Nasi rywale - 2021
Re: Nasi rywale - 2021
Świącik dobrze to wykombinował uczy się od Rusko jak widać. Czestochowa będzie bardzo mocna razem z Wrockiem.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
My też możemy.
Kuba tak nie zrobi to nie w jego stylu. Czy to dobrze czy źle juz sam nie wiem.
A ja wiem i jestem autentycznie zniesmaczony. Żenada na maksa.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Takie działania - nawet jeżeli formalnie legalne - powinny spotykać się z ostracyzmem środowiska (zarówno działaczy jak i kibiców).
Oczywiście są okoliczności, w których zmiana barw jest uzasadniona i akceptowalna - nie ma co popadać w skrajności - ale ten przypadek na pewno nim by nie był, tak samo jak nie był nim przypadek Czugunowa.
Oczywiście są okoliczności, w których zmiana barw jest uzasadniona i akceptowalna - nie ma co popadać w skrajności - ale ten przypadek na pewno nim by nie był, tak samo jak nie był nim przypadek Czugunowa.
Zawsze tam gdzie ktos nastawia bezsensownych zakazow, znajdzie sie ktos kto bedzie chcial i umial je ominac. Lekarstwem nie jest "ostracyzm srodowiska" tylko likwidacja debilizmow.
Dokładnie, wprowadzić przepis że każdy ma zdać pisemny egzamin, który nie będzie fikcja tylko autentycznym sprawdzeniem umiejętności językowych i już pole manewru jest ograniczone.
Drugi pomysł, tutaj mógłby się wypowiedzieć ktoś z doswiadczeniem prawniczym, to jakaś umowa najlepiej w formie aktu notarialnego, że obcokrajowiec z polska licencja zobowiązuje się przez okres 5 albo lepiej 10 lat startować we wszystkich rozgrywkach jako Polak.
Jeśli te 2 punkty zostaną spełnione to żadnego nowego Holty na pewno nie będzie, a i o nowego Czugunowa będzie ciezko
Drugi pomysł, tutaj mógłby się wypowiedzieć ktoś z doswiadczeniem prawniczym, to jakaś umowa najlepiej w formie aktu notarialnego, że obcokrajowiec z polska licencja zobowiązuje się przez okres 5 albo lepiej 10 lat startować we wszystkich rozgrywkach jako Polak.
Jeśli te 2 punkty zostaną spełnione to żadnego nowego Holty na pewno nie będzie, a i o nowego Czugunowa będzie ciezko
O tym jak nietrafione i ułomne są kolejne zmiany regulaminu może świadczyć fakt, ze zamiast typowego sezonu na busa i czekania na gwiazdy na lotnisku dyskusja się toczy o tym, kto może się przefarbować na Polaka. Smutne to jest...
Ja bym powiedział ze pojebane. Ciekawe co jeszcze wymyśla?
-
CKM1946
- Zawodowiec
Otwrzyć rynek totalnie albo max wymóg 1 polak senior w 1-5. Kto bogaty to robi ekipe a kto biedny to nie robi.
i koniecznie 10 zespolow w lidze
10 zespołów obniżyłoby trochę poziom eligi, ale na pewno dałoby większe szanse beniaminkowi. No i jest to bardziej naturalne niż tworzenie jakichś u23, u24, KSM albo innych cudów.
Pytanie do kiedy jest ta legendarna już umowa z TV żeby w nowej uwzględnić 10 zespołów?
Pytanie do kiedy jest ta legendarna już umowa z TV żeby w nowej uwzględnić 10 zespołów?
Dla mnie patologią są te ograniczenia w najwyższej klasie rozgrywkowej. KSMy, u24, tylu Polaków, tylu juniorów, tyle max za pkt., jakieś w efekcie wychodzące na siłę biegi juniora na Madsena itp. Ludzie to do niczego niepodobne. To wszystko prowadzi de facto tylko do obchodzenia tych zapisów, gry nie fair i cwaniactwa. Otworzyć ekstraligę, po sześciu seniorów w składach i tyle w temacie. Jadą najlepsi i najbogatsi. Chcemy pomagać, a równocześnie szkolić to od tego jest pierwsza i druga liga
Podałeś przepis na upadek polskiego speedway'a. Brawo...
Tak drastyczna różnica w przepisach między ligami wymagałaby zamkniecia Ekstraligi, a to chyba niewykonalne. Zdaje się było już częściowo próbowane w koszu i siatce i w polskich warunkach to się zwyczajnie nie sprawdza.
Ligi amerykańskie to prestiż, olbrzymie pieniądze, rozbudowany system szkolenia i naboru. To taki wzór do podziwiania, niekoniecznie do powielania w Europie :)
Ligi amerykańskie to prestiż, olbrzymie pieniądze, rozbudowany system szkolenia i naboru. To taki wzór do podziwiania, niekoniecznie do powielania w Europie :)
W czasach, w których polska liga staje się (jest?) jedyną w pełni profesjonalną ligą żużlową na świecie poszerzenie e-ligi do 10 zespołów jest wręcz koniecznością. Jeżeli natomiast twierdzimy, że nie uzbieramy zawodników na w miarę dobrym poziomie na zapełnienie tej ligi, to chyba czas kończyć z tą dyscypliną.
CKM1946 pisze:Otwrzyć rynek totalnie albo max wymóg 1 polak senior w 1-5. Kto bogaty to robi ekipe a kto biedny to nie robi.
Tylko, że jak sięgnąć pamięcią do czasów 10 zespołowej ekstraligi to zawsze kończyło się to ogromną przepaścią pomiędzy czołówką a dołem. Sam bym wolał więcej spotkań ale bez sztucznych regulacji jak KSM czy wymogi U24, 2 polskich seniorów itp, efekt będzie jeden. Mecze 63:27 czy 30:60 w każdej kolejce. Teraz jest ich naprawdę niewiele.
- tezetomaniak
- Trener
CKM1946 pisze:Otwrzyć rynek totalnie albo max wymóg 1 polak senior w 1-5. Kto bogaty to robi ekipe a kto biedny to nie robi.
Rok 2030: Unia Leszno zdobywa złoty medal DMP po raz 14 z rzędu. Mecz finałowy obserwowało 500 kibiców.
Tak jest.
Zabawne - jeśli nie stanie się nic nieprzewidzianego w finale, to za kilka lat może się okazać, że przeciętny kibic w Lesznie nie będzie pamiętał, że był taki sezon 2020 zakończony złotym medalem. A my przez dekady będziemy wspominać dramatyczny mecz z Falubazem o wejście do play-offów. Czyli mamy jednak lepiej od nich.
Zabawne - jeśli nie stanie się nic nieprzewidzianego w finale, to za kilka lat może się okazać, że przeciętny kibic w Lesznie nie będzie pamiętał, że był taki sezon 2020 zakończony złotym medalem. A my przez dekady będziemy wspominać dramatyczny mecz z Falubazem o wejście do play-offów. Czyli mamy jednak lepiej od nich.
-
CKM1946
- Zawodowiec
Tak działa sport na świecie. Jesli chcemy wyrównywania szans to tylko przez udziwnienia typu KSM
Problem w tym, że historia pokazała, że KSM niczego nie wyrównuje. Wystarczyło skład zapchać no-name'ami z KSM 6,5 i było OK. Przynajmniej jeśli chodzi o ten dolny. Górny natomiast generował problemy klubom, które były mądrze kierowane oraz powodował nagłe "spadki formy" niektórych zawodników.
Ja uważam, że pozostawienie obecnej regulacji jest sensowne. Skoro chcemy promować rodzimych zawodników to akurat miejsce "urzędowe" dla 16 da się przełknąć. Powiedzmy, że mamy 8 na poziomie Ekstraligowym, reszta niech aspiruje.
Jedyne zmiany jakie bym rozważył to wydłużenie wieku juniora, żeby pomóc młodym wejść w dorosły żużel, ewentualnie dopuścił jednego zagranicznego juniora, oraz rozszerzenie Ekstraligi do 10 drużyn.
I nie dramatyzowałbym z upadkiem dyscypliny. Dopóki kibice będą to i wariaci chcący się ścigać się znajdą. Zresztą, o upadku dyscypliny słyszę już od co najmniej 20 lat i jakoś ma się ona w naszym kraju świetnie.
Jeśli już to dyscyplinie szkodzą interesiki prezesów i kreowanie przepisów pod konkretne drużyny. To jest rak, a nie próby deregulowania dyscypliny (większa swoboda w ustalaniu składów), podnoszenia poziomu (wydłużenie wieku juniora czy junior zagraniczny) czy wprowadzenie świeżości (10 drużyn).
PS. Jeśli natomiast chodzi o hegemonię UL to nie jest to jakiś odosobniony przypadek w sporcie i zakładam, że ta hegemonia wkrótce minie. Bez wprowadzenia przepisu o zawodniku do 24 r.z. pewnie przestali by być faworytem rozgrywek już w przyszłym roku.
Ja uważam, że pozostawienie obecnej regulacji jest sensowne. Skoro chcemy promować rodzimych zawodników to akurat miejsce "urzędowe" dla 16 da się przełknąć. Powiedzmy, że mamy 8 na poziomie Ekstraligowym, reszta niech aspiruje.
Jedyne zmiany jakie bym rozważył to wydłużenie wieku juniora, żeby pomóc młodym wejść w dorosły żużel, ewentualnie dopuścił jednego zagranicznego juniora, oraz rozszerzenie Ekstraligi do 10 drużyn.
I nie dramatyzowałbym z upadkiem dyscypliny. Dopóki kibice będą to i wariaci chcący się ścigać się znajdą. Zresztą, o upadku dyscypliny słyszę już od co najmniej 20 lat i jakoś ma się ona w naszym kraju świetnie.
Jeśli już to dyscyplinie szkodzą interesiki prezesów i kreowanie przepisów pod konkretne drużyny. To jest rak, a nie próby deregulowania dyscypliny (większa swoboda w ustalaniu składów), podnoszenia poziomu (wydłużenie wieku juniora czy junior zagraniczny) czy wprowadzenie świeżości (10 drużyn).
PS. Jeśli natomiast chodzi o hegemonię UL to nie jest to jakiś odosobniony przypadek w sporcie i zakładam, że ta hegemonia wkrótce minie. Bez wprowadzenia przepisu o zawodniku do 24 r.z. pewnie przestali by być faworytem rozgrywek już w przyszłym roku.
Anglia? Szwecja?istred pisze:I nie dramatyzowałbym z upadkiem dyscypliny. Dopóki kibice będą to i wariaci chcący się ścigać się znajdą. Zresztą, o upadku dyscypliny słyszę już od co najmniej 20 lat i jakoś ma się ona w naszym kraju świetnie.
Podkreślę jeszcze raz - w naszym kraju :)
Uważam, że Anglia czy Szwecja nam nie grożą z tego prostego powodu, że Polska ma kibiców, a za nimi firmy i telewizje chcące na tym zarabiać.
Poziom sportowy oczywiście może się obniżyć tak jak to - w mojej ocenie - dzieje się od dawna, ale nie sądzę żeby ktoś to zauważał. Jak widać na przykładzie I ligi czy zawodów właśnie w Anglii czy Szwecji, nawet słabymi zawodnikami można zrobić niezłe widowisko.
Uważam, że Anglia czy Szwecja nam nie grożą z tego prostego powodu, że Polska ma kibiców, a za nimi firmy i telewizje chcące na tym zarabiać.
Poziom sportowy oczywiście może się obniżyć tak jak to - w mojej ocenie - dzieje się od dawna, ale nie sądzę żeby ktoś to zauważał. Jak widać na przykładzie I ligi czy zawodów właśnie w Anglii czy Szwecji, nawet słabymi zawodnikami można zrobić niezłe widowisko.
Tak jest, ale sami ze sobą ścigać się przecież nie będziemy.istred pisze:Podkreślę jeszcze raz - w naszym kraju :)
Stan żużla w tak ważnych krajach jak Anglia i Szwecja jest istotny dla całej dyscypliny. W końcu gdzieś ci wszyscy zawodnicy muszą startować i się rozwijać. A tylko w Anglii i Szwecji (i rzecz jasna w Polsce) są organizowane profesjonalne rozgrywki ligowe. Dania, Niemcy czy Rosja to jednak folklor.
istred pisze: Jeśli natomiast chodzi o hegemonię UL to nie jest to jakiś odosobniony przypadek w sporcie i zakładam, że ta hegemonia wkrótce minie.
Trudno się nie zgodzić.
Przykład? Hypo Niederösterreich. Austriacki klub piłki ręcznej kobiet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hypo_Nied ... 6sterreich
Women Handball Austria:
Winners (42): 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Brak 2019 roku to nie przypadek
kdsz pisze:Tak jest, ale sami ze sobą ścigać się przecież nie będziemy.
Dlaczego nie? Jest wiele sportów lokalnych, które funkcjonują tylko w jednym kraju i mają się świetnie, jak np. Gaelic Football w Irlandii. Poza Zieloną Wyspą nikt o nim nie słyszał, a finały ligi gromadzą po 80 tys na stadionie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski