II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

Re: II Kolejka Speedway Ekstraligi: Stal Gorzów - Motor Lublin (12.04.2019)

#51 Postautor: Pils » 10 kwietnia 2019, o 08:41

Również uważam, że dużo lepsze jest motywowanie do walki, nieustępliwości niż bezpośrednio do wygranej.
Słowa: musicie to wygrać - bardziej paraliżują i niepotrzebnie nakładają dodatkową presję, która nie oszukujmy się zawsze jest obecna. Natomiast nawoływanie do waleczności, zostawienia serducha wpływają pozytywnie (takie są moje subiektywne obserwacje zawodowe), a wygrana, sukces są naturalnym następstwem takiej postawy. Reasumując moim zdaniem Kuba wie co mówi i ma tego pełną świadomość.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#52 Postautor: Torsen » 10 kwietnia 2019, o 08:42

Ten, kto mówi, że "jedzie powalczyć", w głowie już przegrał, a publicznie usprawierliwił porażkę. Porównywanie sportu ro biznesu ma sens wyłącznie na poziomie organizacyjnym, ponieważ rywalizacja sportowa nie ma nic wspólnego z wykonywaniem pracy.
Z mojej strony koniec tematu.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#53 Postautor: istred » 10 kwietnia 2019, o 08:48

Tyle, że psychologowie mówią coś zupełnie przeciwnego. "Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów. I się sprawdza. Podobnie jak podejście Kępy, które przecież prezentuje od dwóch lata.
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#54 Postautor: Pils » 10 kwietnia 2019, o 09:09

Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#55 Postautor: Torsen » 10 kwietnia 2019, o 09:30

istred pisze:"Dwa dobre skoki" to dewiza wbita skoczkom do głowy przez psychologów.

A to akurat jest specyfiką skoków, w których realnym przeciwnikiem są prawa fizyki i ograniczenia własnego ciała, a rywalizacja sportowa odbywa się właściwie korespondencyjnie. To, co robi przeciwnik, w pewnym sensie nie ma żadnego znaczenia, bo jeśli masz potencjał i zrobisz swoje, to w konsekwencji i tak wygrasz. Niewiele jest takich sportów, do głowy przychodzą mi jeszcze rajdy i to chyba tyle.
Żużel jest rywalizacją "par excellence", a założenie "dwóch dobrych skoków" nie ma swojego odpowiednika. Przeciwnika trzeba przepchnąć, wypchnąć, zająć pierwszy lepszą ścieżkę, przeciąć tor jazdy, zablokować.
Z resztą, teorie najlepiej obalać na przykładach ekstremalnych - znajdź mi więc proszę jedną wypowiedź Michaela Jordana, w której by powiedział, że "jedzie powalczyć" :)
Poza tym rozróżniłbym dwie kwestie - to co się mówi mediom, a to co się mówi zawodnikom.

Tu się zgodzę, ale to tylko hipoteza, bo nie wiemy, czy rzeczywiście przekaz do zawodników jest inny.
Pils pisze:Moim zdaniem mylisz dwie sprawy. Kuba nie jest od zwyciężania tylko od MOTYWOWANIA - a to właśnie poprzez odpowiednią motywację, w zawodnikach pojawia się wola zwycięstwa. Takie moje zdanie, ale oczywiście każdy może mieć inne, w pełni to szanuje. Bez urazy Torsen.

Ale przecież od razu napisałem, że to kwestia indywidualna i jak dla mnie ta wypowiedź jest trochę zbyt asekuracyjna. I tyle. Mnie by nie motywowała. Może kogoś innego, kto woli, by w niego nie wierzyć i publicznie o tym mówić - tak, ale nie mnie.

owen1989
Senior

#56 Postautor: owen1989 » 10 kwietnia 2019, o 09:38

Tylko, że my w składzie nie mamy Michaela Jordana żużla ;) Trzeba też zwrócić uwagę na to jakich mamy zawodników. Oni też mają świadomość, że nie są w tej lidze jednymi z najlepszych i żeby się utrzymać muszą dawać z siebie więcej niż do tej pory. To samo w sobie już jest dla nich pewną presją. Inna sprawa, że Kępa może opowiadać bajki na ten temat do mediów, a między sobą jest całkiem inaczej. Co by nie było, na razie sposób w jaki Kępa motywuje zawodników się sprawdza i nie ma co szukać problemu tam gdzie go nie ma.

Ge(L)o
Trener

#57 Postautor: Ge(L)o » 10 kwietnia 2019, o 09:40

Miał powiedzieć publicznie, że jedziemy do Gorzowa rozj.... Stal ?
Przecież takie wypowiedzi do mediów, nad którymi debatujecie to tylko kurtuazja.
Spokojnie, Kępa, zawodnicy, kibice (a nie marudy, co pisały od listopada, że nie wygramy meczu w lidze) wiedzą, że jedziemy w piątek po zwycięstwo i tyle. A to co sobie pogadają w mediach kompletnie nie ma znaczenia.

Flagg
Trener