Marketing mix w klubie żużlowym

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
kaytooh

Re: Marketing mix w klubie żużlowym

#101 Postautor: kaytooh » 26 stycznia 2009, o 17:45

go! pisze:To chyba jasne, ze prezenty w postaci gadzetow nie beda rozdawane "na lewo i prawo". Sklep kibica to b. dobra sprawa. Moglby funkcjonowac na kazdym meczu, a oprocz tego byc dostepny on-line na codzien.

Rozkręcenie takiego sklepu będzie sporym problemem, gdyż wymaga to jakiegoś kapitału początkowego. Wydaje mi się, że na początek najlepiej byłoby zacząć do sytemu: projekt, lista chętnych, wpłaty, zamówienie, realizacja zamówienia, odbiór. Pomogłoby to nawet w określaniu ilości zamawianych w przyszłości gadżetów. Zysk można by wówczas przeznaczyć na rozkręcenie sklepu kibica z prawdziwego zdarzenia. No chyba, że zarząd przekazując kibicom kwestię gadżetów dofinansowałby przedsięwzięcie pt. "Sklep Kibica". W co szczerze wątpię...
Obrazek

Awatar użytkownika
piwo__
Szkółkowicz

#102 Postautor: piwo__ » 26 stycznia 2009, o 22:09

Jak juz Gawrzyk wczesniej napisal to klub chce sie tym zajac, wiec moze przy okazji bedzie szansa na sklep kibica. Wiem, ze to sa koszta i pewnie nie male, ale klub poradzi sobie z tym chyba lepiej niz prywatna osoba. Oczywiscie wiadomo jak to jest z gadzetami klubowymi - im wieksze sukcesy, tym wiecej kibicow, a co za tym idzie wieksze zainteresowanie tymi wlasnie drobiazgami.
Jesli jednak klub nie mialby w zamiarze 'Sklepu Kibica' wtedy chyba warto zrobic cos w stylu
projekt, lista chętnych, wpłaty, zamówienie, realizacja zamówienia, odbiór.

Pzdr - piwek__
MOTORLUBLIN

Awatar użytkownika
piwo__
Szkółkowicz

#104 Postautor: piwo__ » 26 stycznia 2009, o 22:13

To bardzo fajnie i teraz tylko trzymac kciuki za wykonanie ;)
MOTORLUBLIN

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#105 Postautor: Cooper » 26 stycznia 2009, o 22:28

Pomysl sklepiku jest bardzo dobrym pomyslem (o ile wypali i nie zostanie wykonany po partyzancku).
Uwazam jednak ze na powodzeniu sklepiku moze zawazyc fakt, ze beda w nim oferowane gadzety KMZetowe. Moim zdaniem to bardzo slaba marka, a w sklepach chodzi o to by sprzedawac marki rozpoznawalne, czyz nie? Wszystkie (no, moze wiekszosc) sklepy kibicowskie jakie sa w Polsce oferuja gadzety znanych klubow, o wieloletniej tradycji. Dlatego ciesza sie powodzeniem. Dlatego bardzo powaznie nalezy rozwazyc ta kwestie, zeby cala inwestycja miala sens.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
piwo__
Szkółkowicz

#106 Postautor: piwo__ » 26 stycznia 2009, o 22:34

Tez nie bylbym zwolennikiem gadzetow KMZetowych (mimo iz to wlasnie jest nazwa). Wlasciwie nie widze innej mozliwosci jak nazwa dobrze nam wszystkim znana - Motor.
Jednak to ma byc sklepik klubowy, a co za tym idzie - sprzedajesz swoja nazwe (i tu pojawie sie chyba problem). A do tego niestety jest kwestia poruszona wczesniej przez Harrego, a mianowicie to, co ostatnio dzieje sie z Motorem kopanym.
MOTORLUBLIN

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#107 Postautor: Cooper » 26 stycznia 2009, o 22:50

Dlatego jest to dosc spory problem wbrew pozorom.

Poza tym, nie chce smecic, ale zastanawiam sie czy jednak sklepik dla II-ligowego klubu zuzlowego to nie za wielki rozmach? Ogolnie takie sklepy wsrod klubow zuzlowych ewenement, a z bardziej znanych i chyba w miare sprawnie prosperujacych to ma Leszno.
Zastanawiam sie jak szerokie byloby grono odbiorcow takich gadzetow i czy na II lige nie wystarczy po prostu sprzedaz raz w tygodniu na stadionie?
Choc wszystko oczywiscie zalezy od formy jaka przyjmie klub dla tego sklepu.

kaytooh

#108 Postautor: kaytooh » 26 stycznia 2009, o 22:58

Wydaje mi się, że punktem wyjścia do całej tej dyskusji był fakt, że my- kibice, sympatycy żużlowego Motoru, chcielibyśmy mieć możliwość zakupu gadżetów, na których widniałaby historyczna i związana z ciągle żywą tradycją tego klubu, nazwa "Motor". A dalsze rozważania sprowadzały się do znalezienia odpowiedzi na pytanie "jak sprawić by taka możliwość istniała?". Rozumiem, że z pewnych względów klub nie będzie brał udziału w urzeczywistnieniu tej idei i dlatego zaproponowałem, że ja mogę się podjąć tego zadania. Być może moje pobożne życzenie (przekazanie kwestii gadżetów w ręce kibiców i dofinansowanie) wprowadziło trochę zamętu, ale od początku myślałem o produkowaniu gadżetów Motoru własnym sumptem przez nas kibiców (bez udziału klubu), a kiedy mówiłem o "Sklepie Kibica" miałem na myśli "Sklep Kibica Żużlowego Motoru" - dla kibiców przez kibiców. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#109 Postautor: Cooper » 26 stycznia 2009, o 23:01

Nie jestem pewien ale chyba w Lesznie taki sklepik w bardziej cywilizowanej formie prowadza kibice. Podobnie jest w kilku klubach pilkarskich. Natomiast, tak jak mowilem wczesniej, na II lige to chyba nie ta skala. Nam powinno wystarczyc 2-3 akcje na forum. Choc klub z punktu widzenia marketingowego tez powinien sie o pewne rzeczy postarac (standard: smycze, dlugopisy itd. - podkreslajace wizerunek). Sklep to moze byc o jeden most za daleko, no chyba ze jakis internetow-ale jaki sens ma sprzedaz wysylkowa w sytuacji gdy sie jest z miasta producenta?:)

kaytooh

#110 Postautor: kaytooh » 26 stycznia 2009, o 23:11

To nie musi być sprzedaż wysyłkowa :) Chcesz coś, piszesz maila na adres kogoś kto będzie się tym zajmował, ustawiasz się z nim (gdzieś, kiedyś), stawiasz sie na umówionym miejscu, płacisz i dostajesz towar. Może być to KFC, pub albo nawet uczelnia (pozdro dla użytkowników z WPiA UMCS :lol:). Albo na meczu spotykacie sie np. pod kasami. Po sprawie. :)
A dla chętnych-nierezydentów: piszą maila, robię aukcje na allegro i ciach. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#111 Postautor: Boobi » 26 stycznia 2009, o 23:13

na 2 lige stragan na kazdym meczu z koszulkami i szalikami, ewentualnie jeszcze smycze,otwieracze do piwa,kubki? powinny wystarczyc :wink:
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#112 Postautor: Cooper » 26 stycznia 2009, o 23:14

kaytooh pisze:To nie musi być sprzedaż wysyłkowa :) Chcesz coś, piszesz maila na adres kogoś kto będzie się tym zajmował, ustawiasz się z nim (gdzieś, kiedyś), stawiasz sie na umówionym miejscu, płacisz i dostajesz towar. Może być to KFC, pub albo nawet uczelnia (pozdro dla użytkowników z WPiA UMCS :lol:). Albo na meczu spotykacie sie np. pod kasami. Po sprawie. :)
A dla chętnych-nierezydentów: piszą maila, robię aukcje na allegro i ciach. :)

Ale Ty mowisz o akcji spontanicznej organizowanej przez kibicow np. na forum, a ja mowie o profesjonalnym przemysle gadzetowym rozkrecanym przez klub 8) No chyba ze miales na mysli ustawke z prezesem Wojciechowskim pod KFC by odebrac szalik KMZetu :D

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#113 Postautor: Boobi » 26 stycznia 2009, o 23:17

nie no daj spokoj z szalikiem KMzetu. moim zdaniem jesli mamy robic nowe szaliki(co z tymi tezetowskimi??) to standardowe zolto-bialo-niebieskie, ewentualnie z napisem speedway czy cos takiego
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2009, o 23:32 przez Boobi, łącznie zmieniany 1 raz.
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener