truskawa pisze:musimy równać do przyjętych standardów i tyle.
Nie wiem o jakich standardach mówisz, bo ja znam tylko te zapisane w Normach dla Torów do Wyścigów Torowych FIM:
Zabrania się stosowania asfaltu, makadamu, cementu lub podobnego,
twardego materiału jako podłoża bez otrzymania specjalnego zezwolenia wydanego przez CCP. Granulacja materiału tworzącego górną warstwę nie może przekraczać 7 mm. Głębokość górnej warstwy nie powinna być mniejsza niż 3 cm. W żadnym wypadku granulki nie mogą być na tyle duże, żeby mogły zranić zawodnika. Górna warstwa nie może zawierać materiałów toksycznych lub innych, które mogłyby zaszkodzić zdrowiu zawodnika. Nie może również zawierać soli, oleju lub innych substancji, które mogą
spowodować korozję elementów motocykla lub zniszczyć je w inny sposób.
Górna warstwa musi być wykonana z granitu, żużla, granulowanej cegły lub podobnego, sypkiego materiału, zawalcowanego w podłoże.
Konserwacja
Tor powinien być właściwie nawodniony odpowiednio wcześniej przed zawodami, w celu zapewnienia satysfakcjonującej rywalizacji i ochrony publiczności oraz zawodników przed kurzem. Woda musi być także dostępna w trakcie zawodów.
W celu zachowania gładkości górnej warstwy, tor powinien być równany, jeśli jest to konieczne, między biegami. Urządzenia do równania toru powinny być tak skonstruowane, żeby przemieszczały górną warstwę z zewnętrznej części toru, gdzie w czasie biegów jest ona odrzucana, do wewnątrz.
Nie wiem zatem do kogo mamy "równać"? Do Łodzi gdzie nie da się gwoździa wbić w tor, a wodę im chyba odcięli? Nie, dziękuję.