Lubelski klub w sezonie 2011

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

Re: Lubelski klub w sezonie 2011

#551 Postautor: Hela » 29 października 2010, o 12:30

istred pisze:1. Ciekawa to znaczy? Ma odpowiadać za dobrą atmosferę w drużynie czy może napisana została wierszem? ;)

Rozumiem czepialstwo, wyzłośliwianie się i silenie na inteligentne odpowiedzi, ale nie rozmawiamy o atrakcjach cyrkowych, a o żużlu. I nie trzeba być Bóg wie kim, żeby domyśleć się, że oferta ciekawa dla żużlowca to taka która jest atrakcyjna pod względem finansowym i może gwarantować środki np. na zakup sprzętu.

2. Czy nasi działacze złożyli już komukolwiek jakieś oferty? Gdzie o tym było?

Nie wiem. Stąd moja ciekawość. Skoro dyro mówi, że chce wykorzystać moment, kiedy można zawierać umowy na starych zasadach to można się spodziewać, że coś się dzieje.

3. Skąd wiadomo, że propozycja Grudziądza jest "ciekawsza" od naszej?

A kto tak napisał?

PS. Z kontraktami proponuję się pośpieszyć, bo zostało już tylko niewiele ponad 3 miesiące!!!

Niektórzy zapewne skorzystają z tej rady, skoro w ten sposób można będzie obejść regulamin. Obyśmy byli w tej grupie.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#552 Postautor: istred » 29 października 2010, o 12:39

I nie trzeba być Bóg wie kim, żeby domyśleć się, że oferta ciekawa dla żużlowca to taka która jest atrakcyjna pod względem finansowym i może gwarantować środki np. na zakup sprzętu.
Nie trzeba być Bóg wie kim, żeby zauważyć ironię.
"Ciekawa" to na tyle szerokie pojęcie, że tak naprawdę nie wiadomo, co w niej jest ciekawe.
Nie sądzę, żeby Fisher był przymierzany do podstawowego składu Grudziądza. Przypuszczam, że mógłby on pełnić podobną rolę jak w Rzeszowie, a takim zawodnikom nie oferuje się "ciekawych" kontraktów. ...chyba, że zawodnik uważa za "ciekawy" każdy kontrakt - tak też może być.
Mam wrażenie, że takie rewelacje są rzucane tylko po to, żeby spróbować wywrzeć presję na naszych działaczach i wzmocnić pozycję zawodnika w negocjacjach.

Na forum nudy, więc odniosę się do reszty :)
Nie wiem. Stąd moja ciekawość.

A kto tak napisał?

Ty:
Ciekawe, czy dużo lepsza od naszej.
Stąd są dwa wnioski:
1. Że nasi złożyli ofertę.
2. Że ich oferta jest lepsza, tylko pytanie brzmi "czy dużo lepsza".

Niektórzy zapewne skorzystają z tej rady, skoro w ten sposób można będzie obejść regulamin. Obyśmy byli w tej grupie.
A gdzieś jest oficjalne napisane/powiedziane, że tak będzie można obejść czy to tylko domysły niektórych forumowiczów wysnute na podstawie wypowiedzi megawiarygodnego dyrektora Sprawki?

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#553 Postautor: Hela » 29 października 2010, o 12:53

Bardzo marna ironia.

Chyba nie sądzisz, że ktoś z forum napisze Ci jaką ofertę dostał Fisher z Grudziądza, abyś mógł sobie przeanalizować i ocenić. Widzę, że wiesz również więcej na temat polityki transferowej Grudziądza, skoro wiesz jakie miejsce w zespole mógłby on zając. Dlatego kończę temat, nie będę się wygłupiać..

Ciekawe, czy dużo lepsza od naszej.
Stąd są dwa wnioski:
1. Że nasi złożyli ofertę.
2. Że ich oferta jest lepsza, tylko pytanie brzmi "czy dużo lepsza".

Oczywiście - nie masz racji.
Wniosków może być więcej.
1. Ironia, na to, że nasi na pewno nie złożyli oferty
2. Założenie, że w pierwszej lidze stawki są wyższe niż w drugiej
3. Sama opinia Fishera
i jeszcze kilka innych przychodzi mi do głowy, ale nie chcę mi się więcej pisać bo nie widzę w dalszej dyskusji polegającej na czepianiu się słówek celu.

A gdzieś jest oficjalne napisane/powiedziane, że tak będzie można obejść czy to tylko domysły niektórych
forumowiczów wysnute na podstawie wypowiedzi megawiarygodnego dyrektora Sprawki?

To, że Ciebie nikt o tym nie poinformował oficjalnie, złotą czcionką w dedykowanym liście, nie znaczy, że Sprawka opowiada bajki i nie ma racji. Tym bardziej świadczą o tym wypowiedzi Polonii oraz działania w postaci podpisania kontraktu przez Walaska oraz negocjacji ponad półtoramilionowego kontraktu z Emilem S. Bardziej to do mnie przemawia niż opinia fanów, ponieważ my wiemy na temat ewentualnych zasad i ustaleń bardzo niewiele. A z tego co pamiętam to jeden z czołowych działaczy Polonii, jest twórcą regulaminów.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#554 Postautor: sting126 » 29 października 2010, o 13:11

Ja to w ogole jestem ciekaw czy tak latwo bedzie ominac te przepisy ograniczajace wynagrodzenia jak niektorzy pisza. Teoretycznie zawodnik moze podpisywac umowy reklamowe bezposrednio ze sponsorami, po to by czesc wynagrodzenia "zrzucic z klubu". Ale nie sadze zeby sponsorzy tak bardzo garneli sie do podpisywania takowych umow, zwlaszcza ze trzeba byloby to zrobic teraz, najpozniej w styczniu. Jak pokazuje praktyka (harry czesto o tym pisal), zdarza sie nadwyraz czesto,ze sponsor na jesieni, poczatku roku, obiecuje dajmy na to 40 tys.zl, a w sezonie jak dochodzi co do czego, to umowa opiewa na 10 tys.bo pogorszyly sie warunki itd. Umowa reklamowa podpisana bezposrednio z zawodnikiem spowoduje powstanie zobowiazania, nie bedzie czasu na zastanowienie sie czy moze jednak mnie nie stac na tak wysokie wsparcie. Stad uwazam,ze sponsorzy niezbyt chetnie moga chciec podpisywac umowy na okreslone kwoty wlasnie teraz...
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#555 Postautor: Dobromir » 29 października 2010, o 13:52

Ja widze inne wyjście. Zawodnik podpisuje kontrakt ze stawką 400zł netto za punkt ale z zastrzeżeniem że klub mu podstawia sprzęt robi silniki itp. W rzeczywistości sam kupuje sprzęt tylko fakture nie bierze na siebie tylko na KMŻ lublin to samo w przypadku tunerów. Czyli taki niby kontrakt amatorski jak to było w latach 90. Jak zawodnik miał załóżmy stawkę 1000zł netto za punkt to za 12 punktów dostał 12000zł teraz dostanie 4000zł a za pozostałe 8000zł klub mu zrobi sprzęt itp.

go!
Trener

#556 Postautor: go! » 29 października 2010, o 14:15

sting126 pisze:Stad uwazam,ze sponsorzy niezbyt chetnie moga chciec podpisywac umowy na okreslone kwoty wlasnie teraz...

Sponsor bedzie sie rozliczal tylko z klubem. Tak jak dotad. To juz bedzie sprawa klubu i zawodnika zeby tak sie podzielic kasa, zeby CBA nie wparowalo do klubu. A ze znajda wspolnie na to sposob? Nie watpie.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#557 Postautor: sting126 » 29 października 2010, o 14:27

Dobromir pisze:Jak zawodnik miał załóżmy stawkę 1000zł netto za punkt to za 12 punktów dostał 12000zł teraz dostanie 4000zł a za pozostałe 8000zł klub mu zrobi sprzęt itp.

Z tych 12 tys. to moze ze 2 tys. na sprzet przeznaczali. Nikt sie nie zgodzi na takie rozwiazanie.

go! pisze:Sponsor bedzie sie rozliczal tylko z klubem. Tak jak dotad. To juz bedzie sprawa klubu i zawodnika zeby tak sie podzielic kasa, zeby CBA nie wparowalo do klubu. A ze znajda wspolnie na to sposob? Nie watpie.

A mi wlasnie ciezko sobie wyobrazic sposob w jaki to rozwiazac. Zadnej dodatkowej umowy z zawodnikiem zawrzec nie mozna, bo kontrola z GKSZ od razu to wykaze. Bez faktury pieniedzy zawodnikowi kasy nikt nie przekaze, bo to wyprowadzanie pieniedzy (zwlaszcza, jesli powstanie SA), zaden zawodnik sie nie zgodzi na to zeby kasa poszla na sprzet. Zuzlowcy chca jak najwiecej do reki (co jest zreszta zrozumiale) i sami decydowac ile z tego wydac na sprzet, a ile na co innego.
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
marcinza

#558 Postautor: marcinza » 29 października 2010, o 14:46

można jeszcze zatrudnić zawodnika na umowe o pracę u sponsora i punktówke wypłacać mu w postaci premii + stała pensja :) i po sprawie. Sponsor deleguje pracownika do wykonywania pracy na rzecz klubu żuzlowego

Awatar użytkownika
istred
Trener