Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
BR
Senior

#476 Postautor: BR » 7 czerwca 2006, o 23:52

Miasto miało biurowiec na ul.Piłsudzkiego to go sprzedało, a wsytarczyło wyremontować :)

Jak każdy kibic takze jestm zdziwiony tym ze 80mln PLN znalazlo/znajdzie się bez problemu na budowę molocha urzędniczego a nie ma 30-40mln na stadion.
Ciekawe przez ile lat jeszcze kibice bedÄ… siedziec na betonie i moknÄ…c w strugach deszczu a spiker z radoscia w glosie bedzie powtarzal ze wszyscy siÄ™ swietnie bawiÄ…... wstyd znajomych zaprosic na mecz by zaszczepic w nich troche zuzla

Koper
Trener
Kontakt:

#477 Postautor: Koper » 8 czerwca 2006, o 00:01

Tak naprawde to o ile dobrze wycztalem to wlasnie tam gdzie stadiony sa budowane to owszem bylo wystepowanie o dofinansowanie z UE ale nikt nie ogladal sie tylko na UE tylko konkretne pieniadze z budzetu miasta byly przeznaczane na taka inwestycje a u nas praktycznie wszystko postawiono na UE. W Kielcach bylo znaczne wsparcie z budzetu miasta, podobnie jest w Czestochowie, gdzie poza odfinansowaniem z UE miasto wystapilo o dofinansowanie z rezerw totalizatora sportowego ale przede wszystkim gwarancje finansowania daje miasto a nie ze cala budowa jest uzalezniona od funduszy europejskich. Nie mowie o jakis niebotycznych projektach, o 100-tysiecznikach o ktorych kiedys z nutka zlosliwosci mowil w wywiadzie dla TVP3 prezydent Andrzej Pruszkowski ale mysle ze przy dobrym zarzadzaniu miastem mielibymsy juz dawno zarowno hale, jak i calkiem ladny stadion, rowniez inne inwestycje jak lotnisko mysle ze mogly byc posuniete znacznie bardziej niz jest to obecnie.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#478 Postautor: mikas » 8 czerwca 2006, o 00:15

Koper pisze:
mikas pisze:TrochÄ™ nadziei w Palikocie, ale ten sie sportem nie interesuje
to zerknij na jego oficjalna strone czy rzeczywiscie zupelnie sportem sie nie interesuje:
http://www.palikot.pl/index.php?id_kat=14&id_news=162
dodam ze logo jego firmy jeszcze za czasow kiedy byl jej prezesem a mianowicie Ambry z Bilgoraja juz dawno widnialo na koszulkach dziewczyn Motexu Lublin.

Nawet nie otwierałem tego linka który podałeś bo domyślam sie że jest tam wzmianka o sponsoringu Montexu, który to link chyba nawet juz kiedyś na to forum wrzucałeś ;)
Mnie tam Montex jakos specjalnie nie kręci (tak jak i inne dyscypliny sportu uprawiane przez kobiety). Chodziłem tylko na wszystkie mecze w Lidze Mistrzów i kilka spotkań ligowych które moge policzyć na palcach dwóch rąk. Wiem za to że władze naszego klubu wychodziły z ofertą do pana Palikota i ten na żużel nie ma ochoty wykładac żadnej kasy i to mi wystarczy jako kibicowi żużla a nie piłki ręcznej czy polskiej ligi kopanej aby na wstępie kampanii wyborczej miał już u mnie minus jeden punkt ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#479 Postautor: Koper » 8 czerwca 2006, o 00:27

OK rozumiem Cie Mikas, zreszta nawet sie z Toba zgodze ze raczej Palikot nie robi wrazenia ze jest fanem sportu, tylko chcialem pokazac przez tego linka ze nie mozna o nim mowic jako o zupelnym ignorancie tej dziedziny zycia, kto wie moze jak bysmy awansowali do extraligi to rowniez i na zuzel udaloby sie go namowic na zasadzie: najlepsi sponsoruja najlepszych :wink:
Nawiasem mowiac charakter Wodki zoladkowej gorzkiej wspolgra z zuzlem nie gorzej niz charakter Perly :wink:
Blizej na pewno Palikotowi do sponsorowania wydarzen kulturalnych niz sportowych ale jako prezydent Lublina mysle ze musialby zadbac zarowno o jedne jak i o drugie. Zaczekajmy jak juz poznany wszystkich kandydatow i wtedy bedziemy porownywac kto wydaje sie najlepszy na urzad prezydenta a konkretniej kto w tej analizie dostanie najmniej punktow ujemnych :wink:

facett

m

#480 Postautor: facett » 10 czerwca 2006, o 00:59

sukcesy naszej władzy
-wydano 300 tys na projekt stadionu na terenach zalewowcyh który przepadł z kretesem
-wydano 700 tys na niecke w parku saskim która przecieka i dopiero po interwencji wyborczej...łaskawie w tym tygodniu firma odpowiedzialna za to badziwie zaczela cos robic by dzis (1 dekada czerwca) wpuscic wode
-wydano 700 tys zl na skate-park co wedlug profesjonalistów jest suma 3 razy za dużą a skate-patk jak nie działa tak nie działał
-wydano 20 mln na droge tzw trasy zielonej która niszczeje
-wydano 200 tys na amfiteatr (wykostkowany fragment p.ludowego) który zarasta trawą
-wydano 760 tys na lodowisko na które de facto nikt ni chdoził ,ktore było za małe i nie posiadało zadnego zaplecza
-wydano 5 mln więcej na halę(lodowisko) a już chodzą słuchy że na beton pojdzie parkiet co grozi fatalnym stanem podłoża,kontuzjami i podobno brak.......3 szatni dla...sędziów co uniemozliwia rozgrywanie meczy wiec otwarta niby z wielka pompa hala moze okazac sie kolejnym bublem czyli lodowiskiem za 35 mln złotyc a na tym pewnie nie koniec z 5 tys krzeselek
-wydano ponad 1 mln złotych na budę na zygmuntowskich która sie...rozbierze
-do tego dolozmy to ze w lublinie jak np wzorem innych miast nie ma komórki która zajmuje sie obsługa inwestorów(załatwianie formlaności),miasto nic nie zrobiiło by powstał tzw park technologiczny z strefą niskich podatków żeby przyciągnąc inwestorów
-przez 2 kadencje ludzie pruszkowskiego zasłyneli tym że nie zrobiono zadnego planu,specyfikacji lotniska
-przypomne kolejny karkołomny pomysl z fontanna za niecąły 1 mln zl
-klatke dla kibiców gosci która nie jest uzywana
-przypomne sprawe teatru starego gdzie podpisano umowe powodujaca ze osoba doprawadzajaca zabytek do runy dostanie jeszcze za to kase-przyomne o zalaniu trybunalu i stadionu-kradziez zaworu...gdzie byli ludzie pilnujacy obiektu ,monitoring?

facett

m

#481 Postautor: facett » 10 czerwca 2006, o 01:07

dodam pamietne remonty basenów po ktorych to remontach odlzialila farba czy nowe pomysly budowy obiektów.dział sportu przekroczyl wszytskie granice przyzwoitosci,niekompetencji i nieudolnosi-
-a przypomne ze miasto czeka na dalszy remont pkp,remont pks-u,remont placu litewskiego,uprzatniecie terenów wokol bystrzycy i czechowki,sterfy ekonmicznej,lotniska,obwodnicy,tras conajmniej expressowych,sciagniecianwestorow,zalatwienia sprawy teatru w budownie,remontu parku askiego,sciagniecia inwestorow,budowy hali stadionu basenow,multikina,budowy boisk,zagospodarowania zalewu,komunikacji nocnej i reformy mpk......Ps spraw są dziesiątki,a wladza nie ma zadnych priorytetów i ich nie realizuja chodz pieknie mowi

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#482 Postautor: Lublin_Fan » 10 czerwca 2006, o 11:09

Facett, nic dodać, nic ująć. Tylko autentycznie fanatyczni prawicowcy zagłosują w wyborach na środowisko Pruszkowskiego. Każdy lubelak, któremu zależy na rozwoju miasta wie, obecna władza jest szkodliwa.
Kibice, poświęćcie przed wyborami pół godziny na rozmowę ze swoimi dziadkami o tym, na kogo NIE głosować. Obecność w kościele nie oznacza, że kandydat jest dobry.

Ale wróćmy do kwestii stadionu. Pokazujecie tutaj stadiony piłkarskie, co moim zdaniem nie ma większego sensu. Ja wam pokażę ciekawostkę :)

Poniżej żużlowy "meksyk", czyli Daugavpils. Trzykrotnie mniejsze od Lublina miasto. W tym toku po raz pierwszy w swojej historii zorganizują rundę Grand Prix.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdr.[/url]
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2006, o 11:14 przez Lublin_Fan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#483 Postautor: sadychor » 10 czerwca 2006, o 11:12

A tam, wybory idą, ktoś mi mówił że nadprezydent z wojewodą ogłosili przed kamerami plan budowy lotniska w Świdniku. Ot, nagle coś z wolą ludu, żeby zyskać kilka głosów. Może chłopakom się wydaje, ze będą mogli wybudować pas z zakrętrami o łącznej długości 3,5 km i jeszcze nikt im nie powiedział, że dla samolotów musi być jednak w miarę prosty.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

meesha
Trener
Kontakt:

#484 Postautor: meesha » 10 czerwca 2006, o 11:17

Poniżej żużlowy "meksyk", czyli Daugavpils

Jedną rzecz mają zdecydowanie dobrą - strome trybuny :idea: (na zdjęciach wyglądają nawet na bardziej strome niż w Lublinie). Nie ma nic gorszego jeśli chodzi o oglądanie żużla niż trybuny o nachyleniu 25-30 stopni, których niestety jest sporo na polskich stadionach i o ile dobrze pamiętam podobnie płaskie trybuny były na projekcie przebudowy lubelskiego colloseum :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#485 Postautor: Lublin_Fan » 10 czerwca 2006, o 11:23

Meesha, popatrz lepiej z tej strony: co trzeba zrobić, żeby stadion w Gaugavpils był naprawdę świetny?
Wg mnie:
- kostka brukowa w otoczeniu stadionu
- wymiana bandy
- oświetlenie
- telebim
- większe zadaszenie
- uporzÄ…dkowanie terenu
- prace kosmetyczne

I w ten sposób powstanie jeden z najładniejszych stadionów żużlowych. Od biedy możnaby się uprzeć na trybuny na pierwszym łuku. Ale w Gaugavpils póki co tyle ludzi nie chodzi na mecze, więc jest to zbędne.

Pozdr.

meesha
Trener
Kontakt:

#486 Postautor: meesha » 10 czerwca 2006, o 11:33

Oczywiście, że jeszcze wiele mają tam do zrobienia. Ja tylko zwróciłem uwagę na jeden aspekt dobrego stadionu :P Aspekt, o którym - mam nadzieję - nie zapomną projektanci przyszłego stadionu żużlowego w Lublinie 8) Bo żeby nie wiem jakie cuda-wianki robić to jeśli trybuny będą płaskie i jeszcze nie daj Boże oddalone od toru jak np. w Bydgoszczy (w której nigdy jeszcze nie byłem ale widziałem w TV :lol: ) to już wolę żeby został taki stadion jaki mamy :twisted:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Czarek
Trener

#487 Postautor: Czarek » 10 czerwca 2006, o 13:04

"Tylko autentycznie fanatyczni prawicowcy zagłosują w wyborach na środowisko Pruszkowskiego."
Fanatyczni prawicowcy mają go dosyć za jego socjalistyczne posunięcia. Pruszkowski niewiele się różni od przeciętnego wojewódzkiego sekretarza PZPR.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

harry
Trener

#488 Postautor: harry » 10 czerwca 2006, o 23:44

Mi się bardzo podoba zdjęcie numer 4. Ileż to ja razy wykłócałem się z różnymi baranami, że takie trybuny (wiszące) powinny być u nas na drugim łuku. I zawsze słyszałem, ze "sie nie da". A na Łotwie "da sie".
A to jest 3-4 tysiące miejsc siedzących więcej.
Kiedyż to w końcu zaczną u ns rzadzić normalni ludzie???????
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Koper
Trener
Kontakt:

#489 Postautor: Koper » 11 czerwca 2006, o 00:08

Boxing chyba tez pisal na forum o takich trybunach wiszacych.

P.S. Wybory juz na jesieni, nawet jak nie bedzie super kandydatow to warto ruszyc tylek aby na kolejna kadencje wybrac mniejsze zlo...

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#490 Postautor: Lublin_Fan » 11 czerwca 2006, o 12:35

Jeszcze jedna rzecz jest świetna. Otóż najniższy rząd krzesełek i tak jest ponad poziomem bandy. Zatem siadając tam kibice mają dobrą widoczność i nic im nie zasłania. Podobnie zrobili w Krośnie. Niby szczegół, ale bardzo praktyczny i mądrze pomyślany.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#491 Postautor: Regdal » 11 czerwca 2006, o 13:24

harry pisze:Kiedyż to w końcu zaczną u ns rzadzić normalni ludzie???????

Normalni ludzie to raczej nie pchajÄ… siÄ™ do rzÄ…dzenia,i w tym jest problem.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

meridol

#492 Postautor: meridol » 11 czerwca 2006, o 13:38

nawet jesli sie dopchaja to sa jednostką wśród bandy debili...

Awatar użytkownika
Gonzo

#493 Postautor: Gonzo » 11 czerwca 2006, o 16:30

.
Ostatnio zmieniony 23 marca 2010, o 13:10 przez Gonzo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Portek
Senior

#494 Postautor: Portek » 11 czerwca 2006, o 17:49

A jak sie nie obronisz to co będzie ?

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#495 Postautor: boxing » 11 czerwca 2006, o 20:25

harry pisze:Mi się bardzo podoba zdjęcie numer 4. Ileż to ja razy wykłócałem się z różnymi baranami, że takie trybuny (wiszące) powinny być u nas na drugim łuku. I zawsze słyszałem, ze "sie nie da". A na Łotwie "da sie".
A to jest 3-4 tysiące miejsc siedzących więcej.
Kiedyż to w końcu zaczną u ns rzadzić normalni ludzie???????

Koper pisze:Boxing chyba tez pisal na forum o takich trybunach wiszacych.

Pisalem, ale ktos mnie zgasil, ze warunki geologiczne i podmokly teren na to nie pozwola. Generalnie dyskusja sprowadzila sie do tego, ze miasto zadnych ewentualnych terenow na obrzezach pod stadion nie ma, wiec nowego stadionu nie bedzie. A lokalizacja przy Zygmuntowskich na wiele nie pozwala wiec "bajerow" nie nalezy oczekiwac.

Harry, u nas "sie da" tylko jak "sie da".
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

harry
Trener

#496 Postautor: harry » 11 czerwca 2006, o 20:38

boxing pisze:Pisalem, ale ktos mnie zgasil, ze warunki geologiczne i podmokly teren na to nie pozwola.

To znaczy mam rozumieć, ze masy ziemi pod trybuną przy drugiej prostej są lżejsze od tej konstrukcji betonowej zwanej "wiszącą"? Coś mi się nie wydaje. Musiałbym zobaczyć obliczenia, żeby w to uwierzyć.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#497 Postautor: boxing » 11 czerwca 2006, o 20:51

Nie wiem, nie jestem inzynierem od budownictwa - moze chodzi o to, ze sily na takiej trybunie ziemnej rozkladaja sie bardziej rownomiernie, niz gdyby podeprzec trybune kilkoma filarami, ktore przy slabym gruncie po prostu by sie zapadaly. Nie wnikalem, nie drazylem tematu glebiej, bo stadionu, ktory by spelnial moje oczekiwania - przy Zygmuntowskich nie da sie zrobic. Jezeli nowa wladza albo kandydaci beda otwarci na spoleczne dyskusje, to chetnie w nich wezme udzial. Do listy moich starych postulatow dopisalbym tylko koniecznie uwage, zeby trybuny lubelskiego stadionu byly tak strome jak te, ktore ma lotewski stadion ze zdjec powyzej. Wyglada to super, ale stadion zuzlowy bez trybun na wirazu dla mnie jest... wybrakowany :wink:
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#498 Postautor: Lublin_Fan » 12 czerwca 2006, o 11:09

Nikt nie pakuje filarów prosto w ziemię. Najpierw się przygotowuje podłoże. Wylewa się beton (oraz ew. paluje - o tym dalej) a dopiero na nim stawia filary. Przecież konkstrukcja nie może żywcem stać na ziemi. Tłumaczenie w stylu "warunki glebowe nie pozwalają" to tania bajera dla laików. Czy widzieliście jaki obiekt będzie powstawał w miejsce wyburzonej Gali? Przecież to też na podmokłych terenach, blisko rzeki. Sprawę załatwia się choćby w taki sposób, że teren jest palowany. Czyli wbija się pionowo w grunt kilkunastometrowe pale, dzięki którym cała konstrukcja stoi nieruchomo.
DA się przy Zygmuntowskich postawić stadion na 20 tyś ludzi. Widzące trybuny wokół całego toru, w tym najwyższe od strony ulicy a najniższe na drugim łuku i gotowe. A kasa? Da się wypośrodkować, żeby wszyscy byli zadowoleni. Grunt w tym, żeby władze były zdeterminowane i szczerze chciały zrobić funkcjonalny stadion. Inaczej to wszystko będzie robione na odwal.

Pozdr.

Awatar użytkownika
piwo__
Szkółkowicz

#499 Postautor: piwo__ » 12 czerwca 2006, o 17:20

Jeszcze rok temu moglbym tu troche powyliczac i pochwalic sie wiedza w dziedzinie budownictwa ;) jednak malo co pamietam w tej chwili ;)
Jednak nie ma takiej mozliwosci zeby teren podmokly czy inne nierownosci moglyby przeszkodzic w budowie... Wystarczyloby, tak jak napisal Lublin_Fan odpowiednie przygotowanie terenu... Sam osobiscie mieszkam na osiedlu ktoro wybudowane jest na bagnach ;) a ile tu ptasiej grypy i stawow... Lojoj ;)
Pozdrowienia ;D
MOTORLUBLIN

Awatar użytkownika
Gonzo

#500 Postautor: Gonzo » 12 czerwca 2006, o 17:31

.
Ostatnio zmieniony 23 marca 2010, o 13:09 przez Gonzo, łącznie zmieniany 1 raz.