Inne sporty

Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Inne sporty

#926 Postautor: go! » 6 listopada 2025, o 15:46

KrzyczącyK1b1c pisze:Totalnie nie :) a co więcej - siatkarskie środowisko cieszy się, gdy PGE, Bogdanka czy inna SSP wchodzi, a smucą się, jak odchodzą np. Azoty z ZAKSY :)

Generalnie, to lubie kazdy sport, ktory moge sledzic na zywo, bez wzgledu czy przez TV, czy z trybun. Z racji wyjatkowego zamilowania, tradycji rodzinnych (moj ojciec ma 87 lat i chodzil na zuzel w Lublinie z malym wojeko :-P ) znam sie najlepiej na zuzlu, szkoda by mi go bylo zostawic, ale czasy sa nieublagane. Im glebiej w to wszystko wchodzisz, tym bardziej czujesz jak brak ci powietrza, tym bardziej jak czytasz, ze w innych dyscyplinach moze byc bardziej normalnie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#927 Postautor: papi » 14 listopada 2025, o 20:02

14-latek z Polski snookerowym mistrzem świata amatorów

Kiedyś słyszałem że mamy w Lublinie supertalent, chyba chodzi o niego, choć w zależności od źródeł, niektóre twierdzą, że chłopak jest z Lublina albo z Zielonej Góry :)
https://przegladsportowy.onet.pl/snooke ... le/bwj6e8s
https://www.rmf24.pl/sport/news-polak-p ... Id,8040204

wg wiki urodzony w Lublinie, więc ciekawe o co chodzi z tą ZG

KrzyczącyK1b1c
Trener

#928 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 14 listopada 2025, o 22:35

Z tego co pobieżnie zrobiłem research, to chłopak jest z Lublina, zaczynał grać w snookera w Lublinie, ale obecnie reprezentuje Nitschke Akademia Snookera Zielona Góra.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#929 Postautor: RadeKas » 14 listopada 2025, o 22:36

Pewnie Kubera go namówił.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#930 Postautor: papi » 14 listopada 2025, o 22:54

faktycznie, ale jak spojrzałem na jego social media to dalej związany z Lublinem, tylko klub z Zielonej ;) także pisanie o nim Zielonogórzanin to "letkie" nieporozumienie

blajar
Trener

#931 Postautor: blajar » 25 listopada 2025, o 13:50

Całkiem ładnie walczy o udział w finałowej fazie UK Championship. Dwie rundy kwalifikacji za nim, w tym wygrana w pierwszej rundzie nad Jimmy White'em. Wczoraj pokonał 6:4 wyżej notowanego (62) Browna, dziś od 15:30 poprzeczka idzie wyżej - przeciwnikiem będzie Taj Saengkhamem (35). W przypadku zwycięstwa do awansu potrzebne będzie jeszcze jedno zwycięstwo nad kimś z pary Pang (30) vs Highfield (96).
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzyczącyK1b1c
Trener

#932 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 9 grudnia 2025, o 19:46

LKPS Lublin wygrał 3:0 z Halkbank Ankara w debiucie w Lidze Mistrzów w siatkówce ;)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#933 Postautor: papi » 9 grudnia 2025, o 22:26

wynik nie mówi tego jaka deklasacja miała miejsce

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#934 Postautor: Cooper » 10 grudnia 2025, o 08:43

Dwa dobre fragmenty o sytuacji Startu Lublin:

Coś w Lublinie pękło.

Nie mówię tylko o tym, że Tevin Mack nie wyszedł na boisko w drugiej połowie. Nie mam zamiaru udawać, że wiem czym sobie na to zasłużył. Albo też, że wiem co powiedział do trenera, schodząc z boiska w pierwszej połowie.

Mówię bardziej o tym, że Start to kolejny zespół PLK, w którym pod względem atmosfery nic się nie klei.

Elijah Hawkins wraz z zaciągiem co najwyżej przeciętnie utalentowanych kolegów (1 zbiórka centra Griffina?) realizuje bliżej niedookreślony pomysł na grę w basket, polscy koledzy z zespołu się temu bezradnie przyglądają, a trenerzy sprawiają wrażenie zrezygnowanych.

Trudno dodać cokolwiek optymistycznego, skoro gdzie nie spojrzeć – beznadzieja.

Można się jedynie pokusić o odrobinę gdybologii. Jestem przekonany, że gdyby Start latem porozumiał się w sprawie nowego kontraktu z Manu Lecomte’em, takiego upadku by nie zaliczył. A przecież nie jest żadną tajemnicą, że Belg chciał w moim rodzinnym mieście zostać. Poszło o detale, o podatki. O oszczędności. Na końcu – być może o dumę kto tu może dyktować warunki.

Może jednak lepiej było nieco dopłacić i zostawić gracza, który zapewnił ci grę w wielkim finale, a oszczędzić na innych kontraktach?

Pamiętacie największy feler Lecomte’a z poprzedniego sezonu w PLK? Przecietny rzut za 3. W tym sezonie w lidze rumuńskiej Belg trafia 50 proc. trójek. W meczach FIBA Europe Cup – prawie 60.

Pamiętacie Tevina Browna? W niedzielę w Bundeslidze zdobył 46 punktów.

Elijah Hawkins ma w tym sezonie niewiele mniej strat (34) niż asyst (37). W niedzielę ich stosunek w jego przypadku to było 2/6, a patrząc na kolejne akcje, w których nawet raz nie podał piłki kolegom z zespołu oczy bolały.

https://super-basket.pl/karolak-patrze- ... c-mvp-plk/

W co gra Start?

Skoro dzisiejsze „Fakty czy Plotki” zacząłem motywem z „Ulicy Sezamkowej”, wypadałoby go pociągnąć.

Po meczu z Dzikami Warszawa liczbą dnia w Starcie Lublin było „25”. Nie tylko jako różnica punktowa przegranego przez wicemistrzów Polski aż 76:101 spotkania, ale także jako liczba zbiórek w ataku zespołu gości.

Gdy połączymy te dwa elementy w całość, nie powinno dziwić, że po zakończeniu meczu do agentów działających na naszym rynku wyszedł sygnał od trenera Startu Wojciecha Kamińskiego, że chciałby on zatrudnić do swojego zespołu nowego gracza podkoszowego.

Za kogo? Kandydatów jest dwóch.

Pierwszym, tym najbardziej oczywistym jest Bryan Griffin, czyli dotychczasowy podstawowy center lublinian. Amerykanin potrafi efektownie wykańczać akcje, ale statystyki go zdecydowanie nie bronią. 6.6 punktu i 3.8 zbiórki w ciągu niecałych 20 minut gry to wynik daleki od przedsezonowych oczekiwań. Szczególnie, gdy zmiksujemy to z 36-procentową skutecznością w rzutach wolnych i najgorszym w zespole wskaźnikiem „plus/minus”. Auć.

Czarnym – czy w 2025 roku można tak napisać? – koniem nadchodzących zmian w Lublinie może jednak okazać się Tevin Mack. Amerykanin rozpoczął sezon od dużych zdobyczy punktowych. Także w meczach FIBA Europe Cup, ale po listopadowej zmianie agenta zarówno jemu, jak i klubowi nie udało się tego zdyskontować.

Krążące po środowisku opinie dotyczące przyczyn tego niepowodzenia są sprzeczne. Brak ofert dla Macka z jednej strony? Zbyt wysokie oczekiwania Startu co do kwoty buyoutu?

Osobiście nie lubię powiedzenia, że „prawda często leży po środku”, ale w tym przypadku może ono oddawać istotę sprawy.

Tak czy inaczej – zamiast 10 listopada mamy 9 grudnia, a wspomniany Mack – statystycznie wciąż najlepszy strzelec szorujących po dnie ligowej tabeli lublinian – w drugiej połowie meczu z Dzikami już nie pojawił się na parkiecie.

Wnioski na temat przyszłości tego Amerykanina w klubie każdy może wyciągnąć sam.

Czy jednak to nowy gracz z pozycji 5/4 jest największą potrzebą lubelskiej ekipy? Postawa rozgrywającego Elijah Hawkinsa, który w trakcie 280 minut spędzonych na parkiecie zanotował 37 asyst przy 34 stratach pozostaje wielkim problemem w grze Startu.

Problemem, który jak słychać wcale nie zmierza ku rozwiązaniu.

https://super-basket.pl/fakty-czy-plotk ... art-i-mks/
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
papi
Trener

#935 Postautor: papi » 10 grudnia 2025, o 09:50

sytuacja organizacyjna od lat jest w Starcie podobna. Rok temu losowanie w chipsach wyszło na poziomie 6 w totka, teraz same pudła. Pelczar jest amatorem, który na tle duetów Kępa&Więckowski i Skubiszewski&Krzaczek, a nawet zespolów kobiecych (koszykarski AZS, Montex) powinien odczuwać wstyd, bo warunki i pomoc jakie dostają lubelskie kluby są do pozazdroszczenia. I on jeden nie umie nic z tego stworzyć. Zeszły sezon to był naprawdę przypadek, a nie przemyślana strategia. Jedyny sezon gdzie widać było brak oszczędności i chęć zbudowania silnego zespołu to 2020/2021 (ten po covidowym wicemistrzostwie), na pozostałe szkoda słów. Boli to, że ma czyjeś poparcie skoro tyle lat rządzi miejskim klubem i choćby po kontraktowaniu słabego syna widać, że wynik sportowy nie jest dla tego człowieka priorytetem.

A żeby pokazać konkrety (możliwe, że już to pisałem, ale nie zaszkodzi przypomnieć :)), w sprawozdaniu 2024 Start wykazał przychody na poziomie 7,5 mln zł, z czego ponad 3,9 mln to dotacje (swoją drogą moim zdaniem nie powinno to być prezentowane w przychodach ze sprzedaży, ale pod kątem budżetowym nawet łatwiej to analizować) - ponad połowa budżetu to środki publiczne!
Druga piękna informacja: "Wynagrodzenia członków organów zarządzających w okresie sprawozdawczym wyniosły 302.618,40 zł.". Zarząd jest jednoosobowy - Arkadiusz Pelczar.
25k miesięcznie za to, że połowa budżetu pochodzi z miasta/województwa, a pewnie istotna część reszty jest od telewizji albo sponsorów ligi? Czapki z głów
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2025, o 09:55 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#936 Postautor: Cooper » 10 grudnia 2025, o 09:55

Zgadzam się, mnie najbardziej boli, że mimo tej "losowości" sytuacji, to po zeszłym sezonie wszystko było na tacy. Oczywiste było, że na kilku pozycjach będą rotacje, ale przez jakieś idiotyczne ruchy straciliśmy naprawdę topowego rozgrywającego. Jakoś mi się tak wydaje, że z Lecomtem nawet obecny skład grałby dużo lepiej, bo przecież w takim Macku widać bardzo duży potencjał.

A niestety, na ten rok bardzo słabo trafiliśmy na dwóch kluczowych pozycjach czyli 1 i 5, przez to i inni grają poniżej możliwości, a atmosfera to już jest w ogóle beznadziejna.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#937 Postautor: papi » 10 grudnia 2025, o 10:08

to jest taka sytuacja, że człowiek się zastanawia czy nie byłoby lepiej żeby spadli i przyszli nowi ludzie (jak w żużlu). Tylko nie wiem czy są inni chętni. Choć w sumie Lublinianka jakoś działa, jakby ich wspomóc to za rok mogą być derby. Wtedy wystarczy odwrócić wajchę i dać się wykazać innym

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#938 Postautor: Cooper » 10 grudnia 2025, o 10:12

Wiadomo, że koszykówka to nie jest z różnych względów łatwy materiał (siatkówka lepszy "samograj"), ale nie da się oprzeć wrażeniu, że w w Lublinie można by z tego tematu dużo więcej wycisnąć, szczególnie po wicemistrzostwie Polski.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#939 Postautor: papi » 10 grudnia 2025, o 13:10

ezbeg
Trener

#940 Postautor: ezbeg » 14 grudnia 2025, o 09:56

Po wczorajszym meczu koszykarzy, pozostaje zadać pytanie. Quo Vadis Starcie ? Bo co tu więcej powiedzieć.

go!
Trener

#941 Postautor: go! » 9 stycznia 2026, o 09:21

Czy moglby ktorys ze streamingowych fachowcow wrzucic jutro link do walki?
Nie bardzo mam ochote wykupywac od Niemcow niepewna, jedna runde.
Dzieki

go!
Trener

#942 Postautor: go! » 10 stycznia 2026, o 19:17

Putin wam wylaczyl to forum juz zupelnie?
Co za bagno...

ezbeg
Trener

#943 Postautor: ezbeg » 10 stycznia 2026, o 19:48

Ja nawet nie wiedziałem, że będzie gala boksu zawodowego.
Niestety na używanym aktualnie przeze mnie strumyk.net (chyba spadkobierca strims.top), jedyną galą jest ta "sportów walki" z udziałem m.in. "postaci znanej".

Ale znalazłem tutaj - https://strims.fun/#daznbox
Domyślam się, że chodzi o walkę Polaka.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#944 Postautor: kibicLBN » 11 stycznia 2026, o 14:35

Jaka znowu walka?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#945 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 11 stycznia 2026, o 17:09

Bogdanka LUK Lublin zdobyła Puchar Polski w siatkówce rozbijając w finale Resovię Rzeszów 3:0. Tym samym Lublinianie w niecały rok zdobyli wszystkie trzy krajowe trofea w siatkówce. :)

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#946 Postautor: Perez » 11 stycznia 2026, o 17:40

A kiedy decyzja z Sawickim?
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

KrzyczącyK1b1c
Trener

#947 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 11 stycznia 2026, o 17:48

Niestety nie wiadomo.

ezbeg
Trener

#948 Postautor: ezbeg » 11 stycznia 2026, o 18:38

kibicLBN pisze:Jaka znowu walka?

Wczoraj był jakiś boks i starałem się pomóc znaleźć koledze -forumowiczowi streama. Podobno miał walczyć Polak o jakiś pas. Ale nawet nie znam rezultatu :D

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#949 Postautor: kibicLBN » 11 stycznia 2026, o 18:47

Aha, to skoro nic mi się nawet nie obiło o uszy to zapewne pas cnoty, czy coś tego kalibru :-P
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#950 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 11 stycznia 2026, o 18:56

W sumie to nie, bo walczył o tymczasowy pas mistrza świata WBC w wadze ciężkiej, więc ewentualna wygrana byłaby historyczną sprawą w polskim boksie. No, ale nie wygrał.