go! pisze:wojne wygrali ale kiedy? Akurat tak sie sklada, ze wojna na Pacyfiku jest moim konikiem od przynajmnie 35lat, odkad przeczytalem takie czasopismo poswiecone jej w calosci.
Formalnie w 1945, ale już w 1942 po bitwie pod Midway objęli strategiczną przewagę. Tylko fanatyczny opór Japończyków (niezasadny z wojskowego punktu widzenia) sprawił, że wojna z Japonią trwała tak długo.
go! pisze:W momencie ataku na Pearl Harbour amerykanie mieli 4 lotniskowce a Japonczycy 6, a jak wiesz cos (jak widze) na ten temat, to one byly kluczem do wygrania tej wojny. Nastroje spoleczne przed atakiem Japonczykow byly takie jak teraz w Polsce (to nie nasza wojna, nie wysle swoich dzieci zeby gineli za Ukraine itd.) wiec trzeba bylo jakiegos triggera, zeby spoleczenstwo sie zbuntowalo przeciw krajom OSI i nie mialo oporow przed walka zbrojna. Zeby to byla tez ICH wojna. Meldunki o nadlatujacych zero pozostaly bez zadnej odpowiedzi, mieli je na radarach - nic! nie zrobili. Mowie o godzinach przed atakiem, nie o tygodniach. Wszystkie statki storpedowane w dokach, tysiace ofiar cywilnych.. ty mowisz, ze nie zostali zaskoczeni
Znowu powielasz nieprawdziwe informacje.
Tak, widzieli nadlatujące Japońskie samoloty na radarach, ale omyłkowo wzięli ja za swoje lotnictwo, które miało właśnie zostać przebazowane na Hawaje w celu wzmocnienia sił amerykańskich.
Nie, nie wszystkie statki zostały storpedowane. Tylko część z nich, niektóre okręty w Pearl Harbor nie zostały nawet uszkodzone.
Tysiące ofiar cywilnych podczas ataku na Pearl Harbor? To bzdura, w sumie zginęło ponad 2 tysiące amerykanów, gdzie ofiar cywilnych było około 100. Większość zabitych to marynarze, w tym głównie na dwóch okrętach: Arizonie i Oklahomie.
go! pisze:Skad moje przekonanie? Zbyt dlugo zyje zeby wierzyc w przypadki. Wiesz kto zawarl z Rosja sojusz NATO-Rosja? A wiesz kto to potem zerwal finansujac "Majdan"? Roberta Kennedy Junior potwierdza, ze kosztowalo to 5mld dolarow.
Czy premier Miller tez sie myli, ze ukrainscy naziole zabili 16k rosyjskojezycznej ludnosci przed "operacja specjalna"? Czy to ze premier Johnson zabronil Zelenskiemu podpisywac porozumienie z Rosja to tez klamstwo? Otworz oczy i spojrz dalej niz tylko komunistyczna wojna miedzy pis i po. Walka sie nie toczy o Polske, Europe, Rosje czy Ukraine. Walka sie toczy o dominacje na swiecie. I wbijcie sobie do glowy, ze ani Chin, ani USA wasz los w najmniejszym stopniu nie obchodzi. Trzeba grac na wlasny rachunek, zeby w miare bez szwanku z tego burdelu wyjsc.
Ciężko podjąć z Tobą dyskusję tutaj, bo poruszyłeś naraz wiele wątków - w części masz racje: tak, toczy się walka o dominacje na świecie, ale w zasadzie jest to trwały proces od kilkuset lat. I tak, Polska tutaj nie odgrywa wielkiej roli w globalnej rywalizacji między Chinami i USA, i zgadzam się, że powinniśmy dążyć do uzyskania samodzielnej siły odstraszania, aby nie być zdanym na pomoc jakiekolwiek sojusznika.
Pozostała część Twojego wpisu to niestety oderwane od faktów opinie. Skomentuje to tylko tak: Miller ma dla mnie zerową wiarygodność, zaskakuje mnie, że jest zapraszany przez uznanych dziennikarzy do mediów. Był aktywnym komunistycznym aparatczykiem, uczestniczył w słynnej "moskiewskiej pożyczce", jego rząd był zamieszany w liczne afery, a jego opinie często są zbieżne z rosyjską dezinformacją. Jest też zagorzałym przeciwnikiem Ukrainy, cokolwiek by nie zrobiła więc jego wywody nt. Ukrainy są całkowicie niewiarygodne i pełne uprzedzeń. Jestem przekonany, że ten stary komuch w głębi duszy kibicuje ruskim, aby zajęli całą Ukrainę, ale nie jest na tyle głupi, aby publicznie to wypowiedzieć.