Dofinansowanie klubu przez miasto
Re: Dofinansowanie klubu przez miasto
Czarek Ty się dziwisz ? Ile mieliśmy szans na wykorzystanie Bogdanki ? Żużel mial swoje 5 minut nie wykorzystał ich , teraz ida w inne dyscypliny. Fajnie że coś dzieje się z Lubelskim sportem zarazem boli nie wykorzystanie szansy gdzie żużel ją miał .
Fantys pisze:Czarek Ty się dziwisz ? Ile mieliśmy szans na wykorzystanie Bogdanki ? Żużel mial swoje 5 minut nie wykorzystał ich , teraz ida w inne dyscypliny. Fajnie że coś dzieje się z Lubelskim sportem zarazem boli nie wykorzystanie szansy gdzie żużel ją miał .
Kiedy budżet klubu żużlowego był de facto budżetem ratusza tak jak to jest w przypadku piłkarzy, szczypiornistek i koszykarzy? Czy lubelskie kluby piłkarskie i koszykarskie nie zmarnowały swoich 5 minut tracąc prywatnych sponsorów?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
A trzeba jeszcze uczciwie dodać że koszykówka w Lublinie zawsze miała wielkie tradycje i kluby w najwyższej klasie rozgrywkowej,
a dodatkowo to najpopularniejszy sport młodzieżowy po piłce nożnej, więc nie ma co się dziwić Żukowi.
Ale jeśli już powoływać się na jego słowa to może warto uzupełnić to informacją że miasto w tym sezonie zainwestowało
tylko w samą szkółkę żużlową KILKASET tysięcy złotych!!!
a dodatkowo to najpopularniejszy sport młodzieżowy po piłce nożnej, więc nie ma co się dziwić Żukowi.
Ale jeśli już powoływać się na jego słowa to może warto uzupełnić to informacją że miasto w tym sezonie zainwestowało
tylko w samą szkółkę żużlową KILKASET tysięcy złotych!!!
Czarek pisze:mema pisze:Tutaj odpowiedź co jest sportem numer dwa w Lublinie po piłce nożnej
http://www.plk.pl/aktualnosci/n/14483/z ... iomie.html
Napluł w twarz wszystkim kibicom żużla. Ciekawe jak go teraz usprawiedliwią jego przydupasy zalegające na tym forum?
Ze taka jest prawda. Poziomem rozgrywek, organizacja, marketinngiem, szkoleniem, a nawet frekwencja na meczach ligowych koszykowka przewyzsza zuzel o pięć pięter.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:Czarek pisze:mema pisze:Tutaj odpowiedź co jest sportem numer dwa w Lublinie po piłce nożnej
http://www.plk.pl/aktualnosci/n/14483/z ... iomie.html
Napluł w twarz wszystkim kibicom żużla. Ciekawe jak go teraz usprawiedliwią jego przydupasy zalegające na tym forum?
Ze taka jest prawda. Poziomem rozgrywek, organizacja, marketinngiem, szkoleniem, a nawet frekwencja na meczach ligowych koszykowka przewyzsza zuzel o pięć pięter.
Z frekwencją to totalna bzdura. Oglądam relacje w telewizji. Najwyższa klasa rozgrywek i jest wiele pustych miejsc w 4,5 tys. hali. Lublin jest teraz na żużlowym dnie, ale poziom wyżej (o Ekstralidze nie mówię) i i okazałoby się jaki sport jest dla lublinian ważniejszy. Zaraz, zaraz, a wczorajsze zawody to co?! Niech koszykarze zrobią mecz w trakcie ważnego spotkania Motoru i pokażą swoją frekwencję mimo że są w najwyższej lidze. Co do organizacji i szkolenia to proponuję dać kasę biegaczom, bo jest ich najwięcej.
PS. Ratuszowe włazidupy zawsze znajdą masochistyczne argumenty na rzecz dotowania każdej dyscypliny tylko nie tego znienawidzonego, nędznego, p.....o lubelskiego żużla. Zachowują się jak matka, która wprawdzie kocha swoją córkę, ale z zawiści życzy jej takiego samego zawodu miłosnego jaki spotkał ją.
Ja stwierdzam fakty, a Ty piszesz, co by bylo gdyby.
Jestem za tym, by miasto dalo 5 baniek na zuzel, skoro daje tak wiele na rozne inne dyscypliny, ale w tym momencie nawet nie wiadomo kkmu mialoby dac i na jakiej podstawie. Nie wiem czy zauwazyles, ale ligowy zuzel w Lublinie upadl. Wczorajsze zawody nijak sie maja do kondycji tej dyscypliny w mieście. Były jak zawody windsurfigu na pustyni.
Jestem za tym, by miasto dalo 5 baniek na zuzel, skoro daje tak wiele na rozne inne dyscypliny, ale w tym momencie nawet nie wiadomo kkmu mialoby dac i na jakiej podstawie. Nie wiem czy zauwazyles, ale ligowy zuzel w Lublinie upadl. Wczorajsze zawody nijak sie maja do kondycji tej dyscypliny w mieście. Były jak zawody windsurfigu na pustyni.
Może Czarku, po prostu forumowicze są już trochę innym pokoleniem, wychowanym już w innym systemie i nie podoba im się postawa roszczeniowa i ciągłe narzekanie? Po prostu inne spojrzenie na pewne sprawy - jak się wyciąga po coś rękę to trzeba mieć argumenty... a takich lubelski żużel najzwyczajniej w świecie nie ma.
Jeśli chodzi o dofinansowanie, to kto niby miałby być dofinansowany? Jaki klub? KMŻ? Klub kibica? Miasto powinno zacząć organizować mecze żużlowe? Czy jak?
KMŻ na początku był dofinansowany bardzo hojnie. Dostał Bogdankę z budżetem kosmicznym jak na II ligę i bardzo przyzwoitym jak na I. Do I ligi awansował przy zielonym stoliku, a już w I lidze kończył sezon na minusie, przy okazji robiąc wokół siebie tyle syfu, że miasto starało się w tym syfie nie znaleźć.
Od początku był wymóg powołania spółki, wymóg szkolenia juniorów... nie dało się ani powołać spółki, ani wyszkolić juniorów. Dało się natomiast kompromitować lubelski żużel na każdym kroku.
Właśnie wtedy, w latach 2010-2012, był czas żeby namówić miasto do wejścia w spółkę z klubem. Jak miasto nie chciało (a takie pamiętam było stanowisko Żuka) to właśnie rolą zarządu klubu było namówienie miasta, albo wypracowanie z nim innej koncepcji współpracy. Tylko to nikomu nie było potrzebne. Była Bogdanka, z pieniądze której można było wypłacać pensje, zarobić przy okazji na boku, i wszystko się kręciło.
Tylko niestety taki dobrobyt, przy takim zarządzaniu, musiał się w końcu spieprzyć. I się spieprzył.
Teraz miasto nie ma z kim rozmawiać. Nawet szkółki żużlowej KMŻ nie potrafił zrobić, a zabrał się za to Cross wyjmując z miasta kilkaset tysięcy, które powinno pójść na żużel.
Stadion jest w opłakanym stanie, ale z kim miasto miałoby w tym momencie rozmawiać o jego modernizacji? A jeśli samo, bez konsultacji, miałoby modernizować to dla kogo? Przecież w Lublinie w zasadzie ten sport już umarł. Jeśli nawet jakimś cudem Lublin będzie miał drużynę w przyszłorocznych rozgrywkach to nie wiadomo czy klub dotrwa do ich końca, albo czy będzie istniał za rok albo dwa.
Dla takich klubów nie przeprowadza się inwestycji za kilkadziesiąt milionów złotych, bo byłaby to zwykła defraudacja.
Jeśli chodzi o dofinansowanie, to kto niby miałby być dofinansowany? Jaki klub? KMŻ? Klub kibica? Miasto powinno zacząć organizować mecze żużlowe? Czy jak?
KMŻ na początku był dofinansowany bardzo hojnie. Dostał Bogdankę z budżetem kosmicznym jak na II ligę i bardzo przyzwoitym jak na I. Do I ligi awansował przy zielonym stoliku, a już w I lidze kończył sezon na minusie, przy okazji robiąc wokół siebie tyle syfu, że miasto starało się w tym syfie nie znaleźć.
Od początku był wymóg powołania spółki, wymóg szkolenia juniorów... nie dało się ani powołać spółki, ani wyszkolić juniorów. Dało się natomiast kompromitować lubelski żużel na każdym kroku.
Właśnie wtedy, w latach 2010-2012, był czas żeby namówić miasto do wejścia w spółkę z klubem. Jak miasto nie chciało (a takie pamiętam było stanowisko Żuka) to właśnie rolą zarządu klubu było namówienie miasta, albo wypracowanie z nim innej koncepcji współpracy. Tylko to nikomu nie było potrzebne. Była Bogdanka, z pieniądze której można było wypłacać pensje, zarobić przy okazji na boku, i wszystko się kręciło.
Tylko niestety taki dobrobyt, przy takim zarządzaniu, musiał się w końcu spieprzyć. I się spieprzył.
Teraz miasto nie ma z kim rozmawiać. Nawet szkółki żużlowej KMŻ nie potrafił zrobić, a zabrał się za to Cross wyjmując z miasta kilkaset tysięcy, które powinno pójść na żużel.
Stadion jest w opłakanym stanie, ale z kim miasto miałoby w tym momencie rozmawiać o jego modernizacji? A jeśli samo, bez konsultacji, miałoby modernizować to dla kogo? Przecież w Lublinie w zasadzie ten sport już umarł. Jeśli nawet jakimś cudem Lublin będzie miał drużynę w przyszłorocznych rozgrywkach to nie wiadomo czy klub dotrwa do ich końca, albo czy będzie istniał za rok albo dwa.
Dla takich klubów nie przeprowadza się inwestycji za kilkadziesiąt milionów złotych, bo byłaby to zwykła defraudacja.
Jestem przeciwny dotowaniu sportu przez państwo i samorządy, ale jeśli już ono funkcjonuje to niech ratusz wybuduje nowy stadion skoro postawił nowe obiekty dla kilku innych dyscyplin.
To niech wybuduje.
istred pisze:To niech wybuduje.
Nic już nie wybuduje. Ostatnie obiekty to boisko rugby i stadion Startu. Chyba, że trafi się coś jakiejś innej dyscyplinie sportu.
Cooper pisze:
Ale co tu porównywać koszykówkę gdzie jak trzeba to zawodnik przyjeżdża do hali autobusem MPK, zdejmuje dres, łapie piłkę i gra w porównaniu do kosztownego sportu wyczynowego jakim jest żużel?
Fantys pisze:Czarek Ty się dziwisz ? Ile mieliśmy szans na wykorzystanie Bogdanki ? Żużel mial swoje 5 minut nie wykorzystał ich , teraz ida w inne dyscypliny. Fajnie że coś dzieje się z Lubelskim sportem zarazem boli nie wykorzystanie szansy gdzie żużel ją miał .
Nikt nie zainwestuje w żużel żeby nie mieć nic do powiedzenia. Tacy ludzie jak Skrzydlewski wykładają kasę i decydują o wszystkim!
Czarek pisze:
Czemu od razu napluł? Trzeba lobbować. Jak ktoś nie może, niech puści tego kto może.
Przydupasów trzeba obłaskawić, żeby przestali pluć na żużel.
Cooper pisze:Ja stwierdzam fakty, a Ty piszesz, co by bylo gdyby.
Tu niestety prawda- pokrywająca się z tym co powiedziałem powyżej.
istred pisze:Od początku był wymóg powołania spółki, wymóg szkolenia juniorów... nie dało się ani powołać spółki, ani wyszkolić juniorów. Dało się natomiast kompromitować lubelski żużel na każdym kroku.
Właśnie wtedy, w latach 2010-2012, był czas żeby namówić miasto do wejścia w spółkę z klubem. Jak miasto nie chciało (a takie pamiętam było stanowisko Żuka) to właśnie rolą zarządu klubu było namówienie miasta, albo wypracowanie z nim innej koncepcji współpracy.
Z moich informacji wynika, że to Miasto musi (musiałoby zmusić) KMŻ do założenia spółki akcyjnej a nie odwrotnie. W tej sytuacji wcale nie dziwi mnie wstrzymanie strumienia pieniędzy na naszą ukochaną dyscyplinę żużlową. Dlaczego zmusić? Na to pytanie wam nie odpowiem. Wyobrażam sobie tylko (bo inaczej nie potrafię sobie tego wytłumaczyć), że ktoś nie chce kogoś słuchać.
Czarek pisze:Jestem przeciwny dotowaniu sportu przez państwo i samorządy, ale jeśli już ono funkcjonuje to niech ratusz wybuduje nowy stadion skoro postawił nowe obiekty dla kilku innych dyscyplin.
Można wiedzieć o jakie postawione obiekty chodzi i dyscypliny? Wiem jedynie o wybudowanej Arenie na Krochmalnej i basenie olimpijskim.
Jakby nie patrzec hala Globus, a teraz przetarg na stadion lekkoatletyczny. Nie mowiac o Bike Parku 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Podsumowując pół żartem pół serio:
Dyscypliny w Lublinie, które mają nowe obiekty:
- piłka nożna (Arena Lublin)
- rugby (Arena Lublin)
- football amerykański (Arena Lublin)
- koszykówka (Globus)
- siatkówka (Globus)
- piłka ręczna (Globus)
- futsal (Globus)
- hokej (Hala Lodowa)
- short track (Hala Lodowa)
- łyżwiarstwo figurowe (Hala Lodowa)
Dyscypliny, które niebawem będą miały nowy obiekt
biegi:
na krótkim dystansie, do 400 metrów, inaczej sprinterskie: 60 m, 100 m, 200 m i 400 m,
na średnim dystansie, od 600 do 2000 metrów: 600 m, 800 m, 1000 m, 1500 m, 1 mila, 2000 m,
na długim dystansie, 3000 m, 3000 m z przeszkodami, 5000 m i 10 000 m.
przez płotki na dystansach: 60 m, 100 m, 110 m, 400 m,
sztafetowe: 4 × 100 m, 4 × 400 m
rzuty:
pchnięcie kulą,
rzut młotem,
rzut dyskiem,
skoki:
skok wzwyż,
skok w dal,
trójskok,
skok o tyczce
Dyscypliny, które w Lublinie nie mają nowych obiektów:
- żużel
- skoki narciarskie
- łyżwiarstwo szybkie
Dyscypliny w Lublinie, które mają nowe obiekty:
- piłka nożna (Arena Lublin)
- rugby (Arena Lublin)
- football amerykański (Arena Lublin)
- koszykówka (Globus)
- siatkówka (Globus)
- piłka ręczna (Globus)
- futsal (Globus)
- hokej (Hala Lodowa)
- short track (Hala Lodowa)
- łyżwiarstwo figurowe (Hala Lodowa)
Dyscypliny, które niebawem będą miały nowy obiekt
biegi:
na krótkim dystansie, do 400 metrów, inaczej sprinterskie: 60 m, 100 m, 200 m i 400 m,
na średnim dystansie, od 600 do 2000 metrów: 600 m, 800 m, 1000 m, 1500 m, 1 mila, 2000 m,
na długim dystansie, 3000 m, 3000 m z przeszkodami, 5000 m i 10 000 m.
przez płotki na dystansach: 60 m, 100 m, 110 m, 400 m,
sztafetowe: 4 × 100 m, 4 × 400 m
rzuty:
pchnięcie kulą,
rzut młotem,
rzut dyskiem,
skoki:
skok wzwyż,
skok w dal,
trójskok,
skok o tyczce
- żużel
- skoki narciarskie
- łyżwiarstwo szybkie
- żużel
- skoki narciarskie
- łyżwiarstwo szybkie
- kajakarstwo
- windsurfing
- biathlon
- biegi narciarskie
- bobsleje
- saneczkarstwo
- Formuła 1
- motocross
- kolarstwo torowe
i pewnie wiele innych
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Nie wszystkie dyscypliny potrzebują specjalnych obiektów 
http://krakiewicz.pl/windsurfing-zalew- ... cki-lublin
http://www.ave.net.pl/narty/lublin/
http://motocross.dirtarena.pl/1427/tory ... a-majdanku

istred pisze:windsurfing
http://krakiewicz.pl/windsurfing-zalew- ... cki-lublin
istred pisze:biegi narciarskie
http://www.ave.net.pl/narty/lublin/
istred pisze: motocross
http://motocross.dirtarena.pl/1427/tory ... a-majdanku
Które z powyższych jest nowym obiektem? 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Tak jak napisałem to przykłady dyscyplin które nie potrzebują specjalnych obiektów 
Koper pisze:Dyscypliny w Lublinie, które mają nowe obiekty:
- rugby (Arena Lublin)
Buduje się przy ul. Magnoliowej.
Koper pisze:Dyscypliny, które w Lublinie nie mają nowych obiektów:
- skoki narciarskie
W Lublinie jest grupa osób, która działa w kierunku wybudowania skoczni narciarskiej np. przy Globusie. Z pewnością mają większe szanse niż "lobby żużlowe".
Ta skocznia bedzie tak samo zajebiscie trafionym interesem jak wyciag narciarski. Podkrecili obroty "pod strzecha" i nic poza tym. Jezeli Zuk da na to pieniadze uznam go za chlowieka chorego psychicznie. Serio.
Na przyszłotygodniowej sesji radni zdecydują też, czy zgodą się na propozycję prezydenta miasta, który chce dokapitalizować Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji. Do spółki przekazana miałaby być kwota 550 tys. zł, głównie z myślą o remoncie stacjonarnych i pneumatycznych band stadionu żużlowego przy Al. Zygmuntowskich.
http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/2 ... 80229.html
http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/2 ... 80229.html
http://www.kurierlubelski.pl/sport/lube ... z-40089890
Czy z forum uciekli już wszyscy frajerzy, którzy uwierzyli w bajkę o nowym sponsorze klubu?
Czy z forum uciekli już wszyscy frajerzy, którzy uwierzyli w bajkę o nowym sponsorze klubu?
Ja pisałem o tym już w listopadzie po czym dostałem bana (podobno przypadkowo
)
J.Bury jest zaangażowany teraz mocno politycznie i tylko osoby oderwane całkowicie od tematu mogły
wierzyć w ten nowy klub pod wodzą w/w pana.
Ucichli co ciekawe także wszyscy inni zbawiciele tej dyscypliny którzy jak wiadomo czekali "tylko" na odejście
Sprawki/Zająca co kto woli... i co? Wielkie nic! -pisząc bardzo delikatnie...
Wiem że większość postawiła już krzyżyk po ostatnim klubie, ale w mojej ocenie to jedyna realna szansa na ligowy żużel
w 2017 roku...
J.Bury jest zaangażowany teraz mocno politycznie i tylko osoby oderwane całkowicie od tematu mogły
wierzyć w ten nowy klub pod wodzą w/w pana.
Ucichli co ciekawe także wszyscy inni zbawiciele tej dyscypliny którzy jak wiadomo czekali "tylko" na odejście
Sprawki/Zająca co kto woli... i co? Wielkie nic! -pisząc bardzo delikatnie...
Wiem że większość postawiła już krzyżyk po ostatnim klubie, ale w mojej ocenie to jedyna realna szansa na ligowy żużel
w 2017 roku...
- Lublin_Fan
- Zawodowiec
Czy się to komuś podoba czy nie - Zającowie są jedyną szansą.
Nie wierzę w Więckowskiego i jego zaangażowanie na rzecz ligowego żużla na minimum pierwszoligowym poziomie, gdzie mówiąc o pierwszej lidze mam na myśli system z trzema poziomami rozgrywek i całkiem fajne ściganie. A skoro Bury się wycofuje (i tak w niego nie wierzyłem) i miasto tez kasy nie da (w końcu gdzież trzeba znaleźć miliony na nogę i ręczną) to dalej będzie jedyne 0,5 mln na kilku szkółkowiczów i tor gotowy od czerwca
Nie wierzę w Więckowskiego i jego zaangażowanie na rzecz ligowego żużla na minimum pierwszoligowym poziomie, gdzie mówiąc o pierwszej lidze mam na myśli system z trzema poziomami rozgrywek i całkiem fajne ściganie. A skoro Bury się wycofuje (i tak w niego nie wierzyłem) i miasto tez kasy nie da (w końcu gdzież trzeba znaleźć miliony na nogę i ręczną) to dalej będzie jedyne 0,5 mln na kilku szkółkowiczów i tor gotowy od czerwca