Logo

żużel w Lublinie

Ktore logo podoba Ci sie najbardziej?

1
5
4%
2
10
8%
3
2
2%
4
42
34%
5
4
3%
6
9
7%
7
2
2%
8
10
8%
9
4
3%
10
2
2%
11
34
27%

Liczba głosów: 124

Wiadomość
Autor
go!
Trener

Re: Logo

#26 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 12:54

sting126 pisze:A ja sie wylamie i napisze,ze mi sie podoba. A poza tym - jest kompromisem. Wiekszosc chciala zostawienia starego koziolka - jest stary koziolek + nowe elementy w odpowiedzi na glosy wzywajace do "odswiezenia" logo.

Przelknalbym to logo gdyby nie ta typografia. Dlaczego nikt nie patrzy na logo pod wzgledem funkcjonalnosci, latwosci identyfikacji itp? Przeciez tego napisu sie kompletnie nie da odcyfrowac?
Druga sprawa, zdaje sie znacznie wazniejsza: Rozwiazcie to Panowie, bo mnie etyka zawodowa do tego zmusza. Jesli autorem jest Marcin Kosinski to ja zglaszam plagiat!!!

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#27 Postautor: Łoptymista » 29 stycznia 2009, o 12:55

brawo go!

popieram

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#28 Postautor: Manitou » 29 stycznia 2009, o 12:58

Kiry pisze:kaczora na prezia tez wybrał największy % polaków :lol:
No i po wyborach tez bylo larum. Taki kraj. Co zrobic, jak zyc :?: :!: :lol:

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#29 Postautor: sadychor » 29 stycznia 2009, o 13:05

Kolorystyczna sraczka.
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Manitou
Kadrowicz
Kontakt:

#30 Postautor: Manitou » 29 stycznia 2009, o 13:10

go! pisze: Jesli autorem jest Marcin Kosinski to ja zglaszam plagiat!!!
Ale że tutaj? Na tym forum? :)

P.S.: A Wy to buce jestescie i tyle, zero konstruktywnej krytyki, tylko bezpodstawne oskarzenia (sraczka, plagiat)... ogarnijcie sie... :lol: :lol: :lol:

go!
Trener

#31 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 13:12

Manitou pisze:

Tak, kurwa, tutaj.. :P :)
A gdzie sie zglasza kradziez?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#32 Postautor: bkapusta » 29 stycznia 2009, o 13:13

Manitou pisze:

P.S.: A Wy to buce jestescie i tyle, zero konstruktywnej krytyki, tylko bezpodstawne oskarzenia (sraczka, plagiat)... ogarnijcie sie... :lol: :lol: :lol:

True, true :)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#35 Postautor: Łoptymista » 29 stycznia 2009, o 13:30

Ale jestes pewien ze to jest koziolek Wojtka Sz.?

Bo ja niestety nie

go!
Trener

#36 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 13:31

sting126 pisze:Ale dlatego,ze wykorzystany jest koziolek autorstwa Wojtka Sz.? Wojtek z tego co wiem zgodzil sie na wykorzystanie koziolka.

No zartuje, rozpedzilem sie troche. Ale generalnie to tak! Ja bym sie nie podpisal wlasnym nazwiskiem pod grafika w ktorej uproscilbym okalajaca oponke i zmienil tresc, czcionke i kolor napisu.
Mnie wali to czy autor czuje sie urazony, czy nie, czy pozwolil, czy tez nie? Po prostu NIE WYPADA..

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#38 Postautor: MikeMistrz » 29 stycznia 2009, o 13:39

Jakby nie było de facto logo jest autorstwa Wojtka Sz. I oponka nie zmienia tego faktu. Albo zostawić starego kozła, albo właśnie dać Gela, tudzież Kaytooha. Oni się chociaż wysilili i zrobili własne koziołki.

go!
Trener

#39 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 13:58

sting126 pisze:Ale on sie nie podpisal wlasnym nazwiskiem tylko wyslal na konkurs ;)

Dlatego sugeruje aby cos z tym zrobic, sprostowac. A skad sie w oficjalnym komunikacie wzielo nazwisko Marcin Kosinski jako autor? Tego nie wiem
Ale wiem, ze to ma byc oficjalne logo klubu sportowego. To nie jest jakas marchewka ukradziona z bajki Disneya na potrzeby szyldu w zieleniaku!!
Chcecie zeby ktos sie zglosil w tej sprawie w srodku sezonu i zazadal tego co mu sie prawnie nalezy? Czyli np. 1/10 rocznego budzetu? Autor powienien posiadac prawa do uzycia grafik w swoich pracach. I nie ma z tym zadnych problemow. Sa jakies na to dokumenty? To juz sie zamykam!
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, o 14:08 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#40 Postautor: luCas » 29 stycznia 2009, o 14:06

Jakby nie było de facto logo jest autorstwa Wojtka Sz.

Jak by nie bylo to ta koza to chyba tez lekki plagiacik. Podobnie jest zreszta z logo (istniejacego,nieistniejacego?) fan klubu
Obrazek

Obrazek
A moze to tylko podobienstwo 8)
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

go!
Trener

#41 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 14:53

luCas pisze:
Jakby nie było de facto logo jest autorstwa Wojtka Sz.

Jak by nie bylo to ta koza to chyba tez lekki plagiacik. Podobnie jest zreszta z logo (istniejacego,nieistniejacego?) fan klubu

Koza Wojtka Sz nie wiem czy byla plagiatem, a logo nieistniejacego fanklubu na nieistniejacej stronie zapewne bylo inspirowane tym co pokazales. Wszak uzyta czcionka (uzywana przeze mnie wczesniej niz powstal FK) byla legalnie zakupiona, a pomyslem na grafike byl zarys stadionu i szachownica zaznaczone miejsce gdzie zasiadal FK. Takze tu nie ma mowy o plagiacie, natomiast inspiracja czyms co juz istnieje jest dozwolona! Jak najbardziej

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#42 Postautor: luCas » 29 stycznia 2009, o 15:10

Ladnie brzmi ten tekst o inspiracji, ale moim zdaniem (i nie tylko moim) to logo jest niemal identyczne. Oczywiscie dopuszczam mozliwosc, ze te loga powstaly jednoczesnie, jednak to dosc malo prawdopodobne. Co do podobienstw, ciekaw jestem zdania pozostalych forumowiczow.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

go!
Trener

#43 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 15:28

luCas pisze:Ladnie brzmi ten tekst o inspiracji, ale moim zdaniem (i nie tylko moim) to logo jest niemal identyczne.

Robie w tym na codzien i musze ci powiedziec ze nie ma tu mowy o plagiacie. A instytucja inspiracji nie jest moim wynalazkiem. Jest dozwolona, zauwaz ze mowimy zaledwie o paru ksztaltach geometrycznych, a ich uzycie w takiej a nie innej formie jest historycznie uzasadnione w przypadku FK. Poza tym posiadam gdzies na starym kompie jeszcze zapewne zrodlowe pliki i jak to logo powstawalo po kolei, wiec jest gdzies narysowane wezel po wezle.. Mniejsza zreszta z tym, ja sie nie wypieram inspiracji, zapewne pokazane przez ciebie logo widzialem zanim powstalo logo FK, natomiast nie wzialem go i nie przerobilem po swojemu.
Podobnie jest zreszta z pierwsza propozycja Gela. Tez widac wyraznie inspiracje starym logo TZ, ale nie jest "zerzniete", tylko narysowane od zera na "wzor i podobienstwo" i nikt tu nie zarzuca plagiatu.
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, o 15:50 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KosaRKS
Zawodowiec

#44 Postautor: KosaRKS » 29 stycznia 2009, o 15:47

go! pisze:
Manitou pisze:

Tak, kurwa, tutaj.. :P :)
A gdzie sie zglasza kradziez?

Zaraz zaraz... Po 1 gdzieś, w którymś poscie Harry napisał, że ten koziołek nie jest nigdzie opatentowany i można go używać, więc go użyłem ( nie byłem jedyny jak widać ), do tego zrobiłem opone i wysłałem na e-mail. To co zrobiłem to wysłałem, ktoś poprosił mnie o imie i naziwsko, to je podałem, a to, że gdzieś na stronie jest "Autor: Marcin Kosiński", to raczej nie moja wina. Jak bardzo Cie to tak w oczy kłuje,to pójdź gdzie trzeba i donieś na mnie :) Jeżeli wygrałby projekt Radzia, też byś tak sapał? Wkońcu to ten sam koziołek. Po 2, w/g mnie ten napis może być dodatkiem, coś w stylu pomysłu Gela.
Naczelny obrońca Karola Barana.

go!
Trener

#45 Postautor: go! » 29 stycznia 2009, o 15:55

KosaRKS pisze:Zaraz zaraz... Po 1 gdzieś, w którymś poscie Harry napisał, że ten koziołek nie jest nigdzie opatentowany i można go używać,

A tego to i sam harry chyba nie wie, jak przypuszczam..
KosaRKS pisze: a to, że gdzieś na stronie jest "Autor: Marcin Kosiński", to raczej nie moja wina.

Toz napisalem ze nie wiem w jaki sposob sie tam znalazlo i twojej winy tu nie przypisalem
KosaRKS pisze:Jak bardzo Cie to tak w oczy kłuje,to pójdź gdzie trzeba i donieś na mnie :) Jeżeli wygrałby projekt Radzia, też byś tak sapał?

Spokojnie... Luz.. Napisalem ze zartuje, ze sie rozpedzilem...
A jesli chodzi o projekt Radzia to wszystko zalezy co by bylo pod nazwiskiem autora. Uwazam ze powinno byc: "nieznany" :P :D
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, o 16:04 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#46 Postautor: Boobi » 29 stycznia 2009, o 15:56

kurcze mamy swoje logo, swoj klub a wam nadal trudno dogodzic :shock:
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
istred
Trener

#47 Postautor: istred » 29 stycznia 2009, o 16:02

Nie ma większego znaczenia, że nie był opatentowany. Jeśli autor będzie chciał to i tak może Cię ścignąć.
Tak czy inaczej używając czyjejś twórczości powinieneś uzyskać na to zgodę, Ty, Radzio czy ktokolwiek inny.

Co do samego loga, to nie jest ono najlepsze, ot takie "ujdzie", ale i tak najlepsze z przedstawionych. Jak dla mnie powinien być ogłoszony normalny konkurs, z dłuższym terminem, jakimiś wytycznymi... na zdrowych zasadch.

EDIT: Znaczenie to mają te dwa karnety, które były nagrodą, a nazwisko może tylko pomóc w identyfikacji autora :wink:
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, o 16:04 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#48 Postautor: Łoptymista » 29 stycznia 2009, o 16:03

boobi ale nie mozesz pojac ze to nasze logo nie jest do konca nasze?

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#49 Postautor: Boobi » 29 stycznia 2009, o 16:03

istred pisze:. Jak dla mnie powinien być ogłoszony normalny konkurs, z dłuższym terminem, jakimiś wytycznymi... na zdrowych zasadch.

a byl na to czas? :(

do Loptymisty:moge :wink:
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, o 16:05 przez Boobi, łącznie zmieniany 1 raz.
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#50 Postautor: MikeMistrz » 29 stycznia 2009, o 16:05

W sumie to był...