JESTESMY W UNII EUROPEJSKIEJ

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

#52 Postautor: Czarek » 21 maja 2004, o 11:10

Gawrzyk pisze:no tak, ale gdyby nie bylo tych przepisow to i im byloby bardzo trudno sie przebic. bo kto dalby szanse startu 16 latkowi w lidze jesli moze wystawic np bardziej doswiadczonego 30 latka.

A kto broni juniorowi być lepszym od 30-latka? W Lublinie np. Jeleniewski jest lepszy od Mordela. Własnie większa konkurencja i motywacja obejmująca cały skład będzie podnosić poziom juniorów, a nie jakieś gwarancje, które hamują ich rozwój. Tak jak z pracownikami, ci co maja zapewnione miejsce pracy staraja sie mniej od tych którzy wiedza, że w każdej chwili mozna ich zwolnić.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Czarek
Trener

#54 Postautor: Czarek » 21 maja 2004, o 11:42

Gawrzyk pisze:ale gdyby jelen od 18 roku zycia nie jezdzil w lidze moglby tylko marzyc o tym zeby byc lepszym od Mordela...o to wlasnie chodzi..

Raczej przeciwnie, szybciej doszedłby do swojej najlepszej dyspozycji, bo musiałby by znależć sie w składzie. Teraz ma zagwarantowane miejsce w składzie i może sobie na wiele pozwolić, łącznie ze złym przygotowaniem kondycyjnym i bezsensownym jeżdżeniem po zewnętrznej.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#55 Postautor: istred » 21 maja 2004, o 13:07

Junior musi sie objezdzic w lidze zeby do czegos dojsc. Taki Jelen tez od poczatku nie byl lepszy od Mordela i gdyby nie bylo przepisu o startach juniorow pewnie nigdy by nie byl. Na samych treningach nie do sie zdobyc duzych umijetnosci.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#56 Postautor: Talib » 21 maja 2004, o 13:17

Jeleń jest lepszy od Mordela! Brawo! Ja jednak myślę, że przydało by mu się troszkę konkurencji. Więc albo przepis o jednym lub żadnym obowiązkowym juniorze w składzie, albo trzeci junior z prawdziwego zdarzenia w klubie (bez obrazy).

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#57 Postautor: Maxx » 21 maja 2004, o 13:19

Przepisy przepisami, regulamin regulaminem, a prawda jest taka, ze jak nie będzie sponsorów (czytaj: kasy) to wszystko o kant d...py potłuc i tyle.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#58 Postautor: istred » 21 maja 2004, o 13:23

Talib pisze:Jeleń jest lepszy od Mordela! Brawo! Ja jednak myślę, że przydało by mu się troszkę konkurencji. Więc albo przepis o jednym lub żadnym obowiązkowym juniorze w składzie, albo trzeci junior z prawdziwego zdarzenia w klubie (bez obrazy).

Co do rywalizacji u juniorow to taka na pewno jest. Nie wiem po co trzeci junior :?, przeciez w meczu wystepuje praktycznie tylko jeden, drugi tylko w jednym biegu. W Lublinie jest dwoch prawdziwych juniorow, ktorzy rywalizuja miedzy soba o miejsce w podstawowym skladzie.

Ewentualnie przydalby sie jeszcze jeden junior (chociaz obiecujacych juniorow nigdy nie za duzo :D) na wypadek sytuacji jaka ma miejsce obecnie w naszym klubie, ale zeby do takiej doszlo to trzeba miec na prawde duuzego pecha, my niestety takiego mamy.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#59 Postautor: Talib » 21 maja 2004, o 13:29

A to się rozumie samo przez się. Nie ma sianka nie ma jechanka (nawet zgrabnie wyszło :) ). Ja tylko chciałem po raz kolejny zauważyć, że w naszej drużynie nie ma żadnego rezerwowego z prawdziwego zdarzenia.

Obcokrajowiec:

Atilla Stefani - ciekawe czy pojedzie chociaż w jednym meczu (może z Gnieznem).

Seniorzy:

Jerzy Mordel - ja nic do Jurka nie mam, on swoje już zrobił. Tyle tylko, że z takim sprzętem w obecnej I lidze go nie widzę. Sam ojciec zresztą to przyznał w TŻ
Janusz Stachyra - kombinezon powiesił na suficie i nie ma zamiaru jeździć.
Sebastian Trumiński - dla mnie to zagadka, ale nie spodziewałbym się żadnych rewelacji.

Juniorzy:

Krzysztof Wrona, Szymon Bałabuch, Grzegorz Kosiński - wszyscy zapewniają 1 punkt w meczu, więcej tylko w wypadku, że pojadą w dwójkę nie tylko w biegu juniorskim.

I to są nasze rezerwy. Szczerze mówiąc cienko to widzę w przypadku kontuzji, a o konkurencji miozna mówić jedynie w teorii.

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#60 Postautor: Maxx » 21 maja 2004, o 13:54

Talib pisze:A to się rozumie samo przez się. Nie ma sianka nie ma jechanka (nawet zgrabnie wyszło :) ). Ja tylko chciałem po raz kolejny zauważyć, że w naszej drużynie nie ma żadnego rezerwowego z prawdziwego zdarzenia.

Obcokrajowiec:

Atilla Stefani - ciekawe czy pojedzie chociaż w jednym meczu (może z Gnieznem).

Seniorzy:

Jerzy Mordel - ja nic do Jurka nie mam, on swoje już zrobił. Tyle tylko, że z takim sprzętem w obecnej I lidze go nie widzę. Sam ojciec zresztą to przyznał w TŻ
Janusz Stachyra - kombinezon powiesił na suficie i nie ma zamiaru jeździć.
Sebastian Trumiński - dla mnie to zagadka, ale nie spodziewałbym się żadnych rewelacji.

Juniorzy:

Krzysztof Wrona, Szymon Bałabuch, Grzegorz Kosiński - wszyscy zapewniają 1 punkt w meczu, więcej tylko w wypadku, że pojadą w dwójkę nie tylko w biegu juniorskim.

I to są nasze rezerwy. Szczerze mówiąc cienko to widzę w przypadku kontuzji, a o konkurencji miozna mówić jedynie w teorii.

Niestety, Talib ma w 100% rację, nie mamy możliwości wykonania jakiegokolwiek ruchu. Ci, którzy są wiedzą doskonale, że mają pewne miejsce w składzie bo nie ma konkurencji a to jest bardzo złe.
Juniorów mamy dwóch (Jeleń i Stachyra) pozostali juniorami są tylko z nazwy...

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#61 Postautor: Talib » 21 maja 2004, o 13:59

No to pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden kamyczek do ogródka. Popatrzcie na ewentualne możliwości wypożyczenia kogoś z innych klubów. Jaki wniosek? Za bardzo to nie ma kogo.

harry
Trener

#62 Postautor: harry » 21 maja 2004, o 14:25

"Co należało dowieść". czyli po zatoczeniu koła wróciliśmy do punktu wyjścia. Bez otwarcia na rynek obcokrajowców nie ma mowy o konkurencji a bez tego król jest nagi.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#63 Postautor: Talib » 21 maja 2004, o 14:33

"Bez otwarcia na rynek obcokrajowców nie ma mowy o konkurencji a bez tego król jest nagi."

Ja też tak sądzę, ale pan Karwan już np. nie. Co więcej w wywiadzie z nim w ostatnim TŻ coś tam napomknął, że być może żużlowców nie należy traktować jak osoby fizyczne tylko jako firmy (sic!), a unijne przepisy o swobodzie zatrudnienia dotyczą tylko tych pierwszych...

Nasz żużlowy król najwyraźniej ma ochotę nadal być nagi. Ekshibicjonista, czy co?

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#64 Postautor: GIGI » 21 maja 2004, o 17:36

Talib pisze:"Bez otwarcia na rynek obcokrajowców nie ma mowy o konkurencji a bez tego król jest nagi."

Ja też tak sądzę, ale pan Karwan już np. nie. Co więcej w wywiadzie z nim w ostatnim TŻ coś tam napomknął, że być może żużlowców nie należy traktować jak osoby fizyczne tylko jako firmy (sic!), a unijne przepisy o swobodzie zatrudnienia dotyczą tylko tych pierwszych...

Nasz żużlowy król najwyraźniej ma ochotę nadal być nagi. Ekshibicjonista, czy co?

Ten nasz żużlowy król ..... brak słów ten gościo jest nie na tym miejscu co powinien. Powinien posłuchać się ludzi którzy mają troszeczkę więcej oleju w głowie ( czyt. Ostatni TŻ)

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#65 Postautor: $korzen$ » 21 maja 2004, o 19:43

Otwarcie rynku na Obcokrajwcow wiaze sie z malym ryzykiem. Nie od dzis wiadomo ze z roku na rok wszystkie kluby szkolenie maja coraz bardziej wiecie gdzie, poza malymi wyjatkami, perelek tez z roku na rok jest coraz mniej. Wiec nie wykluczycie chyba ze za kilka(nascie) lat w naszej lidze startowac beda przypuszczalnie w 80% sami obcokrajowcy.

arek200
Szkółkowicz
Kontakt:

#66 Postautor: arek200 » 21 maja 2004, o 22:37

$korzen$ pisze:Otwarcie rynku na Obcokrajwcow wiaze sie z malym ryzykiem. Nie od dzis wiadomo ze z roku na rok wszystkie kluby szkolenie maja coraz bardziej wiecie gdzie, poza malymi wyjatkami, perelek tez z roku na rok jest coraz mniej. Wiec nie wykluczycie chyba ze za kilka(nascie) lat w naszej lidze startowac beda przypuszczalnie w 80% sami obcokrajowcy.

Dokładnie tak się stanie jak mówisz. Też mi się wydaje, że nawet jakby juniorzy mieli być obowiązkowo w meczu, to szkolenie i tak by padło. Nikt by nie przychodził do szkółek, bo po co?? skoro i tak po skończeniu wieku juniora przychodziło by tułać się po tych czeskich i niemieckich ligach jeżdżąc dla nikogo. Przecież większość chłopaków jak przychodzi do szkółki to po to, by jeździć przed polską publicznością, a nie gdzieś w niemczech, gdzie nikt nie wie co to ten żużel.

A te 80% o których mówi korzeń to w sześcioosobowym składzie wszyscy oprócz juniora. Więc kto będzie chciał uprawiać jeszcze żużel w Polsce?

arek200
Szkółkowicz
Kontakt:

#68 Postautor: arek200 » 22 maja 2004, o 09:35

Gawrzyk pisze:o to sie nie martwcie.
ida czasy pelnej profesjonalizacji i zanosi sie na to ze skoncza sie niedlugo przyklubowe szkolki a wyspecjalizuja sie specjalne osrodki ktore beda szkolily małych smyków ktorzy w koncu trafia na wieksze tory. cos ala Wawrów. na zachodzie np. taka szkolke prowadzi Marvin "Cooker" Cox. a w nich beda jezdzili Ci ktorych na to stać.

czyli niekoniecznie ci, którzy mają talent i mogliby osiągnąć wiele

Awatar użytkownika
Scream
Junior

#70 Postautor: Scream » 22 maja 2004, o 09:42

arek200 pisze:czyli niekoniecznie ci, którzy mają talent i mogliby osiągnąć wiele

Ja czuje ze mam talent do F1, ale kasy na bolid... brak. wiem ze to moze troche przesadzony przyklad ale tak juz jest. wiele osob chetnie by sprobowalo niektorych rzeczy ale ze nie maja ksy to nic z tego. tak teraz bedzie z zuzlem.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#71 Postautor: $korzen$ » 22 maja 2004, o 10:40

Taki sposob doprowadzi do tego ze w Polsce bedzie "5" juniorow na krzyz.
Kogo dzis stac zeby kupic swojemu synkowi motocykl dobrej klasy ? .
Uwazam ze to bezsensowne wyjscie i wcale do polepszenia sytulacji nie prowadzi. Czytalem niedawno wywiad z Łosiem, mowi ze do szkolek przychodzi wielu chlopcow ktorzy sa bardzo ambitni i na starcie wytyczaja sobie jakis cel. Mozna ich nazwac perelkami. Ale nie maja na czym jechac a klub im sprzetu zapewnic nie moze z wiadomych wzgledow, i tutaj kolo sie zamyka.

arek200
Szkółkowicz
Kontakt:

#73 Postautor: arek200 » 22 maja 2004, o 11:41

Scream pisze:
arek200 pisze:czyli niekoniecznie ci, którzy mają talent i mogliby osiągnąć wiele

Ja czuje ze mam talent do F1, ale kasy na bolid... brak. wiem ze to moze troche przesadzony przyklad ale tak juz jest. wiele osob chetnie by sprobowalo niektorych rzeczy ale ze nie maja ksy to nic z tego. tak teraz bedzie z zuzlem.

I dlatego włąśnie w F1 Polska nie ma żadnego reprezentanta i raczej mieć nie będzie w nalbliższym czasie. A jeżeli tak ma być w żużlu, gdzie Polacy jeszcze się liczą, to chyba świadczy o tym, że te zmiany, o których mówimy nie mają sensu. Bo chyba dla każdego z nas w GP liczy się tylko to, które miejsce zajmują Polacy, i jak w finale jakiegoś turnieju nie ma Polaka, to jaki by on ciekawy nie był, ile by walki nie było to nigdy nie będzie to samo. Nie chcę oglądać Grand Prix bez Polaków. I nie chcę oglądać beznadziejnych obcokrajowców zamiast naszych, może też beznadziejnych, rodaków

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#74 Postautor: _piotrusss » 22 maja 2004, o 12:10

Przyznam, że przeraziły mnie pierwsze wpisy w tym temacie... gdzie w skąłdzie TŻ-tu jest 2-3 polaków... to jest dla mnie niewiarygodne, nie chcę żeby w lublinie jeździło dwoch polaków! Mówicie że to jak piłka nożna, sa drużyny gdzie gra może 2 zawodników krajowych... no i czy to jest takie piękne? Popatrzcie na polską lige, gdzie nie stac nas na ściągniescie choć jednego klasowego zawodnika z zagranicy... Albo chelsea, przyszedł jakis miliarder i kupuje najlepszych... moze dla niektórych w tym tkwi piękno piłki noznej, napewno nie dla mnie. A co do szkoenia to mozna powiedzieć, ze już teraz jest to zjawisko znikome w polsce, a jak drużyn abędzie się sklądac z jednego zawodniak krajowe dwóch krajowych juniorów i reszty obcokrajoiwcow to zniknie skzolenie... Juniorzy beda jeszcze słabszymi ogniwami niż teraz w drużynie... Aby skończą wiek juniorksi będą odchodzić albo do najnizszych lig, albo kończyć karierę... bo kluby bedą ściągać zawodników z zagranicy a na miejsce dawnych juniorow brać kolesi którzy ni emsuza zdobywac puktow... musza poprostu być, bo tak nakazuje reguiulamin... punkty bedą zdobywać obcokrajowcy, ze sprzetem i doświadczeniem.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

Re: JESTESMY W UNII EUROPEJSKIEJ

#75 Postautor: wojtek_78 » 6 lipca 2004, o 17:42

harry pisze:Ponieważ weszliśmy do UE to na 95% od nowego sezonu będzie obowiązywało nas Prawo Bosmana tzn. obcokrajowcami będą zawodnicy spoza UE t.j. USA, Australia, Rosja itp. Dlatego też chciałem zacząć dyskusję ( na razie hipotetyczną) jak w takim przypadku mógłby wyglądać nasz skład. Moja wstępna propozycja to:
1. Lee Richardson, ( Peter Karlsson)
2. Antonio Lindback ( Keneth Bjarre)
3. Jesper Jensen ( Bjarne Pedersen)
4. N.K. Iversen ( Matej Zagar)
5. Tomasz Piszcz
6. Dawid Stachyra
A w odwodzie jest jeszcze mnóstwo zawodników, którym na pewno będzie się chciało ścigać a nie jeździć...

I cały misterny plan w piz....

http://sport.onet.pl/945433,wiadomosci.html

UEFA znalazła sposób na ograniczenie ilości obcokrajowców. Obawiam się, że GKSŻ może wymyśleć coś podobnego.