z konserwatorem zabytków, wszystkie eksperckie wykonania, uzgodnienia wstępne z Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska i z Wodami Polskim. Na jesieni powinniśmy wejść z pracami budowlanymi. No i mamy cały przyszły rok. Gdyby wszystko nam sprzyjało, to na koniec 2027 powinniśmy mieć, jeśli nie zakończone postępowanie budowlane, to w każdym bądź razie w jego końcowej fazie i w 2028 ten stadion będzie.

https://kurierlubelski.pl/jesienia-rusz ... 2-28666723
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9138 Postautor: kibicLBN » 26 stycznia 2026, o 19:23

I pół roku pokazywanie rozwalonego kibla. Widzisz i nie grzmisz....
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Rusek
Zawodowiec

#9139 Postautor: Rusek » 26 stycznia 2026, o 20:41

kibicLBN pisze:I pół roku pokazywanie rozwalonego kibla. Widzisz i nie grzmisz....

Nie mają nic lepszego do pokazania. Przecież po to właśnie to było robione. Dla mnie to żenada już dawno temat stadionu zrobił się nie smaczny dla mnie. I jakoś ciągle nie umiem uwierzyć że będą modernizować ten nasz obiekt. Uwierzę jak zobaczę że są prowadzone poważne prace
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9140 Postautor: istred » 26 stycznia 2026, o 21:32

Powstaje program funkcjonalno-użytkowy. Za chwilę zamieni się w dokumentację i mam nadzieję, że pod koniec tego roku rozpocznie się proces wyłaniania wykonawcy na zasadzie zaprojektuj i wybuduj. W tej chwili mamy wszystko pozamykane, czyli negocjacje z konserwatorem zabytków, wszystkie eksperckie wykonania, uzgodnienia wstępne z Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska i z Wodami Polskim. Na jesieni powinniśmy wejść z pracami budowlanymi. No i mamy cały przyszły rok. Gdyby wszystko nam sprzyjało, to na koniec 2027 powinniśmy mieć, jeśli nie zakończone postępowanie budowlane, to w każdym bądź razie w jego końcowej fazie i w 2028 ten stadion będzie.
Przecież to się średnio klei. Pod koniec tego roku (ma nadzieję!) rozpocznie się proces wyłaniania wykonawcy, a rok później chce miec zbudowany stadion? Może ekspertem od budownictwa nie jestem, ale mam poważne wątpliwości czy w rok uda się: przeprowadzić przetarg na wykonawcę, przygotować projekt budowlany, zdobyć wszystkie niezbędne pozwolenia i uzgodnienia oraz wyburzyc stary i wybudować nowy stadion.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#9141 Postautor: dannie » 26 stycznia 2026, o 22:09

Chyba że wykonawca już pracuje nad projektem, a jego wybór to formalność, tak jak wydanie wszystkich pozwoleń :P

Ale nie zakładam i podobnie jak Ty, też mam wątpliwości co do tego ambitnego planu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#9142 Postautor: Kargolo » 26 stycznia 2026, o 23:21

kdsz pisze:
Prezydent Krzysztof Żuk pisze:Powstaje program funkcjonalno-użytkowy. Za chwilę zamieni się w dokumentację i mam nadzieję, że pod koniec tego roku rozpocznie się proces wyłaniania wykonawcy na zasadzie zaprojektuj i wybuduj. W tej chwili mamy wszystko pozamykane, czyli negocjacje z konserwatorem zabytków, wszystkie eksperckie wykonania, uzgodnienia wstępne z Regionalną Dyrekcją Ochrony Środowiska i z Wodami Polskim. Na jesieni powinniśmy wejść z pracami budowlanymi. No i mamy cały przyszły rok. Gdyby wszystko nam sprzyjało, to na koniec 2027 powinniśmy mieć, jeśli nie zakończone postępowanie budowlane, to w każdym bądź razie w jego końcowej fazie i w 2028 ten stadion będzie.

https://kurierlubelski.pl/jesienia-rusz ... 2-28666723

Bla bla bla
"Obiecywałem wam polędwicę, ale się skończyła. Teraz czekam w kolejce za salcesonem dla was. Będzie dobrze, uśmiechajmy się :)"
Centrum sportów motorowych, hala sportowa z funkcją żużlową, program funkcjonalno-użytkowy. Kreatywność w wymyślaniu tych głupot nie zna granic. Fajnie się topi nieswoje pieniądze w takich "projektach".
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#9143 Postautor: kibicLBN » 27 stycznia 2026, o 02:02

No bardziej jawnie kpić z opinii publicznej się nie da. ,,Najpierw zaczniemy robić, a później znajdziemy wykonawcę " :lol: po prostu hit
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9144 Postautor: kdsz » 27 stycznia 2026, o 04:49

kibicLBN pisze:No bardziej jawnie kpić z opinii publicznej się nie da. ,,Najpierw zaczniemy robić, a później znajdziemy wykonawcę " :lol: po prostu hit

Dokładnie tak jest. Prezydent mówi:
Na jesieni powinniśmy wejść z pracami budowlanymi.

oraz
pod koniec tego roku rozpocznie się proces wyłaniania wykonawcy

Z PFU też ciekawostka. Zgodnie z komunikatem miasta w listopadzie był już gotowy (https://centrum.fm/remont-stadionu-zuzl ... sie-prawda), a teraz nagle prezydent informuje, że PFU jest w trakcie opracowywania.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#9145 Postautor: Gelo » 27 stycznia 2026, o 06:48

Hahaha - jaka piękna pobudka na forum. Ile to już lat? 8-10? Zaraz wyjedzie Cooper i napisze - o co wam chodzi przecież dobrodziej daje na żużel a praktycznie w pojedynkę ciągnie ten wózek. Zły PiS nie dawał na platformerskie samorządy więc nie było za co wybudować stadionu. Teraz jest dobry rząd więc pójdzie z kopyta :)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9146 Postautor: kdsz » 27 stycznia 2026, o 07:14

Akurat w kwestii stadionu na zuzel.info panuje duża zgodność. Gdzie nie spojrzeć, sami niewierni Tomasze. Chyba mało kto (jeśli ktokolwiek) wychyla się z odrębnym stanowiskiem.

Tymczasem w Krośnie:
Obrazek

https://www.skyscrapercity.com/threads/ ... /page-1221

qpa
Junior

#9147 Postautor: qpa » 27 stycznia 2026, o 09:29

i odśnieżony tor ...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#9148 Postautor: Cooper » 27 stycznia 2026, o 09:39

To co zrobili w Krośnie jest może i szybkie ale dosyć siermiężne wizualnie jak dla mnie.

Do jesieni niedaleko, a ktoś wie może co słychać u wielkiego orędownika nowego stadionu posła Moskala?

No i tak sobie myślę, że te kilkanaście milionów które Marszałek Stawiarski daje na PKOl to bardziej przydałyby się lokalnie…
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9149 Postautor: kdsz » 27 stycznia 2026, o 10:43

Cooper pisze:To co zrobili w Krośnie jest może i szybkie ale dosyć siermiężne wizualnie jak dla mnie.

Wg wizualizacji nasz stadion będzie nie lepszy. Takie drugie Krosno, tylko z większą pojemnością.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9150 Postautor: istred » 27 stycznia 2026, o 11:17

dannie pisze:Chyba że wykonawca już pracuje nad projektem, a jego wybór to formalność, tak jak wydanie wszystkich pozwoleń :P

Ale nie zakładam i podobnie jak Ty, też mam wątpliwości co do tego ambitnego planu ;)

Bardzo możliwe, szczególnie w kontekście zarzutów jakie ostatnio usłyszała pewna pani prezydent z lubelskiego ratusza ;)
Hahaha - jaka piękna pobudka na forum. Ile to już lat? 8-10? Zaraz wyjedzie Cooper i napisze - o co wam chodzi przecież dobrodziej daje na żużel a praktycznie w pojedynkę ciągnie ten wózek. Zły PiS nie dawał na platformerskie samorządy więc nie było za co wybudować stadionu. Teraz jest dobry rząd więc pójdzie z kopyta :)
A może to Twoja pobudka i dowód na to, że większość forumowiczów jednak nie jest zaślepiona jedną czy drugą opcją polityczną i potrafi krytycznie ocenić działania nawet prezydenta, którego rządy co do zasady oceniają bardzo pozytywnie? Może to zaburzać Twoją koncepcję świata, ale uwierz mi, że mnóstwo osób stara się rzetelnie i samodzielnie oceniać działania polityków, bez względu jaką opcję polityczną prezentują.