Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

Re: Stadion

#3926 Postautor: niespokojny » 14 września 2011, o 16:08

Mi jest obojetne czy beda to 4 maszty, czy 40 mniejszych pod warunkiem ze beda za trybunami.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3927 Postautor: Hela » 14 września 2011, o 16:13

Koper pisze:
Hela pisze:Ja myślę, że warto, aby oświetlony był cały stadion. Po co ograniczać się jedynie do toru. Jeśli założy się oświetlenie na całość będzie możliwość rozgrywania meczów piłkarskich przy świetle (wiem wiem, piłkarze mają się wynieść na nowy stadion. Ale pamiętajmy o innych zespołach czy to młodzieżowych, czy mieszkańcach czy kimkolwiek innym). Nawet biorąc pod uwagę, że stadion będzie tylko żużlowy to również warto doświetlić obecną murawę. Może kiedys powstanie tam minitor? Będą mogli wtedy jeździć przy świetle itp itd.

Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Minitor, jeśli powstanie to zdecydowanie nie potrzebuje oświetlenia z ewentualnych 4 masztów. Chyba że liczysz, że dzięki temu Lublin otrzyma organizację mistrzostw świata na minitorze, ale takie zawody mogą spokojnie odbyć się przy świetle dziennym :)

A co do oświetlania boiska to też bez sensu bo w Lublinie mamy kilka boisk oświetlonych lub które mają być oświetlone. Przy stadionie przy Krochmalnej mają również powstać dwa boiska treningowe. Jest stadion Lublinianki który został przejęty przez MOSiR i niech sobie tam montują oświetlenie płyty boiska. Natomiast stadion przy Zygmuntowskich skoro ma być docelowo stadionem żużlowym, uważam że powinien być stadionem na którym zostanie tańsze rozwiązanie oświetlenia tylko toru żużlowego.

A kto powiedział, że ja jestem za czterema masztami?

Uważam, jedynie, że jak coś robić to dobrze, a nie tanio (choć zazwyczaj to tanio jest tylko na papierze, a wychodzi w końcu drogo - np. Globus). A tanio zazwyczaj oznacza kiepsko.

Minitor czy boisko były tylko przykładami. Uważam, że powinien być oświetlony tor i murawa. Po co już na wstępie zakładać sobie ograniczenia oświetlając jedynie tor? A czy da się to zrobić czterema, czternastoma czy czterdziestoma masztami to już mnie nie obchodzi bo nie jestem inżynierem.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Koper
Trener
Kontakt:

#3928 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 16:18

OK. W takim razie nie zrozumieliśmy się. Ja też uważam że jak coś robić to dobrze. Ja też nie jestem inżynierem ale nie zmienia to faktu że jestem zdecydowanie na NIE dla 4 wysokich, archaicznych masztów w rogach stadionu.

Podobne zagrożenie 4 masztów bylo w przypadku stadionu przy Krochmalnej, ale zostało zażegnane m.in, po nagłośnieniu sprawy w tym artykule:
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640, ... ztow_.html

Mieczkowska-Czerniak podkreśla również, że prezydent Krzysztof Żuk i urzędnicy będą pamiętali o uwagach kibiców dotyczących wyglądu stadionu. - Dziękujemy za sygnał dotyczący masztów. Rozważymy wszystkie uwagi dotyczące wyglądu stadionu - zapewnia rzecznik prezydenta.

Mam nadzieję, że również w przypadku Zygmuntowskich nikt nie zdecyduje się na 4 niezależne maszty oświetleniowe, tylko kilkanaście mniejszych, zaś na prostej startowej podwieszonych pod dachem (a kiedyś może na całej długości toru pod dachem, ale w tym wypadku to już się nieco rozmarzyłem).

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#3929 Postautor: Łoptymista » 14 września 2011, o 16:24

4 wysokich masztow na bank nie bedzie

konserwator zabytkow nie pozwoli na to, aby kalaly niepowtarzalna panorame starego miasta.

Koper
Trener
Kontakt:

#3930 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 16:27

Podobnego zdania z tego co kojarzę jest również meesha, wiec mam nadzieję, że nie mylicie się Panowie.

Chociaż już raz projekt z 4 masztami został dopuszczony w tym miejscu...

Obrazek

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#3931 Postautor: Misionis » 14 września 2011, o 16:33

Oczywiście, że tańsze i to o jakieś 70%, więc nie ma o czym mówić.

Poza tym oświetlenie samego toru jest dużo bardziej widowiskowe według mnie.

go!
Trener

#3932 Postautor: go! » 14 września 2011, o 16:40

Wedlug mnie tez. Ale ktos tu pisal, ze on nie nietoperz, zeby po ciemku siedziec. Ciakwe czy byl w kinie kiedys i jak sobie poradzil?

meesha
Trener
Kontakt:

#3933 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 16:43

Nigdy nie wypełniałem programu siedząc w kinie. Trzeba spróbować :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#3934 Postautor: Kargolo » 14 września 2011, o 16:54

niespokojny pisze:Mi jest obojetne czy beda to 4 maszty, czy 40 mniejszych pod warunkiem ze beda za trybunami.

Zgadzam się. Wydaje mi się że przed trybunami mogą trochę przeszkadzać. Ale nie ma co się jarać bo tak naprawdę dopiero zaczynają o tym myśleć a wszyscy już podjarka jakby zaczynali prace :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

meesha
Trener
Kontakt:

#3935 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 16:57

jak zaczna prace to juz bedzie za pozno ;p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

pulkownik
Junior

#3936 Postautor: pulkownik » 14 września 2011, o 16:57

meesha pisze:Nigdy nie wypełniałem programu siedząc w kinie. Trzeba spróbować :D

no zauważył kolega ważną rzecz. wiec lepiej żęby trybuny też były oswietlone wiec projekt z oświetleniem ala częstochowa uważam za najlepszy

Koper
Trener
Kontakt:

#3937 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 17:00

Etap gromadzenia dokumentacji potrzebnej do przeprowadzenie inwestycji, na którym jest obecnie MOSiR, jest chyba najlepszy aby wyrażać swoją opinie jak to oświetlenie ma w wyglądać, bo później jak słusznie zauważył meesha będzie musztarda po obiedzie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3938 Postautor: istred » 14 września 2011, o 17:07

Warto też pomyśleć o późniejszym koszcie używania takiego oświetlenia.

Pamiętam, że w przypadku stadionu w Łęcznej były to bardzo duże kwoty (kojarzy mi się 8 tys. zł).
Samo oświetlenie toru też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo trzeba robić tak, żeby zawody się jak najlepiej oglądało, a maszty będą zasłaniać, tym bardziej tak gęsto ustawione jak na zdjęciach.

Davv
Kadrowicz

#3939 Postautor: Davv » 14 września 2011, o 17:11

A ja bym zrobił oświetlenie przypodłogowe :) Walnąć w bandach trochę halogenów i będzie gitarrrra....

jerry78
Trener

#3940 Postautor: jerry78 » 14 września 2011, o 17:34

... a wtedy do każdego krzesełka plastikowego lampka nocna ;)

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#3941 Postautor: radonis » 14 września 2011, o 18:07

Słuchajcie. Byłem w na początku sierpnia w Gdańsku na meczu z GTŻ. Po południu był rozgrywany mecz na Baltic Arena Lechia-Cracovia i GKS musiał zrobić mecz o 19.45 przy sztucznym oświetleniu. Widowisko świetne - sztuczne oświetlenie zrobiło swoje.

Tam oświetlenie mają zrobione na kilkunastu słupach postawionych przy ogrodzeniu. Lampy świecą zgodnie z kierunkiem jazdy - także świecą zawodnikom w plecy nie w oczy i nie przeszkadzają w jeździe. Natomiast dla kibiców z tyłu słupów są doczepione oświetlacze halogenowe - takie kwadratowe oprawy z żarnikami, które w zupełności wystarczyły, żeby przeczytać i wypełnić program i nie zabłądzić na koronie stadionu.

Jest to zrobione dobrze. Jest oświetlony tylko owal toru i wygląda to naprawdę OK. Nie ma sensu doświetlać murawy bo to naprawdę zwielokrotniłoby koszty - trzeba byłoby budować wyższe maszty i dawać o wiele więcej oświetlaczy.

Niestety zdjęcia komórką mi nie wyszły bo oświetlenie toru było za jasne i zaciemniało trybuny i nie widać konstrukcji słupów.

Awatar użytkownika
Chaser
Junior

#3942 Postautor: Chaser » 14 września 2011, o 20:56

Mam wrażenie, że mówimy o 2 różnych ligach :shock: Czy widzieliście żeby mecze w polskiej lidze żużlowej odbywały się w ciemnościach? nawet mecze ekstraligi odbywają się w takich godzinach, że czy sam tor jest oświetlony czy cały stadion to i tak na trybunach jest dostatecznie jasno żeby móc uzupełniać program itd. Ja uważam, że jeśli już to warto to oświetlenie zamontować tak aby w przyszłych latach i ewentualnej jeździe o wyższe cele niż utrzymanie się w 1 lidze można było bez wycinania tych masztów zmodernizować stadion.. ale znając Lublin to to oświetlenie to będzie kompletna prowizorka.

go!
Trener

#3943 Postautor: go! » 14 września 2011, o 21:10

Oswietlenie musi bys wykonane tak, aby przede wszystkim nie puscic z torbami klubu przez rachunek za prad. Poza tym, gdyby nie wymogi licencyjne nie powstalo by u nas nigdy, nawet gdybysmy jezdzili w e-lidze, albo dostali organizacje GP, takze bez bujania w projektowych oblokach - oswietlenie bedzie na sztuke i dobrze.
Ostatnio zmieniony 14 września 2011, o 21:34 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

BR
Senior

#3944 Postautor: BR » 14 września 2011, o 21:13

Byle stał jakiś maszt z lampkami, nawet po środku murawy! Na licencję wystarczy, a mecze i tak będą organizowane g15-17 ;)

go!
Trener

#3945 Postautor: go! » 14 września 2011, o 21:33

Nie do konca, tam jest chyba okreslona jakas minimalna ilosc lemenow. Ale rzeczywiscie powinno nam zalezec na licencji, a nie na forsowaniu projektu pieknego, bezuzytecznego, na ktorego realizacje, w zasadzie, nikogo nie stac.

Koper
Trener
Kontakt:

#3946 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 22:34

istred pisze:Warto też pomyśleć o późniejszym koszcie używania takiego oświetlenia.

Pamiętam, że w przypadku stadionu w Łęcznej były to bardzo duże kwoty (kojarzy mi się 8 tys. zł).

Otóż to! Dlatego nie popieram oświetlenia na 4 wysokich masztach !!!

istred pisze:Samo oświetlenie toru też nie jest dobrym rozwiązaniem, bo trzeba robić tak, żeby zawody się jak najlepiej oglądało, a maszty będą zasłaniać, tym bardziej tak gęsto ustawione jak na zdjęciach.

Dokładnie przyjrzyj się tym zdjęciom. Czy maszty zasłaniają oglądanie zawodów :?:

Oświetlenie w Malilli:
Obrazek

Oświetlenie w Częstochowie:
Obrazek

Właśnie takie oświetlenie jak w Malilli czy Częstochowie moim zdaniem byłoby najlepsze...

TheDex

#3947 Postautor: TheDex » 14 września 2011, o 23:05

oświetlenie oświetleniem. pewnie skończy się jakąś prowizorką pozwalającą na spełnienie wymogów licencyjnych. tak naprawdę przydałby się remont całego stadionu. nie znam powodów dla których miasto zdecydowało się na budowę nowego stadionu przy krochmalnej. dla mnie ta decyzja jest co najmniej niezrozumiała. kopacze równie dobrze mogliby rozgrywać mecze na kresowej . klasa obiektu i umiejętności idą w parze.
samo oświetlenie nie uczyni z obiektu na zygmuntowskich LublinAreny. zobaczcie jak wygląda park maszyn . nie wspominając o gastronomii i szaletach . nawet na pierwszą ligę wiocha na całego . zamiast pchać psu w dupę pieniądze w krochmalną .miasto powinno zadbać o sport ,który obecnie w dużej mierze je promuje , a zapotrzebowanie na żużel w lublinie jest .widać to było w niedzielę na deptaku.

meesha
Trener
Kontakt:

#3948 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 23:14

nawet na pierwszą ligę wiocha na całego

Żebym nie widział to bym może i uwierzył... "Niestety" trochę się tych pierwszoligowych stadionów zwiedziło i cóż, nie do końca tak to wygląda jak niby powinno :P

TheDex

#3949 Postautor: TheDex » 14 września 2011, o 23:28

zgoda . sam zwiedziłem parę takich ''stadionów'' . ale patrząc na rozwój żużla w innych miastach ,można podołać zadaniu przy pomocy władz lokalnych .potrzeba tylko dobrej woli urzędników. mogły pójść pieniądze na tor rowerowy -czy cholera wie jaki przy janowskiej z ,którego to nie ma żadnego pożytku. pan piątek miał wizję i kasa się znalazła.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#3950 Postautor: Misionis » 15 września 2011, o 00:56

Koper, wydaje mi się, że postawienie większej ilości masztów za trybunami to jest podobny koszt zarówno instalacji, jak i eksploatacji jak w przypadku 4 dużych słupów. 4 nie stawia się teraz ze względu na cień, jaki rzucają. Z tego powodu jest nacisk na dużą ilość masztów, żeby zawodnika nie wyprzedzał cień, bo to jest niebezpieczne. Prawdziwa oszczędność to niestety maszty przed trybunami, ale nie ma się co martwić, bo wbrew pozorom nie będą one tak bardzo przeszkadzały w oglądaniu.